6.10.12

Ritualno oruđe

Ritualno oruđe je sve ono što se koristi prilikom izvođenja rituala. Neke ćete predmete prepoznati (npr. kalež, simbole Boga i Božice i općepoznatu metlu), dok će vam neki biti malo manje poznati. Važno je naglasiti da ritualno oruđe nije neophodno. Dapače, neke vještice preferiraju ne koristiti oruđe jer im smeta, dok će drugima biti lakše neke stvari raditi ako imaju fizički predmet kroz kojeg mogu iskazati ono što žele. Možete se odlučiti za korištenje samo određenih predmeta koji vama odgovaraju. Ništa ovdje nije obavezno :)
Vaša odluka može ovisiti i o tradiciji koju slijedite, makar, ako radite samostalno, ne morate u detalj pratiti tu tradiciju. Na primjer, u gardnerijskoj tradiciji se od oruđa koristi athamé, mač, štap, bič, užad, nož s bijelom ručkom i pentakl, dok se u saksonskoj tradiciji koriste samo nož (seax), mač i koplje. 

Ja bih vam preporučila da isprobate svaki predmet prije nego što ga odbacite jer vam neki zaista mogu pomoći...pogotovo kada tek počinjete s praktičnim dijelom wicce.

Uz to, pokušajte sve što koristite u krugu zadržati što prirodnijim; izbjegavajte umjetne materijale poput plastike ili poliestera za odjeću. 

Već sam prije napominjala da se u umijeću smatra da je nešto jače ako unesete vašu energiju u to. Stoga je bolje nešto izraditi sam i unijeti svoje vrijeme, svoj trud i energiju u to umjesto da naručite preko e-baya ili kupite od nekoga tko takve stvari izrađuje. Ako već niste u mogućnosti da sami napravite neki komad oruđa, pokušajte barem nešto na kupljenom predmetu dodati kako bi postao unikatan (sami napraviti ručku ako se predmet drži u ruci, ili ukrasiti vrpcama/kamenjem, a popularno je uz ovo i graviranje). Možete zaključiti, dakle, da je predmet jači što više energije unesete u njega na ovaj ili onaj način. 

Naravno, ne očekuje se od početnika da će već imati sve. Ja još neke predmete nemam (neke jer ih ne smatram neophodnima, a neke jer jednostavno nisam uspjela pribaviti). Imat ćete vremena, ali za početak ćete morati imati neke osnovne stvari do kojih je jako jednostavno doći, što ćete kasnije i sami vidjeti, a uvijek se mogu naći prikladne zamjene ;)

Prije korištenja se svaki predmet posvećuje. Ovim postupkom ćete unijeti još više energije u njega čime će postati jači. Postupak posvećivanja ću objasniti u drugom postu zajedno s formom rituala. :)

Sada ću vam dati popis ritualnog oruđa koji se koristi u većini tradicija wicce. Neke predmete  kao što sam rekla, ne morate imati, ali ću odlučivanje prepustiti vama. Ja ću samo podebljano napisati predmete za koje smatram da je neophodno imati u početku. 
  • oltar
  • athamé / štap
  • užad/kredu/nešto drugo za označavanje
  • svijeće za četvrti
  • dodatne svijeće
  • oltarna svijeća
  • figure Boga i Božice
  • zdjele za vodu i sol (a i vodu i sol)
  • držač za incens i incens
  • šibice/upaljač
  • pentakl
  • kalež i pjatić/zdjela za hanu
  • ritualno ulje
  • metla
  • mač
  • motka
  • zvono
  • nož s bijelom drškom i sječivo
  • užad
  • ritualna odjeća i nakit
  • ukrasi
  • ostali prigodni predmeti za sabate i ezbate
Mislim da sada mogu posvetiti malo pažnje svakom predmetu zasebno :)

Oltar

Moj skromni oltar :) (poviše)
Riječ "oltar" zvuči jako svečano, ali vaš oltar zaista ne mora biti od zlata s rubinima. Dapače, oltar može biti najobičniji panj ili što god vi smatrate prikladnim, a da vam je ujedno i dovoljno veliko za držati ritualno oruđe (bez da sve pada okolo).

Možete primijetiti da sam ja stari kovčeg restaurirala iako se predlaže da oltar nema metala (koji provode struju) na sebi jer oni provode energiju (kao i struju), a jedini predmeti koji bi se trebali koristiti za provođenje energije unutar kruga su athamé i/ili štap.

Predložila sam panj jer je okruglog oblika i mnogi smatraju da estetski puno finije izgleda krug nego pravokutnik (pogotovo unutar kruga kojeg se fizički označi). Ali opet, to je vaš izbor.

Na oltaru će stati oltarni pribor: oltarna svijeća/e, kadionica/incens u nekom drugom obliku, posude za vodu i za sol, kalež i pjat, figure Boga i Božice i ostali predmeti koji su prikladni za sabat/ezbat/magijski rad. Naravno, ovo sve možete sebi prilagoditi. Neke predmete možete dodati, neke maknuti, ali ovo je nekakav generalni pregled.

Athamé i čarobni štap

Athamé

Athamé, ili vaš ritualni nož, obično ima dvostruku oštricu, i to najčešće čeličnu ili željeznu (ponekad ćete naići i na oštrice od kamena, kosti ili čak drva). Ova dva materijala su bila visoko cijenjena jer je bila potrebna velika vještina kako bi se nešto iskovalo od njih pa se poštivanje prema njima održalo i do dana današnjeg. Naravno, nije strogo pravilo da mora biti baš od jednog od ova dva metala  ali mora biti od nekog metala koji provodi struju (i energiju). 

