Nazvala sam ih ovako dijelom zbog toga
jer izgledaju kao prsti, a dijelom jer sam izribala malo nokat dok sam ribala
mrkvu...pa je mooožda malo nokta uletjelo u tijesto haha! Pripazite da se i vama isto ne dogodi. :)
Dakle...
Potrebno je:
- 300 g mrkve
- 250 g margarina
- 0,5 - 0,6 kg glatkog brašna (prosudite sami koliko točno treba)
- 1 kesica praška za pecivo
- marmelada po vašem odabiru
Priprema:
- Izribajte mrkvu u veliku zdjelu što je moguće sitnije (da ne budu grude u tijestu).
- Omekšali margarin dodajte u mrkvu i pomiješajte (ja volim rastopiti margarin u mikrovalnu na 20-30 sekunda i promiješati mikserom).
- Dodajte prašak za pecivo i malo po malo dodajite brašno. Upozorenje: od sada rukama formirajte tijesto, a ne mikserom (ako ste ga uopće koristili do sada).
- Kad ste dobili kompaktnu smjesu, izvadite je na plohu koju ste prethodno pobrašnili i razvaljajte što tanje možete valjkom.
- Razrežite tijesto na što pravilnije kvadrate (ili trokute).
- U svaki kvadrat/trokut stavite po malo marmelade na rub (ili na širi dio trokuta ako radite tako). Marmeladu sami odaberite, iako sam ja koristila od marelice i svakako preporučam kombinaciju.
- Zamotajte kvadrate od ruba na rub / trokute od šireg kraja prema vrhu.
- Preporučam da zatvorite rubove kiflica da marmelada ne iscuri vanka tijekom pečenja. Tijesto je mekano i lako se spaja pa možete ovo prstima. Za finiji izgled formirajte krajeve šiljastije.
- Zagrijte pećicu na 180°C.
- Obložite tepsiju (po naški škrovadu) papirom za pečenje ili je namastite s malo suncokretovog ulja i pobrašnite kako se kiflići ne bi lijepili.
- Pecite dok ne vidite da su kiflići porumenili (meni je trebalo cca. 10 minuta ali to ovisi o jačini pećice).
- Uživajte!
Pekla sam ovo na Mabon, iako sastojci nisu baš
najtradicionalniji, ali je bar boja prigodna jesenska - narančasta mrkva i marelica. :)
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.