Literatura

Svatko se pita u početku: "Odakle početi?"
To je pitanja na koje ja ne mogu dati konkretan odgovor, no knjige uvijek pomognu. Obično se ne preporučuje praksa dok se ne upozna malo s osnovama, a to je najbolje putem knjiga i rasprava (na kavama, na forumima, ili ako ste dovoljno sretni, u krugu/kovenu ili drugoj vrsti sastanka).

Kako bih Vam malo olakšala posao, napravila sam dvije stvari. Napisala sam post koji bi vam mogao biti od koristi: "Kako mogu prepoznati loš izvor informacija?" i odlučila sam ovdje staviti linkove za preuzimanje nekoliko knjiga koje bi vam mogle pomoći. Poredala sam ih onako kako bih ja preporučila da se čitaju, makar se ne moraju svi složiti sa mnom.

Ostaviti ću pokoji komentar kako biste stekli dojam o knjizi i autoru i uštedjeli sebi vremena čitajući knjigu koja vam se na kraju neće svidjeti (ili  zbog načina pisanja, težine/lakoće pisanja ili drugih razloga).

U slučaju da niste neki stručnjaci za kompjutere evo i instrukcije za preuzimanje datoteka sa slikama.

Napomena: Google Chrome i Internet Explorer će vam omogućiti da vidite pregled knjige dok postoji mogućnost da ga nećete moći vidjeti ako koristite Firefox (no moći ćete preuzeti knjigu preko sva tri browsera).
 • Kliknite na knjigu koju želite preuzeti i otvoriti će vam se stranica s naslovom knjige na vrhu (ja sam za primjer uzela Spiralni ples). Napomena: za ovo ne morate biti prijavljeni s ikojim e-mailom.

 • Pogledajte u gornji lijevi kut ekrana gdje piše "Datoteka". 

 • Kada pritisnite tu gdje piše "Datoteka", otvoriti će vam se meni na dnu kojeg će pisati "Preuzmi".
 • Možete sada pritisnuti "Preuzmi" ili na tipkovnici pritisnuti skupa gumbove Ctrl+S.

 • Pojaviti će vam se sada jedna nova traka na dnu stranice na kojoj će vam se prikazati opcije "Preuzeti" i "Odustati" (tj. na engleskome "Save" i "Cancel"). Trebate pritisnuti na "Preuzeti" (tj. "Save").

 • Nakon kratko vremena (ovisno koliko je potrebno da vam se datoteka preuzme) ovu će traku zamijeniti nova traka u kojoj će vam biti ponuđene tri opcije: "Otvori" (eng. "Open"), "Otvori mapu" (eng. "Open folder") i "Pogledajte preuzimanja" (eng. "View downloads").
 • Kako biste našli svoju datoteku, odaberite drugu opciju ("Otvori mapu"/"Open folder") i otvorit će vam se mapa u kojoj vam je sačuvana knjiga.