Veličina oštrice i drške nije određena, ali je drška obično crna kako bi se razlikovala od noža s bijelom drškom (o tome kasnije) i jer se smatra da crna (i druge tamne boje) odlično upija vašu energiju koju dalje šaljete preko oštrice. Dakle, možete imati nož koji vama potpuno odgovara i po obliku oštrice, dužini oštrice i drške i ukrasima. Idealno bi bilo da ste u mogućnosti sami izraditi svoj nož, ali naravno da većina nas nije. U tom slučaju možete naprosto ukrasiti svoj nož na neki način. Ja predlažem rezbarenje ili pečatiranje ručke užarenim predmetom, što nije teško jer je ručka najčešće drvena. Možete lijepiti na dršku određene predmete; kristale, vrpce...zapravo bilo što što je, po mogućnosti, od prirodnog materijala. Ako se odlučite na graviranje, onda predlažem da ono što ugravirane bude što osobnije, npr. vaše ime (magijsko ime ako ga imate, o tome u nekom drugom postu jer inače ne bi bilo kraja ni ovom), monogram, astrološke znakove, simbole koji vama imaju značenje itd.

Postoje još razni načini ukrašavanja, ali bi za to trebalo ići u detalje. Možete mi se slobodno obratiti ako želite saznati kako gravirati oštricu, kako izraditi nož ili nešto slično. :)

Pošto je nož svakodnevni predmet, možete ga koristiti i van kruga, ali to opet ovisi o vama. Neki će odlučiti nož koristiti samo unutar kruga i ostatak ga vremena lijepo čuvati, dok će drugi (npr. sljedbenici škotske tradicije) koristiti nož što češće mogu jer se uzima da onda nož dobiva više energije. To je vaša odluka.

Štap

Stavljam oboje pod istu kategoriju jer služe istoj svrsi - provođenju energije. Mnogi će radije izabrati koristiti magični štap jer ne djeluje toliko zastražujuće. Ljudima prvo padne na pamet ritualno žrtvovanje (kojeg naravno nema) kada im se spomene upotreba noža, dok ih čarobni štapići podsjećaju na vile o kojima su slušali kao djeca. Ja sam duže vremena koristila athamé, dok nisam nedavno izradili vlastiti štap. Jasno je da je štap lakše izraditi nego nož i ovaj postupak ću u natuknicama opisati.

Dakle, neki smatraju da štap treba izraditi od posebnog drveta pazeći pritom na magična svojstva i dan i sat kada ćete ga tražiti i raditi, ali u suštini to sve ovisi o vama. Smatram da ove stvari nisu toliko važne koliko energija i ljubav koju vi unesete u izradu/posvećivanje/traženje tog štapa. Slobodno odaberite drvo koje vama odgovara i ukrasite kako vama odgovara. Ipak ćete ga vi koristiti. Često se na štapove dodaju kristali kako bi provođenje energije bilo još efektnije (uglavnom bijeli kvarc), ali ponavljam...vaš izbor. Možete ga gravirati, crtati po njemu, paliti ukrase itd. 

Važno je da zapamtite da je štap (i athamé) samo produžetak vaše ruke. Kada koristite ove predmete i ponašajte se tako s njima; prirodno.

Što se tiče izrade štapa, ja sam to radila ovako:
  • našla sam staro drvo, u mom slučaju bor (već davno posječeno i osušeno, a ako nije osušeno mora se sušiti dugo vremena, neki predlažu i godinu dana)
  • zahvaljujući drvu na svojoj žrtvi i objašnjavajući razlog zbog kojeg oduzimam od njega granu, otpilala sam jednu granu (debljine cca. 3 cm i duljine vjerojatno oko pola metra - uzmite u obzir da morate pilati dalje zbog dužine i tanjiti kako biste oblikovali granu i maknuli koru drveta; ja sam odabrala manje-više tradicionalnu dužinu od lakta do vrha prstiju)
  • maknula sam ono kore što je ostalo na njemu (većina je već bila otpala), otkidala izbočine koje su mi smetale, fino izbrusila i odlučila zaobliti dno
  • probušila sam rupu na vrhu za kristal kojeg sam namjeravala umetnuti
  • stavila sam 3 sloja bezbojnog laka da drvo ne trune (lak možete kupiti u bilo kojem hobi dućanu/bojama i lakovima i slično...predlažem u spreju zbog ravnomjernog nanošenja). Svaki sloj se u međuvremenu sušio pola dana (otprilike...a ponekad i duže).
  • stavila sam kristal u izbušenu rupu kojeg sam pričvrstila dvokomponentim ljepilom (niti jedno jako ljepilo ne lijepi baš bilo koji materijal, a ovo je odlično za svaki materijal..isto ga možete kupiti u bilo kojem dućanu gdje i lakove)
  • ukrasila sam prikladnim simbolima crtajući
Napominjem da neki neće htjeli lakirati i lijepiti dodatke jer nisu prirodni, ali ja nisam baš nalazila na neku drugu alternativu. Ako vama ovo ne smeta, možete i vi ovo napraviti, a ako se možete snalaziti pričvršćivanjem ukrasa bakrenim/srebrnim žicama ili alternativnim metodama lijepljenja, tim bolje.

Postoji također i tzv. prijapov štap (Prijap je grčki bog plodnosti, sin Dioniza i Afrodite). Ovaj štap ima kraj koji je oblikovan u obliku falusa, dok drugi, kako ne bi bilo previše očito, izrezbare kraj u obliku češera ili pak stave pravi češer na vrh. Ovaj je štap, kao i bilo koji drugi i kao athamé simbol muške spolnosti.

Motka


Nju možete/ne morate imati. Ona služi istoj svrsi kao i štap, samo što je veća. Često je se koristi u škotskim tradicijama. Ako ćete je izrađivati, najbolje je raditi sa suhim drvom koje je što ravnije. Idealno je da je motka visine vlasnika. Možete je ukrašavati po izboru (rezbarenjem, vrpcama, kamenjem, perjem, kožom itd.).

