12.5.13

Biljni keksi

Za slavlje Beltanea u Zagrebu sam probala prekrasne kekse koje je bila napravila naša svećenica sa biljkama iz vlastitog herbarija i puno ljubavi. :) Ona vam je možda poznata pod pseudonimom Green te po svom blogu "Naudi nikome". Blog je prekrasan baš kao što je i njegova začetnica :) No, pošto ona nema kulinarsku sekciju na svom blogu, zatražila sam od nje recept kako bih ga podijelila s vama. Možda ga i iskoristite u nekoj budućnosti. :)


Mislim da je ovo jako jednostavan i kvalitetan recept u kojem mogu svi uživati...pa evo vam tajna ;)

Potrebno je:

  • 100 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 90 g šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g brašna (pomiješano pola glatkog i pola oštrog, ili možete staviti brašno za dizana tijesta)
  • 1 šaka sitno nasjeckane biljke po volji (po mogućnosti svježe, ako nemate onda može poslužiti i sušeno bilje) - u ovim keksima je stavljena menta i kadulja

Priprema:

  1. Izvadite maslac da se smekša na sobnoj temperaturi (ja maslac često malo i otopim u mikrovalnoj pećnici ako treba malo ubrzati proces) i nasjeckajte na manje komade da ga je lakše umiješati.
  2. Pomiješajte sve sastojke skupa dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Izvaljajte tijesto i izrežite oblike pomoću formi za kekse, ili pak ručno oblikujte krugove.
  4. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  5. Posložite kekse na tepsiju udaljene nekoliko centimetara kako se u pečenju ne bi spojili (preporučam da pečete na papiru za pečenje)
  6. Pecite kekse 5-10 minuta (napomene: keksi ne smiju promijeniti puno boju tj. požutiti. Kada ih izvadite bit će mekani, ali će se malo stvrdnuti kada se ohlade)
  7. Uživajte :D
To bi bila cijela filozofija oko ovih keksića. :) A ja ću uskoro objaviti i recept za svoj Beltaneski kolač od zobi.

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

1 komentar:

  1. Super žemska, drago mi je da su ti se svidjeli i da ideš isprobavati recept, javi kako su tebi ispali i poslikaj ih obvezno, još ćemo nas dvije jednog dana pagansku kuharicu zajedno izdati, jedva čekam. Pusa!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.