Uživajte i sretno! :D
Ako budete imali ikakvih problema s preuzimanjem, molim vas da me obavijestite putem komentara na ovaj post, ili putem e-maila (retenez.moi@gmail.com). Ukoliko ne riješim problem, mogu vam poslati bilo koju od ovih knjiga (ili neku drugu ako ju imam na računalu) putem e-maila.
 1. Starhawk - Spiralni ples (eng. The Spiral Dance)
  Ovo je prva knjiga koju sam pročitala o wicci i meni se čini izvrsnom za svačiju prvu knjigu. Napisana je jednostavnim, razumljivim jezikom, a uz to je jedna od rijetkih koja je prevedena na hrvatski, a među još i rjeđima koje su na hrvatskom i dostupne na internetu. Knjiga nije toliko povijesna i stroga. Starhawk piše dosta slobodno i pušta da joj misli teku pa vas ne obavezuje da stalno razmišljate. Ima prekrasnih tehnika za vizualizacije i zanimljivih misli, ali za nije za one koji vole činjenične knjige. Makar je svakako preporučujem kako biste što bolje shvatili srž wicce, njenih rituala i ušli u duh svega toga :)
 2. Buckland, Raymond - A Complete Book of Witchcraft
  (Hrvatski prijevod knjige se zove Vještičje umijeće; možete ju preuzeti u punoj rezoluciji, ili u smanjenoj rezoluciji ako vam preuzimanje datoteka ide nešto sporije)
  Buckland je, moram priznati, jedan od meni najdražih autora. Piše faktualno, ali i slobodno. Koliko iznosi činjenica, toliko i osobnih razmišljanja! Zaista je prekrasna knjiga koja je konstruirana na način da imate male ispite na kraju svake lekcije (ne poglavlja!) koji vas potiču da što bolje pamtite dok čitate, ali i da neke stvari sami smislite na vrijeme (npr. raspored vašeg oltara, dizajn za ritualnu odjeću i slično).
 3. Buckland, Raymond - Wicca for One (Wicca za jednoga/pojedinca)
  Uz poviše navedenu Bucklandovu knjigu, ovo je jedna od najboljih za početnike. Mogla bih čak reći i da se njih dvije međusobno nadopunjuju. Dok prva knjiga više funkcionira kao mali uvod, ova knjiga ulazi dublje u sve teme koje su dotaknute u Vještičjem umijeću, no nema onih zabavnih zadataka i kvizeva. Bez obzira, ona je korak naprijed sa svime koji vam može samo pomoći. Kao što sam rekla, Buckland je jako kvalitetan autor pa se nadam da ćete ga vi naučiti cijeniti jednako koliko i ja :)
 4. Green, Marian - A Witch Alone (Samotna vještica)
  Kao i Wicca for One, i ova je knjiga prilagođena za samotnu rad (za razliku od većine knjiga koje su napisane za rad u kovenu). Ako planirate ovu knjigu, preporučujem da izdvojite godinu dana jer je napisana po mjesecima. Svaki mjesec (poglavlje) ima svoj plan, zadatke, vježbe i dodatnu literaturu koju možete pročitati. Knjiga je odlična i lako čitljiva, a neke vježbe koje draga Marian iznosi su zlata vrijedne :)
 5. Gardner, Gerald - Witchcraft Today (Vještičarstvo danas)
  Geralda Gardnera se možda smatra "ocem" wicce, ali ga ja ne bih preporučila za početnike. Svi misle da je najbolje krenuti od njega, ali ako vam engleski jezik nije materinji, bit će vam nešto teže razumjeti njegove tekstove. Piše na nešto kompliciraniji način i bogatijim leksikom od ostalih spomenutih autora ovdje, ali ističe neke jako zanimljive strane wicce. Knjiga se fokusira dosta na to kako je uopće današnje vještičarstvo nastalo i kako se trebamo odnositi prema njemu. Ovo već graniči s naprednim čitanjem, no ipak moram nešto staviti od gospodina Gardnera da me ne bi na lomaču dali hehe :)
 6. Cunningham, Scott - Wicca, a Guide for the Solitary Practitioner (Wicca, vodič za samostalne praktičare)
  Evo još jednog pisca kojeg mogu dizati u nebesa. Scott Cunningham piše isto prilično jednostavnim jezikom kojeg ćete moći razumjeti. Ono što mi je posebno drago je da postoji "lingvistička poruka" autora, a mene iskreno zasmeta kada vidim da ljudi ne znaju pravilno pisati neke stvari :) iako zna biti jako zeznuto prevođenje s engleskog na hrvatski, pa ću oprostiti :) nadalje, on posvećuje posebna poglavlja magici, nekim tehnikama proricanja i posebno poglavlje travarstvu. Šarolika je tematika i super je knjiga od koje možete krenuti ako niste sigurni za koju biste se "granu" odlučili unutar wicce (ne može se sve...bolje je specijalizirati u nekom području nego biti osrednji u njih deset, zar ne?).
 7. Cunningham, Scott - Living Wicca (Živeći wiccu)
  Ova će vam knjiga manje-više služiti za ponavljanje dosadašnjeg gradiva, ali mislim da uvodi neke nove teme u vaš svijet, kao što su: problem samoinicijacije, magika za vrijeme bolesti, kako uvesti wiccu u svakodnevni život, uloga molitve i zapjeva i podučavanje drugih. Može vam jedino dati neke nove koncepte za razmišljanje, a kao što sam reć rekla, Cunningham je jako dobar autor pa ne možete s njim faliti.
 8. Farrar, Janet & Stewart - Eight Sabbats for Witches (Osam sabata za vještice)
  Posjedujem novije izdanje koje je prošireno nekolicinom zanimljivih eseja, a nazvano je A Witches' Bible (Vještičja Biblija). I bez tih eseja, ova knjiga zaista može biti vještičja Biblija (ali ne brinite, takva knjiga ne postoji....zato ćete vi imati svoju Knjigu sjenki ^^). Ona do sada najdetaljnije obrađuje sve sabate (njihovu povijest, ulogu itd.) i daje primjere rituala (doduše po Aleksandrijskoj tradiciji). Ne samo to već obrađuje i obrede prelaska. Da budem iskrena, većinu podataka koje sam vam navodila u postovima o sabatima sam naučila/vadila iz te knjige :) vjerujte mi kada vam kažem da će vam koristiti!