Sredstvo za označavanje

Ovo se odnosi na kredu, užad ili naprosto vašu maštu. Kod podizanja hrama/otvaranja kruga (dakle samog početka rituala), u kovenima se krug treba fizički označiti kako bi se znalo gdje on završava i unutar kojih granica će se ritual održavati. Iz ovog razloga se krug crta kredom, označava solju (ujedno i pročišćavanje) ili postavljanjem konopa. Pošto ćete vi vjerojatno raditi sami, označavate ovu granicu samo za sebe, a za ovo vam je dovoljno vizualizacija i svijeće na četvrtima.

Svijeće

Svijeće za četvrti

Uvijek će vam biti potrebne barem četiri svijeće koje ćete postavljati na četvrti tj. četiri strane svijeta. One će vam simbolizirati 4 elementa i njihove odgovarajuće strane svijeta, ali i služiti za označavanje ruba kruga.  

Često ćete čuti da vještice koriste uvijek iste 4 svijeće - žutu za zrak, crvenu za vatru, plavu za vodu i zelenu za zemlju. Žuta se stavlja na istok, crvena na jug, plava na zapad i zelena na sjever. Nekima je draži svaki put mijenjati svijeće. Ja volim koristiti svijeće drukčijih boja ovisno je li sabat (i koji) ili ezbat  Za ezbate uvijek koristim srebrne svijeće dok za sabate koristim boje koje odgovaraju tom sabatu. Odluka je na vama.

Dodatne svijeće možete koristiti kako biste označili ostatak kruga ili ukrasili oltar. Predlažem da te svijeće budu bijele ili neke druge neutralne boje ili da također budu prigodne boje za tu priliku.

Oltarna svijeća

Oltarna svijeća je konstanta u vašim ritualima. Ona predstavlja vas, dakle može biti čisto bijela ili vaše omiljene boje. Možete je rezbariti ili ukrašavati na bilo koje druge prikladne načine. Njome ćete paliti sve ostale svijeće u krugu i ona vam može predstavljati element vatre na oltaru (ostale ću elemente proći kasnije).

Neki koriste i dvije oltarne svijeće različitog izgleda jer jedna predstavlja u tom slučaju Boga, a druga Božicu. Ja preferiram imati jednu svijeću dok za Boga i Božicu imam posebne figure.

Figure Boga i Božice

One će simbolizirati Boga i Božicu i njihovu prisutnosti tijekom vašeg rituala. Nema pravila za njih. Možete doslovno uzeti figure (kupiti ili napraviti) nekih božanstava ili figure klasičnih formi Boga i Božice u wicci. Neke preferiraju slike umjesto kipića. Ja koristim za simbol Božice školjku (izronila je sama) i češer  za simbol Boga. Potrudite se da ovi simboli budu za vas posebni i da vam zaista predstavljaju muškost i ženstvenost. Ako vam odgovara koristiti dvije svijeće kao navedeno poviše (pod "oltarna svijeća") onda tako i radite. Glavno je da se vi osjećate ugodno pored ovih simbola jer ćete ih gledati prilikom svakog rituala. 

Možete pak umjesto dvije figure uzeti jednu koja predstavlja sjedinjenje Boga i Božice, ali smatram da je prikladnije imati odvojene figure jer su neki rituali fokusirani više na Boga, a neki više na Božicu te oni nisu uvijek jednake snage tijekom godine. No ponavljam, to je na vama.

Potražite kipiće i slike u antikvarijatima ili naručujte, ali je idealno ako možete figure sami izraditi. Naravno, ako ne možete, unesite u njih svoju energiju na način koji smatrate prikladnim.

Voda i sol

Na vašem oltaru se moraju naći dvije zdjele; jedna za vodu, a druga za sol. Vodu ćete uvijek pročišćavati solju. Ovaj čin predstavlja kreaciju, spajanje (voda je ženski element, a zemlja tj. sol muški element, preciznije simbol sperme). Time ove dvije zdjele (s ova dva elementa) skupa predstavljaju život. Za zdjele možete koristiti bilo koji prirodni materijal. Možete ih sami izraditi od gline, brusiti kamen, kristale, drvo ili čak uzeti školjke. Budite maštoviti i nađite dvije posude koje će vam odgovarati i lijepo izgledati na vašem oltaru.

Voda će, logički, predstavljati element vode na vašem oltaru, a sol element zemlje isto kao što vaša oltarna svijeća predstavlja element vatre. Nedostaje nam još samo jedan element (odnosno dva ako računamo dušu).

Incens

Incens kojeg izaberete će predstavljati element zraka na vašem oltaru. Mnogi izabiru kadilicu s prikladnim incensom za ovo jer se on najduže koristi u magijskim i religijskim ritualima. Najčešće se pali tamjan za kojeg se i prije smatralo da pročišćava prostor i da nosi vaše riječi u nebesa.

Pošto se najčešće maše incensom (ili vrti kružnim pokretima) predlaže se njišuće kadilo. Ako odaberete ovu opciju, trebat će vam brikete ugljena na koje ćete posipati prah tamjana. I brikete i tamjan se mogu kupiti u bilo kojim dućanima koje opskrbljuje crkva.

Ja koristim mirisne štapiće i čunjeve (ne preporučam ulja jer je miris mnogo manje intenzivan a i ne dimi se, a bit elementa zraka je da se vidi dim koji pluta po zraku). Mirise mijenjam ovisno o prigodi, a najčešće koristim kadulju koja ima pročišćavajuća svojstva. Ako ćete ići na ovu opciju, trebat će vam i držač za štapiće ili neka posudica za čunjiće. Ako ćete paliti ugljen i tamjan u zdjeli (a ne u kadilici) onda će vam trebati i pijesak koji će upijati toplinu kako zdjela ne bi pukla. Isto to možete staviti i u zdjelu s čunjićem, makar on je proizvodi preveliku toplinu. 

Logično je da ćete morati imati nešto čime ćete zapaliti incens (ali i prvu svijeću). Možete koristiti upaljače, ali bi bio idealno da imate šibice (jer su prirodnije). Možete kupiti one jako duge šibice koje vam dosta duže gore od običnih, makar ovo nije potrebno jer će vam trebati samo za pripaliti oltarnu svijeću i incens (ostale svijeće palite na oltarnu svijeću).

