Ovaj kolačić je ovog Samhaina razveselio više ljudi svojim slatkim mirisom koji je plutao po zraku i još finijim okusom. :) Zahvaljujem Green na receptu i trudu kojeg je uložila u kuhinji. Ja sam bila mali pomagač pa sam očistila bundeve, ali ona je bila prava kuharica! :D
Svi su bili zadovoljni s kolačem, a kao što ćete sami i primijetiti, nije pretjerano kompliciran pa ćete i vi moći uživati u njemu kada god poželite.
Potrebno je:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 250 ml jogurta
- 1 vanilin šećer
- 75 ml ulja
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 velike žlice pirea od bundeve (1 bundeva srednje veličine za ovu količinu)
- 100 g lješnjaka (sitno nasjeckanih/mljevenih)
Napomena: mi smo poduplali ovu dozu, podijelili smjesu na dva dijela kako bismo dobili 2 kolača i pekli smo ih formi za vijenac. Ako pečete u običnoj posudi za pečenje, onda svakako preporučam duplu dozu jer će u protivnome kolač ispasti previše plitak.
Priprema:
- Odvojite koru i koštice od bundeve i na manje komade isjeckajte preostalo "meso".
- Kuhajte bundevu dok ne omekša (kao da kuhate krumpir za pire...probajte viljuškom je li dovoljno mekana). Ako vidite da se da zgnječiti, onda je gotova.
- Zgnječite ju kao što biste i krompir pire da dobijete pire od bundeve.
- Pomiješajte jaja sa šećerom.
- U tu smjesu dodajte ulje, vaniljin šećer i pire od bundeve.
- Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i sitno nasjeckanim/mljevenim lješnjacima. Ovu smjesu potom dodajte u prethodnu.
- Kalup za kugluf/vijenac (ili koji god da imate) nauljite i pobrašnite da se ne lijepi i prelijte smjesu u njega.
- Pecite na 180°C cca. 20-40 minuta (ovisno o jačini pećnice). Ubodite kolač tu i tamo čačkalicom; ako se tijesto ne zalijepi za nju onda je gotov kolač.
Prijatno vam i sretan Samhain još jednom! :D
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.