21.12.14

Zvjezdice s lješnjacima


Yule je vrijeme kada slavimo jačanje Sunca koje nam od zimskog suncostaja donosi sve više svjetla i topline. I naše Sunce je zvijezda, pa zašto ne proslaviti Yule uz ovaj prigodan simbol? 

Kao što vidite na slici, koristila sam razne oblike kalupa za svoje kekse - petokrake i šestokrake zvijezde, božićna drvca, zvijezde repatice, zvončiće i tako dalje. Naravno, svi ovi simboli imaju svoje značenje za Yule. Zvončići još od davnina predstavljaju zaštitu jer se vjerovalo da njihov visok zvuk tjera zle duhove i negativnu energiju. Božićno drvce je potomak julskog panja, a oboje predstavljaju isto ideju - prevlast života na smrću (Sunce se ponovno rađa i život se vraća zemlji, a drvo koje se uzima za julski panj, ili božićno drvce je gotovo uvijek zimzeleno, ili barem izrazito snažno i izdržljivo). Zvijezde su izvor svjetla, a svako Sunce je primarni izvor svjetla i topline. Ovi simboli su posebno prikladni za julsko slavlje kada se Suncu ponovno pruža dobrodošlica.

A sada pređimo na recept kako biste mogli i vi uživati u ovim finim, prhkim blagdanskim kolačićima!

Potrebno je:

  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 200 g mljevenih badema
  • 200 g pšeničnog oštrog brašna
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 2 žumanjka
  • 2 bjelanjka
  • šaka lješnjaka
  • 1 žlica jogurta
  • marmelada po želji (ja sam koristila marmeladu od miješanog voća)
  • kalupi za kekse (po vašem odabiru, makar se preporučaju zvijezde)

Priprema:

  1. Izmiješajte omekšalo maslo, šećer, bademe, cimet, žumanjak i brašno. Pritom izdvojite bjelanjke u posebnu zdjelu i ostavite u hladnjaku.
  2. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.
  3. Lješnjake zamotajte u prozirnu foliju i istucite maljem za meso (slobodno ostavite i neke veće komade).
  4. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte tanko i kalupima oblikujte kekse (ponavljajte ovo dok vam ne nestane tijesta).
  6. Složite kekse na lim, premažite bjelanjkom i pospite lješnjacima (pošto se 2 keksa marmeladom kasnije spajaju u jedan, ja sam ih slagala "u parovima" i samo bih svaki drugi keks premazala bjelanjkom i posula lješnjacima).
  7. Pecite na 175°C 10 minuta. Pazite da vam se keksi ne zarumene previše (možda će vam trebati i manje od 10 minuta ovisno o jačini pećnice).
  8. Kada su se keksi ohladili, premažite ih marmeladom i lijepite 2 keksa istog oblika zajedno.
Želim vam sretan i blagoslovljen Yule! Budite mi veseli i debeli za ove praznike. :)
Vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.