Pentakl

Pentagrami i pentakli su simboli zemlje i neki ih često koriste baš u tu svrhu unutar rituala, ali ako ćete već koristiti sol onda za ovim nema potrebe. Ja, na primjer, imam na oltaru nacrtani pentagram koji mi simbolizira pročišćavanje, sjedinjenje svih 5 elemenata i zaštitu. U ovom ga kontekstu možete upotrijebiti i kao dio nakita ili ukrasa za na oltar. Opet se preporuča da ga izradite sami radije nego da kupujete.

Hrana i piće

Hrana i piće su dio svakog rituala i služe kao način uzemljavanja. Naime, tijekom rituala ulazite u drugo stanje svijesti. Isključite se od svakodnevnice i ne mislite na svjetovne stvari. Kada završavate ritual, treba vam tjelesna potvrda da ste završili i da se možete vratiti vašem normalnom životu. Upravo to čine piće i hrana. Tijekom konzumacije vaše tijelo dobije signale da ritual završava i da se vraćate u fizičku realnost jer postižete direktan (i najbliži mogući) kontakt s fizičkim.

Najčešće se pije vino i jedu kolači (eng. cakes and wine je službeni termin za dio rituala u kojem se uzimaju hranu i piće). Ja volim peći kolače ili neke druge slane stvarčice pa za svaki sabat imam prikladnu hranu. Ako niste vješti u kuhinji, ne brinite. Uvijek postoje zamjene. Isto tako vrijedi i za piće. Ne morate raditi svoje vino, ali pripazite da piće bude prikladno. Nemojte samo piti vodu, a ako ne volite vino ili pivo možete slobodno piti bilo što bezalkoholno. Kako budem pisala o sabatima tako ću navoditi i tradicionalnu hranu i piće koji idu uz slavlje. Jedino što za ezbate  preporučam pijenje mlijeka (simbol majčinstva, a tijekom punog Mjeseca je Božica u aspektu majke i na vrhuncu svoje snage), a hranu možete izabrati sami.

Samo pazite da ne pojedete i popijete previše jer nije cilj prežderavati se već uzemljiti se, makar se u kovenima ovo učestalo pretvori u gozbu i slavlje.

Za ovo vam treba pehar i tanjur. Oboje mogu biti bilo kojeg oblika i od bilo kojeg (prirodnog) materijala. Moja je čaša kristalna, ali možete imati i keramičku ili drvenu pa čak i metalnu, a neki čak koriste i rog. Posvećivanje hrane i pića se vrši tako da se vrh athaméa polaže u piće uz prikladne izgovorene riječi pa se potom prisloni uz hranu isto uz prikladne riječi. Potom se nazdravlja bogovima i uživa u hrani i piću :) nije komplicirano :D

Lijepo je imati i posebnu posudu za zdravice u koju ćete izliti malo pića (prije nego što počnete piti, ali nakon što ga pročistite). Možete/ne morate staviti unutar i malo hrane, ali ćete sadržaj posude kasnije izliti po tlu kao simbol vraćanja zemlji onoga što nam je dala (radi se o malim količinama vina ili soka ili čega već pa nemojte baš previše odlijevati).

Ritualno ulje

Ovo se ulje koristi samo ponekad, iako ga neki vole koristiti pri svakom ritualu. Koristi ga se tako da ga se nanosi na čelo prstom (možete samo pritisnuti palcem, potegnuti crtu ili nacrtati oblik pentagrama...što god vam je lakše). Inače se koristi samo za posebne prilike - inicijacije, samoposvećivanja, rođenja.

Obično se pripravlja tako da:
  • malenu bočicu napunite mentom (obično se koristi mačja metvica ili nepeta cataria iako možete bilo koju vrstu). 
  • ulijete unutra maslinovog ulja dovoljno da prekrije bilje i napuni bočicu
  • zatvorite bočicu i pustite da odstoji u hladnom, suhom mjestu 24 sata (okrečite bočicu naopako svakih 6 sati)
  • nakon ova 24 sata procijedite maslinovo ulje kroz gazu/cjediljku u zdjelu
  • napunite istu bočicu opet mentom i napunite istim uljem kojeg ste prelili u zdjelu, neka ovo odstoji još 24 sata (isti proces)
  • ovo napravite sve skupa barem 3 puta (dakle 3 dana) koristeći cijelo vrijeme isto ulje ali mijenjajući mentu
  • posljednji put iscijedite ulje i spremite ulje u (po mogućnosti tamnu) bočicu, i voila!

Mač

Mač je jako sličan athaméu. Neki ga koriste umjesto athaméa za otvaranje kruga, a u kovenima se često koristi pri inicijacijama i drugim ritualima, a u ovom slučaju je to zajednički mač kojeg svi skupa ukrašavaju, ali njime rukuje uvijek samo jedna osoba (koja već otvara krug). 

Naravno, njih je puno teže nabaviti nego athamé, a još teže napraviti, ali ako baš želite mač onda ga možete nabaviti. Sve ovisi o vama. Ponavljam da unesete što više energije možete u njega i da s njime postupate isto kao s athaméom (kao produžetkom ruke). 

Metla

Ovo je vjerojatno "najtradicionalnije" vještičje oruđe i svima vam je ostalo ugravirano u pamćenju još od malena. Metle se koriste za pročišćavanje kruga tj. za "čišćenje" svetog prostora micanjem negativne energije. Neki odabiru koristiti metle umjesto athaméa/mača/štapa i njome otvaraju krug. Uz ovo se metle koriste u posebnim prilikama poput vjenčanja ili određenih sabata kada parovi preskaču metlu za sreću u ljubavi i plodnost.

