21.12.12

Yule (21.12.)

Yule uglavnom pada negdje između 21. i 23.12. Poznat je još kao i zimski suncostaj; dan u godini kad noć traje najduže, a Sunce počinje ponovno jačati jer će  se od ovog datuma dan postepeno produljivati. Sam naziv dolazi od nordijske riječi iul koja znači "kolo" (kolo godine, života itd.)

Ovaj dan označava u nekim tradicijama smrt Boga Sunca i pobjedu Kralja Hrasta nad Kraljem Božikovine (za dodatne informacije pogledajte stariji post o vjerovanjima u wicci). Ovo kolo simbolizira smrt i ponovno rođenje Boga Sunca jer što ima kraj će imati i svoj početak (tako barem ide vjerovanje u paganizmu). Božica je  u ovo doba godine u fazi Starice, no i ona će se uskoro preporoditi kao i Bog. 

Sinteza vjera i običaja

Htjela bih se na čas osvrnuti na druge tradicije i vjerovanja koje imaju veze s ovim datumom kako bih vam malo približila temu ako niste pagani, ali ako i jeste kako biste malo proširili svoje vidike. Pa krenimo!

Kralj Hrasta
Kralj Božikovine
Božićna priča o rođenju Krista (kojeg se često poistovjećuje sa Suncem) se može povezati s ponovnim rađanjem Boga-Sunca za Yule (Sunce počinje dobivati na snazi). Ovdje mi nije cilj omalovažavati ikakve druge vjere, već istaknuti kako su naprosto kulture međusobno posuđivale jedne od druge neke običaje i karakteristike i time na jedan način postale sintetizirane. I druga božanstva Sunca (npr. Mithra u Perziji) "uzimaju" za svoj datum rođenja ovaj dan. Tek 273.g. je kršćanstvo službeno uzelo ovaj datum za rođenje svog spasitelja jer tada ova religija još nije bila priznata ni legalizirana (ovo se desilo tek 313.g. Milanskim ediktom cara Konstantina). Kako bi se kršćani uklopili u tadašnje pagansko društvo, uzeli su ovaj datum za svoje slavlje pa su tako oni slavili svog Boga dok je ostatak naroda slavilo svoje Bogove. Ako ovu priču prenesemo na Bogorodicu, ona se u ovom slučaju može povezati s Božicom koja rađa Boga na ovaj dan isto kao što i ona rađa Isusa. Time se postepeno počeo rađati Marijin kult (ne shvaćajte riječ "kult" u negativnom smislu, već u smislu skupine sljedbenika/obožavatelja), no slavljenje Bogorodice je priznato tek 431.g.  Efeškim koncilom. Ona je sada mogla biti obožavana i shvaćena kao jako važna figura u kršćanstvu, ali je se ne glorificira na jednakoj razini kao i samoga Boga.  Bogorodica sada dobiva neke božanske značajke i postaje dehumanizirana.


Lovro Dobričević:
Sv. Nikola, 1448.
Maloprije sam se osvrnula na priču o Kralju Hrasta i Kralju Božikovine. Kralj Hrasta simbolizira Boga u rastućem periodu godine, dok Kralj Božikovine predstavlja Boga u padajućem periodu. Naravno, pobjedom Hrasta nad Božikovinom za Yule je simboliziran rast godine tj. prevladavanje svjetla nad tamom. Suprotno će se desiti za ljetni solsticij/suncostaj kada će Kralj Božikovine pobijediti Kralja Hrasta u bitci. 

A što je s poznatim Djedom Mrazom/Božićnjakom? ovo je nešto kompleksnije pitanje koje ću pokušati u nekoliko crta objasniti. U kršćanstvu se vjerovalo da darove prije Božića donosi sv. Nikola (ovaj običaj i dan danas postoji), a da za Božić/poslije Božića ih donosi mali Isus. Ovo se znatno promijenilo tijekom vremena. Naime, prvi prikaz sv. Nikole (engleski Saint Nicholas/Saint Nicolas ->Santa Claus) kao Djeda Božićnjaka kakvog ga svi poznajemo se prvi put pojavio tek 1931.g. Naručitelj ovog prikaza ja bio nitko drugi neko tvrtka Coca Cola koja ga je obukla u svoje zaštitne boje. Sv. Nikola se do tada nije prikazivao niti malo slično tome, što možete vidjeti na priloženim slikama. Donositelji poklona su poznati i u drugim zemljama. Neki primjeri su Kristkindl u Njemačkoj (prikazan kao gnom, ali prijevod imena bi bio mali Krist tj. dijete Krist), Pére Noël u Francuskoj (u doslovnom prijevodu Otac/Djed Božić(njak), tj. na engleskom Father Christmas). Talijani su ipak malo posebniji i imaju svoju vješticu Befanu koja dostavlja poklone leteći na svojoj metli. Vidite da vještice ipak nisu toliko loše :D


Haddon Sundblom:
Santa Nicolas, 1931.
Poznat vam je i običaj ukrašavanja Božićnog drvca. Ovo je običaj koji je potekao o ukrašavanja "Božićnog" (tj. Yule) panja. Panj je tradicionalno trebao biti od hrastovog drva (vratimo se na simbolu Kralja Hrasta), a ovaj običaj je i dalje prisutan u poznatom kolaču zvan "Božićni panj".

