21.10.12

Forma rituala

Ovaj post će služiti kao nekakav pregled, a mogli bismo čak i reći šablona rituala. Naravno, svaki je ritual drukčiji i osobne naravi pa će se stoga svaki ritual i razlikovati. Svaki sabat ima svoje posebne dodatke (a o tome možete pročitati u sekciji "sabati"), a i ezbati mogu izgledati znatno drukčiji jedan od drugog.

Napominjem da ću u kurzivu ispod samih djela napisati ono što se izgovara dok ih se radi. Zahvaljujem za ovo jednoj posebnoj osobi (koja zna tko je) koji mi je napisao shemu svog rituala kako bi pomogao u izradi ovog posta. Ja ionako sve govorim na engleski, pa ne bi baš bilo od neke koristi svima.
ALI! Samo zato što će ispod biti navedeni primjeri ne znači da morate koristiti baš te riječi. Dapače, potičem vas da pišete vlastite invokacije, pozdrave i slično jer tek tada ritual dobiva na snazi.

Hajdemo onda početi...

Što vam je sve potrebno za ritual? O ovome možete pročitati u starijem postu pod nazivom "Ritualno oruđe". Tu je podrobnije sve opisano, a ovdje ću samo navesti oruđe tako da ne morate stalno tražiti gdje je što. Plavom ću bojom označiti oruđe koje ja smatram da je obavezno imati, a u bijelo ću ostaviti ono koje možete, ali ne morate imati. No ovo opet ovisi o vama. A naravno, ne očekuje se od vas da ćete sve ovo imati od samog početka :) samo pomalo.

Potrebno oruđe

(plavo-"obavezno", bijelo-proizvoljno)
  • oltar 
  • uže/kredu/nešto drugo fizički vidljivo za označavanje kruga
  • svijeće za četvrti 
  • dodatne svijeće kojima ćete popuniti prazna mjesta između svijeća na četvrtima, ili ih postaviti na oltar ili negdje drugdje kao ukras
  • oltarnu svijeću 
  • figuru Boga i Božice 
  • athamé (ritualni nož)/čarobni štap 
  • zdjele za vodu i sol
  • držač za incens i incens 
  • šibice/upaljač (ili nešto slično...jasno vam je valjda zašto)
  • pentagram 
  • kalež i pjatić za hranu 
  • ritualna odjeća i nakit 
  • ritualno ulje 
  • mač  
  • motka 
  • zvono  
  • nož s bijelom drškom 
  • užad  
  • ukrasi (ovisno o prigodi) 
  • ostali prigodni predmeti (pogledajte pod sabate)
Iako sam označila neke predmete kao "obavezne", naravno da ih ne morate koristiti ako smatrate da nemate potrebu za njima ili ako ih još niste stigli nabaviti/napraviti (što je bolja opcija jer svaki predmet dobiva na svojoj moći ako ga izradi osoba koja će ga upotrebljavati...ili makar ako ukrasite neki kupljeni predmet tako da bude poseban i da unesete barem malo vaše osobne energije u njega prije korištenja, no o ovome možete pročitati u temi "Ritualno oruđe" koja je navedena poviše).

Sada kada znate što je sve potrebno, možemo nastaviti dalje sa šablonom rituala.

Organizacija ritualnog prostora

Naravno, prije nego što počnete treba namjestiti sve, dakle: postaviti oltar u sredinu kruga (neki ga stavljaju na istok, ali svakako je najbolje da je okrenut prema istoku), sve staviti na oltar što vam treba i postaviti sve svijeće (na četvrti i okolo), a potom i ukrase i sve ostalo što spada pod "ostale prigodne predmete".

Evo jedan dijagram...napravila sam ga po tome kako ja aranžiram stvari na oltar, ali ću prije toga staviti i druga manja dva dijagrama koji pokazuju korespondencije elemenata s četvrtima i s pentagramom da dobijete jasniji uvid zašto se neke stvari stavljaju na određena mjesta u krugu/na oltaru.




Ovako aranžiram stvari iz prakitčnih razloga (da ne bacim svijeću ili incens i slično), ali vi možete premjestiti stvari kako vama odgovaraju po oltaru tako da sve bude u skladu s elementima i stranama svijeta (pogledajte korespondencije u postu o ritualnom oruđu pa će vam biti jasnije uz koji je element/stranu svijeta neko oruđe vezano) ili tako da je vama praktičnije. Moj je oltar pravokutnog oblika pa sam zato napravila ovakav dijagram.