Metla je sama po sebi simbol ljubavi i života. Spajanje drške (falusa) i skupljenog granja na dnu (ženskog spolovila) te njihovim vezivanjem je simbolički predstavljeno jedinstvo Boga i Božice, a time i muškarca sa ženom. 

Drška je obično od "muškog" drva; najčešće od hrasta, dok je donji dio metle načinjen od skupljenog tankog granja nekog "ženskog" drveta (npr. breze ili od neke drvenastije biljke). To se sve skupa veže granama vrbe ili nekim konopom.

Zvono

Svaki zvuk ima svoje vibracije. Visoki zvukovi malih zvonca koji se koriste u ritualima lete zrakom i šire svoje vibracije. Smatra se da na ovaj način nadopunjavaju već prisutnu energiju i stvaraju sklad među sudionicima u ritualu. Ako odlučite koristiti zvono, morate paziti da vam zvuk potpuno odgovara i da je zvono kvalitetno, jer nekvalitetna zvona zaista grubo zvuče i nije ih lijepo ćuti inače, a pogotovo ne unutar kruga. 

Nož s bijelom drškom

Dok je athamé ritualni nož, ovaj je nož fizičke, praktične naravi. Služi za urezivanje, rezbarenje i slično. Njime možete rezbariti svijeće, urezivati natpise u ručke predmeta itd. On se ne mora koristiti isključivo unutar kruga već bilo kada. Neki ga nazivaju sječivo. Ovo ne mora niti nužno biti dio ritualnom oruđa, ali ako ćete ga vi tako smatrati, onda on to može biti. Sječivo ne mora ni biti nož već može biti naoštreni čavao umetnut u drvenu dršku...važno je samo da služi svrsi.

Užad

Poneke tradicije koriste užad kao sistem označavanja stupnja inicijacije (po bojama), ali, kada kažemo užad, uglavnom mislimo na korištenje užadi u sklopu magije. Možete ga nositi oko struka unutar kruga kao ukras čime apsorbira vašu energiju što ga čini još jačim kada dođe do magijskog rada. Tradicionalno je crvene boje i dužine 274,32 cm (9 stopa). Ova duljina od 9 stopa je tipični promjer kovenskog kruga tako da užad može poslužiti i pri označavaju kruga. 

Ova dužina i boja nisu obavezne. Ovo je samo tradicionalno, ali možete sve ovo prilagoditi sebi. Ako ćete bojati užad u neku drugu boju, pazite jer se često znaju smanjiti prilikom bojanja.

Ako ga želite učiniti posebnim, možete napraviti vlastitu užad tako da ispletete više komada užadi (u pletenicu ili nešto slično tome).

Obično se ne koristi grubi konop nego materijali poput svile, ali opet...ovo nije pravilo.

Odjeća

Važno je zapamtiti da ritualna odjeća nije odjeća koju ćete nositi svakodnevno (zapravo bilo kada osim tijekom rituala). Ona zbog ovoga dobiva na značenju...ona postaje odjeća za posebne prilike. Ne mora biti crno već nešto što vama odgovara. Dapače, možete se obući u običnu majicu i traperice ako vama to odgovara, ali samo da tu istu majicu i traperice ne oblačite van kruga. Odjeća treba biti čista jer ipak trebate biti pristojno odjeveni za posebne prilike, zar ne?

Obično se okupa/otušira prije nego što se presvuče u odjeću kako bi se maknula negativnost tog dana i ušlo u krug čistog uma i tijela.

Vi odaberite kako vama odgovara se obući za ritual. Ako vam odgovara nešto do poda s dugim rukavima, obucite to. Ako vam odgovaraju majica i traperice, onda to. Na kraju krajeva, neki uopće ne vole ritualnu odjeću i preferiraju raditi rituale nagi (ovo nije ništa neobično jer se nemate koga sramiti ako ste sami, a čestitam i onima kojima ne smeta raditi gol u kovenu). U wicci se gol kaže "skyclad" ili "odjeven nebom" jer tada osobu ništa ne prekriva osim neba i zvijezda.

Možete kupiti svoju odjeću, a možete ju i sami izraditi, ako znate. Samo uzmite u obzir da mora biti praktično (da ne zapalite rukave, da ne zapinjete stalno o dno i slično). Boju vi izabirete. Ne mora biti ni crno ni bijelo a ne morate čak ni stalno imati istu odjeću već možete imati nekoliko komada ritualne odjeće koje ćete mijenjati u skladu sa sabatima (ovisno o prikladnim bojama). Potrudite se, također, da bude od prirodnog materijala i da vam taj materijala ne smeta koži jer morate biti i udobni prilikom izvođenja rituala. 

Najpopularnije su zapravo bijele halje, ali sve ovisi o osobnom odabiru. U kovenima najčešće svećenik i svećenica nose purpurne, bijele ili tamnozelene halje dok ostali nose zelene, žute, smeđe i plave. Opet, ovo ovisi od kovena do kovena i do pojedinca tako da nema pravila. 

Nakit

U kovenima se nakit zna koristiti kao sustav prepoznavanja stupnja inicijacije. Tako u gardnerijskoj tradiciji svi mogu nositi ogrlice koja je simbol reinkarnacije i ciklusa života dok svećenica nosi narukvicu (i to najčešće debelu i jako vidljivu koja je ukrašena prikladnim simbolima). Kraljica (svećenica u više kovena) može nositi srebrnu krunu sa simbolom polumjeseca i zelenu podvezicu sa srebrnom kopčom. 

Vi možete odabrati što želite ako radite sami. Nakit ne mora biti skupocjen. Možete ga i sami izraditi od užadi, kamenja ili bilo kojeg prirodnog materijala. Popularne su i vrpce oko glave raznih boja. 

Naravno, ako vi odaberete ne nositi nakit, to je sasvim u redu. Ja ne volim nositi nakit u krugu jer mi smeta, ali stvar je samo u osobnom odabiru. 

