31.10.12

Mini palačinke i Soul cakes

Donosim vam dva recepta koji su jako prikladni za Samhain :)

Mini palačinke


Od milja ih zovem "keksočinke" jer su zaista veličine keksiju (barem ih je tako predloženo raditi) i nije u potpunosti tijesto za palačinke. :) Ali možete i sami probati pa procijeniti. :D Ovo je improvizirani recept jedne moje drage prijateljice koja je ljubiteljica zdrave hrane kao i ja pa vjerujem da će vam se svidjeti. :D

Potrebno je:

Za tijesto:

  • 2 slatko-kisele jabuke (naribane)
  • 2 šake oraha
  • 2 šake badema
  • 150ak grama brusnica/grožđica (preporučam brusnice, i to po mogućnosti svježe, a ne suhe)
  • malo šećera (2-3 žlice će biti dovoljno, ali to možete sebi prilagoditi)
  • mlijeko
  • voda (obična ili mineralna...vama po volji)
  • brašno
  • 2 jaja
  • malo soli
  • suncokretovo ulje

Za preljev: 

(možete/ne morate napraviti)
  • šumsko voće (može i ledovo zamrznuto)
  • voda
  • šećer

Priprema:

Tijesta:

  1. Izribajte jabuke i samlijte/isjeckajte bademe i orahe.
  2. Napravite tijesto za palačinke, ali malo gušće (pomiješajte jaje, brašno, vodu, mlijeko, malo šećera i prstohvat soli - možete mikserom ili ručno...kako vam je god lakše i samo malo suncokretovog ulja kako se ne bi lijepilo pri friganju).
  3. Dodajte jabuke, orahe, bademe i brusnice u smjesu za palačinke.
  4. Vidite je li treba dodati još brašna kako se ne bi tijesto razlijevalo po tavi (i šećer po želji, ako volite slađe, iako brusnice daju svoju slatkoću, ali grožđice već ne).
  5. Zgrijte ulje na tavu (preporučam teflonsku) i izlijte višak ulja (kolačići bi trebali biti zdravi..dakle bez puno ulja i drugih suvišnih masnoća).
  6. Jušnom žlicom stavljajte smjesu što tanje na tavu da se friga i okrećite kako bi se sa obje strane ispeklo.
  7. Stavite da se svaki komad ocijedi na nekakve salvete/kuhinjsku rolu sa strane.

Preljeva:

  1. Šumsko voće (svježe ili iz kesice...kako je vama god lakše) istresite u tečicu.
  2. Dodajte vodu i malo šećer i sve to skupa grijite na vatri dok ne bude vruće i dok se šećer ne otopi.

Posluživanje:

Keksočinke mogu biti hladne/mlake ili kakve god, ali preljev preporučam da se polije preko dok je još vruć (ili makar topao).

Uživajte! :D

P.S. primijetit ćete da kolačići djeluju dosta integralno, a tko nije navikao na takvu prehranu će ostati začuđen...ipak sam dobila dobre kritike na kolačiće  pa vi procijenite kakvi su vama i javite ishode. :)


Soul cakes


Ovo nije moj recept, već od prijateljice pa ovdje idem na povjerenje da je ukusno i dobro (makar mi se recept čini jako jednostavan i dobar :D)

Potrebno je:

  • 2 štapića masla (smekšana)
  • 3 ½ žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica cimeta i pimenta (teško je pimentu nabaviti u nas, ali možete pokušati)
  • 2 jaja
  • 2 žličice slatkog octa
  • šećera u prahu (po želji)
  • 1 žlica sušenog voća u narančinom čaju (proizvoljno)

Priprema:

  1. Pomiješajte u zdjelu maslac, brašno, šećer, muškatni oraščić, cimet i pimentu.
  2. Istucite jaja i dodajte ih u prijašnju smjesu.
  3. Dodajte voće i narančin čaj u smjesu.
  4. Sve skupa miješajte dok se ne dobije kruta smjesa.
  5. Izvaljajte tijesto i izrežite pomoću kalupa za kekse (oblik sami odaberite). :)
  6. Ugrijte pećnicu na najjače.
  7. Pecite 25 minuti na zamašćenoj podlozi/na papiru za pečenje.
  8. Pospite šećerom u prahu dok su keksi još topli.
Prijatno vam i sretan Samhain! :D

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.