Recept potječe iz 14. stoljeća iz Engleske i zaista podsjeća na ličke uštipke po mom mišljenju (osim što nema jaja i rakije). Priznajem da sam malo modificirala recept po vlastitom nahođenju (samo omjere nekih sastojaka) i zaista mi nije žao št sam to napravila. :)
Koliko sam uspjela saznati, ovi uštipci su bili uobičajeni dio Lammas gozbe u keltskoj tradiciji. Ostale sljedove (i recepte za njih) možete naći ovdje. Stoga su dio višestoljetne tradicije kojoj sam odlučila ove godine za Lammas odati počast.
Potrebno je:
- 3 1/2 čaše glatkog brašna
- 2 čaše mlake vode
- 1/2 vrećice instant kvasca
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 2 čajne žličice sitno sjeckane kadulje
- 1 čajna žličica sitno sjeckanog timijana
- 5 jušnih žlica sitno sjeckanog peršina
- 1 žlica sitno sjeckanog origana
- med (za preljev)
- suncokretovo ulje za prženje
Napomene: sve bilje treba biti svježe (ne sušeno!), meni je od ove količine sastojaka ispalo 30 uštipaka, iako ovo može varirati ovisno o tome koliko ih odlučite velike raditi.
Priprema:
- U pola čaše mlake vode umutite kvasac i šećer (miješajte žličicom dok ne postane lagano pjenasto).
- U zdjelu izmiješajte brašno, sol te dodajte smjesu sa kvascem.
- Malo po malo dodajite vode miješajući smjesu žicom za mućenje dok ne nestanu sve grudice. Konačna smjesa bi trebala biti jako gusta.
- Nasjeckajte sve bilje što sitnije možete i dodajte ga u smjesu.
- Pržite tijesto na ulju (pazite da ne nestane ulja u procesu jer ga uštipci upijaju).
- Ostavite uštipke da se cijede na ubrusima.
- Otopite malo meda (ako već nije dovoljno tekući). Dok su uštipci još mlaki, kapajte med po njima (nemojte ih umakati jer će biti preslatki; radije umočite žlicu u med i pustite med da kapa s nje, ili štrcajte njome).
- Uživajte! :D
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.