29.9.13

Kako isplesti Božje oko

Božje oko je vrlo jednostavni ukras koji je prikladan za svaki sabat...jedino što se mijenja su boje materijala od kojeg ga pletete. Pošto sam ja svoje Božje oko plela za Mabon tj. jesenski ekvinocij, upotrijebila sam klasične jesenske boje (smeđu, crvenu i žutu). Ako ga radite za neki drugi sabat, naprosto upotrijebite boje koje odgovaraju tom periodu godine. Naravno, možete ga raditi i za bilo koje druge svetkovine i ukrasiti ga kako vam god odgovara. No prije nego što prijeđem na samu izradu i ukrašavanje rekla bih nekoliko riječi o tome što ovaj ukras zapravo predstavlja.

Simbolika

Kostur samog ukrasa čine dva ukrštena štapa; jedan položen horizontalno, a drugi vertikalno. Horizontalni štap predstavlja našu vezu sa ovozemaljskim, dok vertikalni štap (za kojeg se i vješa ovaj ukras) označava našu vezu s božanskim. Tkanje (ako se to može tako nazvati) ovog ukrasa je samo po sebi čin meditacije, a neki bi rekli čak i molitve. Ovaj običaj postoji u više tradicija i razlikuje se samo po načinu pletenja, no konačni ishod je sličan, ako ne i isti. 

U paganizmu četiri strane samog kostura predstavljaju četiri strane svijeta, četiri sunčeva blagdana (dva solsticija i dva ekvinocija koje pagani slave), kolo godine (direktno vezano uz sunčeve blagdane) te četiri elementa (i sve što ide uz njih). Neki pagani će sam čin pletenja pretvoriti u magijski obred tako da će se tijekom izrade fokusirati na određeni cilj koji žele "utkati" u Božje oko (najčešće je to zaštita kuće i/ili obitelji pošto se ovaj ukras i postavlja u kuću, no može biti i bilo što drugo). 

Dok budete pleli, primijetit ćete da će dva štapa biti sve više fiksirana kako budete tkali. Te vrpce/konac/vuna kojim pletete predstavljaju sve ono što vas spaja s božanskim tj. što spaja vaš ovozemaljski život s božanskim silama. Ovo naravno varira od religije do religije, ali možete pokušati zamisliti što to za vas znači. 

Ako pratite neku pagansku tradiciju, navesti ću prikladne boje i ukrase za svih osam sabata kako bi vam bilo lakše odabrati materijale. 

Prikladne boje:

  • Yule: crvena, zelena, bijela, zlatna, srebrna
  • Imbolc: bijela, crvena, roza, zelena, plava
  • Ostara: zlatna/žuta, pastelne boje (prvenstveno ljubičasta, a potom roza, plava, zelena)
  • Beltane: tamno zelena, bijela, dugine boje
  • Litha: plava, zelena, žuta, dugine boje, tamno zelena
  • Lughnasadh: zlatno-žuta narančasta, crvena, zelena, smeđa
  • Mabon: narančasta, tamno crvena, smeđa, žuta, indigo,
  • Samhain: crvena, crna, narančasta, bijela

Prikladni ukrasi

Smatram da su prikladni ukrasi ono što vidite oko sebe u periodu u kojem radite Božje oko. Ako vidite da tijekom Beltanea sve cvjeta onda upletite pravo/umjetno cvijeće. Za Lithu, koja označava početak ljeta, nalijepite školjke ili oblutke ovisno o tome je li živite blizu mora ili rijeke. Ako vidite da je tlo puno češera koji padaju sa drveća, iskoristite njih u svom radu. 

Neki ukrasi koji su uvijek lijepi za vidjeti uključuju kristale, posebne oblike ispletene od vrpci/vune, zvonca, gumbe prikladne boje itd. Sigurno će i vama mašta proraditi kada počnete s izradom pa ću ukrašavanje ostaviti vama. :)

Potrebno vam je:

  • dva štapa jednake duljine (grane s tla, štapići od sladoleda, fino obrađeno drvo pa čak možete upotrijebiti i štapiće cimeta pa da usput dobijete i miris za kuću...vi odaberite)
  • neki materijal različitih boja (obično se koristi vuna ili nekakve vrpce; vuna je svakako najjeftinija opcija, a svakako se preporučuje koristiti barem dvije boje)

Nemojte se bojati igrati pa koristiti više materijala, višebojnu vuku ili čak uplesti ukrase tijekom tkanja. Budite slobodni! :D

Proces:

Označite sredinu dvaju štapova.