Kada biste postavljali sve onako "knjiški" (svaki predmet na odgovarajuću stranu svijeta i sl.) oltar bi vam mogao izgledati otprilike ovako (plus/minus neki predmeti koje biste vi dodali/oduzeli).


Kada ste sve namjestili i provjerili je li vam sve tu, možete početi s izradom rituala.

Forma rituala

(napomena: od sada ono što se izgovara prilikom izvođenja prethodno navedenog čina je napisano u kurzivu. Također ću dalje govoriti u prvom licu jer ovo nisu pravila niti nužno upute već savjeti; prepričavam kako ja radim svoje rituale, što ne mora biti ispravan način i za vas!)

1. Otvaranje kruga/podizanje hrama

Ovo su nazivi koji se koristi za prvi dio rituala (da se razumijemo, oboje znače istu stvar) koji uključuje pročišćavanje prostora kako biste u njemu mogli raditi neometano, bez negativne energije i kako bi se sam krug izdvajao od vaše svakodnevnice čineći ritual ritualom i kako biste pospješili vaš kontakt s Bogom i Božicom. Ovo se može činiti tako da prođete metlom po prostoru koji je namijenjen za ritual, ili da šetajući kadite oko sebe. Moguće je također zvukovima pročistiti prostor (pjevanjem, bubnjanjem, zvonjenjem), ili škropljenjem (iako ja ovaj dio obavljam pročišćavanja kruga fizičkim elementima). Sada možete i blagosloviti oltar i sav pribor kojeg imate (nije isto što i pročišćavanja i posvećivanje) tako da  naprosto kažete da je to blagoslovljeno s čvrstom namjerom.

Ako se želite energetski i psihički pripremiti na ritual, sada je odlično vrijeme da se usredištite i prizemljite. Usredištenjem se pojedinac rješava svakodnevnih briga i zaista prodire u srž svoga bića. Ovo možete činiti vizualiziranjem svijetleće kugle na području srca koja svakim udisajem postaje sve svjetlija i čišća i kako sa svakim izdisajem nestaju vaši problemi. Ovime se pokušava postići osjećaj uravnoteženosti. Prizemljenje (eng. grounding) je proces posuđivanja energije od zemlje i/ili univerzuma kako biste mogli što kvalitetnije izvesti svoj ritual (pogotovo ako je u pitanju neki teži ritual religijske, ili magijske prirode). Prizemljiti se možete opet koristeći se vizualizacijom u kojoj prije spomenuta kugla putuje kroz vaše tijelo u zemlju gdje prodire sve dublje i dublje dok nije pokupila dovoljno energije. Potom ju možete vizualizirati kako se vraća u vas, a ako se želite povezati i s univerzumom, onda ju zamislite kako kroz vaše tjeme izlazi i pluta sve više i više i poprima energiju od univerzuma. Ona se potom opet vraća u vaše tijelo. Sada biste se trebali osjećati ispunjeni pozitivnom energijom i spremni za početak rituala tj. otvaranje kruga.

Kada ja otvaram krug, krećem tako da označim rub kruga (neki užetom, a neki kredom ili slično). Pošto ja ne mogu ostavljati tragove po podu (a ionako je ovaj krug samo za mene), ja ga označim athaméon čineći imaginarnu kružnicu u smjeru istok-jug-zapad-sjever i natrag do istoka, ili tzv. smjer deosil (u smjeru kazaljke na satu). Umjesto athaméa možete koristiti i štap, ili samo kažiprst. Ako je više ljudi prisutno, ovo se može čini i plesom, pjevanjem, prenošenjem energije i vizualizacijom koja ide uz to i koju vodi svećenik/svećenica (ona se može prenositi držanjem ruku, zagrljajem, poljupcem itd.).
"Neka se zna da će hram biti podignut i krug će biti bačen."
Obično se sve počinje s istok jer je to strana svijeta s koje izlazi Sunce, a time dobiva važnu simboliku u umijeću.

Sad kada je krug određen, vraćam se do oltara i zapalim oltarnu svijeću na koju ću malo kasnije zapaliti incens i palim sve ostale svijeće na oltarnu svijeću sljedećim redosljedom: istočna, južna, zapadna, sjeverna te ih vraćam na svoja mjesta.

