Zob, kao vrsta žitarica, je prikladna namirnica kod pripreme jela za prvu žetvu - Lammas, a da ne spominjem koliko ima ljekovitih svojstava! Odnedavno sam je počela redovito jesti za doručak ili večeru, i oduševljena sam! Zob pozitivno djeluje na metabolizam, ubrzava probavu, sprječava rak crijeva, potiče rad štitnjače, smanjuje kolesterol i općenito ima izvrstan učinak na kardiovaskularni sustav (pomaže kod povišenog krvnog tlaka, proširenih vena itd.). Uz to uravnotežuje razinu šećera u krvi te smanjuje zadržavanje tekućine u tijelu (super za dijabetičare!). Ovo su samo neka od njezinih ljekovitih svojstava. Svakako, čudesna namirnica!
Ovi zdravi keksi koriste njezin puni potencijal jer su skoro u cijelosti napravljeni od zobi. S minimalnom količinom brašna (kojeg mijenja zob) i šećera (kojeg mijenja banana), pa i maslaca, zaista zaslužuju titulu zdravih keksi.
Potrebno je:
- 4 šalice (kao za kavu) zobenih pahuljica
- 1 1/2 šalica brašna
- 1/2 šalice šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g omekšalog maslaca
- 1 paket praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 jaje
- malo arome vanilije
- malo arome ruže (po želji)
- 1 mala banana (zgnječena)
- 2 žlice čvrstog jogurta
- 150 g čokolade za kuhanje
Napomena: aroma ruže zaista nije potrebna, ali sam je dodala s obzirom da je ruža jedan od tradicionalnih mirisa Lammasa
Priprema:
- Nasjeckajte čokoladu na komadiće (veličina po želji) i zgnječite bananu.
- U zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke kuhačom (zobene pahuljice, brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu).
- Električnim mikserom (po mogućnosti s ručkama za tijesto) umiješajte vlažne sastojke: smekšali maslac, jaje, arome, bananu, jogurt.
- Kada ste dobili kompaktnu smjesu, dodajte nasjeckanu čokoladu i umiješajte je.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Oblikujte kekse (bez brige, tijesto će biti nešto ljepljivije nego inače, iako po potrebi možete dodati još malo brašna) i posložite ih na lim.
- Pecite na 175°C 15 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.