25.9.12

Vjerovanja

Već sam u svom drugom postu "Što je to wicca?" iznijela neka vještičja vjerovanja, ali nisam išla u detalje. Ovaj ću post posvetiti kvalitetnijem i opširnijem navođenju i pojašnjavanju stanovišta sljedbenika wicce. Napomenula bih da je ovo sažetak generalnih vjerovanja, a svaki pojedinac ima pravo prilagoditi neke stvari svojim osobnim potrebama. Dakle, kada pitate vješticu u što vjeruje i uočite razlike između onoga što on/ona govori i toga što ću ja ovdje napisati, nemojte se začuditi, ali vjerujte mi da ćete isto tako naći i mnogo sličnosti.

Wicca obuhvaća: 
 • vjerovanje u Boga i Božicu (duoteizam)
 • slavljenje osam godišnjih svetkovina (4 Sunčeve i 4 zemljine) i 12-13 Mjesečevih mijena (a neki i više)
 • vjerovanje u reinkarnaciju
 • prihvaćanje karmičkog djelovanja (čija je varijanta trostruko pravilo i o čemu govori vještičja pouka)
 • iskazivanje zahvalnosti, poštivanje i slavljenje prirode u svim njenih aspektima
 • stvaranje vlastitog hrama i "svetih spisa"
 • prihvaćanje postojanja viših energija i drugih stvarnosti
 • vjerovanje u kontrolu energije i svijesti (magika)
 • toleriranje i prihvaćanje drugih vjera
 • vjerovanje u slobodu volje i izbora
Ako sam nešto zaboravila, samo me vi podsjetite :) i to ću obavezno dodati, ali pošto mislim da sam sve prekrila onda idem detaljnije pojašnjavati svaku točku.

1. Duoteizam

Ovaj pojam označava vjerovanje u dva božanstva, u ovom slučaju u Boga i Božicu kao arhetipove koji simboliziraju polarnosti, prirodni balans, muževnost-ženstvenost, muško-žensko, Sunce-Mjesec, dan-noć, snagu-nježnost i tako dalje. Oni u očima vještica nisu bića kojima se treba klanjati već s kojima se poistovjećujemo. Način na koji će ih se zamišljati ovisi samo o pojedincu. Isto vrijedi i za njihova imena. Neki ih zovu samo Bog i Božica, drugi Rogati Bog i Moćna Majka, dok im drugi pak pridodaju imena specifičnih božanstava iz već postojeće mitologije (npr. Cerridwen, Cernunnos, Dijana, Pan, Izida, Oziris itd.). U suštini nije važno kako će ih se zamišljati ili nazivati nego kako ih doživljavamo.

Aspekt Božice je važan jer ga se u modernim vremenima često izostavlja s obzirom da su ovo patrijarhalna vremena. Možda se upravo zbog ovoga pojavila potreba za stavljanjem muškog i ženskog u isti rang.
Dakle, Božica predstavlja sve ono ženstveno i sve ženske aspekte. Naravno, i muškarci se mogu poistovjetiti s njom jer u svakom biću postoji i muževna i ženstvena strana (samo u drukčijim omjerima). Vještice često smatraju kako je osoba u istinskoj harmoniji tek kada dovede u balans svoju mušku i žensku stranu. Stoga se nemojte sramiti svoje muževnosti/ženstvenosti.

Božica je simbol svake žene. Kao i svaka žena ona ima 3 životne faze. U početku je Djevica - nevina, mlada, naivna, neiskusna ali isto tako i puna entuzijazma, optimizma i životne snage. Simbol Djevice je rastući Mjesec. S vremenom se ona razvije i postaje Majka (u skladu s mitologijom o kojoj ću pričati u sekciji o sabatima tj. svetkovinama) kada je brižna, mudra, iskusna i na vrhuncu svoje fizičke snage zbog čega je njezin simbol puni Mjesec tj. uštap. Kao i svako biće i ona stari, a tada ulazi u razdoblje Starice; iako je njezina fizička moć opala, ona je mudrije no ikad i puna životnog iskustva. Zbog ove opadajuće snage je simbol starice opadajući Mjesec.

