11.2.15

Buhtle od ricotte


Kao i većina hrane za Imbolc, i ove buhtle su mliječne i mekane. Pojele su se jako brzo pa ih nisam stigla fotografirati. Zato sam iskoristila fotografiju sa stranice na kojoj sam naišla na ovaj fini recept. Svakako, Imbolc mi je donio jaku želju za kuhanjem (djelomično zato što je tako hladno vanka, a pored pećnice tako toplo). Ako se vi nađete u takvom raspoloženju, savjetujem vam da probate napraviti ove buhtle!

Potrebno je:

  • 125 g otopljenog maslaca
  • 1 čaša smjese od mlijeka i limuna (zamjena za ono što se na engleskom zove buttermilk - kasnije ću napisati kako se radi)
  • 250 g ricotta sira
  • 4 čaše glatkog brašna
  • 4 žlice šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 1-2 vrećice instant kvasca
  • otopljeni maslac za premazivanje
Napomena: Ako pratite recept i radite buhtle promjera cca. 5cm, dobit ćete 80-90 malih buhtlica od ove količine sastojaka.

Priprema:

  1. Pripremite smjesu od mlijeka i limuna tako na 230ml mlijeka dodate jednu žlicu soka od limuna (možete i malo više). Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta.
  2. Otopite maslac i kuhačom ga izmiješajte sa smjesom od mlijeka i limuna te dodajte ricotta sir.
  3. Dodajte šećer, sol i kvasac te pomalo dodajite brašno (preporučam da sve miješate kuhačom). Znati ćete da je tijesto dobro spremljeno kada je kompaktno, mekano i kada se odljepljuje do rubova posude.
  4. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat vremena (treba se udvostručiti).
  5. Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i izvaljajte da bude 1-2cm debljine (uzmite u obzir da će se tijesto dignuti u pečenju dosta). Režite tijesto koristeći okrugli kalup za kekse promjera cca. 5cm.
  6. Slažite buhtle na lim za pečenje kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Prekrijte buhtle krpon i ostavite da se dižu na toplom mjestu još 30-60 minuta.
  7. Pecite na 175°C otprilike 25 minuta (tj. dok buhtle ne postanu rumene s gornje strane).
  8. Dok su još tople, premažite ih otopljenim maslacem.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.