2.11.14

Pita od bundeve i jabuke

Nadam se da ste se svi lijepo proveli za vještičju Novu godinu! :) Pošto sam ja veliki slatkoljubac, morala sam i ovaj put napraviti neki kolač da fešta bude potpuna. I tako u skladu s dosadašnjom praksom dijelim recept s vama! Prikladan je za Samhain upravo zbog dvaju glavnih sastojaka - bundeve i jabuke. A ne samo da je prikladan, nego je i ukusan. Ako mi ne vjerujete na riječ, isprobajte kolač i sami se uvjerite. Uživajte u mojoj piti od bundeve i jabuke. :D


Potrebno je:

Za punjenje:

  • 1 čaša pripremljene bundeve (ovo ćete dobiti od 2 manje bundeve)
  • 1 čaša naribane jabuke (2 jabuke
  • 3/4 čaše meda
  • 4 bjelanjka
  • 1 1/2 čajna žličica cimeta
  • 1/2 čajne žličice naribanog đumbira (preporučam svježi)
  • 1/4 čajne žličice mljevenih klinčića
  • 1 čaša mlijeka
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • smjesa od brašna i vode (4 žlice namjenskog brašna za dizana tijesta + nekoliko žlica vode)

Za tijesto:

  • 3 čaše namjenskog brašna za dizana tijesta
  • 1 čajna žličica soli
  • 1-2 žlice smeđeg šećera
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čaše suncokretovog ulja
  • 1/2 čaše mlijeka
Napomena: ova količina smjese je dovoljna za 2 pite promjera cca. 22cm.

Priprema:

Punjenja:

  1. Električnim mikserom napravite pjenu od bjelanjaka.
  2. Pripremite bundevu (izrežite na pola, izdubite i maknite sjemenke; meso stavite u zdjelu).
  3. Izribajte jabuke (nemojte zaboraviti oguliti koru prije toga!).
  4. Napravite smjesu od brašna jer će vam ona zgusnuti cjelokupnu smjesu prilikom pečenja. Smjesu radite tako da pomiješate 4 žlice brašna s malo mlake vode dok ne dobijete smjesu koja je dovoljno gusta, ali istovremeno i dovoljno rijetka da ju možete izliti u zdjelu.
  5. Kuhačom pomiješajte sve sastojke za punjenje u jednu zdjelu.

Tijesta:

  1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  2. Razdvojite tijesto na dva dijela.
  3. Uzmite lim za pite (često je promjera 22cm, ali možete naći većih i manjih limova; prilagodite recept veličini lima). Nauljite maslinovim uljem i pobrašnite (nemojte zaboraviti višak ulja obrisati salvetom, a višak brašna istresti).
  4. Stavite papir za pečenje na radnu površinu te na njemu izvaljajte jednu polovicu tijesta (ne deblje od 6-7mm!). Ako ste perfekcionist, možete ponekad prevrnuti tijesto kako biste valjkom izravnali ikakve nabora od papira za pečenje.
  5. Stavite lim za pite naopako na tijesto (dakle papir za pečenje je i dalje ispod tijesta, a lim na tijestu).
  6. Preokrenite sve (papir za pečenje će vam pripomoći da se tijesto ne lijepi za površinu prilikom ovoga).
  7. Utisnite tijesto u lim. Pazite da pritom ne razbijete tijesto.
  8. "Odlijepite" papir za pečenje i odrežite višak tijesta s rubova lima.

Pite:

  1. Izlijte smjesu u tijesto.
  2. Pecite 15 minuta na 200°C.
  3. Smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 30-35 minuta (dakle pita se sveukupno peče 45-50 minuta).

Ponovite korake 8-13 za drugu pitu i to bi bilo to.
Prijatno! :D

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.