Bog se s Božicom paralelno razvija. On ima dvije faze (a neki prihvaćaju i treću). Općenito se uzima da je u razdoblje jeseni/zime Rogati Bog - simbol divljine (zbog čega su tu jelenji rogovi) i fizičke snage i muževnosti. Za vrijeme proljeća/ljeta je on Zeleni Bog - simbol zelene strane prirode kada je sve u cvatu. Možete lako ova dva aspekta povezati i s hranom koja se jede u određeno godišnje doba. Ljudi štuju Rogatog Boga za zimskih mjeseci kada im treba životinjsko meso za proteine, koža za odjeću i kosti za samoobranu, dok u ljeto ne trebaju grijanje i mogu živjeti od plodova zemlje. Po drugom mitu se Bog dijeli na Kralja Božikovine i Kralja Hrasta. Kralj Božikovine vlada od 21.12. (kada pobjeđuje Kralja Hrasta) i vlada do 21.06. (kada njega pobjeđuje Kralj Hrasta). Kralj Hrasta logično vlada od 21.06.-21.12. S lijeve strane možete vidjeti prikaz Zelenog Boga i ispod njega prikaz Rogatog Boga u formi Cernunnosa. S desne pak vidite Kralja Hrasta sa svojom bradom od korijenja i Kralja Božikovine.

Već sam spomenula kako svaka vještica može imati različita vjerovanja. Tako će neki odlučiti štovati samo Božicu (ima i takvih tradicija!) dok će drugi biti u potpunosti politeistični, a neki štovati Boga u svoja tri aspekta (neke štuju i fazu Plavog Boga kada je zapravo beba) ili čak Boga, Božicu i Dijete (no na ove posljednje dvije varijante ćete rijetko kada naići).

Kada bih ulazila u filozofiju božanstava, to bi trajalo predugo, ali mislim da sam dala generalni uvid u ovu temu.

2. Sabati i ezbati

Oboje su naziv za svetkovine. sabata ima 8 u cijeloj godini od čega četiri obilježavaju Sunčeve promjene (2 ekvinocija i 2 solsticija), a ostala četiri obilježavaju promjene na zemlji (žetve, sjetve i slično). Ezbati su slavlja punog Mjeseca kojih na godinu ima 12-13, a neke vještice čak izvode rituale i za mladi Mjesec.

Osam sabata:

Naziv Izgovor Datum Simbolika Običaji
Yule/
zimski solsticij
/jul/ 21.12. Obnavljanje i
ponovno rođenje
tijekom zime
Paljenje vatre,
Yule log (Božićni
panj), nošenje
cvijeća oko kruga
Imbolc /imbolk/ 02.02. Slavljenje svjetla
(poticanje pojave
Sunca)
Paljenje svijeća u
krug, držanje kola
na oltaru,
blagoslivljanje
sjemenja
Ostara/
proljetni ekvinocij
/ostara/ 21.03. Početak proljeća Paljenje vatre
tijekom rituala
Beltaine /beltejn/ 01.05. Povratak
plodnosti
(vrhunac godine)
Majski stup, puhanje
kroz rogove,
preskakanje vatre
Litha/
Midsummer/
ljetni solsticij
/lita/ 21.06. Vrhunac Sunca i
magične energije
U krugu kotao s
cvijećem (i mačem),
sušenje bilja,
preskakanje vatre
Lammas/
Lughnasadh
/lamas/
/lunasa/
01.08. Prva žetva,
iskazivanje
zahvalnosti
Jedenje kruha,
paljenje negativnih
stvari u kotlu, pletenje
lutkica od pšenice
Mabon/
jesenski ekvinocij
/mejbon/ 21.09. Druga žetva,
misteriji
Veličanje voća (ljubav
Boga i Božice),
posipanje lišća
Samhain /sowen/ 31.10. Kraj ljeta,
štovanje 

