23.2.13

Ezbat

Bliži se puni Mjesec pa mi se činilo super da objasnim kako se ovo uopće obilježava i da vas usput podsjetim na njegovo postojanje. Ljudi često zaboravljaju na male stvari u životu. I meni se desi da zbog obaveza naprosto zaboravim na to da se bliži neki sabat/ezbat i onda na kraju radim pripreme neviđenim brzinama kako bih sve stigla. Moći ćete vidjeti naš prekrasni puni Mjesec za koji dan,  preciznije 25. veljače. :)

Ezbat (eng. Esbat/Esbath, čita se /ezbat/) je naziv za slavlje punog Mjeseca iako se i ovaj termin počeo sve češće i češće koristiti i za druge susrete kovena. Etimološki, ova riječ dolazi od francuskog glagola s'esbattre, zabavljati se. Termin je relativno nov (smatra se da ga je uvela Margaret Murray), a često i jako formalan. Čuti ćete izraz "krug", što je malo manje formalni izraz za slavlje ezbata. Dok riječ "krug" označava bilo kakvu vrstu okupljanja (što je prikladniji termin za ono što danas riječ "ezbat" sve označava), riječ "ezbat" u užem smislu označava isključivo slavlje punog Mjeseca.

Naime, uz osam sabata postoji i 13 punih Mjeseci u godini koji se slave. Iako se uglavnom misli na puni Mjesec kada se ovaj termin upotrebljava, on se počeo koristiti za bilo koje okupljanje kovena, bilo to za puni Mjesec, ili ne. Neki ovaj naziv koriste čak i za slavlje tamnog Mjeseca. Ako radite sami, možete slaviti bilo što bilo kada jer ne ovisite o drugima, dok je ovo znatno teže postići u kovenu. Za njegov rad je potrebno da se članovi razumiju i da shvaćaju kako tko radi. Potrebno je uskladiti se! Zbog toga se preporučuju redoviti sastanci kako se ova veza ne bi izgubila, ili još bolje; kako bi se obnavljala i osnaživala! Zamislite to poput probi benda; što češće bend ima probe, to je usklađeniji. A koven se začuđujuće puno može usporediti s bendom jer oboje na svoj način stvaraju čarolije :)

Zašto baš za vrijeme punog Mjeseca?

Artemida / Dijana,
božica lova, Mjeseca,
rađanja itd. te
zaštitnica djevojčica s
krunom Mjeseca na
glavi
Ovo je sasvim logično pitanje koje si možda postavljate u ovom trenutku. Zašto se ne preporuča sastati se nekim danom u tjednu ili nekog datuma svakog mjeseca? Pa ovo je sada postala tradicija, ali kao i svaka druga tradicija, ona ima svoje korijene.

Prvi razlog je vezan uz Božicu i njene simbole. Poznato vam je da se Božicu veže uz Mjesec, a Boga uz Sunce. Mjesec je simbol ženske energije koji prolazi svoje faze kao što i žena prolazi svoje faze u odnosu na menstrualni ciklus. On je također povezan s vodom (plima i oseka), a voda je opet povezana s emocijama koje se stavljaju pod ono "žensko". Vrhunac Mjeseca je kada je pun, kada najviše sjaji i zrači najvećom količinom energije. Jeste li ikada šetali i gledali u pun Mjesec? Možda ste tada i osjetili njegovu snagu i zaštitu. Ako niste, pokušajte to jednom :) to može biti ritual sam po sebi. Pokušajte meditirati gledajući u njega, ili pak smislite vlastitu vježbu. Svakako, ova energija je razlog zbog kojeg se većina magijskih radova izvodi na pun Mjesec ili što bliže njemu (radije prije punog Mjeseca nego poslije tj. radije za vrijeme rastućeg Mjeseca).

