16.9.12

Mabon (21.9.)


Jesenski ekvinocij (21.9./22.9.) je dan kada prevladava jednakost (dana i noći, Boga i Božice), no za razliku od proljetnog ekvinocija koji simbolizira snagu i početak, jesenski predstavlja odmor nakon napornog razdoblja rada.  Sunce u ovo doba godine ulazi u Vagu (očiti simbol ravnoteže). 

Simbolika odmora se uzima iz svakodnevnog života jer je ovo doba nakon sijanja i sakupljanja uroda kada čovjek može sebi priuštiti odmor. No, zima još nije počela i Sunce je još s nama, no njegov nestanak će se zabilježiti tjedan dana nakon ovog praznika za Michaelmas (svetkovina arhanđela Mihaela kojeg se asocira s vatrom i svjetlom).

Razdoblja promjene kao što je ovo mogu sa sobom donijeti nelagodu ili stres, kao što može bilo kakva promjena, no bez panike jer je ovo sasvim normalno.


Kad bismo pogledali kalendar Roberta Graves, uočili bismo da je ovaj praznik na prijelazu mjeseca vinove loze i bršljana; jedine dvije biljke u ovom kalendaru koje rastu spiralno (spirala=simbol reinkarnacije). Važnu simboliku za ovaj mjesec ima labud (ili njegova domaća varijanta; divlja patka) koji je također simbol besmrtnosti duše.

Dok je Lammas/Lughnasadh predstavljao kraj žetve, jesenski ekvinocij predstavlja dovršenje žetve te zahvalnost za plodove s naglaskom na plodnost i sljedeće godine u isto razdoblje.

U staroj je Grčkoj ovo bilo doba Eluzijanskih misterija (svetkovine Demetre i njezine kćerke Perzefone te time i slavlje uroda žetve). Ne znamo mnogo o ovim svetkovinama jer su inicijati tijekom vremena jako dobro čuvali svoje tajne, ali je poznato da bi se iniciranima prilikom inicijacije pružila jedna jedina grana pšenice uz riječi: U tišini se sjeme mudrosti stekne (eng. In silence is the seed of wisdom gained). Razmislite malo o značenju ove rečenice ;)

Vinova loza
Česti ukras je pšenica (ili slični pšenični plod) zbog simbolike još iz doba Eluzijanskih misterija (objašnjeno poviše) Ostali ukrasi uključuju češere, kupinu (prihvatljiva zamjena za pšenicu), jesenje cvijeće i lišće. Odličan ugođaj mogu stvoriti mirisi mirte i kadulje (koja je uvijek odlična za pročišćavanje kruga) te prikladne jesenje boje (smeđa, crvena, narančasta, žuta te indigo).

Ako imate običaj jesti i piti poslije rituala (kao klasični "cakes and wine"), odličan izbor bi bile nekakve žitarice ili kukuruzni kruh (a može i jabuka iako očito nije žitarica haha), no prekrijte to krpom jer je prikladno tijekom rituala otkriti pšenicu (ili njen simbol) kao sjećanje na Eluzijanske misterije.


Dakle, ako planirate raditi vlastiti ritual za Mabon, počnite od planiranja ukrasa. Možete, na primjer, za svijeće na četvrtima upotrijebiti one prikladne boja i na oltar postaviti nekoliko češera ili malo lišća za ukras. Ako vam je to previše neuredno, za podlogu upotrijebite neku krpu odgovarajuće boje. No, najvažnija je namjera. Kada radite ritual, slavite jesen! Iskažite zahvalnost za hranu koju imate te za plodnost tla koja je ovo omogućila  Oprostite se sa Suncem do proljeća i iskažite poštivanje Bogu koji će uskoro (preciznije na Samhain) krenuti u Ljetozemlje kako bi se ponovno rodio i obnovio ciklus. Slavite jednakost dana i noći te bilo koju drugu formu jednakosti koje se možete sjetiti ili koja je vama značajna. Ako vjerujete u vječnost duše, ovo je prikladno vrijeme za meditirati o tome i zahvaliti se za to.