  Napomena: nema pregleda za ovu knjigu u nekim browserima, ali ćete je moći preuzeti.
 9. Lipp, Deborah - Elements of Ritual (Elementi rituala)
  Odlučila sam ovu knjigu staviti među prvih deset knjiga jer ćete vjerojatno u ovo doba već htjeli početi prakticirati neke stvari. Ova knjiga jako detaljno obrađuje formu rituala i objašnjava zašto nešto ide ovako, a ne onako. Meni je nevjerojatno mnogo značila kada sam je čitala i pojasnila mi je puno stvari, a vjerujem da će i vama.
 10. Lipp, Deborah - The Study of Witchcraft (Učenje vještičarstva)
  Za razliku od prethodne knjige od Deboreh Lipp, ova se ne bavi toliko ritualima, ali jako lijepo izlaže povijest wicce i povlači mnoge paralele s drugim okultnim tradicijama, razbija neke predrasude i dotiče više popularnih tema u vještičarstvu (meditaciju, proricanje itd.), ali uz to govori o wicci u političkom i ekološkom kontekstu (doduše nešto kraće), ali bez obzira, jako zanimljivo za čitati :D
 11. Bone, Gavin & Farrar, Janet - Progressive Witchcraft (Progresivno vještičarstvo)
  Mogu sa sigurnošću reći da je ovo za mene bila najbolja knjiga koju sam do sada pročitala o wicci. Što god da budem govorila, neće joj biti dostojno. Naprosto mi je otvorila oči nekim stvarima koje do sada nisam uopće uočavala, a nadam se da će isto napraviti i vama. No, ovu knjigu bih već svrstala u neko malo naprednije čitanje, pa nemojte žuriti :) prvo se upoznajte s osnovama (koje će se malo ponoviti na početku ove knjige) pa onda krenite dalje na teže štivo poput ovoga ^^
 12. Valiente, Doreen - Natural Magic (Prirodna magija)
  Naslov knjige govori sve. Iako se u do sada navedenim knjigama govori o magici, ovo je prva na popisu koja je isključivo posvećena njoj. Postoji mnogo vrsta magike, a dosta ih je obrađeno u ovoj knjizi. Doreen Valiente, koju možemo smatrati "majkom" wicce ako ćemo Gardnera uzeti za oca, u ovoj knjizi sve pokušava povezati s prirodom (makar magika i jest povezana s prirodom pa se tu nema što puno filozofirati ^^) i mislim da je uspjela u tome. Ovo je knjiga za one kojima se ova tema svidjela do sada i koji žele malo više čitati o njoj :) Zapamtite da magika nije obavezni dio wicce, i da nema ništa loše u tome ako vas onda možda i ne privlači :)
  Napomena: nema pregleda za ovu knjigu u nijednom browseru, ali ćete ju moći preuzeti.
 13. Cunningham, Scott - Earth, Air, Fire, Water (Zemlja, Zrak, Vatra, Voda)
  Još jedna knjiga vezana uz magiju da nadopuni Prirodnu magiju, ali je u ovoj magika dodatno obrađena u kontekstu elemenata (kao što i naziv kaže). Ono što smatram korisnim je da se također osvrće na to kako kreirati vlastiti ritual, doduše, iz magijske perspektive. Ali umjesto da tražite po xy grimoarima ili drugorazrednim knjigama "spellova", ova će vam knjiga omogućiti da malo mućnete svojom glavom i napravite ritual točno po formi koja vama odgovara.
 14. Gardner, Gerald - Book of Shadows (Knjiga sjenki)
  Za one koji ne znaju što je Knjiga sjenki, možete pročitati ovaj post :) Ovu knjigu definitivno svrstajem pod napredno čitanje jer je napisana jako kompliciranim engleskim jezikom s dosta arhaičnih izraza. Uz to, ako ste početnik i niste još dobro upućeni u rituale (njihove forme, svrhe, vrste itd.) onda će biti potpuno besmisleno čitati ovu knjigu pošto je ona zapravo samo niz Gardnerovih rituala. Zapravo, najviše od svega će vas izluditi arhaični način pisanja (za koje su mnogi zamjerili Gardneru da je u potpunosti gramatički krivo upotrijebljen na mnogo mjesta). No, ovo je ona knjiga od koje su ostale potekle. U početku wicce se sve baziralo na onome što je ovdje napisano, pa smatram da bi svaka vještica barem jednom u životu trebala pročitati ovu knjigu, ma koliko to mukotrpno bilo haha :D
 15. Sir James Frazer - The Golden Bough (prijevod na srpskom: Zlatna grana)
  Knjiga je debela i opsežna. Pokriva ogroman broj aspekata neopaganskih religija i izuzetno je zanimljiva i korisna. Ne znam što bih rekla o njoj osim da je sigurno dosta teže štivo od prijašnjih knjiga (izuzev Gardnerove knjige sjenki naravno haha). Napisana je prilično razumljivim jezikom, ali je isto na engleskom (koliko ja znam, ne postoji prijevod, na žalost). U slučaju da je odlučite pročitati, sigurna sam da će vas ona dovesti na viši nivo znanja i razumijevanja umijeća :)
Nadopunjavati ću popis s vremenom, a ako imate neke posebne zahtjeve, imam trenutno kompjutersku biblioteku od 1,5GB (što je mnogo!) pa će se sigurno nešto naći na temu koja vas zanima :) Možete mi se javiti putem komentara na blog i ostaviti vašu e-mail adresu ili mi se direktno javiti putem obrasca za kontakt. Samo vas molim da se predstavite, nešto kažete o sebi, zašto se zanimate za wiccu/paganizam i par riječi o tome koju knjigu tražite i zašto. Vrlo rado ću vam izaći u susret :)