preminulih
Proricanje (u dimu/vatri/
zrcalu), ostavljanje hrane

nakon obreda za duše,
dubljenje bundeva

Naziv Simboli i boje Faza Boga Faza Božice
Yule Crvena, zelena, kotao, yulski panj,
malo stablo u lončanici
Rađa se/
reinkarnira
(Kralj Božikovine)
Rađa Boga
(Djeva)
Imbolc Bijela, srebrna, zelena, plava,
zdjela snijega, zelenilo, cvijeće
Odrasta
(Plavi Bog)
(Kralj Božikovine) 
Djeva
Ostara Bijela, zelena, roza, ljubičasta
biljka u lončanici, vatra, kotao
Odrasta
(Zeleni Bog)
(Kralj Božikovine)
Djeva
Beltaine Bijela, cvjetne boje, cvijeće,
kotlovi s cvijećem, ogledala
Vjenčanje s
Božicom 
(Kralj Božikovine)
Zatrudnjuje
(Majka)
Litha Bijela, zlatna, narančasta, zrcala
(za hvatanje Sunčeve svjetlosti / 
svjetla plamena)
Vrhunac moći
(Rogati Bog)
(Kralj Hrasta)
Majka
Lammas Žuta, narančasta,zelena,pšenične
lutkice, posebni kruhovi
Opada snaga
(Kralj Hrasta)
Majka
Mabon Smeđa, zlatna, narančasta, češeri,
pšenica, sušeno lišće
Na odmaku
snaga
(Kralj Hrasta)
Starica
Samhain Crvena, crna, narančasta, bijela,
jabuke, bundeve
Umire
(Kralj Hrasta)
Tuguje za
Bogom
(Starica)

U žuto su obojeni Sunčevi blagdani (ekvinociji i solsticiji), a u zeleno zemljini.

Skup svih sabata čini kolo godine jer se i godina, kao i kolo, okreće.


Ne planiram u ovom postu ići u veće detalje o sabatima jer smatram da je ovo sasvim dovoljno da shvatite kako svi sabati prate životne ili prirodne cikluse koji se reflektiraju u razvoju Boga i Božice. O svakom ću sabatu zasebno pisati kako godina bude odmicala i moći ćete ih naći u sekciji "sabati" na ovom blogu. Tu ćete moći pročitati više korespondencija (dakle nadopuniti ću tablicu za svako slavlje) i uz to navesti neke prikladne običaje i igre te kratku povijest tog sabata.

Ezbati su slavlje Božicine moći, pošto je Mjesec za sebe simbol Njene moći. No o prikladnom slavljenju sabata i ezbata ću kada prijeđem preko teoretskog dijela gradiva ;)

3. Reinkarnacija

Sama riječ znači "ponovno rođenje" i dolazi od latinske riječi incarnare (roditi se, biti stvoren od mesa) koja dobiva novo značenje dodavanjem prefiksa re- koji označava ponavljanje neke radnja.

Reinkarnacija nije novi pojam. Zapravo je bila poznata još u Indiji i Grčkoj oko 6.st.pr.n.e. (a smatra se da je bila poznata i ranije). Ovo je vjerovanje bilo popularno mišljenje i među Keltima u 1.st.pr.n.e., a čak su i neke kršćanske skupine poput Bogumila i Katara (11. i 12.st.) preferirali vjerovati u reinkarnaciju. Poznato vam je vjerojatno da se reinkarnacija pojavljuje i u nordijskoj mitologiji pa i u egipatskoj. Ova je ideja opstala sve do 20.st. kada su poznati filozofi poput Schopenhauera i Neitzschea raspravljali o njoj.

Naravno, reinkarnacija je popularnija na istoku nego na zapadu. U hinduizmu je ona zapravo jedno od ključnih vjerovanja te se smatra da se osoba reinkarnira iz više razloga: za obavljanje nedovršenog posla, učenja nečega što je potrebno za daljnji razvoj duše, balansiranja karme (sve se vraća, sve se plaća!), dostizanje još nedostignutog cilja itd. 
Osim u hinduizmu, ovo je vjerovanje također zastupljeno i u budizmu.

No, da ne dužim. Kako se ovo vjerovanje uklapa u wiccu?

