5.11.12

Magija i wicca

Magija je umijeće i znanost o uzrokovanju promjene da se desi u skladu s voljom.
~ Aleister Crowley 
Magija je projekcija prirodnih energija kako bi se proizveli željeni efekti.
~ Scott Cunningham
Mi ne utječemo na sudbinu našim magijskim aktivnostima, mi utječemo na nas same; mi pojačavamo one aspekte naše prirode koji su naklonjeni silama koje zazivamo.
~ Dion Fortune
 Magija je kada učinimo da se nešto desi, a da ste htjeli da se to desi.
~ Raymond Buckland
Magijski rad uključuje transformaciju, a prva transformacija je pomak percepcije.
~ Marion Weinstein
Magija je umijeće djelovanja na promjene savjesno i sa htijenjem. 
~ William Butler 

U ovom ću se postu baviti definiranjem magije/magike i raspravljajući o njezinim namjenama. Ovdje se zapravo upliće dosta moralnih pitanja, no neka od njih ću ostaviti otvorena kako biste vi sami mogli odgovoriti na njih.

Poviše možete naći nekoliko "definicija" magije. Neka će vam imena možda biti poznata, a to je zbog toga što se radi o ljudima koji su stekli reputacije na sceni magije, neopaganskih duhovnosti, a time i wicce. Razlog zbog kojeg sam navela ove citate je jer smatram da će oni puno bolje definirati magiju od mene.

Vrijedi napomenuti da je wicca prvenstveno duhovni put. Dakle, magija nije na prvom mjestu, ali bismo mogli reći da je mali bonus (ako se naučite njome pravilno koristiti). :D

Još davno sam pročitala zanimljivu izjavu (parafraziram): A Wiccan doesn't have to be a witch and a witch doesn't have to be a Wiccan. U prijevodu, wiccan ne mora biti vještica niti vještica mora biti wiccan. Ovdje se radi o poigravanju pojmovima vještice i wiccana. Wiccan je, po definiciji, osoba koja je inicirana u wiccu, makar ja smatram da ne treba biti iniciran već je dovoljno slijediti moralni kod koji se uklapa u ovaj svjetonazor i slagati se s nekim aspektima ovog duhovnog puta. Za vještice se kaže da su osobe koje prakticiraju magiju. Osobno znam dosta pagana koji ne prakticiraju magiju, ne jer ne mogu već jer ne žele. Dakle magija nije obavezna!

Kao studentica engleskog jezika, moj unutarnji lingvist mi nalaže da napomenem još jednu, za mene jako važnu, stavku. U engleskom jeziku ćete naići na termine magic i magick koje valja razlikovati. Ono što je u hrvatskom jeziku mađioničarstvo, to je u engleskom magic. Drugi izraz, magick, dolazi od staroengleskog pravopisa i koristi se u umijeću u kontekstu kontroliranja/usmjeravanje energije (pogledajte definicije poviše za detaljnije objašnjenje riječi magick). Smatram da ovu razliku vrijedi praviti i u hrvatskom jeziku te zbog toga preferiram pisati "magika" umjesto "magija".

"Crna" i "bijela" magija

Odmah u početku želim naglasiti da je ova kategorizacija klimava (ja bih čak rekla i netočna, no to je moj stav). Da pojasnim, termin "bijela magija" se koristi za magiju koja ima dobru svrhu, dok se izraz "crna magija" koristi za magiju koja ima zlu svrhu. Čini se logično, ali ovo implicira koješta . Ovi pojmovi dolaze još iz perzijskog koncepta dobra i zla (Ahura Mazda = Sunce = svjetlo = dobro i Ahrimanu=tama=zlo). Logično je da ne možemo poznavati zlo bez dobrote niti svjetlo bez tame jer upravo ovi kontrasti čine njihovo razlikovanje mogućim. Nadam se da me pratite do sada :)  Ove je koncepte kasnije preuzeo mitraizam (Mitra=indoiranski bog Sunca) preko kojeg su došli do zapada, a time i do kršćanstva. 