Samo pripazite da vam taj nakit ne smeta i da je od prirodnog materijala :) ako ga možete izraditi sami, tim bolje! I da napomenem; isto vrijedi kao za odjeću. Neka vam taj nakit služi isključivo unutar kruga jer time dobiva na vrijednosti vama.

Ukrasi i ostali prigodni predmeti

O ovome neću puno govoriti jer ću napominjati ovo usput za svaki sabat posebno. Ako vi želite još nešto uvesti, nitko vam ne brani pošto sami radite, a ja ću vam s vremenom savjetovati ono što se meni dopada.

Sada kada znate što vam sve može poslužiti u ritualu, možete početi s nabavljanjem. Samo svjesno koristite svaki predmet i ne zaboravite ga pročistiti koristeći sva 4 elementa i posvetiti. Na ovo ću se vratiti u drugom postu.

U međuvremenu vam želim puno sreće s izradom i nabavom oruđa, a uskoro ću napisati posebni posto o ritualnoj formi gdje ću vam ujedno preporučiti raspored predmeta po oltaru (onako kako ja postavljam, ali vi ćete to, naravno, moći promijeniti).

Kao zadnji poklon vam dajem popis "muških" i "ženskih" predmeta koji se koriste kako bi vam neke stvari bile jasnije i korespondencija elemenata sa stranama svijeta i predmetima.


Muški predmeti
Ženski predmeti
athamé/štap/mač/
motka
figura Boga
figura Božice
zdjela za sol i sol
zdjela za vodu i voda
kalež
zdjela/tanjur za hranu
metla (drška)
metla (snop grana)

Element Strana svijeta Predmet(i)
Zrak Istok Incens
Vatra Jug svijeće (prvenstveno
oltarna)
Voda Zapad zdjela za vodu i voda
Zemlja Sjever zdjela za sol i sol


Mislim da je to bilo dosta  za danas :D

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat :D

Broj komentara: 36:

  1. Bok..
    Tvoj blog je prezakon...toliko sam novih stvari naucio iako se vec godinama bavim magijom....
    Molio bi te ako bi mi mogla pomoci oko necega....naime kako zivim u splitu gradu koji bas i nije poznat po new age trgovinama zanima me da li ipak postoji neko mjesto gdje mogu pronaci oltarne predmete...imam svoj oltar ali jednostavno nisam zadovoljan s nekim predmetima
    Jos jednom hvala na prekrasnom blogu

    ~fan~

    OdgovoriIzbriši
  2. Ciao :) pa imaš sreće jer i ja živim u Splitu pa suosjećam s tobom. Odmah ću ti reći da ti je najbolje takve stvari ne kupovati jer ih možeš vrlo lako skoro sve napraviti sam. Ako baš inzistiraš na naručivanju, najbolje ti je pogledati po e-bayu ili amazonu. Druge web stranice ti ne mogu predlagati jer ne naručujem s njih (tj. uopće ne naručujem takve stvari). Možda da kažeš što ti točno treba pa bi mogu bolje pomoći? :)

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ti si iz splita...predobro... ima nas !!! Haha;)

      Narucio sam par stvari s e-baya kao npr. BOS i ogrlicu pentagrama ali neke se stvari jednostavno preskupe kao kipovi bozice i boga
      Nije problem novac samo mislim da se ne isplati
      Jos mi fali stap ali oni predobri sa kristalom izgledaju mi stvarno zakon....kotao i athame

      I oduvjek sam htio kolekciju kristala i bilja jer ih apsolutno obozavam !!!!!

      Hvala ti...

      Izbriši
    2. Kotao je daleko od obaveznog makar i njega možeš naći preko e-baya vjerojatno...i to neki maleni kućni onako :) da ti stane u sobu.

      Za bilje...eh...sadi kao i svi mi pa ćeš ih imati. Za kristale pogledaj onu web stranicu nebeski dar što sam ti je linkala maloprije, a trenutno ti izlazi časopis "Kristali" u trafikama. Super su kristali...svaki tjedan po jedan kristal i jedna runa uz časopis (35kn po broju) pa pogledaj :)

      Izbriši
  3. I ti zivis u splitu....predobro...IMA NAS!!! Haha ;)

    Pa gledao sam po e-bayu i cak narucio nekoliko stvari kao npr. BOS i ogrlicu pentagram....ali jos mi fali stap tj. Oni fini sa kristalima i zelim pravi athame..jer trenutno koristim nekakav suvenir koji je kao athame ali jednostavno mi ne pase
    A sto se tice kipova bozice i boga jednostavno su preskupi preko e-baya
    Takoder mi fali i mali kotao i kolekcija bilja i kristala jer ih OBOZAVAAM

    hvala ti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam zašto si knjigu sjenki naručivao. To kupiš dva komada kartona i sam izradiš (moja ti izgleda ovako (vidjet ćeš je na par slika u ovom postu):
      http://vjesticji-ormar.blogspot.com/2012/10/knjiga-sjenki.html

      Jasno mi je da ogrlicu ne možeš tek tako sam napraviti pa ni athame jer nismo svi kovači po struci :) To se može naručiti. I usput, shvaćaš da ništa od navedenog nije obavezno? Pogotovo ne ogrlica s pentagramom...

      A štos e tiče štapa, ja sam svoj sama napravila. Našla suho drvo u šumi, sama naručila kristal preko ove stranice: http://www.nebeski-dar.hr/ (ali samo kristali!) i sama brusila, rezala, lakirala, crtala, lijepila itd. Uostalom, ne postoji pravilo koje nalaže da ti athame mora imati kristale. Može biti najobičniji komad drva.

      Ja uopće nemam kipove Boga i Božice nego imam šišku za Boga i školjku za Božicu. I to uopće ne moraju biti kipovi Boga i Božice...to može biti bilo što što tebe asocira na njih. Previše se usko držiš pravila koja ne postoje u suštini :) opusti se malo...



