Na žalost nemam sliku svog kruha, pa će ova trebati poslužiti :/
Potrebno je (za 2 kruha):
- 400 g kukuruznog brašna
- 400 g oštrog brašna
- 400 g glatkog brašna
- 2 žličice šećera
- 4 žličice soli
- 1 žumanjak
- 7 dl vode
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 kvasac
Priprema:
- U kukuruzno brašno umiješajte sol i jednu žličicu šećera te poparite vrelom vodom i dobro promiješajte.
- Ugrijte mlijeko sa žličicom šećera i dodajte kvasac. Ostavite pola sata na toplom mjestu da kvasac reagira.
- U ohlađeno kukuruzno brašno dodajte sve preostale sastojke i umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo pšeničnog brašna da tijesto ne bude gnjecavo). Tijesto oblikovano u kuglu ostavite sat vremena u ugašenoj pećnici prethodno zagrijanoj na 60°C.
- Nakon što se volumen tijesta udvostručio, ponovno izmijesite tijesto i podijelite u dva jednaka dijela. Oblikujte kruh kako vam odgovara i ostavite ga da se diže još 20-tak minuta.
- Prije pečenja plitko zarežite kruh i lagano ga poškropite hladnom vodom.
- Pecite oko 1 sat na temperaturi od 170°C pokrivenog papirom za pečenje/aluminijskom folijom i 30-tak minuta otkrivenog, na istoj temperaturi.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.