Ovdje se uvijek volim referirati na "Hamleta" u kojemu možemo naći rečenicu: "...for there is nothing either good or bad, but thinking makes it so." (jer ne postoji ništa ni dobro ni loše, već ga mišljenje takvim čini). Magija sama po sebi ne može biti ni dobra ni loša već je naša percepcija i intencija čine takvom. Zbog toga bi se moglo reći da je namjera "crna" ili "bijela" (makar ni ovo nije u potpunosti točno), ali magija (energija) ne može biti ni loša ni dobra, a time ni crna ni bijela, a bome ni narančasta sa zelenim točkama.

Namjera je ovdje ključna. Namjera je ta koja će definirati ishod magijskog čina, karmičke ishode, jačinu vašeg magijskog rada itd. Ako ćete se smatrati sljedbenikom/icom bilo kojeg paganskog puta, mislim da je loša namjera daleko od vaših umova, no svejedno moram napomenuti da kod bavljenja magijom moral igra važnu ulogu, no o ovome još kasnije.

Magija kao energija

Magija u suštini i jest energija te je, kao takva, promjenjiva. Sve zapravo ovisi o vama (o vašem znanju, vještini, fizičkom i mentalnom zdravlju itd.). Ovdje bih se posebno htjela posvetiti vašoj energiji. Kada i izvodite magiju, važno je da i sami imate dovoljno energije kako biste mogli kontrolirati ono što radite. Zato se ne preporuča izvođenje magije kada ste bolesni. Prekomjerna tjelesna težina (pa i preniska) može negativno utjecati na vaše fizički zdravlje. Dakle, nemojte zanemariti svoje fizički tijelo u procesu mentalnog razvijanja jer je ono jednako važno. Ovo ne znači odreći se u potpunosti čokolade, ili mesa (iako možete postati vegetarijanci ako to zaista želite), već da znate izbalansirati svoju prehranu tako da ne uništavate svoj organizam. Ja, na primjer, nisam vegetarijanka jer smatram da je meso mom organizmu potrebno, ali ne pušim i izbjegavam alkohol i nezdravu hranu kada god mogu i u potpunosti izbjegavam lijekove (u smislu tableta, kapsula i drugih kemijskih tvari). Fizička aktivnost je također poželjan. Sve je ovo u svrhu pročišćavanja tijela kako bi bilo što funkcionalnije unutar rituala (pa i inače u životu). Često se zbog ovoga preporuča ritualno kupanje točno prije rituala i držanje posta 24 sata prije rituala (jesti kruh, med i cjelovite žitarice i piti samo vodu, bez seksualnih aktivnosti).

Vjerojatno ste ovo ćuli već puno puta, ali vaše tijelo jeste hram i trebate ga čuvati. Živite zdravim životom i vidjet ćete da će se isplatiti u fizičkom i energetskom smislu! :)

Magija u ritualima

Ona ima i važnu ulogu u ritualima, no o tome možete dodatno pročitati u postu "Forma rituala". Naime, magija u smislu kontrole energije se koristi pri otvaranju i zatvaranju kruga te pri invokacijama, ali i evokacijama. Drugi način na koji je magija povezana s ritualima je tako što se preporuča izvođenje magijskih obreda isključivo unutar posvećenog i pročišćenog kruga. Zbog čega? Energija vrlo lako pobjegne, a krug pomaže pri usmjeravanju ove energije i zadržavanju je na pravom putu (ka vašem cilju). On onemogućava raspršivanje ove energije kako bi se postigla što veća kvaliteta izvedbe.

Osjećaj, namjera i vizualizacija

Osjećaj i namjera su dva najvažnija faktora pri izvođenju magije. Treba odrediti cilj, za što je već potreba namjera. Ova namjera treba ostati konstantna i postojana tijekom cijelog magijskog rada; od osnutak ideje, kroz pripreme, izvođenje pa sve to kraja izvedbe, a po mogućnosti i poslije. Čineći sve ovo, unosite sve više i više energije u taj magijski rad, a što se više energije unese, to će biti kvalitetniji ishod (zamislite to kao miješanja tijesta za kruh; ako unesete više vremena, truda i energije time da ga premijesite više puta, ispasti će kvalitetniji i ukusniji). 

Drugi faktor je osjećaj. Bez osjećaja ćete vrlo malo toga postići. Potrebno je da osjećate ono što radite i da ste u to uživljeni. Zato se preporuča da osoba radi magiju samo za sebe ili za neki cilj koji uzrokuje subjektivnost i emocije. Što više želite da nešto uspije, to će biti veća šansa da će zaista i uspjeti! 

