6.11.13

Bundevin kolač

Ovaj kolačić je ovog Samhaina razveselio više ljudi svojim slatkim mirisom koji je plutao po zraku i još finijim okusom. :) Zahvaljujem Green na receptu i trudu kojeg je uložila u kuhinji. Ja sam bila mali pomagač pa sam očistila bundeve, ali ona je bila prava kuharica! :D

Svi su bili zadovoljni s kolačem, a kao što ćete sami i primijetiti, nije pretjerano kompliciran pa ćete i vi moći uživati u njemu kada god poželite.


Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 250 ml jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 75 ml ulja
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 velike žlice pirea od bundeve (1 bundeva srednje veličine za ovu količinu)
  • 100 g lješnjaka (sitno nasjeckanih/mljevenih)
Napomena: mi smo poduplali ovu dozu, podijelili smjesu na dva dijela kako bismo dobili 2 kolača i pekli smo ih formi za vijenac. Ako pečete u običnoj posudi za pečenje, onda svakako preporučam duplu dozu jer će u protivnome kolač ispasti previše plitak. 

Priprema: 

  1. Odvojite koru i koštice od bundeve i na manje komade isjeckajte preostalo "meso".
  2. Kuhajte bundevu dok ne omekša (kao da kuhate krumpir za pire...probajte viljuškom je li dovoljno mekana). Ako vidite da se da zgnječiti, onda je gotova.
  3. Zgnječite ju kao što biste i krompir pire da dobijete pire od bundeve.
  4. Pomiješajte jaja sa šećerom.
  5. U tu smjesu dodajte ulje, vaniljin šećer i pire od bundeve.
  6. Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i sitno nasjeckanim/mljevenim lješnjacima. Ovu smjesu potom dodajte u prethodnu.
  7. Kalup za kugluf/vijenac (ili koji god da imate) nauljite i pobrašnite da se ne lijepi i prelijte smjesu u njega.
  8. Pecite na 180°C cca. 20-40 minuta (ovisno o jačini pećnice). Ubodite kolač tu i tamo čačkalicom; ako se tijesto ne zalijepi za nju onda je gotov kolač. 
Prijatno vam i sretan Samhain još jednom! :D

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.