Još jedan iznimno prikladni recept s jabukama za Mabon! :D Probala sam ovu štrudlu kod prijateljice i odlučila da se naprosto moram dočepati recepta. I evo, uspjela sam. Ova štrudla se donekle netipična jer u sebi sadrži griz. Po mom mišljenju, gustoća griza je upravo ono što je potrebno da upotpuni teksturu klasične štrudle. Na vama je hoćete li formirati tijesto u valjke i tako ih peći (kao što bi se inače radilo za štrudle), no ja sam odlučila slagati sve sastojke na katove u dublji lim za pečenje i rezati kolač na kocke. Takvog sam ga probala i takvog ću ga raditi.
Potrebno je:
- 3 čvrsta jogurta (oko 540 g sve skupa)
- 3 jaja
- 2 šalice (od jogurta) šećera (oko 300 g sve skupa, ali sam ja stavila malo manje)
- šalica griza (oko 150 g)
- šalica ulja (oko 120 ml)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kg naribanih slatko-kiselih jabuka
- šećer i cimet (po ukusu za jabuke)
- gotovo tijesto za štrudle (potrebno 12 listova)
Priprema:
- Izmiješajte jaja i šećer prvo te umiješajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo.
- Ogulite i izribajte jabuke te dodajte u njih malo cimeta i šećera (po ukusu).
- Stavite jednu koru u dublji lim za pečenje.
- Na nju namažite smjesu od griza. Poviše nje stavite drugu koru i ponovno premažite ovom smjesom.
- Na drugu koru nanesite naribane jabuke.
- Stavite treću koru poviše svega.
- Ponavljajte korake 4, 5 i 6 dok vam ne nestane jabuka te prelijte ostatkom smjese od jogurta i griza.
- Zagrijte pećnicu na 175°C i pecite 35-40 minuta. I sada imate jednu veliku štrudlu! (Znati ćete da je gotova kada vrh pute u potpunosti rumen)
- Ako želite, pospite štrudlu kristalnim šećerom za ukras.
- Režite je na kocke dok je još topla.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.