Vizualizacija je razvijanje umne slike konačnog cilja. Zapamtite da prilikom izvođenja magije ne vizualizirate nekakvu međufazu već konačni cilj kako je gotov, kako želite da cijela ta situacija izgleda nakon izvršenja rituala. 

Da dam primjer. Recimo da netko vama blizak prolazi kroz teško financijsko razdoblje. Ovo je za sada prikladno jer se radi o osobi s kojom ste bliski i prema kojoj gajite pozitivne emocije, što će omogućiti da radite s osjećajem. Namjeru morate imati (ne naštetiti toj osobi i pomoći joj) te vizualizirati konačni cilj. Nećete vizualizirati tu osobu kako stoji kući i besposličari niti kako radi neki posao kojeg ne voli već kako potpisuje stalni ugovor s tvrtkom u kojoj želi raditi, kako veselo obavlja svoje poslovne obaveze itd.

Ovdje je važno naglasiti da se magija ne radi bez veze, već se radi samo u nuždi! To neće biti sredstvo hvalisanja niti sebični način dobivanja onoga što želite jer ako budete nastupali tako, nećete unositi dovoljno osjećaja u to što radite niti će dobra namjera biti iza toga te su automatski male šanse da će to uspjeti.

Ako želite da uspijete u tome što ste naumili, ne smijete sumnjati nimalo u to. Tek kada zasigurno znate da će vaš magijski čin uspjeti bez premišljanja, onda će uspjeti! Ako niste sigurni u to što radite, vjerojatno postoji razlog tome i bolje je u tom slučaju ne trošiti vrijeme i energiju na magijske radove.

Tempiranje

Postoje razne magijske korespondencije koje možete uzeti u obzir prilikom izvođenja magije. Pagani se često vode prema fazama Mjeseca kao nekakvom generalnom pokazatelju energije. Rastući Mjesec je pogodan za činjenje konstruktivne magije (za povećavanje nečega, stjecanje nečega što želite i slično) dok je padajući Mjesec najbolje razdoblje za destruktivnu magiju (ne radi se o zlim namjerama već o okončavanju nečega, lišavanja loših stvari npr. lošeg zdravlja, loše navike itd.). Puni Mjesec se smatra energetskim vrhuncem te je najpogodniji za izvršavanje konstruktivne magije. Naravno, ciljajte što više na izvođenje konstruktivne magije jer se u njoj krije ispunjenje. Ciljajte ka dobitku, a ne gubitku! :)

Magijske korespondencije

Postoje dani u tjednu, faze Mjeseca, faze Sunca i druge korespondencije uz magiju. Isto tako su neke boje poželjnije u krugu kada se izvodi neka vrsta magije. Isto vrijedi za vrste metala, kristale itd. Zbog čega? Smatra se da svaka boja, svaki predmet, svaki planet, dan itd. ima neke vibracije (ili energiju ako želite) kojom zrači te da će magija najbolje funkcionirati kada su ove vibracije usklađene (zamislite ih kao akorde u glazbi koji su u harmoniji).

Da vam ne pričam sto godina o ovim korespondencijama, stavila sam ovdje nekoliko tablica koje bi vam mogle pomoći (za detaljnije reference pogledajte knjigu Raymonda Bucklanda Vještičje umijeće i Scotta Cunninghama Wicca for One).

Boja
Korespondencija
Crvena hrabrost, zdravlje, seksualna ljubav, snaga, bodrost
Roza čast, ljubav, moral
Narančasta prilagodljivost, privlačnost, ohrabrenje, stimulacija
Žuta privlačnost, šarm, samouvjerenost, nagovaranje, zaštita
Bijela istina, iskrenost, čistoća
Zeleno-žuta ljutnja, kukavičluk, nesloga, ljubomora, bolest
Zelena plodnost, financije, liječenje, sreća
Smeđa oklijevanje, neutralnost, dvojba
Svijetloplava zdravlje, strpljenje, mir, razumijevanje
Tamnoplava promjenjivost, depresija, impulzivnost, otvorenost
Violetna liječenje, mir, spiritualnost
Ljubičasta ambicije, poslovni napredak, moć, tenzije
Siva otkazivanje, neutralnost, bezizlazne situacije, briljantnost, odrazi
Crna konfuzija, nesloga, negativnost, gubitak, neodlučnost, neutralnost

