22.10.12

Tradicije wicce

Gardnerijska wicca

Već sam spomenula da je ovo prva tradicija wicce. Nastala je 50ih godina u Engleskoj. Nazvana je po svom osnivaču – Geraldu Gardneru koji je uvelike omogućio širenje ove tradicije po Velikoj Britaniji, a kasnije i po Americi (uz pomoć Bucklanda). Gardnerovo upoznavanje s „wicom“ i daljnji razvoj tradicije sam spomenule u postu "Povijest wicce" pa smatram da ga nema potrebe ponavljati. Ova tradicija daje „prednost“ Božici, ali ističe kako su potrebni i Bog i Božica za balans. Gardner je uveo i tri stupnja. Prije inicijacije (a i prije prijelaza s jednog na drugi stupanj), praktičar treba čekati najmanje godinu i jedan dan kako bi se proživio godišnji ciklus u novom svjetlu i naučilo kako on funkcionira unutar wicce. Zbog ravnoteže, ova tradicija zagovara muško-ženske parove u kovenima i ne odobrava homoseksualnost ni biseksualnost. Uglavnom se radi skyclad (nagi) iako dosta kovena ovo ne uzima kao pravilo. Magijski činovi su uglavnom iscjeliteljski orijentirani. Detalje o ritualima i vjerovanjima možete naći u Gardnerovim djelima, a istaknula bih njegovu Knjigu sjenki (iako je modificirana).

Aleksandrijska tradicija

Dobila je ime po svom osnivaču – Alexu Sandersu. Vidljiv je izniman utjecaj gardnerijske tradicije pošto je i sam Sanders bio sljedbenik Gardnera prije svoje emancipacije. Ova je tradicija spoj gardnerijevskih karakteristika s judeo-kršćanskim i ceremonijalno-magijskim elementima. Slave se također Bog i Božica, no Sanders, za razliku od Gardnera, ne inzistira na muško-ženske kovene sačinjene od heteroseksualnih parova već odobrava i homoseksualnost i biseksualnost. Kao dodatne izvore na ovu temu bih preporučila knjige King of the Witches: the World of Alex Sanders od June Johns i, naravno, Aleksandrijsku Knjigu sjenki.


Saksonska tradicija

Prije spomenuti Raymond Buckland je osnivač ove tradicije za koju možete i sami pretpostaviti da ima saksonsku osnovu. Zapravo, Buckland nije ciljao „kopirati“ saksonsku religiju već stvoriti nešto sasvim novo. Koveni rade otvoreno i svi su im obredi lako dostupni, a za razliku od prethodno spomenute dvije tradicije, ovdje je moguća samoinicijacija, dakle moguće je ovu tradiciju prakticirani samostalno ili u kovenu, na čelu kojeg su Visoka svećenica i Visoki svećenik. Svaka skupina odlučuje zasebno kako i što će raditi, što daje određenu dozu slobode praktičarima ove tradicije. Najdetaljnije možete saznati o ovom pravcu u knjizi samog Raymonda Bucklanda po imenu Drvo: kompletna knjiga saksonskog Vještičjeg umijeća (eng. Buckland's Book of Saxon Witchcraft).

Dijanska tradicija

Zapravo ju je započela Ann Forfreedom, no jedna od najznačajnijih predstavnica je Zusanna Budapest. Suprotno većini mišljenja, ova tradiciji nije rezervirana samo za žene već u svemu mogu sudjelovati muškarci. Koveni su slobodni birati da li žele prihvaćati samo žene ili žene i muškarce, a na pojedincu je hoće li prakticirati u kovenu ili samostalno.

Ono po čemu se ova tradicija razlikuje od ostalih je to što podržava žensko vodstvo zbog čega je često osuđivana kao „lezbijski orijentirana“. svećenica ima, po svemu sudeći, malo veći prestiž od svećenika, no oboje igraju važne uloge tijekom rituala. Paralelno tome, naglasak je veći na Božicu nego na Boga, dok neki koveni uopće ne štuju Boga. Kao što sam već napomenula, svi članovi ove tradicije su potaknuti da se informiraju o feminističkim i humanističkim problemima današnjice.

