31.7.15

Zdravi zobeni keksi

Zob, kao vrsta žitarica, je prikladna namirnica kod pripreme jela za prvu žetvu - Lammas, a da ne spominjem koliko ima ljekovitih svojstava! Odnedavno sam je počela redovito jesti za doručak ili večeru, i oduševljena sam! Zob pozitivno djeluje na metabolizam, ubrzava probavu, sprječava rak crijeva, potiče rad štitnjače, smanjuje kolesterol i općenito ima izvrstan učinak na kardiovaskularni sustav (pomaže kod povišenog krvnog tlaka, proširenih vena itd.). Uz to uravnotežuje razinu šećera u krvi te smanjuje zadržavanje tekućine u tijelu (super za dijabetičare!). Ovo su samo neka od njezinih ljekovitih svojstava. Svakako, čudesna namirnica!

Ovi zdravi keksi koriste njezin puni potencijal jer su skoro u cijelosti napravljeni od zobi. S minimalnom količinom brašna (kojeg mijenja zob) i šećera (kojeg mijenja banana), pa i maslaca, zaista zaslužuju titulu zdravih keksi.


Potrebno je:

  • 4 šalice (kao za kavu) zobenih pahuljica
  • 1 1/2 šalica brašna
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 1 paket praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • malo arome vanilije
  • malo arome ruže (po želji)
  • 1 mala banana (zgnječena)
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 150 g čokolade za kuhanje
Napomena: aroma ruže zaista nije potrebna, ali sam je dodala s obzirom da je ruža jedan od tradicionalnih mirisa Lammasa

Priprema:

  1. Nasjeckajte čokoladu na komadiće (veličina po želji) i zgnječite bananu.
  2. U zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke kuhačom (zobene pahuljice, brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu).
  3. Električnim mikserom (po mogućnosti s ručkama za tijesto) umiješajte vlažne sastojke: smekšali maslac, jaje, arome, bananu, jogurt.
  4. Kada ste dobili kompaktnu smjesu, dodajte nasjeckanu čokoladu i umiješajte je.
  5. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  6. Oblikujte kekse (bez brige, tijesto će biti nešto ljepljivije nego inače, iako po potrebi možete dodati još malo brašna) i posložite ih na lim.
  7. Pecite na 175°C 15 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.