20.9.13

Kruh Mračne Majke s medom

Za Mabon tj. jesenski ekvinocij (21. rujna) se slavi mračni aspekt Trostruke Božice (fazu Starice). Mabon označava početak jeseni, vrijeme kada lišće otpada i kada postaje hladnije. Ovo se nekima čini kao jako mračno razdoblje, ali je usprkos tome veselo jer je Mabon drugi od triju žetvenih blagdana (Lughnasadh je prvi, a Samhain posljednji). U kolovozu se bralo žito, a rujan sa sobom donosi obilje voća, orašastih plodova i povrća...i sve se to treba pojesti! :D 

Razlog zbog kojeg se ovaj kruh naziva kruh Mračne Majke je jer se radi o kruhu koji je posvećen Božici u njezinom aspektu Starice (odnosno u mračnom aspektu). Kako bi ime bilo vjerodostojno, kruh se radi dijelom od crnog brašna i recept je jako jednostavan. Možete se i sami uvjeriti u to. ;)

Potrebno je:

  • 2 čaše tople vode
  • 1 kesica instant kvasca
  • 1/3 (ja sam stavila 5 jušnih žlica) meda
  • 3 čaše crnog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/4 čaše suncokretovog ulja
  • 2 jušne žlice omekšalog masla
  • 4 čaše glatkog bijelog brašna

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac i toplu vodu tako da ne bude grudica te dodajte med (on zamjenjuje šećer koji bi inače omogućio kvascu da se digne).
  2. Dodajte crno brašno, sol, ulje i maslo te miješajte dok smjesa ne postane kompaktna (ja sam miješala ručnom miješalicom poput ove do četvrte čaše i onda nastavila rukama). 
  3. Dodajite bijelo brašno čašu po čašu i miješajte rukama. (ja sam stavila 4 i pol čaše brašna jer mi je smjesa bila još jako ljepljiva).
  4. Pobrašnite jednu površinu i nastavite mijesiti tijesto rukama na njoj cca. 5-10 minuta. Tijesto će postati elastično i biti će i dalje malo ljepljivo. Pobrašnite površinu i više puta tako je potrebno da se tijesto ne lijepi previše, ali očekujte da će vam se lijepiti po prstima.
  5. Nauljite i pobrašnite jednu posudu te stavite u nju tijesto kada ste ga izmijesili. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne digne duplo (cca. 45 minuta).
  6. Još jednom izmijesite tijesto i presijecite ga na pola. Oblikujte dvije štruce kako vam odgovara i stavite u tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje (ako ga nemate onda ćete ju morati nauljiti i pobrašniti). Prekrijte tijesto još jednom i pustite da se diže još 15ak minuta.
  7. Zagrijite pećnicu na 200°C (meni je nešto jača pećnica pa sam smanjila temperaturu na 175°C).
  8. Ako želite ukrasiti kruh nožem tako da urežete oblike i slično, onda to učinite nakon 15 minuti dizanja.
  9. Pecite kruh otprilike pola sata (možda će vam trebati i manje, ali vam je svakako najbolje mjerilo da je kruh gotov kada mu površina porumeni).
  10. Možete premazati kruh rastopljenim maslom zbog estetike ako želite (površina će poprimiti finu zlatnu nijansu). 
  11. Pustite tijesto da se ohladi 15 minute prije nego ga maknete s tepsije. 

Preporučujem da se kruh jede dok je još topao uz malo masla...i sami znate da je takav svaki kruh najbolji. :D 

Sretan vam Mabon i prijatno! :D
Vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.