Kad pogledamo faze Boga i Božice, uočavamo da sve ide ciklično te da se, u skladu s tim, Bog ponovno rađa, a Božica pomlađuje jer se i svaka godina opet vraća na svoj početak. Rekla sam još na početku posta kako vještice smatraju da se mogu poistovjetiti s Bogom i Božicom...pa tako je i po pitanju ovoga.
Ova se cikličnost vidi i u prolazu godišnjih doba, okretima Zemlje, rađanju i smrti svakog živog bića, pa na kraju krajeva u Mjesecu i Suncu, samim simbolima vještičjih božanstava.

Drugi razlog zbog kojeg se reinkarnacija uklapa u nečela wicce je jer vještice vjeruju u protok energije. Prilikom naše smrti, naša se fizička tijela raspadnu, ali duše nastave živjeti u drugoj realnosti, nama nepoznatoj, iščekujući reinkarnaciju na ovom svijetu iz razloga maloprije spomenutih. Naše duše, naša energija, kruži na ovaj način, iz života u život. 

Kako biste bolje shvatili ovo cirkuliranje energije, malo ću se više pozabaviti time u poglavljima 7 i 8.


4. Karma, trostruko pravilo i vještičja pouka

Svo troje govore o manje-više istim stvarima. O vještičjoj pouci neću uopće govoriti jer sam o njoj u detalje pričala u jednom od prijašnjih postova.

Sada ću malo pojasniti pojmove karme i trostrukog pravila u wicci. Oboje se zapravo odnose na jednu te istu stvar - vraćanje onoga što napravite.

Sama riječ karma dolazi iz sanskrita i znači djelo ili čin. Sastavni je dio indijske filozofije koja nalaže da za svako djelo ima i odgovarajuća posljedica. Dakle, sve što napraviš će ti se vratiti, bilo to dobro ili loše.

Trostruko pravilo je zapravo isto što i karma. Ono se spominje i u vještičjoj pouci (zbog čega sam je i uvrstila u ovu sekciju):

Mind the Three-fold Laws you should, three times bad and three times good.

Triput dobro i triput loše bilo, imaj na umu trostruko pravilo.

Makar se zove "pravilo", to i nije pravilo u doslovnom smislu. Wicca nema knjigu zakona već svaki pojedinac kroji vlastite zakone temeljene na svoj moralu. Ovo "pravilo" je zapravo savjet koji nas opominje da pazimo što radimo jer nam se sve može vratiti. Trostruko pravilo je "trostruko" jer je rečeno da će nam se sve tri puta vratiti, ali ovo opet nije doslovno. Karma ne mjeri jačinu onoga što radite pa da može reći da ćete dobiti 3 poljupca ako se nekoga poljubili jednom. Ovo je simbolično rečeno samo kako bi čitatelj shvatio da će mu/joj se vratiti sve što napravi, ali u većoj mjeri.


 5. Slavljenje prirode

Wicca (vještičja religija) je prirodna religija, što znači da, osim što se orijentira prema prirodnim ciklusima, da poštuje prirodu. Moral bi trebao nalagati da ne štetimo ni jednom biću, no to je svejedno lijepo zapisano u vještičjoj pouci čija skraćena verzija glasi:


These Eight words the Rede fulfill:
"An Ye Harm None, Do What Ye Will."

Ovih osam riječi pouka čini:
"Ako ne štetite drugima, činite vama po volji."

Na engleskom ovo puno ljepše ćuti, no zbog rime sam na hrvatskome morala prevesti ova dva stiha koristeći riječ "drugima" što će čitatelja uglavnom asocirati samo na ljude, ali se zapravo misli na sva živa bića; dakle i biljke i životinje i ljude. Priroda se štuje i slavi jer je ona ta koja nam omogućava život! U sabatima se iskazuje zahvalnost za sve što imamo, među čime je i hrana i piće koji su ujedno i sastavni dio svakog rituala.

Upravo zbog ovoga ćete često sresti vještice koje su vegeterijanci ili vegani je smatraju da jedenjem životinja njima nanose štetu. Ekološka osviještenost također ide ruku pod ruku s vještičarstvom jer ne bi bilo života bez zemlje (između ostalog).

