Ako imate afinitet prema kuhanju, možete svoje talente iskoristiti i kako biste pojačali blagdanske doživljaje :) Podijelit ću s vama provjerene recepte nekih prikladnih kolača i drugih poslastica ovdje kako ne biste morali tražiti na engleskome ili drugim jezicima i gnjaviti se sa prevođenjem. :D
Kažem "provjereni" jer ću svaki recept koji ovdje stavim sama isprobati prije nego što ga podijelim s vama, a i slike će biti mog konačnog rezultata. Zaista se nadam da ćete uživati u svakom "specijalitetu" ;)
Naravno, ako vi niste baš najvještiji u kuhinji, tu uvijek postoji netko od vaših bližnjih kojeg se može natjerati da vam pomogne :D
Ispod ćete naći recepte poredane prema blagdanima za koje bih preporučila da se rade, a poredala sam ih na temelju prikladnih sastojaka.
Za dodatne informacije o sabatima i prikladnim običajima i hrani, možete pogledati sekciju "sabati". A dodatno o ezbatima možete pročitati ovdje.
Sretno vam bilo! :D
Opće informacije: Kuhinjsko vještičarstvo
Napomene:
- Razlomke ću pisati na sljedeći način: 1/2 (jedna polovina), 1/4 (jedna četvrtina), 1 1/2 (jedno cijelo i jedna polovina), 2 2/3 (dva cijela i dvije trećine) i tako dalje. Odnosno, kosa crta ne znači "ili" nego označava razlomačku crtu.
- Okvirne količine ću pisati na sljedeći način: 1-2 (jedna do dvije), 2-3 (dvije do tri) itd.
Ezbati:
- Roščići od badema (ezbat punog Mjeseca)
- Tamni kolačići (ezbat tamnog Mjeseca)
Yule (21.12.)
- Božićni panj (Yule log)
- "Zdrave" fritule
- Klasični medenjaci
- Ledene sige (keksi)
- Zvjezdice s lješnjacima
- Švedski čajni vijenac
Imbolc (2.2.)
Ostara (21.3.)
- "Hot-cross buns"
- Ostara keksi s lanom
- Puslice s kremom od naranče
- Slatka pletenica
- Kolač od meda
- Heljdini cvjetići
Beltane (01.5.)
- Biljni keksi
- Zobeni kolač
- Majska zmija
- Vilinski muffini
- Škotski bannock (prilagođen Mediteranu)
- Škartoci od jabuka
- Ružice od jabuka
Litha (21.6.)
Lughnasadh (1.8.)
- Kukuruzni kruh
- Začinjena jabukovača
- Lammas kruh
- Biljni uštipci (frytour of erbes)
- Zdravi zobeni keksi
- Voćni muffini
Mabon (21.9.)
- "Vještičji prsti"
- Palačinke s jabukama
- Kruh Mračne Majke s medom
- Štrudla od jabuka
- Kolač od mrkve i jabuke
Apsolutno genijalno. Neke sam isprobao.
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno! Nadam se da vam je sve super ispalo i da ste uživali :D
IzbrišiMože li se maslo zamijeniti nečim? Pada mi napamet margarin ili mast (svinjska, jer to imam doma), jer ne znam gdje bih u ovom mom gradu mogla nać maslo :P
OdgovoriIzbrišiPlaniram isprobavanje recepata za fritule i medenjake sad u subotu :)
Može li se maslo zamijeniti nečim? Pada mi napamet margarin ili mast (svinjska, jer to imam doma), jer ne znam gdje bih u ovom mom gradu mogla nać maslo :P
OdgovoriIzbrišiPlaniram isprobavanje recepata za fritule i medenjake sad u subotu :)
Maslo se uvijek može zamijeniti margarinom samo što po mom iskustvu bude malkicu slanije, a s njim se treba jako paziti zbog zgrušavanja. Za mast ne mogu reći sa sigurnošću, ali želim vam puno sreće! :D
IzbrišiSmanjit sol/dodat šećer i valjda bude nešto od toga :D
OdgovoriIzbrišiHvala, javim Vam kako je ispalo :D
Ma da. I malo pripaziti kod miješanja i pripaziti da margarin ne bude vruć kad se ubaci u smjesu nego mlak. Trebalo bi to biti super. Očekujem izvještaj! :D
Izbriši