Broj komentara: 20:

 1. Neizmjerno ti hvala (:

  OdgovoriIzbriši
 2. Ako mi je dopušten komentar, knjiga J. Frazera prevedena je na hrvatski pod nazivom Zlatna grana. Rijec je o antropoloskoj studiji paganskih religija, posebno klasičnih mitologija. Knjiga je zanimljiva, iako nije za prosjecnog citatelja... no, vecina napisanog je zastarjela i opterecena moralom i razmisljanjem vremena u kojem je napisana (prijelaz iz 19. u 20. st.).
  Samo sam htio doprinijeti temi... blog je zanimljiv i drago mi je da nove, mlade nade nastavljaju put davno zapocet u Hrvatskoj... i najvaznije, nema knjige koja vas moze nauciti vise o paganizmu od zivota i ljudi i pojava oko vas :)

  Pozdrav,

  D.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako cemo o vremenu u kojem je napisana, knjiga je nastala u razdoblju nastanka golemog broja okultnih redova, progresivnom razvoju magijske prakse i u kojem je uspostavljen temelj modernog okultizma. Wicca i drugi neopaganski pravci mnogo duguju tom razdoblju pa taj duh vremena ne bi trebao biti problematican. Moralno je knjiga takodjer napredna, s obzirom da su pojedini pasusi u prvim izdanjima bili cenzurirani. Knjiga je definitivno popularnoznanstvena, stoga ne vidim ni tu probleme za prosje nog citatelja, a u prilog njenoj suvremenosti govori i to da je kod nas zadnje izdanje izaslo 2002. (Jesenski Turk). Malo kasno odgovaram, ali nikad nije kasno za takve knjige :)

   Izbriši
 3. ima li još kakva preporučena literatura?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da je imam. :) Kakva vas tematika zanima?

   Izbriši
 4. Bilo bi idilično kad bi barem neke od tih knjiga imali i u gradskim knjižnicama!?.

  OdgovoriIzbriši
 5. Voljela bih procitati witch alone no engleski mi nije jaca strana a ne mogu naci prijevod :/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A na žalost ne postoji prijevod ove knjige. Jedine knjige koje su UOPĆE prevedene s engleskog na hrvatski su "Spiralni ples" ("the Spiral Dance") i "Vještičje umijeće" ("the Complete Book of Witchcraft"). Uz to postoji i knjiga "Vika, drevna religija vestica" od Gwydion koja je na sprskom. Knjige "The Golden Bough" je također prevedena na srpski ("Zlatna grana"), no ona se ne tiče isključivo paganizma i wicce; više antropologije. Dakle nijednu drugu knjigu s ovog popisa nemojte ni očekivati naći prevedenu. Takva je, na žalost, situacija.

   Osobno smatram da je knjiga (tj. tri nastavka knjige) "Paganizam u teoriji i praksi" od Iolara jako kvalitetna literatura. Izvorno je napisana na hrvatskom i izašla je baš prošle godine.
   Više o njoj možete pročitati ovdje:
   http://vjesticji-ormar.blogspot.com/2013/09/najava-knjige-paganizam-u-teoriji-i.html

   A možete je i naručiti preko nakladnika.

