2.8.16

Voćni muffini

Lughnasadh kao dan u sred ljeta i početak prve žetve je idealan za slavlje uz obilje plodova. Iako je ovo tradicionalno vrijeme žetve žita, nadam se da će se većina složiti sa mnom kad kažem da nam se u sred ljeta radije jede osvježavajuće voće, a malo manje teške domaće kruhove. Stoga vam dajem recept za sočne, osvježavajuće voćne muffin i želim vam svima sretan Lughnasadh!


Potrebno je:

Napomena: koristila sam za mjerenje čašu od 250 ml.

Za tijesto:

  • 1/2 čaše kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 1/2 čaše jogurta (ja sam koristila grčki jogurt)
  • 1/2 omekšalog maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 čaša glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 breskve
  • nekoliko marelica
  • 1 zrela banana

Za nadjev:

  • 1/3 čaše glatkog brašna
  • 1/4 čaše kristal šećera
  • 1/4 omekšalog maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica cimeta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i pripremite lim/kalup za muffine (obložite ga košaricama za muffine).
  2. Pripremite hrskavi nadjev tako da izmiješate šećer, maslac, sol, cimet i brašno viljuškom dok ne dobijete grudastu smjesu. Odložite je sa strane.
  3. Isjeckajte voće.
  4. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U brašno dodajte sjeckanu bananu i pola količine sjeckanih breskvi i marelica. Polovicu ostavite sa strane za stavljanje na vrh muffina (korak 8). Lagano žlicom izmiješajte voće tako da bude dobro prekriveno brašnom.
  5. U drugoj zdjeli električnim mikserom izmiješajte šećer i maslac. Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte. Potom dodajte jogurt i vanilin šećer i dobro izmiješajte.
  6. Ubacite smjesu s jogurtom u smjesu brašna i voća te sve izmiješajte žlicom dok se ne stvori kompaktna, kremasta smjesa.
  7. Žlicom punite košarice za muffine (samo 2/3 košarica s obzirom da će se muffini dignuti u pečenju). 
  8. Na vrh svakog muffina nabacajte nekoliko komadića sjeckane breskve/marelice i povrh toga žličicom pospite hrskavi nadjev.
  9. Pecite 20-25 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.