Bršljan
Primjer oltara za Mabon, nije moj!
Naravno, ne treba sve biti tako ozbiljno. Jako lijepa igra koja može poslužiti i za Mabon i za Imbolc (2.2.) je igra svijeće. Potrebno je za ovo više ljudi. Muškarci sjede u krugu dovoljno daleko da mogu jedni druge dotaknuti bez problema. Žene stoje van kruga. Muškarci jedni drugima u krug dodaju svijeću dok žene (ne ulazeći u krug) pokušavaju ispuhati svijeću. Ona žena koja uspije ispuhati plamen ima pravo muškarca "pecnuti" par puta (tradicionalno se to napravi šibom ili ritualnim konopcem, ali ja bih preporučila štipanje ili nešto slično tome). On njoj zauzvrat daje  peterostruki poljubac  (eng. fivefold kiss). Igra se može onda i nastaviti ako se svima da....a ako ne, neka počne pravo slavlje :D

Kao poklon vam dajem još i keltski kalendar stabala kojeg sam vam ranije spomenula.


BREZA: Beth (Birch) 24.12 – 20.01. 
OSKORUŠA: Luis (Rowan) 21.01. – 17.02. 
JASEN: Nion (Ash) 18.02. – 17.03. 
JOHA: Fearn (Alder) 18.03. – 14.04. 
VRHA: Saille (Willow) 15.04. – 12.05. 
GLOG: Uath (Hawthorn) 13.05. – 09.06. 
HRAST: Duir (Oak) 10.06. – 07.07.
BOŽIKOVINA: Tinne (Holly) 08.07. – 04.08. 
LJEŠNJAK: Coll (Hazel) 05.08. – 01.09. 
VINOVA LOZA: Muin (Vine) 02.09. – 29.09. 
BRŠLJAN: Gort (Ivy) 30.09. – 27.10. 
TRSTIKA: Ngetal (Reed) 28.10. – 24.11. 
BAZGA: Ruis (Elder) 25.11. – 22.12.

23.12. nema stablo zbog davnih običaja koji nalažu da je ovo onaj 1 dan u periodu od „godine i jednog dana.


Uz ovo bi se trebala i pojasniti Ogham abeceda. Naime, ova stara druidska abeceda je bila korištena za proricanje i magiku. Simboli bi se crtali na štapove koje bi se potom bacalo. Svako slovo predstavlja jedno stablo (najčešće je to prvo slovo keltskog imena tog stabla…ovo možete vidjeti poviše). Simbol za svako stablo je vidljiv u kolu poviše.  
Očito je da su stabla imala važnu ulogu u životu druida, a moguće je da je i sama riječ „druid“ došla od starokeltske riječi za hrast; derwydd ili duirwydd.
Ostala slova se mogu povezati s nekim drugim vrstama stabala ili raslinja koji nemaju „svoj“ mjesec te nekim elementima. No o tome možete i sami malo istražiti ;)

Nadam se da vam je ovaj post bio poučan i da ćete iskoristiti ove informacije i ideje za vlastiti ritual. Obavijestite me kako vam sve prođe! :D

Sabat: Mabon
Izgovor:/mejbon/
Datum: 21.9.
Ostala imena: Jesenski ekvinocij
Faza Boga: Na odmaku snaga (Kralj Hrasta)
Faza Božice: Starica
Simbolika: Druga žetva, misteriji, opraštanje
od Sunca, slavlje jednakosti
Običaji: Veličanje voća (ljubavi Boga i
Božice), posipanje lišća, igra
svijeće
Simboli & boje: Narančasta, tamno crvena, žuta,
indigo, smeđa, češeri, jesensko
cvijeće i lišće
Prigodna hrana: Jabuke, kukuruzni kruh, bilo što
od pšenice i/ili kukuruza
Vještičji prsti
Palačinke s jabukama
Kruh mračne majke s medom
Štrudla od jabuka
Prigodni mirisi: Mirta, kadulja

Želim vam sretan Mabon i uspješan ritual! :D
Blagoslovljeni bili!
Vaša Witch's Cat


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.