2.2.14

Imbolc polumjeseci

Polumjesec je simbol Božice, a u ovom slučaju aspekta Djeve. Za Imbolc je Božica još mlada i neiskusna, ali puna energije koju je spremna dati zemlji i živim bićima na njoj. Ovo razdoblje obilježavaju prvi nagovještaji proljeća i plodnosti, pa su uobičajeni simboli sjemenke, mliječni proizvodi i neki orašasti plodovi. U receptu su ključni sastojci upravo orasi i maslo, što ove kekse čini iznimno prikladnima za ovaj blagdan. Kako biste se prisjetili punog značaja ovoga sabata, možete pročitati više u postovima "Imbolc" i "Blagoslovljen Imbolc 2014."

Kolačići su zaista jednostavni za napraviti, ali je potrebno biti pažljiv tijekom pečenja da ne bi izgorili pošto su jako tanki i krhki. Stoga vas molim da pratite recept. :)

Potrebno je:

Za tijesto:

  • 220 g maslaca
  • 250 g šećera (ja uvijek stavim malo manje)
  • 1 korica limuna
  • prstohvat soli
  • 185 g brašna
  • 225 g mljevenih oraha (možete staviti i do 340g ako želite)
  • limunov sok (1 limun) - možete zamijeniti ekstraktom mente ili vanilije

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • limunov sok (od polovice limuna)
  • 4-5 žlica mlijeka
  • 1 žlica omekšalog masla

Priprema:

Tijesta:

  1. Izribajte jedan limun te izribranu koru stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli izmiješajte omekšali maslac i šećer te iscijedite jedan limun u ovu smjesu. Miješajte električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta.
  3. U drugu zdjelu izmiješajte limunovu koricu, sol, brašno i mljevene orahe.
  4. Pomalo dodajite smjesu s orasima prvoj smjesi i miješajte rukama dok smjesa ne postane kompaktna.
  5. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata (možete i malo više ovisno o vašoj procjeni; tijesto bi se trebalo stvrdnuti i postati još kompaktnije).
  6. Zagrijte pećnicu na 175°C.
  7. Izvaljajte tijesto da bude nekoliko milimetara debelo i režite u obliku polumjeseca (možete koristiti kalup u obliku polumjeseca ili okrugli kalup kojim ćete izrezati krug te istim kružnim kalupom "prepoloviti" tijesto).
    Napomena: prije nego što izvaljate tijesto dobro pobrašnite podlogu, tijesto (i valjak) jer će tijesto i dalje prilično ljepljivo. Ovo ponovite svaki put kad budete mijesili tijesto (višak tijesta od svakog puta ćete opet skupiti u loptu i ove valjati na navedeni način).
  8. Obložite tepsiju papirom za pečenje i posložite kekse pazeći za je između njih 1-2cm praznog prostora kako se ne bi zalijepili u pečenju. 
  9. Pecite 6-8 minuta.
  10. Izvadite kekse i pustite ih da se ohlade nekoliko minuta. Dok su još mlaki ih premažite/ištrcajte glazurom.

Glazure:

  1. Izmiješajte sve sastojke u jednu zdjelu da smjesa bude kompaktna i gustoće sladoleda (treba biti dovoljno gusta da se sama ne cijedi kroz štrcaljku već da ju vi morate istisnuti).
  2. Ostavite smjesu u frižideru 5-10 minuta da se još malo stvrdne.
  3. Koristeći se štrcaljkom za glazuru ištrcajte kekse glazurom. Ako nemate štrcaljku, možete ju napraviti sami od papira za pečenje na način koji je ovdje prikazan.

Od navedene smjese mi je ispalo oko 60 keksića. Pretpostavljam da će vam ovo biti i više nego dovoljno da se zasladite i proslavite ovaj blagdan plodnosti! :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.