Chang'e, kineska
božica Mjeseca
Drugi razlog je praktične naravi. U davnim vremenima (pogotovo u vrijeme progona) kada su se vještice trebale sastajati na tajnim mjestima, sastajale bi se pod okriljem mraka, što je logično, zar ne? A ako već moraju tražiti mjesto i druge ljude po mraku bez električne rasvjete kakvu mi imamo danas, mogu si barem priuštiti da imaju Mjesec koji će ih voditi. Mjesec je taj koji im je obasjavao put! Sada samo zamislite da vi hodate kroz polje žita, a iznad vas je puni Mjesec. Nema ni duše oko vas jer svi spavaju. U tom mraku se osjećate možda i osamljeno i prestrašeno, ali čim ima malo svjetla, vama je lakše. Tako je većini ljudi. Svjetlo je ono što nam pruža sigurnost, a nema bolje utjehe u gluho doba noći od Mjeseca!

Što se radi na ezbatima?

Ezbat može biti bilo što što vi zamislite! Iako se tradicionalno slavi za sabate, nitko vam ne brani da nađete nešto što ćete slaviti i za ezbat. Slavite neki uspjeh, slavite budućnost, slavite prošlost, slavite ono što vas veseli! No ne morate uopće ni slaviti. Možete nešto i zaželjeti i pokušati unijeti energiju u tu želju kroz magijske radove. Možete proricati, što je jako popularan običaj (opet zbog velike količine energije). Ovu energiju možete iskoristiti za posvećivanje, inicijacije, samoposvećivanja, liječenje i još mnogo toga! A ako radite u grupi, često će ovi sastanci služiti za podučavanje, izmjenu doživljaja, dogovaranje ili raspravljanje o problemima i dilemama. 

Već sam napomenula da riječ ezbat dolazi od francuskog glagola koji znači "zabavljati se", ali ovi susreti primarno služe religijskoj svrsi slavljenja bogova i iskazivanju zahvale za ono što imate te je ujedno i prilika za zamoliti za neke stvari koje biste htjeli imati/ostvariti, ili još bolje, koje vam zaista trebaju (ipak moramo biti pažljivi što zaželimo). Naravno, zabave mora biti. Iako bi slavlje bogova trebala biti zabava sama po sebi, često se pjeva, svira i pleše kako bi se cijeli dojam još dodatno pojačao, a nije neobično da se ponekad čak i igraju igre u krugu, što je odličan način da se koven poveže i da se nauče neki novi običaji.  

Ritual ezbata

Ovaj ritual počinje i završava kao bilo koji drugi. Počinje s otvaranjem kruga te moćnim obredom, a završava zatvaranjem kruga. Vidjet ćete u ovim linkovima da napominjem gdje se slavi ezbat/sabat, ali sam zaključila da bi isto bilo lijepo reći još nešto o tome :)

Neću navoditi primjere zamolbi ili pozdrava, jer to prepuštam vama. Kao što sam već sto puta do sada napomenula, ritual je osobniji kada ga vi sami pišete. Ja obično svoje ezbate improviziram jer smatram da takve riječi više dolaze iz srca i da osoba može tada opuštenije raditi (bez stalnog pogledavanja u papire/knjige i brige o zaboravljanju riječi).

Dakle, kao što vidite prema formi rituala, stvari idu ovako:
  1. Priprema prostora/oltara
  2. Pročišćavanje vode solju
  3. Otvaranje kruga
  4. Označavanje kruga athaméom i elementima te vizualizacija označavanja i zaštite kruga
  5. Zazivanje elemenata
  6. Zazivanje Boga i Božice (Spuštanje Mjeseca, peterostruki poljubac, Vodstvo Božice, Zaziv Boga) i Moćni obred
  7. Plesanje vještičje rune (ako ste u kovenu)
  8. Ritual sabata/ezbata
  9. Jelo i piće (ako niste obavili pri moćnom obredu)
  10. Zahvala Bogu i Božici
  11. Otpuštanje elemenata
  12. Vizualizacije spuštanje zaštite kruga
  13. Zatvaranje kruga athaméom
Slavlje čini nekakvo središte rituala, ono prema čemu je sva energija usredotočena. Vještičja runa je tu kako bi podigla energiju do maksimuma prije ikakvih radova koji trebaju uslijediti, a njih ćete obavljati unutar rituala za taj određeni sabat ili ezbat.

Za piće obično uzmem mlijeko koje podsjeća na majčino mlijeko (a time opet na plodnost, Božicu itd.), i na četvrti stavim srebrne svijeće jer su srebrna i bijela klasične boje punog Mjeseca.