      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Nema na čemu :) i nemoj zamjeriti što inzistiram da se što više toga radi vlastoručno. Valjda si pročitao razlog negdje na blogu je to stalno napominjem; stvari dobivaju na energiji i vrijednosti ako ih se vlastoručno izradi jer se više truda uloži. Sretno s nabavom/izradom (na što god da se odlučiš).

      Izbriši
  5. Jesi li ti imala mentora ili si sama uspijela sve saznati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedini "mentori" koje sam imala su bili ljudi s foruma s kojima sam raspravljala oko ovakvih stvari. Ostalo su sve knjige i iskustvo :)

      Izbriši
  6. Svaka cast na skupljenom znanju...ja sam pokusao naci nekakve grupe wicca ili slicno i ti si najblize sto sam pronasao ...nemoj krivo shvatit blog ti je zakon...ali mislio sam pronaci nekakve grupe ode u splitu a jedino sam pronasao eng. Sto nije lose ali ipak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) vjeruj mi, toga ti nema u Splitu. Pogledaj u linkovima na vrhu stranice link od facebooka. Ako imaš facebook, možeš se pridružiti grupi kojoj taj link vodi. Napravila sam je u pokušaju skupljanja nekakve ekipe pa ako ništa drugo onda za kavice (na što se za sada i svodi). Imaš i forum isto tako (link ti je isto poviše...zove se Wicca-Split) makar ti tu ima ekipe od svugdje (facebook je uže prostorno orijentiran).

      Ako hoćeš, možeš mi se javiti mailom (retenez.moi@gmail.com) pa možemo nastaviti priču. Slobodno pitaj što te god zanima pa ćemo popričati kao ljudi.

      P.S. većina ekipe ti je u Zagrebu ako ti to išta znači. Znam ih i odem gore par puta godišnje na slavlje, ali nije to to kada nemaš u svom gradu nekoga s kim bi mogao radit.

      Izbriši
  7. Poslao sam ti mail

    I sorry ako pisen duple poruke jer nekuzin jel se posalju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, pošalju se, ali ja moram kliknui "objavi" prije nego što se komentar pojavi na stranici. Bez brige :) dobila sam mail i odgovorila.

      Izbriši
  8. Ejla,slucajno sam naletila na tvoj blog dok sam googlala o wicci i evo me trecu noc za redom kako gustam citati tvoj blog. Odbacila sam sve forume i druge stranice sve dok ne procitam sve sto si napisala od pocetka vodjenja bloga pa do kraja. Svaka cast na trudu i na razumljivom pisanju jer smatram da je to jako bitno nama pocetnicima.Sve pohvale i lijepi pozdrav iz Pule! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj baš mi je lijepo to čuti! :D I svaka tebi čast na strpljenju...ima tu dosta materijala. Ako ti išta ostane nejasno, slobodno pitaj. Uvijek mi je drago pomoći ako mogu. :)
      Pošto očito pratiš što pišem, možeš se pretplatiti na blog tako da ti stigne e-mail svaki put kada objavim novi post. Upute možeš naći na vrhu desnog stupca bloga.
      Pozdrav iz Splita!

      Izbriši
  9. pozdrav... već neko vrijeme čitam Vaš blog i stvarno sam puno toga naučila,a i prisjetila se stvari iz djetinjstva koje su mi tad bile nejasne..imam jedno pitanje koje me već dugo muči...zašto mi smeta miris tamjana? prijateljica mi kaže da u meni postoji neka negativna energija...osjećam se loše zbog toga...ali ne mogu dokučiti da li je to tako...pa ne smatram se baš zločestom osobom...a da li me drugi tako vide,neznam...sad mi je sve nejasno...ako mi možete malo pojasniti mističnu stranu tamjana i da li ona uopće postoji...hvala Vam...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga anonimko, mislim da se ne trebaš osjećati loše zbog toga. To što ne voliš miris tamjana je naprosto stvar preferencije. To je isto kao da misliš da si loša osoba ako ne voliš bijelu boju, ili ako ti se ne sviđa vino (ako ćemo gledati po nekakvoj simbolici "svetost").

      Sve što ti mogu reći o tamjanu je da su ga još i stari Rimljani koristili u ritualne svrhe jer se smatralo da pročišćava prostor. Prinosili su ga i kućnim božanstvima kao dar/žrtvu, a kasnije se počeo koristiti i na političkim događajima. Tamjan se na katoličkim misama koristi zbog iste ove simbole pročišćavanja. Razlog zbog kojeg se upravo njega koristi je zbog priče s tri kralja (a oni su inače donijeli tamjan kao simbol njihovog bogatstva jer je tamjan tada bio izuzetno skup i teško ga je bilo dobiti, ali i kao simbol Isusove svetosti). Dim tamjana na misama bi trebao predstavljati duše umrlih kako se uzdižu do Raja pa eto...to su informacije kojima ja raspolažem makar nisu toliko mistične.

      U paganizmu se često koristi i kadulja, a ne samo tamjan samo da znaš.

      Moje je mišljenje da nije korektno od tvoje prijateljice da te tjera da se osjećaš loše, a moj savjet tebi je da poradiš na samopouzdanju jer ako ti znaš da nisi loša osoba i ako ne radiš ništa loše onda nisi loša.

      Dakle, miris tamjana ti smeta jer ti jednostavno smeta. Kao što meni smeta miris kupusa. :)

      Izbriši
  10. ...pozdrav i puno Vam hvala na brzom odgovoru...nekako ste me utješili :) hvala.. moram priznati da ste pogodili da mi je samopouzdanje malo slabije...takav život,ali radim na tome...da,i sama se još čudim što mi je prijateljica to rekla,ne sjećam da sam je namjerno povrijedila ili nešto..ma sve ok,bilo pa prošlo..a što se tiče mirisa tamjana...smeta mi još od djetinjstva i iskreno...podsjeća me na odlazak...gore...i guši me.neznam,ali sad mi je lakše i ne osjećam se više loše.još jednom Vam hvala i..--keep up with your good work :) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće da ti je taj miris naprosto jedno sjećanje iz djetinjstva tj. da jednostavno budi neke emocije koje su povezane s nekakvim negativnim sjećanjem koje suzbijaš. Dosta psihologa kaže da se čovjek najviše razvija do cca. pete godine (ako se ne varam)...to je period kada se osoba formira sa svim manama, vrlinama, strahovima i željama. Pa tko zna...možda je do toga. Ali bez brige, normalna si. Samo imaj malo više vjere u sebe :)

      P.S. nema na čemu!

