Za Mabon tj. jesenski ekvinocij (21. rujna) se slavi mračni aspekt Trostruke Božice (fazu Starice). Mabon označava početak jeseni, vrijeme kada lišće otpada i kada postaje hladnije. Ovo se nekima čini kao jako mračno razdoblje, ali je usprkos tome veselo jer je Mabon drugi od triju žetvenih blagdana (Lughnasadh je prvi, a Samhain posljednji). U kolovozu se bralo žito, a rujan sa sobom donosi obilje voća, orašastih plodova i povrća...i sve se to treba pojesti! :D
Razlog zbog kojeg se ovaj kruh naziva kruh Mračne Majke je jer se radi o kruhu koji je posvećen Božici u njezinom aspektu Starice (odnosno u mračnom aspektu). Kako bi ime bilo vjerodostojno, kruh se radi dijelom od crnog brašna i recept je jako jednostavan. Možete se i sami uvjeriti u to. ;)
Potrebno je:
- 2 čaše tople vode
- 1 kesica instant kvasca
- 1/3 (ja sam stavila 5 jušnih žlica) meda
- 3 čaše crnog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čaše suncokretovog ulja
- 2 jušne žlice omekšalog masla
- 4 čaše glatkog bijelog brašna
Priprema:
- Pomiješajte kvasac i toplu vodu tako da ne bude grudica te dodajte med (on zamjenjuje šećer koji bi inače omogućio kvascu da se digne).
- Dodajte crno brašno, sol, ulje i maslo te miješajte dok smjesa ne postane kompaktna (ja sam miješala ručnom miješalicom poput ove do četvrte čaše i onda nastavila rukama).
- Dodajite bijelo brašno čašu po čašu i miješajte rukama. (ja sam stavila 4 i pol čaše brašna jer mi je smjesa bila još jako ljepljiva).
- Pobrašnite jednu površinu i nastavite mijesiti tijesto rukama na njoj cca. 5-10 minuta. Tijesto će postati elastično i biti će i dalje malo ljepljivo. Pobrašnite površinu i više puta tako je potrebno da se tijesto ne lijepi previše, ali očekujte da će vam se lijepiti po prstima.
- Nauljite i pobrašnite jednu posudu te stavite u nju tijesto kada ste ga izmijesili. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne digne duplo (cca. 45 minuta).
- Još jednom izmijesite tijesto i presijecite ga na pola. Oblikujte dvije štruce kako vam odgovara i stavite u tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje (ako ga nemate onda ćete ju morati nauljiti i pobrašniti). Prekrijte tijesto još jednom i pustite da se diže još 15ak minuta.
- Zagrijite pećnicu na 200°C (meni je nešto jača pećnica pa sam smanjila temperaturu na 175°C).
- Ako želite ukrasiti kruh nožem tako da urežete oblike i slično, onda to učinite nakon 15 minuti dizanja.
- Pecite kruh otprilike pola sata (možda će vam trebati i manje, ali vam je svakako najbolje mjerilo da je kruh gotov kada mu površina porumeni).
- Možete premazati kruh rastopljenim maslom zbog estetike ako želite (površina će poprimiti finu zlatnu nijansu).
- Pustite tijesto da se ohladi 15 minute prije nego ga maknete s tepsije.
Preporučujem da se kruh jede dok je još topao uz malo masla...i sami znate da je takav svaki kruh najbolji. :D
Sretan vam Mabon i prijatno! :D
Vaša Witch's Cat
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.