6. Knjiga sjenki i sveti krug

Wicca nije organizirana religija te, za razliku od većine organiziranih religija, nema zajedničkog poglavara, zajednička sveta mjesta ni svete spise.

Vještice rade u manjim skupinama zvanim kovenima (koji se idealno sastoje od 13 ljudi, ali brojka varira) ili u manje službenim grupama, krugovima. Svaki koven ima svog poglavara tj. poglavare. Sve svetkovine vode Visoki svećenik i/ili Visoka svećenica (ovisno o tradiciji), a razliku između kovena i kruga čini upravo to što koven ima stroža pravila po pitanju izvođenja rituala. Da bi koven uopće postojao, njega mora predvoditi svećenik i/ili svećenica dok u krugovima mogu raditi i neinicirani sljedbenici ove religije gdje svetkovine vode različiti članovi u međusobnom dogovoru.

Ne postoji nekakva crkva ili hram u kojemu se vještice skupljaju. Njihovo sveto mjesto je priroda! Zbog ovoga je uvijek poželjno da se ritual izvode na otvorenom zbog veće povezanosti s vanjskim svijetom i sa silama prirode. Jedini dodatak što čini određeno mjesto svetim je krug kojeg članovi naprave. Za otvaranje/podizanje kruga (kako se zove početak svakog rituala koji uključuje stvaranje svetog prostora tj. pročišćavanje prostora) postoji više način za koje je, smatram, još prerano sada. Kada budem pričala o formi rituala, onda ću pričati i o ovome. Dakle, prostor je svet kada ga se pročisti i posveti, a za to svaka osoba ima moć i sposobnost.

Sveti spisi ne posotoje, iako će se dosta vještica složiti da se neke pjesme i ritualni procesi koriste češće od drugih, ali to je naprosto zbog toga što su te pjesme savršeno skladne i prikladne (a uz to su ih najčešće i pisali začetnici ove religije) a ritualni procesi snažni. No uvijek se predlaže da svaki koven/pojedinac piše vlastite rituale i čarolije knjiga sjenki gdje se drže sve tajne umijeća i saznanja koja je ta osoba stekla tijekom godina. Ovo, naravno, ne mora biti tajna, ali je većina ljudi drži za sebe jer se ona koristi za zapisivanje rituala, rezultata proricanja, zapisivanje i analiziranje snova itd....a sve su ovo jako osobne stvari.

Već sam napomenula, što je više energije i vremena uloženo u nešto, to će taj čin biti efektniji, snažniji i, na kraju krajeva, posebniji i većeg značenja za praktičara/e. Zbog ovoga se ne može složiti jedna sveta knjiga (ili čak više njih), ali zato svaki pojedinac ima svoju "svetu knjigu" koja se zove

Naravno, rad u grupi nije obavezan. Postoji mnogo vještica koje rade samostalno jer ili to žele, ili nemaju drugog izbora jer nema grupe u blizini s kojom bi se mogli nalaziti. Ja radim samostalno otkad sam počela prakticirati wiccu i smatram da nisam pogriješila put. No ovo je opširna tema za sebe koju ću obraditi u sljedećem postu.

7. Druge energije i stvarnosti

Vještice vjeruju da postoje druge energije i stvarnosti koje se manifestiraju u raznim oblicima. Neće se, naravno, sve vještice složiti. Radi se zapravo o tome da postoji vjerovanje da naš svijet nije jedini svijet, već da postoje i drugi paralelno s našim. Ovo može biti i metafora, ali i ne mora. To ću prepustiti vama na izučavanje.

Makar se neki svjetovi ne mogu vidjeti, ipak vjerujemo da postoje. Ne vidimo zrak, ali znamo da postoji jer ga udišemo. Vjerujemo u postojanje emocija, podsvijesti i energije, a ne vidimo to. Zbog ovoga vještice često vjeruju u vile i slična bića za koje se smatra da su iz tih drugih svjetova, ali isto tako vjeruju u vidljivost aure, djelovanje bioenergije i mogućnost astralne projekcije. Ovo, naravno, ne mora vrijediti za svakog pojedinca. Ponavljam da ovo generalno govorim i da se ispričavam pojedincima koji ne spadaju u neku od navedenih skupina.

