27.10.12

Kukuruzni kruh


Na žalost nemam sliku svog kruha, pa će ova trebati poslužiti :/ 

Potrebno je (za 2 kruha):

  • 400 g kukuruznog brašna
  • 400 g oštrog brašna
  • 400 g glatkog brašna
  • 2 žličice šećera
  • 4 žličice soli
  • 1 žumanjak
  • 7 dl vode
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 1 kvasac

Priprema:

  1. U kukuruzno brašno umiješajte sol i jednu žličicu šećera te poparite vrelom vodom i dobro promiješajte.
  2. Ugrijte mlijeko sa žličicom šećera i dodajte kvasac. Ostavite pola sata na toplom mjestu da kvasac reagira.
  3. U ohlađeno kukuruzno brašno dodajte sve preostale sastojke i umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo pšeničnog brašna da tijesto ne bude gnjecavo). Tijesto oblikovano u kuglu ostavite sat vremena u ugašenoj pećnici prethodno zagrijanoj na 60°C.
  4. Nakon što se volumen tijesta udvostručio, ponovno izmijesite tijesto i podijelite u dva jednaka dijela. Oblikujte kruh kako vam odgovara i ostavite ga da se diže još 20-tak minuta.
  5. Prije pečenja plitko zarežite kruh i lagano ga poškropite hladnom vodom.
  6. Pecite oko 1 sat na temperaturi od 170°C pokrivenog papirom za pečenje/aluminijskom folijom i 30-tak minuta otkrivenog, na istoj temperaturi.

Nema komentara:

Objavi komentar