27.10.12

Yule log


Yule log se još zove i Božićni panj. Samo ime govori za koji je sabat prikladan ovaj recept.
Moram priznati da sam ja stvarno bila zadovoljna rezultatom, a ne sumnjam da ćete i vi biti :D

Potrebno je:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 80g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera Dolcela
  • 1 žličica naribane korice naranče
  • 60g tamne čokolade
  • 50g pšeničnog oštrog brašna
  • 0.5 žličice praška za pecivo (ja sam čak stavila 1 cijelu)
  • 30g gusnela Dolcela

Za kremu:

  • 2 šlag kreme čokolade Dolcela
  • 200ml mlijeka
  • 100g masla
  • 50ml narančina soka

Za ukras:

  • 100g marcipana
  • 50g šećera u prahu

Priprema:

Biskvita: 

  1. Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa od bjelanjaka i 40g šećera istucite čvrsti snijeg
  2. Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom naranče i otopljenom čokoladom.
  3. Naizmjence umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, gussnel i snijeg od bjelanjaka.
  4. Tepsiju obložite papirom za pečenje i rasporedite biskvitnu smjesu.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-12 minuta.
  6. Pečeni biskvit izvadite i zarolajte (sa papirom za pečenje). Ostavite da stoji 2-3 minute, malo ga odmotajte i ohladite.
  7. Ohlađeni biskvit premažite dijelom pripremljene kreme i zarolajte u roladu
  8. Premažite ostatkom kreme roladu i viljuškom povucite crte kako biste dobili efekt kore.
  9. Roladu podijelite na dva dijela, jedan veći i jedan manji koji će predstavljati grane i posložite kako vam odgovara.

Kreme:

  1. Šlag kreme zajedno s mlijekom miješajte električnom miješalicom oko 3 minute.
  2. Dodajte omekšali maslac, narančin sok i nastavite miješati još 2-3 minute.

Ukrasa:

Marcipan pomiješajte sa šećerom u prahu, a zatim oblikujte male gljive ili druge prigodne oblike.

Posluživanje:

Ohlađenu roladu ukrasite gljivama od marcipana i poslužite (preporučam da izrežete nakon što postavite na stol da se ipak vidi vaš trud!).

Savjet:

Pripremljenu roladu ostavite hladiti 1-2 sata prije nego ju prerežete i oblikujete panj.


2 komentara:

  1. Ovo ću svakako napraviti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je čuti da se nekome sviđa recept. :) sretno u kuhinji i, ako se sjetite, javite rezultate! :D

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.