   Izbriši
 6. Prvo moram reci da je ovo najbolji blog o wicci na internetu te sadrži jako puno korisnih informacija :D
  Zamolila bih te da mi navedes nekoliko knjiga (ako postoje) o magičnom svojstvu bilja te primjeni tog bilja u kuhinji ako nije problem :D
  Jos jednom pohvaljujem blog :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Baš ste ljubazni :) hvala!
   Prva koja mi pada na pamet je Cunningham's Book of Magical Herbs koju možete preuzeti ovdje:
   https://drive.google.com/file/d/0B1OAAcuDKlLzU0drT3NRdERBMzg/view?usp=sharing

   Od istog autora postoji knjiga Wicca in the Kitchen:
   https://drive.google.com/file/d/0B1OAAcuDKlLzRDFrc2I3UmJmYUU/view?usp=sharing

   Možda pronađete nešto korisno i u ovoj knjizi
   https://drive.google.com/file/d/0B1OAAcuDKlLzeUU3Z0JqenlKSnM/view?usp=sharing

   To je za sada to što mi pada na pamet u vezi magičnih i kulinarskih primjena biljaka. Imam još dosta knjiga koje se tiču isključivo medicinske primjene bilja, ali kulinarske ne toliko. Preporučila bih vam zato da istražite isključivo magijska svojstva biljaka i onda krenete sami primjenjivati znanje u kuhinji po skupljenom znanju i prvenstveno instinktu.

   Još jedna jako dobra knjiga na ovu temu jest Herbs: Medicinal, Magical, Marvelous! od autorice Deborah J. Martin, ali nju na žalost nemam u pdf-u.

   Nadam se da sam pomogla! :)

   Izbriši
 7. Imate li možda trilogiju Paganizam u teoriji i praksi u pdf?
  Hvala vam

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga anonimko,
   bez brige, razumijete se u računala. Samo se komentari ne objave odmah nego tek nakon što ih ja odobrim. Morala sam omogućiti tu opciju zbog spam komentara koje sam dobivala.

   Na žalost, nemam te knjige u pdf-u. Ali zaista mislim da nisu skupe s obzirom na količinu informacija koju nude pa bih vas svakako uputila da ih naručite direktno od nakladnika (Despot Infinitus).
   Pozdrav!

   Izbriši
 8. Molim vas da komentar za knjige Paganizam u teoriji i praksi objavite pod anonimno jer sam 3 komentara poslala,a prva 2 sam krivo odabrala opciju.Hvala na razumijevanju-slabo se koristim kompjuterom pa pogriješim.
  Hvala vam i oprostite...

  OdgovoriIzbriši
 9. Hvala !!!
  Pozdrav !

  OdgovoriIzbriši
 10. Hej :) imam problem. Sto ako sam zeljela nesto i ne razmisljajuci rekla da zrtvujem nesto drugo da se to ostvari? Moze li se to ponistiti?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga anonimko,
   zaista ne znam zašto biste takvo nešto uopće napravili (rekli da ćete nešto žrtvovati). Ne znam zapravo što mislite pod "žrtvovati" niti u kojem kontekstu ste to napravili niti kome/čemu. Bogu/Božici/nekom specifičnom božanstvu/nečemu drugom? Unutar svetog kruga/vani? Na koji način? Previše je faktora koje mi niste objasnili. Jeste li pritom radili nekakav magijski rad i slali namjeru? Ne mogu vam na temelju ovog upita na žalost ništa konkretno odgovoriti, ali vam svakako mogu dati savjet za ubuduće:

   Kada "žrtvujete" nešto (ili to dajete na dar), to se daje s namjerom koja je prethodno itekako dobro uspostavljena i tijekom rituala izvršena. Nakon što nešta date kao dar ne možete to uzeti natrag. To je krajnje bezobrazno. Zamislite da vama netko da lijep poklon za rođendan i nakon nekoliko dana ga traži natrag!

   Toliko vam jedino za sada mogu reći. Ako ste voljni iznijeti nešto više detalja, vjerojatno ću moći dati neki konkretniji savjet.

   Pozdrav!

   Izbriši
 11. Gdje mogu saznati vise o Tradiciji Sunca i Mjeseca?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kako mislite o "tradiciji" Sunca i Mjeseca? Kultovi Sunca i Mjeseca su postojali u praktički svakoj kulturi u povijesti i ne znam baš odakle početi s preporukama literatura za to. No za "tradiciju" ijedno od to dvoje do sada još nisam čula.

   Izbriši
 12. Pozdrav, Vidila sam iz prijasnjih posteva da ste iz Splita.
  Zanima me ova tema i htjela bih uzivo vise znati,
  Zivim na Bracu, da li se mozemo naci?

  Svako dobro

  Vibha

  OdgovoriIzbriši