Frostova tradicija

Tradicija je nazvana po osnivačima – Gavin i Yvonne Frost. Nastala je 70ih godina po uzoru na velšku tradiciju. Ova je tradicija poznatija pod nazivom „Škola i Crkva vještica“ koja podučava sve ono što je napisano u knjizi Biblija vještica (eng. The Witches' Bible; molim razlikovati od knjige A Witches' Bible, odnosno Eight Sabbats for Witches od Janet i Stewart Farrar). U početku se štovao Bog, no s vremenom se uvelo i štovanje Božice. Tradicija je odbijala mnoge ljude zbog izražene seksualne slobode, ali je upravo ovaj običaj potisnut zbog prije spomenutog razloga. Već sam spomenula knjigu Biblija vještica od Gavina i Yvonne Frost, a uz nju vam može poslužiti i službena stranica ove tradicije: http://www.wicca.org/.

Georgijska tradicija

Dobila je ime po Georgeu E. Pattersonu koji je osnovao Georgijance 1970. godine u SAD-u (Kalifornija). Ova je skupina narasla te 1980. postala georgijska Crkva. Kao i većina drugih tradicija, i ova je bazirana na učenjima Gardnera i Sandersa, ali uz primjese engleske tradicije, iako nije nastala u Engleskoj. Nema direktnu vezu s BTW (britanskom tradicionalno wiccom – skupni naziv za tradicije koje imaju direktne veze s Gardnerom i New Forest kovenom), ali se i te kako vidi njen utjecaj na ovu tradiciju.

Najčešće ju se obilježava riječju „eklektična“ jer se poticalo članove da sami pišu radove i da uče iz svega što im je pri ruci (a da je kvalitetno, naravno). Svaki koven za sebe odlučuje kako će raditi, iako se potiče izvođenje rituala skyclad. Poznato je da štuju i Bog i Božica, no čini se kao da je Božica favorizirana među sljedbenicima ove tradicije. Slavi se svih osam sabata, ali se uz njih rade i drugi radovi (bili oni religioznog ili magijskog karaktera).

Za više informacija možete pogledati službenu web stranicu ove denominacije: http://georgianwicca.com/. Literaturu neću posebno preporučivati jer je tradicija eklektična, kao što vam već spomenula, dakle vaši izbori literature nisu ograničeni, a možete i pogledati odjeljak preporučene literature na ovom blogu.

Ostale tradicije

Ovo su neke od najpoznatijih tradicija, no postoji još popriličan broj. Mogu spomenuti američke keltske vještice, australske vještice (što nije zapravo tradicija već skupina tradicija na području Australije), Crkva y tylwyth teg (keltsko-velška tradicija), Crkva polumjeseca (tradicija irskih vjerovanja) krug-vještice (osim s wiccom, ima jaku vezu sa šamanizmom i američko-indijanskim vjerovanjima), deboranske vještice (eklektična tradicija), sjeverni put (tradicija s norveškim vjerovanjima, ponekad nazvana asatru), pecti wita (škotska tradicija), tesalonijska tradicija (usmjerena prema grčkim vjerovanjima, rekonstruira grčke magijske prakse i prati filozofska razmišljanja tog doba) itd.

Postoji još mnogo njih koje neću ovdje nabrajati već ću pronalaženje onoga što vam odgovara prepustiti vama samima. Nije moje mjesto da vam ukazujem na onaj put koji je za vas pravi, već da vam dam onoliko informacija koje će vas pomoći usmjeriti na taj njega. Zaista se nadam da sam vam ovim kratkim sažetkom tradicija barem malo olakšala.

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

2 komentara:

  1. Bok! Samo bih htjela ukazati na to da ti linkovi na knjige ne rade,dolazi slijedeca poruka:'gardnerian_bos.pdf' is unavailable. This file was deleted. Pa u slucaju da neznas eto :) a ako si izbrisala bis mogla molim te ponovno staviti link za download. Unaprijed hvala. LP :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno na podsjetniku. Nedavno sam premiještala sve knjige s 4shared na Google Drive i linkove nisam promijenila. Hvala puno na napomeni! Ovih dana ću malo po malo postove pregledati i promijeniti ako ima takvih "pokvarenih" linkova.
      U ovom postu bi sada svi linkovi trebali raditi. :)

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.