Kad smo već kod vjerovanja da postoji energija možemo se nadovezati s drugim poglavljem.


8. Magika

Magija je, usprkos onome što možda mislite, vrlo jednostavan koncept kojeg je malo teže svladati. U više je navrata definirana kao mogućnost kontrole energije i svijesti. Ovo je, naravno, parafrazirano. 
Neke od definicija uključuju:

Magija je umijeće i znanost uzrokovanja događanja promjena u skladu s voljom.
~Aleister Crowley


Magija je projekcija prirodnih energija kako bi se prouzročile tražene posljedice.
~Scott Cunningham

Mi ne utječemo na sudbinu našim magijskim postupcima, mi utječemo na nas same; mi učvršćujemo one aspekte naše prirode koji su naklonjeni prema energijama koje zazivamo.
~Dion Fortune

Magija znači postići da se nešto desi, a da želiš da se to desi.
~Raymond Buckland

Magija je čin korištenja vlastite volje da bi se uzrokovale promjene, fokusiranjem i usmjeravanjem svoje mentalne energije.
~Jennifer Hunter

Ove su samo neke od definicija koje postoje, ali vidite da su sve manje-više slične. Mislim da nije potrebno dalje pojašnjavati što sam mislila na početku posta kada sam rekla " vjerovanje u kontrolu energije i svijesti ".

Vrijedi još napomenuti da magika nije igrarija. Može imati ozbiljne posljedice i treba imati jaki karakter i moral kako se ne biste izgubili i završili na krivom putu. Za svakoga je krivi put nešto drugo, no o ovome su pisane cijele knjige tako da ću jednom posvetiti cijeli post isključivo magici i moralu.


9. Odnos wicce prema drugim religijama

Možda su, baš zbog toga što su vještice u prošlosti bile proganjane i osuđene, one danas tolerantne, druželjubive i otvorene. Zaista, nijednom do sada nisam naišla na vješticu koja gaji nekakvu mržnju ili ikoji negativan osjećaj prema drugim religijama ili njihovim sljedbenicima.

Smatramo da svatko ima pravo na svoj odabir i ukus. Kao što se kaže: "Sto ljudi, sto čudi.". Svatko je drukčiji i ne možemo očekivati da će se svi slagati s našim razmišljanjima, niti da ćemo se mi slagati sa svim tuđim mišljenjima. No ono što neke oduševljava kod vještica je način na koji one(i) pristupe drugim uvjerenjima. Tu je uvijek prisutan stav: "Super! Ja poštujem tvoje, ali i ti poštuj moje." Mislim da je ovo prilično jednostavno i jasno rečeno :)

Iz ovih razloga nećete vidjeti vješticu kako nagovara nekoga da prijeđe na "pravi put". Prvo jer smatramo da wicca nije jedini pravi put. Za svakog postoji drugi pravi put...njihov osobni pravi put kojeg će oni odabrati u skladu sa svojim potrebama i uvjerenjima. Nagovaranjem i odgovaranjem možemo jedino nanijeti štetu toj osobi, a zapamtite jedino pravilo wicce: NAUDI NIKOME!. Isto tako smatramo da je svaka religija koja ne šteti ikome ili ičemu odlična!

10. Slobodna volja

U skladu sa svime što sam poviše rekla, stoji i činjenica da vještice smatraju da svaka osoba ima pravo na svoju slobodnu volju i slobodu izbora. Ne forsiramo svoja uvjerenja.

Kada bi svi živjeli u međusobnoj toleranciji, ljubavi i miru, svijet bi bio puno bolje mjesto. Ali eto...dare to dream!


Mislim da sam dala pošteni "sažetak" načela wicce.

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat

Blagoslovljeni bili! :D

2 komentara:

 1. Dobro si ovo sastavila, divan post. Pusa

  OdgovoriIzbriši
 2. bok, mene samo zanima ako wiccani vjeruju da se pri reinkarnaciji vraćaju u ljudski ili u bilo koji oblik života?

  OdgovoriIzbriši