24.3.14

Ostara keksi s lanom


Još jednom vam svima želim sretnu Ostaru! Vratila sam se sa slavlja s još jednim prigodnim receptom koji je dobio odobrenje od svih koji su sudjelovali na ritualu. Kekse o kojima pričam možete vidjeti na slici poviše na našem skromnom oltaru u sred šume. :) Dovoljno su veliki da ih se pojede u jedan-dva griza, a prigodni su upravo zbog sjemenki koje im daju poseban okus. 

Ovaj je recept zapravo modificirani recept Biscotti di Regina (tj. Kraljičini keksi) pa ako želite pokušati napraviti oboje i usporediti, samo naprijed!

Potrebno je:

  • 2 čaše glatkog brašna (imajte spremno i više jer se količina popne do 3 čaše zbog pobrašnjivanja kasnije)
  • 1/2 (pola) čaše šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 125 g margarina (za zamjenu možete koristiti maslac)
  • 2 jaja
  • 1/2 čaše mlijeka
  • sjemenke lana (količina ovisi o vašoj preferenciji)
Napomena: ja sam dodala i malo oštrog brašna tijekom pobrašnjivanja i nije nimalo pokvarilo recept pa i vi slobodno možete izmiješati glatko i oštro brašno.

Priprema:

  1. U zdjeli izmiješajte 2 čaše brašna, šećer, prašak za pecivo i sol
  2. Dodajte omekšali margarin, jaja i mlijeko te rukama stvorite kompaktnu smjesu
  3. Dodajite brašna po potrebi dok se smjesa gotovo ne prestane lijepiti (treba biti barem malo ljepljiva kako bi se sjemenke zalijepile)
  4. Čupajte komadiće tijesta i oblikujte ih u kuglice (moje su kuglice bile promjera cca. 2cm) te ih uvaljajte u sjemenke lana
  5. Prekrijte tepsiju papirom za pečenje i posložite kekse tako da su udaljeni par centimetara jedni od drugih
  6. Pecite kekse 12-15 minuta na 190-200°C
  7. Keksi se neće previše zarumeniti već će početi pomalo "pucati" na gornjem dijelu. Po tome ćete znati da su gotovi (a od dolje će biti samo blago rumeni)
Ako budete pratili sve ove upute, dobit ćete oko 60-70 keksića. Prijatno! :D

Nema komentara:

Objavi komentar