1.8.13

Lammas kruh

Lammas (također zvan i Lughnasadh) je sabat koji obilježava prvu žetvu tj. žetvu "kruha". Polja se sjaje zbog zlatnog žita koje ih prekriva skoro kao da predstavljaju sjaj Sunca. No, hladnije vrijeme se bliži i potrebno je skupiti sve to žito (ali i ostali urod) kako bismo preživjeli zimu. Zbog ovoga je kruh jedno od najčešćih jela za ovaj sabat, pa vam donosim iznimno prikladan recept! 

Potrebno je:

Napomena: recept je znatno izmijenjen od onoga kojeg sam našla na internetu jer se prilično sastojaka ne može nabaviti u nas. Zamijenila sam ih prikladnim sastojcima koje vidite poviše. Također, brašna će vam trebati dosta više od 2 čaše (svakoga) jer će tijesto biti iznimno meko i ljepljivo kada ga napravite od ove smjese. Stoga će trebati dodavati brašno dok tijesto ne postane suho i dok se ne prestane lijepiti.

Priprema:

Napomena: preporučujem da sve miješate rukama jer će tijesto ispasti mekše i razvedenije. 
  1. Izmiješajte vodu i med (promiješajte da se rastopi) i dodajte kvasac. Pustite da se diže na toplom mjestu dok se smjesa ne udvostruči i postane pjenasta (kao što biste inače s kvascom radili).
  2. Pomiješajte suhe sastojke (obje vrste brašna, pšenične klice, pahuljice i sol).
  3. Dodajte maslo u suhu smjesu i izmiješajte.
  4. Dodajte mlijeko i mješavinu s kvascem i mijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Biti će potrebno još dosta brašna pa dodajite naizmjenično dvije šake mješavine za kruh sa sjemenkama i jednu šaku kukuruznog brašna dok tijesto ne postane suho i dok se ne prestane lijepiti. Kruh često ispadne jako tust zbog kukuruznog brašna pa sam zbog toga stavljala manje njega (no, oba su brašna prilično teška pa možete očekivati da će kruh biti izuzetno zakusan).
  5. Prekrijte tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da se diže sat vremena (trebao bi s u ovom periodu udvostručiti).
  6. Mijesite i tucite tijesto (što više mijesite, to će kruh biti bolji) dok ne dobijete "palačinku" debljine centimetar do dva (ovisno koliko želite da vam kruh bude debeo). 
  7. Izrežite "palačinku" na trake širine centimetar-dva (nema veze što će biti nejednakih duljina je to i cilj). Vrh svake trake malo savijte i oblikujte u kuglu/suzu kako biste dobili nešto nalik velikom štapiću za uši (ali samo s jednim okruglim krajem). Ostavite tri trake i ispletite od njih pletenicu.
  8. Postavite papir za pečenje za lim i posložite prvo najduže štapove jedan uz drugi (ne ostavljajući prostora između), a potom stavljajući kraće štapove na njih/oko njih. Budite kreativni i pustite mašti na volju. Ovaj kruh treba nalikovati snopu žita, a ono je nejednako i slobodno, jedan prut može preklopiti drugi itd.
  9. Uzmite pletenicu od tijesta koju ste napravili i stavite je preko snopa pruća i spojite je za snop s donje strane (ona je dekorativna i zaista ne drži tijesto skupa, ali treba izgledati kao da joj je to svrha). 
  10. Škarama razrežite glave štapova pruća (one koje ste oblikovali u suze/kugle) po sredini i sa strana kako bi što više nalikovali na žito.
  11. Sada ispleteno tijesto pustite da se diže još pola sata.
  12. Ugrijite pećnicu na 175°C i pecite kruh 45 minuta. Ja sam ga pekla 35 minuta jer mi je nešto jača pećnica, no najbolje ćete sami procijeniti kada je gotov.
Moje je mišljenje da med daje neku posebnost kruhu, pa zbog toga odlično ide uz malo masla dok je još topao. Možete očekivati da će vam "glave pruća" biti nešto hrskavije, ali je kruh iznutra mekan, ali i jako zakusan. Nadam se da ćete vi biti jednako zadovoljni rezultatom kao ja. :)

Prijatno vam i sretan Lammas!
Vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.