Mislim da sam se dovoljno zadržala na drugim običajima, pa ću se sada vratiti na paganske.

Hajdemo se čas osvrniti na Božicu i njenim aspektima u ovom periodu. Ako pogledamo keltski kalendar stabala (možete ga naći ukratko opisanog ovdje), primijetit ćemo da mjesec bazge obuhvaća period od 25.11. do 22.12., ali i da 23.12. ne spada u niti jedan mjesec. Ovaj dan je "dodatni dan". Da pojasnim, ovaj mjesec predstavlja bazga, biljka tamnog aspekta Božice. Ova biljka ima bijele cvijetove i tamnocrvene plodove što nas može podsjetiti na simbol čistoće (najčešće ženske, bijela boja) i boju menstrualne krvi (crvena boja, naravno). 22.12. je dan koji označava "smrt" Božice, zapravo smrt Boga, ali ona isto tako tuguje za njim i počinje se preobražavati (simbolična smrt). Sljedeći dan, 23.12.  je dan njenog ponovnog rođenja (zapravo rođenje Boga tj. Sunca). Ovaj mit tugovanja Božice nad Bogom se može naći i u Egiptu kada Izida tuguje za Ozirisom nakon što ga ubije njegov brat Set (ponovno motiv tame koja prevladava svjetlo, ali se svjetlost vraća). Priča ide ovako: nakon što Set ubije Ozirisa, on njegovo tijelo u dijelovima razbaca po pustinjama kako se nikada ne bi moglo ponovno spojiti (tj. kako ne bi mogao uskrsnuti). Izida traži njegove rasute dijelove tijela po pustinjama te, kada ih nađe, ide tražiti pomoć od svoje sestre Nephthys (njezine mračne polovice) kako bi ih spojila. Ona ga, naravno, oživljava i tjera Seta natrag u podzemni svijet...do sljedeće godine hehe. Na ovaj se miti nastavlja priča u kojoj Izida Ozirisa postavlja u grob. Ovo se dešava 21.12., a već 23.12. ona rađa njegovog sina (reinkarniranog Ozirisa) Horusa. Uočite sličnost između datuma i važnosti pojedinih likova kod različitih tradicija.

Kako ne bih previše duljila, evo jedna mala tablica koja bi vam mogla pomoći kod rađenja rituala i koja nekako sažima simboliku Yulea :)

Sabat: Yule
Izgovor: /ju:l/
Datum: 21.-23.12.
Ostala imena: zimski solsticij, Yultide, Midwinter,
Božić, Majčina noć
Faza Boga: Umire
(Kralj Hrasta)
Faza Božice: Tuguje za Bogom
(Starica)
Simbolika:
Obnavljanje i ponovno rođenje
tijekom zime
Običaji:
Paljenje vatre, Yule log (panj),
nošenje svijeća oko kruga
Simboli & boje:
crvena, zelena,
bijela, zlatna, srebrna,
panj/drvce/malo
stablo u lončanici, kotač
Prigodna hrana: Božićni panj/Yule log
Božićni kruh,
Fritule

Medenjaci
Ledene sige (keksi)
Prigodni mirisi: Cedrovina, bor, ružmarin

Naravno, o ovoj bi se temi moglo jako puno pričati, ali mislim da je ugođaj prisutan u ovo doba godine ovako ili onako. Svi kite svoja drvca, ulice su pune svijeća...samo bih htjela da zapamtite da su svi ovi običaji na svoj način isprepleteni. pagani često znaju isticati da je kršćanstvo preuzelo od paganizma, ali ja ovo nipošto ne smatram negativnim. U suštini svega, bit nije u tome kako će se neki blagdan/nekog Boga nazvati, već kako će se slaviti to radosno vrijeme. Ako ovaj period nije dovoljno radostan, onda ne znam koji je :) iako mrak pada već u 4 poslije podne, Sunce će uskoro opet obasjati zemlju, a Bog i Božica će ponovno biti zaljubljeni i veseli. 

Ovo je razdoblje darivanja...ne samo fizičkih poklona, već i emocionalnih i duhovnih. Sjetite se osnovnog načela wicce: ne naudi nikome. Idealno je vrijeme za primijeniti ovo načelo i razmisliti o njegovom dubljem značenju. 

Pošto sam u postu obuhvatila dosta tema, a možda i izostavila neke stvari koje bi vas možda više zanimale, ili za koje smatrate da bi vam bile potrebnije, možete slobodno postavljati pitanja. Ako znam odgovor na njih, rado ću odgovoriti. 

Za sada vam želim sretan Yule!
Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

1 komentar:

  1. Hvala puno! Mnogo mi znače tvoji postovi! Zanimljivo, detaljno, veselo, tako i treba!

    Kiss od Suzy Ferdinand

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.