S oltarnom svijećom palim istočnu svijeću izgovarajući:
"Ovdje na istok donosim svjetlo i zrak da osvjetlim svoj hram i udahnem mu život."
Palim južnu svijeću izgovarajući:
"Ovdje na jug donosim svjetlo i zrak da osvjetlim svoj hram i udahnem mu život."
Palim zapadnu svijeću izgovarajući:
"Ovdje na zapad donosim svjetlo i zrak da osvjetlim svoj hram i udahnem mu život."
Palim sjevernu svijeću izgovarajući:
"Ovdje na sjever donosim svjetlo i zrak da osvjetlim svoj hram i udahnem mu život."
Nakon ovoga treba pročistiti fizičke elemente prije nego što se njima krene označavati dalje krug.
Vrh athaméa/štapa se ubode u sol:
"Sol je život, neka me očisti na sve načine na koje ću je koristiti, neka očisti moje tijelo i dušu jer posvećujem se Bogu i Božici u ovom obredu."
Prstohvat soli se stavi u zdjelu s vodom što vodu pročišćava:
"Neka sveta sol istjera sve nečistoće iz ove vode da je mogu koristiti u svom obredu."
Sada kreće označavanje kruga elementima (sve se radi deosil, i to počevši s istoka):
Prošeta se njišući incens (kojeg se prije zapali na oltarnu svijeću) tako da se dim rasprši
"Pročišćavam ovaj krug elementom zraka." 
Prošetam držeći u ruci oltarnu svijeću
"Pročišćavam ovaj krug elementom vatre." 
Prošetam držeći u ruci zdjelu s vodom škropeći krug
"Pročišćavam ovaj krug elementom vode." 
Prošetam držeći u ruci zdjelu u kojoj je sol i posipam malo soli po rubu kruga
"Pročišćavam ovaj krug elementom zemlje." 
(Neki će odabrati šetati samo triput: jedan put s athaméom, drugi put s incensom koji je spoj vatre i zraka (incens=zrak, plamen kojim je zapaljen=vatra) i treći put vodom (koja je prethodno pročišćena solju)

Nakon ovoga slijedi vizualizacija zaštite kruga.
Zamislite sferu iznad vas koja je dovoljna visoka da stanete uspravno u njoj i koja prati oblik kruga. Bilo bi najbolje da je ova sfera rastezljiva tako da je ne "razbijete" ako slučajno izađete malo van nje. Zamišljajte kako se ispunjava bijelom svjetlošću (ili nekom drugom bojom koja za vas simbolizira čistoću) i kako ova sfera može samo primati pozitivnu energiju. Negativna energija tu nema što raditi. Nakon vizualizacije izgovoriti:
"Neka krug bude otvoren." 
Sada možete sebe označiti uljem po čelu (možete naprosto ostaviti otisak palca, ili pak nacrtati pentagram....što god vam odgovora, ako uopće odaberete koristiti ulje.
"Posvećujem sebe u ime Boga i Božice nudeći im dobrodošlicu u ovaj hram."

2. Zazivanje elemenata

Elementi se zazivaju kako bi vas štitili i davali potporu tijekom rituala. O razlikovanju elemenata i elementala ću napisati posebni post, no za sada vam je dovoljno znati da su elementi ono što vi tražite za početak, a elementali se smatraju fizičkim utjelovljenjima karaktera elemenata (gnomovi, salamanderi i slično) te je s njima jako zeznuto raditi (a često i loše završava) pa vam ne savjetujem prizivati elementale, nego elemente.

Radim ovo stojeći uz svoj oltar.
Athamé/štap usmjerim prema svakoj četvrti počevši od istoka:

Zazivam element zraka na istoku
"Pozdrav elementu zraka, stražarskoj kuli istoka, neka bude jak uvijek čuvajući moj krug." 
Zazivam element vatre na jugu
"Pozdrav elementu vatre, stražarskoj kuli juga, neka bude jaka uvijek čuvajući moj krug."
Zazivam element vode na zapadu
"Pozdrav elementu vode, stražarskoj kuli zapada, neka bude jaka uvijek čuvajući moj krug." 
Zazivam element zemlje na sjeveru
"Pozdrav elementu zemlje, stražarskoj kuli sjevera, neka bude jaka uvijek čuvajući moj krug."
(možete nacrtati prizivajući pentagram nakon svake rečenice):


Ja, na primjer, uvijek koristim prizivajući pentagram vode je jer mi dolazi prirodno, ali i jer mi je voda iznimno bliska. No, ne morate crtati pentagrame, ako vas zbunjuju u početku. Također vrijedi napomenuti da je uobičajeno korištenje pentagrama zemlje u svakom slučaju, ali je to opet na vama.