Nakon svih poviše navedenih koraka ste spremni za izvesti ovaj dio rituala :)
Ovo je pravi trenutak da iskažete svoju zahvalnost za ono što imate ili izrazite neke želje. Ovo možete govoriti u sebi, na glas, ili čak napisati na komad papira i zapaliti (neki vjeruju da na ovaj način dim odnese poruku do bogova, dok drugi imaju običaj ovo raditi samo kada se lišavaju nečeg negativnog pa to napišu na papir). Ako tražite nešto, nemojte očekivati čudo. Na primjer, u slučaju da želite novu televiziju, prvo razmislite je li vam ona zaista treba, a ako je naprosto želite, shvatite to kao luksuz. Budite svjesni svojih želja, razloga za njih i racionalno razmišljajte. Neće vam se odjednom televizor pretvoriti u LCD TV od pedeset inča! Prije će se desiti da će vam se uskoro pojaviti neka nova lijepa prilika za zaradu koju ćete trebati znati iskoristiti.

Kada ste se fino izmeditirali na vašim željama i zahvalama, vrijeme je za jelo i piće (eng. cakes and wine). Ako ste obavili moćni obred, oboje bi već trebali biti posvećeni (ali ne nužno i konzumirani). U slučaju da preferirate poput mene tek nakon svega jesti i piti onda je sada vrijeme da prvo posvetite hranu i piće athaméom ili štapom tako da umočite athamé u piće i taknete hranu njime uz prikladne riječi posvete (ne bojte se...slobodno ih sami izmislite). Prije konzumacije, nemojte zaboraviti nazdraviti bogovima :) ipak su i oni prisutni u svemu ovome! Ostavite malo hrane i pića sa strane u posudicu za "žrtve" kako biste kasnije vratili zemlji mali djelić onoga što ste od nje uzeli. 

Dok jedete i pijete, možete razmišljati o magijskom radu ili proricanju koje će uslijediti. Ovdje vam zaista ne mogu puno reći jer ovo sve ovisi o vama. Dodatno ću pisati o magiji i ritualima te o načinima proricanja, a do tada zapamtite da ovaj dio nije obavezan. Ako nemate što pitati, možete slobodno još malo odmarati i onda naprosto zatvoriti krug  :)


Što u slučaju tamnog Mjeseca?

Kada se Mjesec uopće  ne vidi na nebu, onda se on naziva tamni Mjesec. Ovo je doba idealno vrijeme da se riješite nepotrebnih stvari. Bacite ono što vam ne treba, zapišite nešto čega se želite riješiti (a da nije fizički objekt npr. mana, bolest itd.) i zapalite papirić. Magija koja uključuje otpuštanje nečega, rješavanje nekih stvari itd. će se obavljati u ovom periodu. Sami prosudite što želite postići (da li želite nešto dobiti ili maknuti) i vidite koje je doba mjeseca prikladnije za to. Vrijedi pravilo kao i za puni Mjesec. Ako želite raditi ritual za puni Mjesec, onda ga radite kada Mjesec raste ili na samu večer punog Mjeseca, a ako želtie raditi ritual za tamni Mjesec onda ga radite kada Mjesec opada, ali idealno za samog tamnog Mjeseca. Vrlo je jednostavno :)

Naravno, nemojte zaboraviti da Mjesec u ovo doba nije energetski isti kao i puni Mjesec. Promijenite zazive i riječi koje koristite. Prilagodite ritual mraku koji vlada u tom trenutku u prirodi. Isto tako budite svjesni da nakon svake noći dolazi novi dan pa će isto tako i ovaj tamni Mjesec sa svojom tamom proći i doći će puni Mjesec i osvjetljavati nam put.

Želim vam puno sreće sa slavljem vašeg ezbata :) a u slučaju da nemate još nešto posebno za slaviti, nadam se da će vam se puno lijepih stvari izdogađati i dati vam razlog za slavlje i smijanje :D

Vaša Witch's Cat

3 komentara:

  1. Koliko traje puni i mladi mjesec,to me malo buni...24 sata ili više?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U osnovi puni i mladi Mjesec traju samo jednu noć, makar ih se može slaviti i koji dan ranije ako se baš ne može na taj dan.

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.