Yule je vrijeme kada slavimo jačanje Sunca koje nam od zimskog suncostaja donosi sve više svjetla i topline. I naše Sunce je zvijezda, pa zašto ne proslaviti Yule uz ovaj prigodan simbol?
Kao što vidite na slici, koristila sam razne oblike kalupa za svoje kekse - petokrake i šestokrake zvijezde, božićna drvca, zvijezde repatice, zvončiće i tako dalje. Naravno, svi ovi simboli imaju svoje značenje za Yule. Zvončići još od davnina predstavljaju zaštitu jer se vjerovalo da njihov visok zvuk tjera zle duhove i negativnu energiju. Božićno drvce je potomak julskog panja, a oboje predstavljaju isto ideju - prevlast života na smrću (Sunce se ponovno rađa i život se vraća zemlji, a drvo koje se uzima za julski panj, ili božićno drvce je gotovo uvijek zimzeleno, ili barem izrazito snažno i izdržljivo). Zvijezde su izvor svjetla, a svako Sunce je primarni izvor svjetla i topline. Ovi simboli su posebno prikladni za julsko slavlje kada se Suncu ponovno pruža dobrodošlica.
A sada pređimo na recept kako biste mogli i vi uživati u ovim finim, prhkim blagdanskim kolačićima!
Potrebno je:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 200 g mljevenih badema
- 200 g pšeničnog oštrog brašna
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 čajna žličica cimeta
- 2 žumanjka
- 2 bjelanjka
- šaka lješnjaka
- 1 žlica jogurta
- marmelada po želji (ja sam koristila marmeladu od miješanog voća)
- kalupi za kekse (po vašem odabiru, makar se preporučaju zvijezde)
Priprema:
- Izmiješajte omekšalo maslo, šećer, bademe, cimet, žumanjak i brašno. Pritom izdvojite bjelanjke u posebnu zdjelu i ostavite u hladnjaku.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.
- Lješnjake zamotajte u prozirnu foliju i istucite maljem za meso (slobodno ostavite i neke veće komade).
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte tanko i kalupima oblikujte kekse (ponavljajte ovo dok vam ne nestane tijesta).
- Složite kekse na lim, premažite bjelanjkom i pospite lješnjacima (pošto se 2 keksa marmeladom kasnije spajaju u jedan, ja sam ih slagala "u parovima" i samo bih svaki drugi keks premazala bjelanjkom i posula lješnjacima).
- Pecite na 175°C 10 minuta. Pazite da vam se keksi ne zarumene previše (možda će vam trebati i manje od 10 minuta ovisno o jačini pećnice).
- Kada su se keksi ohladili, premažite ih marmeladom i lijepite 2 keksa istog oblika zajedno.
Želim vam sretan i blagoslovljen Yule! Budite mi veseli i debeli za ove praznike. :)
Vaša Witch's Cat
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.