3. Zazivanje Boga i Božice tj. invokacija

Zazivanje Boga i Božice može biti jako jednostavno, ali i jako komplicirano. Sve ovisi o tome kako ćete vi to odlučiti napraviti.

Evo kako je moj prijatelj to napisao:
Stanem iza oltara i podižem athamé:
"Pozdrav četvrtinama i pozdrav bogovima. Nudim dobrodošlicu Gospodaru i Gospodarici i pozivam ih da mi se pridruže svjedočeći ovom obredu koji držim u njihovu čast. Pozdrav." 
On odabire nakon ovoga popiti nešto, ali ja predlažem ostaviti hranu i piće za uzemljenje, tj. nakon obreda i/ili magijskih radova.

Ja preferiram održavati male govore u čast Boga i Božice jer, ako se za svaki element kaže po jedna rečenice, mislim da Bog i Božica zaslužuju još više od toga.

U kovenima ćete naići na tzv. "spuštanje Mjeseca" (eng. Drawing down the Moon) što je zapravo način prizivanja Božice tijekom kojeg se smatra da ona ulazi u tijelo Visoke svećenice. Tijekom ovoga, Visoki svećenik daje svećenici peterostruki poljubac (poljubac kojeg Visoki svećenik daje Visokoj svećenici tijekom puštanja Mjeseca, a ujedno i način pobuđivanja Božice u svećenici te iskazivanje ljubavi Boga prema Božici), a nakon toga Visoka svećenica izgovara Vodstvo Božice (eng. Charge of the Goddess) te se izvodi ples zvan "Vještičja runa" (eng. Witches' Rune) uz kojeg se i pjeva (vodi ga Visoka svećenica s ciljem podizanja energije u krugu). Ovo vam ovdje neću pojašnjavati ovdje jer je sve jaaaako dugo (a trebala bih prvo i prevesti sve ove predivne pjesme), a uz to, ovaj post ja namijenjen za samostalni rad, a ne rad u kovenu. S vremenom ću vjerojatno napisati i nešto o ovim običajima, ali ću za sada ovo ostaviti sa strane.

Dakle...kao zamjenu za sve ovo možete napisati vlastiti govor/pjesmu kojima zazivate Boga i Božicu. Ja ću s vremenom prevesti neke tekstove koje možete koristiti u vlastitim ritualima. Za sada će biti i više nego dovoljno napisati govor za Božicu, govor za Boga i razviti neki sistem kojim ćete podizati energiju (vizualizacija, chant, pokreti npr. ples ili trčanje ili vrtnja oko vlastite osi ili nešto slično tome).

Ovo ću pustiti vama da napišete jer ovom postu inače ne bi bilo kraja :)

4. Ritual za ezbat ili sabat

Ovisno o tome koji je sabat, sada pozdravljate Boga i Božicu na primjerene način i iskazujete poštivanje prema tom dobu godine i sabatu koji ga slavi. U prije spomenutoj sekciji o sabatima ćete naći primjerene običaje za svakog zasebno pa možete nešto uvrstiti u vlastiti ritual.

Za ezbate je prikladno (nakon što je sve ovo prije završeno) prakticirati bilo koju metodu gatanja (runama, tarot kartama, crnim ogledalom itd.). Ovo je također odlično vrijeme za bilo kakve magijske radove te za pročišćavanje ikakvih predmeta. Uz ovo se posebno stavlja naglasak na moć Božice pošto je sam puni Mjesec simbol vrhunca njezine moći. Tada možete zahvaliti Bogu i Božici na svemu što imate (tj. na svemu za što ste zahvalni), a ako ste bili dovoljno dobri, možete ih i za nešto zamoliti ;)

Prepustit ću vama da sami pišete ove dijelove kao i invokacije jer su obje stvari vrlo osobne naravi.

