11.2.15

Peciva sv. Lucije



Tražila sam recepte koji su prikladni za Imbolc i naišla na ova dražesna malena peciva! Prikladni su jer sadrže dosta mliječnih proizvoda u sebi (a poznato je da je Imbolc vrijeme janjenja i laktacije ovaca pa su ljudi od davnina ovo slavili tako da su pripremali hranu i piće od mlijeka), a dodatak šafrana ih čini baš posebnima.

Na žalost, svi su se pojeli u jako kratkom roku. Kažem "na žalost" jer to znači da ih nisam uspjela fotografirati dok su bili svježi i dok ih je bilo. Stoga je pecivo koje vidite na slici posljednje koje je ostalo (ali sam dodala drugi fotografiju koju sam našla na internetu da vidite kako zapravo lijepo izgledaju iako primjerak na mojoj fotografiji nije baš reprezentativan). No, ovo možete shvatiti kao znak njihove slasnosti. ;)

Kako biste ih napravili,

Potrebno je:

Za tijesto:

  • 2 paketa instant kvasca
  • 1/2 čaše tople vode
  • 1/2 čaše šećera 
  • 125 g otopljenog maslaca
  • 1/2 čaše milerama
  • 1/2 čaše mlijeka
  • 1/4 čajne žličice šafrana
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 2 jaja
  • 4 1/2 čaše glatkog brašna

Za glazuru:

  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • kristal šećer

Priprema:

  1. U zdjelu dodajte vodu i kvasac te lagano izmiješajte viljuškom. Dodajte 1 žlicu šećera i ponovno izmiješajte. Pustite mješavinu da stoji dok se ne počne  pjeniti (cca. 5 minuta).
  2. Dodajte ostatak šećera, maslac, mileram, mlijeko, šafran, sol i jaja te miješajte električnim mikserom.
  3. Dodajite čašu po čašu brašna i miješajte kuhačom dok tijesto ne postane mekano i kompaktno (očekujte da će i dalje biti ljepljivo).
  4. Prekrijte zdjelu s tijestom prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata (po mogućnosti i preko noći).
  5. Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu i kidajte na manje komade (ja sam dobila 32 komada).
  6. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i ugrijte pećnicu na 175°C.
  7. Svaki komad izvaljajte u "konop". Oblikujte peciva tako da krajeve konopa spiralno savijete u suprotne strane. Dobit ćete nešto nalik obrnutom slovu S.
  8. Pripremite glazuru tako da izmiješate jaje i mlijeko.
  9. Premažite peciva glazurom (idealno koristeći kist) i pospite šećerom u prahu.
  10. Ostavite ih da se dižu na toplom mjestu još 30-45 minuta.
  11. Pecite 15ak minuta (pripazite da peciva budu rumena ali ne pretaman s donje strane) i izvadite ih vani da se ohlade.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.