22.6.14

Biškoti od meda i lavande

Lavanda, med  i naranča - tri prekrasna sastojka u ovim kolačićima kojih se može naći na pretek ljeti. Upravo su zato i prikladna za Lithu! :D A svaki daje svoju posebnu notu. Naranča daje svježinu, med slatkoću, a lavanda ono nešto posebno što se ne može naći u svakom kolaču. :) 

Ovi biškoti me zapravo jako podsjećaju na pandolette jer su oboje prilično suhi kolači čiji je glavni sastojak brašno. Također, oba imaju kora od voća u sebi samo što se u ove biškote stavlja lavanda umjesto badema. Čak je i slični način pripreme! Pandolette su vam sigurno radile mame, ili bake pa ako bude problema s kolačem, možete njih pitati. Makar se nemojte mene ustručavati pitati.


Potrebno je:

  • 3 čaše brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 2/3 čaše šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice meda
  • 1/2 žličice vanilijinog ekstrakta
  • 2 žlice narančine kore
  • 1 žlica osušene lavande (cvijet)

Priprema:

  1. Ugrijte pećnicu na 175°C (malo manje ako vam je jača).
  2. Obložite jednu tepsiju papirom za pečenje.
  3. U jednoj manjoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U velikoj zdjeli izmiješajte šećer i jaja mikserom, dodajte med, vanilijin ekstrakt, naribanu narančinu koru i osušene cvjetove lavande.
  5. Dodajte suhu smjesu u smjesu s jajima i miješajte kuhačom dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte još malo brašna ako vidite da je smjesa i dalje previše ljepljiva (iako treba biti malo ljepljiva).
  6. Pobrašnite radnu površinu i na njoj oblikujte tijesto u kobasice (širina i duljina ovisi o veličini vaše tepsije i pećnice te o tome koliko želite da vam biškoti budu veliki).
  7. Posložite kobasice na tepsiju (ili više tepsija ako imate više kobasica) i stavite peći.
  8. Pecite 10 minuta pa onda izvadite tepsiju i okrenite je za 180°. Nastavite peći još 10 minuta na istu temperaturu (sve skupa 20 minuta pečenja).
Napomena: tijesto ne bi smjelo puno promijeniti boju tijekom pečenja! Na donjoj strani će možda uhvatiti nešto više boje ako vam je jača pećnica kao meni, ali s gornje strane treba ostati gotovo iste boje kao kada ste ga stavili peći. Provjerite čačkalicom nakon otprilike 15 minuta je li vam kolač gotov (ako je ljepljiv onda nije), ali bi trebao biti idealan nakon 20 minuta.
  1. Izvadite tijesto i pustite ga da se ohladi nekoliko minuta.
  2. Smanjite temperaturu na nešto iznad 125°C.
  3. Dok je tijesto još toplo, izrežite ga na ploške debljine otprilike 2-2,5cm. 
  4. Posložite ploške polegnuto na tepsiju ostavljajući dovoljno prostora među njima da vrući zrak može kolati. 
  5. Vratite tako posložene ploške u pećnicu i pecite još cca. 10 minuta (možda će trebati 7, a možda 15 minuta ovisno o jačini pećnice i o tome koliko je dobro zagrijana pa provjerajite redovito). 
  6. Izvadite biškote iz pećnice, pustite ih da se u potpunosti ohlade i spremite u hermetičku posudu jer će tako moći trajati i nekoliko tjedana.

Ako po prvi put pečete ovakvu vrstu kolača, trebate zapamtiti da se biškoti stvrdnu kada se ohlade pa im ne smijete dozvoliti da previše porumene u pečenju. Ako vidite da su još previše svijetli, ili mekani iznutra kada razrežete kobasice, onda će sigurno trebati još onih posljednjih 10ak minuta pečenja, ali sami procijenite hoće li taj korak uopće biti potreban (meni je bio za one deblje dijelove kobasica). Na fotografiji najbolje vidite kakve trebaju biti teksture i boje i uočite koliko je donji dio biškota tamniji od gornjega. 

Nadam se da će ove napomene pomoći. :) Zaista je jednostavan kolač, ali je potrebno malo prakse, ili iskustva s ovom vrstom kolača kako bi tempiranje bilo savršeno. Javite kako su vam ispali i uživajte! 

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.