Bez obzira koja je prilika, poželjno je u ovom dijelu rituala obaviti dizanje energije. Cilj podizanja energije jest postizanje drugih stanja svijesti i jačanje opće energije u krugu kako bi se usmjerila ka nekom cilju (npr. nekom magijskom činu ako ih obavljate, ili prema nekom posebnom radu s božanstvom), ili pak prema hrani i piću (što slijedi). Više o ovome možete pročitati u postu "Podizanje grupne energije" gdje su navedene različite tehnike kojima se ovo može postići (naravno, sve možete prilagoditi većem ili manjem broju ljudi).

5. Jelo i piće ( eng. cakes & wine

Jedenje i pijenje nakon rituala i magijskih radova služi za uzemljenje (eng. earthing). Energija je bila oko vas i u vama i vi ćete nakon rituala vjerojatno biti malo zbunjeni i udaljeni od stvarnog svijeta. Na žalost, trebate se vratiti u normalni svijet :/ a to se radi najbližim kontaktom s fizičkim stvarima koje možete imati; tako da jedete i pijete.

Po engleskom nazivu vidite da se najčešće konzumira neki oblik kolačića i vino. Ja ne pijem vino ni pivo, pa se prilagođavam. Svaki sabat prilagodim sebi. Ponekad pijem sok od jabuke, ponekad mlijeko, ponekad sok od brusnice itd. Samo da je u skladu s prirodnim ciklusima (npr. nemojte piti sok od naranče ako naranče nisu u sezoni jer ćete u tom slučaju piti "lažni" sok, a poželjno je da sve u krugu bude što prirodnije). Lijepo je ako možete sami napraviti hranu jer ćete time unijeti još više energije u ritual, što će ga samo činiti jačim, ali i zbog toga što ćete zapravo znati što ste stavljali u tu hranu što je čini prirodnijom.

Za piće i hranu dajem prikladne izbore na stranici o sabatima, a za ezbate preporučam piti mlijeko (simbol majčinstva, pošto se za ezbat slavi Svemoćna Majka na vrhuncu svoje moći.....).

Možete napraviti kratku meditaciju prije nego počnete jesti i piti. Moj prijatelj ju je jako lijepo napisao:
Opustim se, smirim, dišem duboko, svjestan tla na kojemu sjedim. Stopala su na zemlji, zamišljam korijenje drveta u zemlji, također korijenje koje izlazi iz kralješnice u zemlju. Osjećam se sjedinjen sa zemljom i iz nje crpim energiju. Ostajem tako neko vrijeme. Povlačim zamišljeno korijenje iz zemlje svjestan da energija teče kroz mene.
Prije nego što pojedete i popijete potrebno je posvetiti jelo i piće kao što je dolje navedeno.

Evo kako je on to napisao:

Pred napunjenim peharom piva izgovaramo:
"Vrijeme je da zahvalim bogovima na pomoći. Neka tako bude." 
Spuštamo vrh athaméa/štapa u pivo uz riječi:
"Ovako neka se muškarac udruži sa ženom za zajedničku sreću. Neka plodovi zajedništva uzdižu život. Dajte da svi budu plodni i neka se bogatstvo širi kroz cijelu zemlju."
Pred tanjurom kolača izgovaramo:
(Svaki kolač dotaknemo vrhom athaméa)
"Ova hrana je blagoslov bogova. Slobodno jedimo i dijeleći uvijek se sjetimo da dijelimo s onima koji nemaju ništa." 
Osim athaméom/štapom, hranu i piće možete posvetiti i polaganjem ruku na/iznad njih ili grupnim usmjeravanjem energije prema njima (isto može funkcionirati i za pojedinca, naravno). Često se ostavi libacija (izlije se malo pića u posudu za libacije) i ostavi se sa strane malo hrane koju su simbolična žrtva za bogove. Prije nego što pojedinac/grupa konzumira hranu i piće, može se nazdraviti božanstvima i zahvaliti im se na onome što imamo.

Dok se jede, obično se meditira na simbolici hrane koju se jede, a time i na značenju tog sabata ili ezbata.

6. Zahvala Bogu i Božici

Ne možete ni Elemente ni Boga ni Božicu istjerati iz kruga, već kao s pravim gostima se uljudno oprostiti.

Stojeći pred oltarom se izgovara:
"Kao što sam u svoj hram došao u ljubavi i prijateljstvu, neka ga tako i napustim. Dajte da prema van širim ljubav prema svima dijeleći je s onima koje susretnem.

