20.3.13

Hot Cross Buns (Križno pecivo s grožđicama)

Inspirirana proljetnim ekvinocijem i veseljem koje on donosi, odlučila sam nešto fino ispeći, kao po običaju. A to će biti Hot Cross Buns. :)



Ovaj kolač je tradicionalan u Engleskoj, a moram priznati da do sada nikada nisam ni čula za njega pošto se očito ne pravi u našim krajevima. Njihov engleski naziv (Hot Cross Buns) je  jako teško prevesti. "Bun" je vrsta peciva koji uglavnom sadrži grožđice (makar postaje uvriježeno za sve vrsta peciva koji su iti malo nalik onome što mi nazivamo "bublice"). Riječ "hot" na engleskom znači žestoko, makar ovo pecivo nije uopće takvo. Jedino što mu daje jaki miris je cimet i muškatni oraščić. Riječ "cross" znači križ, a ovo se odnosi na dekoraciju u obliku križa koja se stavlja na vrh peciva.

Kolačići se tradicionalno jedu za Veliki petak (petak uoči Uskrsa). Ovo vam se sada možda čini kao jako kršćansko jelo, ali ovaj simbol križa je za pagane predstavljao ništa drugo nego križ/kolo godine koji jako sliči keltskom križu. Ono što mi je još simpatičnije je što bublica sama po sebi može predstavljati "kolo" u simbolu kola godine. Upravo ovaj znak u sebi sadrži poantu proljetne ravnodnevnice: ravnotežu. 

Kao i mnogo drugih kolača, ni ova se peciva nisu odjednom pojavila. Postojali su i prije nego što je kršćanstvo došlo na englesko tlo, ali je kraljica Elizabeta I. shvatila da ne može iskorijeniti ovaj "poganski" običaj i onda ga odlučila krstiti.
Kako ne bih više gnjavila sa poviješću ovog peciva, možemo odmah krenuti na recept :)

Potrebno je:

Za tijesto:

  • 1 čaša mlijeka
  • 2 jušne žlice kvasca (ja koristim onaj instant)
  • 1/2 tj. polovina čaše šećera (ja uvijek stavim malo manje)
  • 2 čajne žličice soli
  • 1/3 čaše masla (otopljenog i ohlađenog)
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
  • 4 jaja
  • 5 čaša brašna (glatkog)
  • 1 1/3 čaše grožđica
  • 1 bjelanjak

Za glazuru:

  • 1 1/3 čaše šećera u prahu
  • 1 1/2 čajna žličica naribane/sitno isjeckane limunove kore
  • 1/2 žličice limunovog ekstrakta
  • ja sam dodala još nekoliko žličica brašna (da bude dovoljno gusto da glazuru možete lagano istisnuti iz štrcaljke)

Priprema:

Napomena: na mikser nemojte staviti obične nastavke već posebne spiralne nastavke (ako ih imate) koji izgledaju kao na slici desno. :) Ako to nemate onda bih vam preporučila da mijesite rukama (naravno tek kada je sve skupa dovoljno gusto za to) ili kuhačom.
  1. Zagrijte mlijeko da bude jako toplo (ali ne vruće).
  2. U teči izmiješajte (mikserom) mlijeko i kvasac te pustite da odstoji 5 minuta (pazite da ne bude grudica).
  3. Polagano miješajte i dodajite šećer, sol, maslo, cimet, muškatni oraščić i jaja. Pomalo dodajite i brašno. Tijesto će još biti mokro i ljepljivo, pa nemojte da vas to začudi. 
  4. Miješajte tijesto dok ne postane konzistentno i manje ljepljivo (cca. 5 minuta).
  5. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom (tj. prozirnom folijom) i pustite da tijesto odstoji 30-45 minuta na sobnoj temperaturi.
  6. Kada je tijesto odstajalo, nastavite ga mijesiti dok ne bude još mekše i elastičnije (cca. još 3 minute) te dodajte grožđice i nastavite mijesiti. 
  7. Sada će tijesto već biti manje ljepljivo, ali i dalje nije spremno za pečenje. Izdvojite tijesto u namašćenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći da se diže u hladnjaku (preko noći će sav višak vlage ispariti).
  8. Ostavite tijesto na sobnoj temperaturi cca. pola sata da se prilagodi temperature (zapamtite, izvlačite tijesto iz hladnjaka)
  9. Lim za pečenje (škrovadu/tepsiju po naški) obložite papirom za pečenje ili namastite (uvijek koristim papir za pečenje...spas!).
  10. Odijelite tijesto na 24 jednaka dijela (prepolavljajte dok ne dobijete tu brojku), ili manje ili više (ovisno o tome koliko želite da bublice budu velike).
  11. Svaki komad oblikujte u malenu lopticu i posložite na lim (pripazite da međusobno odvojite loptice par centimetara jer će se dignuti u pečenju). Prekrijte sve čistom krpom i pustite neka se diže na toplom mjestu (u nekoj prostoriji, ne u pečici) oko sat i pol.
  12. Zagrijte pečicu na 200°C.
  13. Kada se tijesto diglo, uzmite pilasti/zupčasti nož i usijecite oblik križa u bublice.
  14. Prekrijte bublice bjelanjkom (ne tučenim) i pecite 10 minuta.
  15. Smanjite temperaturu na 175°C i pecite bublice dok ne poprime zlatkastu boje (možda još 15 minuta, ali to ovisi koliko vam je jaka pečica...ja sam ih pekla dosta manje).
  16. Prebacite ih negdje da se malo ohlade i smiješajte smjesu za glazuru i pospite je po bublicama (kada su već malo ohlađene) pomoću štrcaljke za kolače (to bi bilo najidealnije, ali se možete snaći i sa žlicom). Preporučam da štrcate po križnom obliku kojeg ste urezali prethodno nožem.
  17. Poslužite dok su, po mogućnosti, još tople i uživajte!!! :D :D :D

Ja sam odlučila s malim zakašnjenjem slaviti ekvinocij ove godine....naprosto se još ne osjećam dovoljno "proljetno" :) hehe, ali se nadam da će vam makar dobro doći ovaj recept u slučaju da slavite "na vrijeme" :)

Sretna vam svima Ostara!!! :) koja ove 2013. pada eto točno danas! :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.