27.10.12

Palačinke s jabukama


Ovo je odličan recept za Samhain...pa i druge blagdane gdje su jabuke popularne (npr. Mabon).
Znate svi kako se rade palačinke, a i ako ne znate, nije teško naučiti :D

Potrebno je: 

  • 2 čaše glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 dobro tučena žutanjka
  • 2 čaše mlijeka
  • 2 žlice masla/margarina (otopljenog/smekšalog)
  • 1 čaša fino izrezane/naribane jabuke (bez kore!)
  • 2 bjelanjka (dobro tučena!)

Priprema:

  1. Pomiješajte u veliku (po mogućnosti ne metalnu) zdjelu sve suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za peciva, sol).
  2. U manju zdjelu pomiješajte mlijeko sa žutanjcima i ulijte u suhu smjesu i sve to pomiješajte skupa.
  3. Dodajte u smjesu maslo/margarin i jabuku.
  4. Pomalo dodajite tučene bjelanjke. 
  5. Pustite da ovo sve odstoji nekoliko minuta. 
  6. Zagrijte ulje u tavi (ja predlažem teflonsku jer se tijesto onda uopće ne lijepi) i frigajte. Malo upozorenje: možda će tijesto biti gušće pa ćete morati s nekakvom žlicom ili špatulom (predlažem plastičnu) malo rasprostraniti tijesto po tavi. Dozu tijesta odredite sami prema vašem ukusu  ovisno o tome da li želite da palačinke budu deblje ili tanje i prema veličini tave.

Serviranje:

Palačinku premažite s malo masla (poprskajte na primjer) i pospite unutra šećer u prahu. Zarolajte u smotuljak ili u presavijte u trokute. Možete preliti kašom od kuhanih jabuka (što je još dodatno posla) ili samo posuti s malo cimeta.

Nema komentara:

Objavi komentar