Zahvaljujem Gospodaru i Gospodarici koje sam prizvao i tražio pomoć. Zahvaljujem što me pazite, čuvate i vodite u svim stvarima. Ljubav je zakon i ljubav je spona. Veselo sam ovdje došao i veselo se rastajem, da veselo opet dođem. Hram će sada biti uklonjen."

7. Otpuštanje elemenata

Ponovno se kreće od istoka deosil. Otpušta se svaki element posebno i kako idete od jednog do drugog, gasite jednu po jednu četvrtnu svijeću. Možete/ne morate koristiti tjerajući/e pentagram/e (na slici poviše):

Usmjeravajte athamé/štap kako idete od elementa do elementa:

Na istoku:
"Zahvaljujem elementu zraka sto je čuvao moj krug, idi u miru."
Na jugu:
"Zahvaljujem elementu vatre sto je čuvala moj krug, idi u miru." 
Na zapadu:
"Zahvaljujem elementu vode sto je čuvala moj krug, idi u miru." 
Na sjeveru:
"Zahvaljujem elementu zemlje sto je čuvala moj krug, idi u miru."
Napomena: neki preferiraju zatvaranje kruga obavljati widdershins (u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, tako da bi se počelo sa istokom i krenulo dalje na sjever, zapad, jug i natrag na istok), dok drugi smatraju da se ovaj smjer treba koristiti samo kod istjerivanja i da u ovom kontekstu ovaj pokret "odsveti" sve ono što je prije bilo posvećeno (ako shvaćate što želim reći). No, odluka je na vama. Ja uvijek idem deosil, ako vam to išta znači :)

Spustite athamé i vizualizirajte "ispuhivanje" sfere svjetla koju ste stvarali pri podizanju hrama pritom govoreći:
"Slava budi magičnim elementima. Otpuštam vas. Neka tako bude." 
Vidite kako bijelo svjetlo odlazi, osjetite kako elementi odlaze i kako se pomalo vraćate stvarnome svijetu.

Kada se osjećate zadovoljnima, prođite u smjeru koji vama odgovara (deosil ili widdershins) po krugu s athaméom označavajući opet krug time ga potpuno zatvarajući:
"Hram je sada uklonjen. Neka tako bude" 
Za zadnje ostavite gašenje oltarne svijeće (jer možete izaći iz kruga da upalite svjetla tek kada ste zatvorili krug). Budite uredni i pospremite sve sa sobom  pošto nema žrtvovanja, nemate od čega prati pod :)

(Napomena: nekima ne smeta gasiti svijeće puhanjem, no mnogi će vam reći da ih je ljepše ugasiti prekidanjem dotoka kisika tako da ih prekrijete nekom čašom ili nečim sličnim tome dok plamen skroz ne nestane. Ljepše je jer nema toliko tima kao kod ispuhivanja, a i vjeruje se da se sa svakom ispuhanom svijećom jedna duša "ubije". Oko ovoga se vode rasprave i rasprave i mislim da se još ovime ne morate zamarati.)

Vjerujem da vas je umorilo ovo čitanje, ali se nadam da je vrijedilo. Ispunivši jedno obećanje, napuštam vas za sada mirne savjesti :)

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 10:

  1. Hvala autorici i na ovom postu.Užitak je čitati ovaj kvalitetan i poučan blog.
    Nadam se još puno toga saznati i shvatiti o ovom pomalo mističnom svijetu wicce.

    I,da se osvrnem na sam kraj ritula,možda je i nebitno,ali...Prilikom gašenja svijeća,meni bi bilo prirodno ugasiti element vatre elementom vode..:)
    smoće se prsti u vodi ili jednostavno zasline malo,tako primit na kratko fitilj i on se ugasi brzo i bez dima :)
    Dali se takav način smije koristiti?

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komplimentu :)
      Postova ima podosta, a mnogo će ih još i biti pa se i ja nadam se da ćeš moći još toga saznati :D (nadam se da ne smeta što ne persiram).