      Izbriši
    2. Vi ste jedna dobra duša...hvala Vam.. :)

      Izbriši
  11. :) kako mogu naći neki kristal za štap, a da ga ne kupujem? što još mogu staviti umjesto toga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi čitatelju,
      osim ako ne znate za neka nalazišta kristala i minerala gdje možete sami ići i odlomiti koji komad kristala, zaista ne znam gdje biste ih mogli nabaviti. Svi danas kupuju kristale ili u dućanima, ili preko interneta. Mogu vam preporučiti odličan dućan u Hrvatskoj koji prodaje kristale po pristupačnim cijenama i s čije web stranice možete sve naručiti:
      http://www.nebeski-dar.hr/

      Ako ipak ne želite stavljati kristale onda možete i bez njih. Štap se može ukrasiti vrpcama, perjem zapravo bilo kojim materijalom koji je prirodan i koji vama odgovara. Ponekad se umjesto običnog štapa radi i prijapov štap čiji je vrh oblikovan poput češera ili pak falusa, a neki zapravo lijepe/vezuju češer na vrh štapa. Googlajte "priapic wand" pa ćete vidjeti kako to otprilike izgleda. :)
      Na kraju krajeva ne morate ništa dodavati na štap...možete ga naprosto posvetiti i pročistiti, ili ga obilježiti rezbarijama, crtežima, ili se okrenuti pirografiji.

      Zapamtite da je to vaš štap i da ga možete ukrasiti/ne ukrasiti kako god vama odgovara. Jedino što se preporuča je da se ne koriste sintetički materijali jer slabe (ili čak onemogućuju) protok energije kroz štap.

      Nadam se da sam vam pomogla ovim odgovorom.
      Pozdrav!

      Izbriši
  12. mogu li zamijeniti kristale sa staklom, ako ih ipak odlučim staviti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tehnički možete (nitko vam ne brani i moguće je), ali se smatra da staklo ne provodi energiju za što zapravo i služi štap. Uz to je staklo previše ljudski obrađeno dok kristal najviše formira zemlja. Vaša je odluka, makar je puno bolja opcija kristal. Kao što sam rekla, ne morate štap uopće ukrašavati. :)

      Izbriši
  13. Mozemo sami nacrtati boga i boginju '?? msm gledam neke slike i pokusam na papir da nacrtam slicno i onda stavim u ram :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da možeš. Dapače, preporuča se da osoba sama stvori svoje "figure" Boga i Božice. Neki smatraju da je bolje ne imati doslovne, antropomorfne prikaze božanstava jer ograničavaju um, a i nisu svi prikazi prikladni za sve prilike, ali to je opet na tebi.

      Izbriši
  14. Ja neman oltar jel on potreban pliz odg jer sam pocetnica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije nužno potreban. Možete oltarni pribor naprosto držati na tlu. Naravno, i on ima svoju svrhu, ali nije neophodan. Naravno, isto bi se moglo reći i za ostali oltarni pribor. Ali o tome više možete pročitati ovdje:
      http://vjesticji-ormar.blogspot.com/2013/12/minimalisticki-rituali-devocijske-i.html

      Izbriši
  15. ja nisam bas razumijela na koji nacin da procistim i posvetim predmete,a ovo ostalo sam jakoo zahvalna jer sam citajuci ovo jako puno toga shvatila i toliko toga si mi razjasnila i puno ti hvala jer sam ja jos pocetnica i jos pokusavam sve shvatiti,tako da puno hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predmeti se obično istovremeno pročišćavaju i posvećuju. To se radi uz pomoć četiriju elemenata na način da se predmet poškropi vodom (koja je prije toga pročišćena solju) i da se prođe njime kroz dim incensa. Tako voda obuhvaća elemente vode i zemlje (sol), a incens vatre (pošto gori) i zraka (zbog dima i mirisa). Neki će ipak doslovno iskoristiti sva četiri elementa pa uz ovo prstohvat soli prosuti po predmetu i proći predmetom iznad plamena svijeće. Naravno, treba se pripaziti da se ništa ne zapali.

      Nakon toga se zamišlja vizualizacija pročišćavanja predmeta i povezivanja s njim obično tako da se vizualizira bijela svjetlost kako ispunjava predmet i kruži između njega i vas (ali slobodno nađite neki drugu vizualizaciju koja vam odgovara). Za kraj možete/ne morate reći nekoliko riječi kojima potvrđujete posvetu predmeta. I to bi bilo to. :)

      Važno je samo kroz cijeli proces biti koncentriran na čin i na cilj rada. Nadam se da je odgovor dovoljno jasan. Ako imate i dalje nekih potpitanja ili pitanja nevezanih uz ovo, samo pitajte i nastojati ću odgovoriti na njih.

      Izbriši
  16. Bok. Evo već dosta dugo proučavam wiccu i paganizam te sad si nabavljam i izrađujem ritualno oruđe. Nedavno sam naletjela na otvarač pisma te ga mislim koristiti kao athame samo neznam od kojeg je metala napravljen te mu je drška plastična i jeli to problem??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Metal mi se u vašoj situaciji čini manje problematičnim...ako je kvalitetan otvarač valjda će biti od čelika, ali plastiku stvarno preporučam da izbjegavate u krugu. Svi neprirodni materijali su zapravo vrlo nezgodni.

      Izbriši
  17. Takvo aromatizirano ulje se zove macerata

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.