Prekrižite dva štapa te ih držite tako ukrštene (ili ih pričvrstite s malo ljepila).

Napomena: od sada pratite dijagram ispod! (kliknite na sliku kako biste je uvećali i sačuvali na računalo u punoj veličini)
  1. Zamotajte vunu nekoliko puta oko kraka a (dakle gornjeg kraka križa) nešto malo poviše mjesta križanja dvaju krakova. Motajte počevši s njegove lijeve strane (zelena točka na dijagramu), prođite vunom ispod kraka a, onda iznad i lijevo njega te ispod njega put desno itd. kako ukazuje strelica na dijagramu.




  2. Vuna će vam sada biti s gornje strane kraka a okrenuta put lijevo. Nategnite ju dijagonalno do kraka b (dakle put lijevo) te zavrnite ispod kraka b put gore (pratite strelicu pokraj brojke 2 na dijagramu).
  3. Izaći ćete s gornje strane kraka b. Sada ćete vunu nategnuti dijagonalno preko kraka b i c dok ne dođete do desne strane kraka c.
  4. Dobro ćete držati nategnutu vunu i proći ispod kraka c (dakle s njegove desne strane tako da izađete na lijevu stranu). 
  5. Zavrnut ćete vunu preko kraka c i d tako da stanete s desne strane kraka d. 
  6. Proći ćete ispod kraka d dok ne izađete s njegove donje strane.
  7. Zavrnut ćete vunu preko kraka d i a dok ne dođete s lijeve strane kraka a. 
  8. Kada izađete s lijeve strane kraka a (korak 8 na dijagramu), ponovno ćete zavrnuti vunu ispod njega te izaći s njegove desne strane. 
Nakon ovih osam koraka dobit ćete nešto nalik onome na fotografiji ispod. Da, svjesna sam da ne liči ni na što, ali prvi koraci su tu da fiksiraju štapove. Tek će se kasnije početi viđati forma.


Nastavite ovako motati vunu (kada završite korak 8, vratite se na korak 2 itd.). Pazite samo da vam je vuna stalno zategnuta, ali ju nemojte previše ipak zatezati da vam ne pukne. 

Nakon nekoga vremena će vam Božje oko biti vidljivo i izgledati ovako:


Kada ste procijenili da biste htjeli zamijeniti boju, napravite sljedeće:
  1. Zamotajte vunu nekoliko puta oko kraka a kada dođete do njega kao što je opisano u koraku br.1 prije.


  2. Uzmite vunu druge boje i položite je u obrnutom smjeru od prve boje vune tj. kraj prema desno. Zamotajte je kao što je opisano u koraku ranije.


  3. Zavežite slobodne krajeve dvaju vuna sa stražnje strane križa (obični dupli čvor je sasvim dovoljan).

  4. Nastavljajući se na korak br. 2, izaći ćete s gornje strana kraka a i vuna će vam biti okrenuta put lijevo. Sada naprosto nastavite od koraka 2 od ispod dijagrama (Nategnite vunu dijagonalno do kraka b...).

  5. Ako budete mijenjali još boja, onda ponovite korake 2,3 i 4. Ja sam dodala još i smeđu boju pa to izgleda otprilike ovako:

  6. Zadnju vunu završite motati kao što je opisano u koracima pod brojem jedan iznad.

Kako biste završili pletenje, trebate još napraviti prsten/omču na koju ćete moći objesiti vaše Božje oko. Za to odsijecite klupko vuno tako da ostane cca. 40cm vune visjeti s oka. Kako biste taj preostali kraj donekle fiksirali, prođite njim još jednom ispod štapa, potom iznad ostavljajući vunu vrlo labavo i provucite kraj kroz olabavljeni dio. Ako vam je ovo nejasno, sljedeća fotografija će vam pojasniti. :)

Nemojte povući vunu put dolje već pute gore (prema vrhu štapa) kao što je prikazano na sljedećoj fotografiji.


Sada vam preostaje samo napraviti prsten. Ako ne znate neki kvalitetni čvor za ovu svrhu, ja vam preporučam čvor po imenu kirurška omča

Nadam se da ćete biti zadovoljni s vašim Božjim okom i da će vam još dugo služiti svrsi te ukrašavati dom. :) 

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.