      A što se tiče tog načina gašenja, uvjerena sam da sam negdje po blogu o tome pisala. U svakom slučaju, naravno da se mogu tako gasiti i sve svijeće, a ne samo svijeća vatre, ali su bile mnoge rasprave o tome da li je to u redu jer bi ovaj čin na na neki način isticao dominantvnost vode nad vatrom, što ne mora biti točno, a svaki bi se element trebalo tretirati jednako u krugu. Neki se, recimo, ne slažu s tim mišljenjem i govore da je to zapravo najbolji način (što zbog praktičnih razloga...nema dima itd.), ali i zbog vjerovanja da se svaki put kada se ispuhne plamen svijeće jedna duša pomorca nastrada, ili pak da se tako može sreća otpuhnuti, ili opet da se može, prilikom magijskih radova, konačni ishod tog magijskog čina promijeniti. Uglavnom se preporuča gašenjem na način da se prekine dotok kisika na ovaj ili onaj način.

      ....i sve to zbog jednog izdaha :) hehe.

      Ljudi puno vole komplicirati. Moj ti je prijedlog da radiš onako kako se tebi čini logično. :) rekao-kazao-napisao ne može nadmašiti instinkt, dobru namjeru i iskustvo :)

      Izbriši
  2. Bas je zeznuto kad nemas gde da vrsis ritual kao ja. Moji bi pomislili da sam sekta :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odi u prirodu gdje si sam sa božicom i rogatim bogom i tamo ti nitko neće smetati.
      BB )o(

      Izbriši
  3. Jako mi se svida tvoj blog te imam puno pitanja,mogu li dobiti tvoju email adresu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete mi se slobodno javiti putem obrasca za kontakt. Zato i služi :)
      http://vjesticji-ormar.blogspot.com/p/pitanja-questions.html

      Izbriši
  4. Kada se rade rituali, za vrijeme samo sabata i ezbata? I dali možemo raditi rituale ako nismo inicirani ili samo inicirani? i kako možemo posvetiti neki predmet? Hvala unaprijed. + Odličan blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rituale možete osjetiti kad god imate potrebu za tim. :) mogu biti minimalistički, ili grandiozni...sve ovisi o vama. Samo što su za sabate i ezbate uobičajeni.

      Naravno da možete raditi rituale i ako niste inicirani. To je vaše ljudsko i vjersko pravo. Ovo je još i jednostavnije ako radite sami, ili s malom skupinom ljudi.

      Predmet se obično pročišćava i posvećuje u jedno. Ovo je zapravo jedan mali obred za sebe koji se uglavnom komponira u ritual. Predmet se pročišćava četirima elementima. Voda se prvo pročisti solju (kao što se i na počeku bilo kojeg rituala) i zapali se incens. Predmet se obično poprska tom pročišćenom vodom i prođe se njime kroz dim kadi. Kadima se obuhvate time elementi vatre i zraka, a posvećenom vodom elementi vode i zemlje (sol). Nakon toga se tek posvećuje u smislu da se određena namjera ugrađuje u predmet. Možete nastaviti meditirati nad predmetom, zamišljati bijelu svjetlost, odnosno pozitivnu energiju kako izlazi iz vaših ruku i ulazi u predmet. Pritom razmišljajte čemu će taj predmet služiti. Možete na kraju reći koju riječ usmjerenu bogovima/Bogu/Božici (ovisno ako posvećenje radite u sklopu devocijskog rada ili ne, i ovisno o tome kako gledate na božanstva) i poljubiti predmet čime na neki način "fiksirate" sve ono što se vizualizirali i o čemu ste razmišljali.

      Nadam se da je to pomoglo. :) i hvala na komplimentu!

      Izbriši
  5. Gde nabaviti figuru Boga i Božice i da li je od velike važnosti?
    Hvana unapred :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam svoje "figure" nabavila u prirodi (češer za Boga, a školjka za Božicu). Neki ih naručuju online, neki spontano (ili pak ciljano) naiđu na njih u antikvarijatima ili raznoraznim dućanima, a neki (što je po mome možda čak i najbolja opcija) ih rade same ako imaju imalo dara za neku od umjetnosti. One zapravo ne moraju biti figure u pravom smislu riječi; mogu biti i slike/crteži, mogu biti apstraktne forme...a neki jednostavno uzimaju 2 svijeće u različitim bojama da bi ih simbolizirale (često se u kombinaciji crvena i bijela). :) Naposljetku je na vama da odlučite što vam najviše odgovara i što vam ima najviše smisla. Preporučam da malo dublje proučite simboliku Boga i Božice...možda vam tada dođe neka inspiracija. Ali ako i ne dođe, ne treba to forsirati. :) Nadam se da sam pomogla!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.