Proricanje

Ova sekcija je isključivo posvećena metodama proricanja. Nemojte se začuditi što se ova tema pojavljuje na blogu  jer je proricanje česti hobi mnogih vještica (kao da to niste očekivali!), a tehnika ima bezbroj; rune, tarot karte, geomantija, a neki čak proriču i igračim kockicama time dajući počast numerologiji. Pokušati ću što više tehnika obraditi u postovima pa vam se možda neka od njih posebno svidi i odlučite se početi baviti njome. 

No prije nego što pročitate postove, zamolila bih vas da uzmete u obzir da proricanje (eng. divination) nije samo način "predviđanja budućnosti". Ovim tehnikama se vrši psihoanaliza pitatelja; mogu vam pomoći riješiti dileme, dati bolji uvid u neku situaciju ili vam pomoći da shvatite sebe bolje. Sve ove tehnike su donekle subjektivne i zbog toga psiha pitatelja (tj. način na koji on shvaća sve simbole koji su prisutni) utječe na ishod proricanja. Dakle važnu ulogu imaju pitatelji koji tumače simbole subjektivnije i uspoređuju njihovo značenje sa stvarnim životnim situacijama o kojima se raspituju te "gatara" čija je uloga objektivno objasniti značenje pojedinih simbola i pomoći pitatelju da dođe do zaključka.

Rune: 

Broj komentara: 11:

 1. Mogla si napravit temu ili malo ljude upoznat s thoth tarotom ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala na prijedlogu. Mislila sam se jednog dana dotaknuti teme tarota, ali kada bih se i dotaknula nje onda se ne bih bazirala na točno određenom špilu jer je to previše uska tema. U tom slučaju bih pisala o tarotu općenito i možda istaknula neke od najpopularnijih špilova danas.

   Izbriši
 2. Hello Witch'sCat! Can you please please please make a post about hydromancy? That would be handy.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I will do my best :) I recommend you follow the blog so you can stay updated and get a notification when I do write the post...but I can't guarantee this will be during this week.

   Izbriši
 3. :D Thank you for reading my post :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Heej, zanimaju me simboli, a nigdje ne mogu naći opširno o tome, pa bih trebala pomoć. Možda neku knjigu ili ako imate za preporučiti ili neki link :S

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Trebat ćete biti malo precizniji. Kakvi vas simboli zanimaju? Okultni? Kršćanski (u tom slučaju potražite nekakav ikonološki rječnik)? Opći? Za sada vam jedino mogu preporučiti ovaj opći izvor kojeg sam uspjela pronaći na internetu:

   http://www.izidor.cz/wp-content/uploads/ffsd4gsd47s8fe89eee.pdf

   Nadam se da će i on poslužiti :)

   Izbriši
  2. poslužit će :) više nas zanimaju okultni :) i pretkršćanski izvorni :S

   Izbriši
  3. U tom slučaju će vas sigurno više zanimati sljedeći pojmovnici/rječnici/enciklopedije :)

   Za okultizam:
   https://archive.org/details/AnEncyclopaediaOfOccultism

   http://www.eso-garden.com/specials/encyclopedia_of_occultism_and_parapsychology_1.pdf

   http://www.eso-garden.com/specials/encyclopedia_of_occultism_and_parapsychology_2.pdf

   Za pretkršćanske izvore vam ne mogu nešto konkretno predložiti izuzev ikonoloških rječnika koje ćete morati potražiti u nekoj knjižnici.

   Radovan Ivančević - Leksikon ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva
   Cesare Ripa - Ikonologija

   A možda vam i ova knjiga posluži:
   http://www.ebook3000.com/mobile-ebooks/Dictionary-of-subjects-and-symbols-in-art--Icon-editions--by-James-Hall_176241.html

   Izbriši
 5. DOBRO JE DA POSTOJI NEKO ...........MISLIH OVIH DANA O OVOME, KAD ONO VIDIM NEKO ISTO MISLI KAO JA

  OdgovoriIzbriši
 6. da li se mozemo baviti proricanjem runama a da ne odstupimo od vjere u Boga?

  OdgovoriIzbriši