Astrološki znak
Datum rođenja
Primarna boja
Sekundarna boja
Vodenjak 20.01.-18.02. plava zelena
Riba 19.02.-20.03. bijela zelena
Ovan 21.03.-19.04. bijela roza
Bik 20.04.-20.05. crvena žuta
Blizanci 21.05.-21.06. crvena plava
Rak 22.06.-22.07. zelena smeđa
Lav 23.07.-22.08. crvena zelena
Djevica 23.08.-22.09. zlatna crna
Vaga 23.09.-22.10. crna plava
Škorpion 23.10.-21.11. smeđa crna
Strijelac 22.11.-21.12. zlatna crvena
Jarac 22.12.-19.01. crvena smeđa

Dan u tjednu
Boja
Planet
Metal
Korespondencije
Ponedjeljak bijela Mjesec srebro preci, trudnoća, snovi, liječenje, instinkt,
memorija, odjeća, čednost, krađa, nevinost
Utorak crvena Mars željezo neprijatelji, zatvor, inicijacija, odanost, brak,
zaštita, rat, bogatstvo
Srijeda ljubičasta Merkur živa posao, strah, komunikacije, dugovi, putovanja,
gubitak
Četvrtak plava Jupiter lim odijevanje, želje, čast, žetve, brak, zavjeti,
bogatstvo, sporazumi
Petak zelena Venera bakar ljepota, rast, obiteljski život, prijateljstva, ljubav,
plodnost, sklad, priroda, užici, seksualnost,
vode, stranci
Subota crna Saturn olovo izgradnja, doktrine, sloboda, pokloni, život, zaštita,
nekretnine, usjevi, snaga, otpornost
Nedjelja žuta Sunce zlato agrikultura, ljepota, nada, kreativnost, sudbina, novac,
pobjeda, izričaj

Dani u tjednu i planeti će vam poslužiti kod tempiranja magijskih radova, dok će vam boje, horoskopski znakovi, metali i njihova međusobna povezanost poslužiti kada budete birali boju svijeća za magiju svijećama, boju ukrasa za krug/oltar, materijal za talismane, boju konopca kod magije užetom itd. Naravno, postoji mnogo vrsta magija, a ovo su samo neke. Neću se njima sada u detalje baviti. Glavno mi je da u ovom postu izrazim neke općenite stvari vezane uz magiju. :)

Pripreme i upozorenja

Valja se pripremiti i osigurati prostor u kojemu ćete raditi magiju. Dakle evo nekih savjeta i upozorenja. Vi sami odaberite koje ćete iskoristiti :)

Preporuke:

  • prilikom podizanja kruga, još ga jednom prođite i energetski ojačajte kako energija ne bi "pobjegla"
  • meditirajte prije magijskih radova
  • radite magiju u posvećenom i pročišćenom krugu (po mogućnosti uvijek)
  • pročistite se prethodno (kupkom, vizualizacijom itd., pogotovo ako ne radite u krugu)
  • neka vam bude udobno kada radite magijske radove (ništa vam ne smije odvlačiti pažnju!)
  • provjerite je li imate sve potrebno pri ruci (svijeće/uže ili bilo koje drugo sredstvo koje koristite kao medij)
  • ako ćete postiti prije rituala, glad vas ne smije ometati (navela sam što se preporuča jesti i piti tijekom posta, dakle ne radi se o periodu kada apsolutno ništa ne jedete)
  • razvijajte koncentraciju (vježbajte na tome, ima mnogo lijepih vježbi u literaturi i čak po internetu)
  • uzemljite se nakon završetka rada (bilo ritualnog ili magijskog, ovo se čini kontaktnom sa zemljom; ležanjem na podu, doticanjem tla rukama, jedenjem...često se radi o izbacivanju viška energije u tlo)

Upozorenja:

  • pazite što i kako prizivate (ne naređujte Bogu i Božici da vam se pridruže, nego ih pozovite i ne zovite ništa bez da znate što je i zašto to zovete....u prijevodu: ne igrajte se s vatrom!)
  • nemojte prekidati krug tijekom rada (zbog koncentracije, ispuštanja energije i ulaženja negativne energije u posvećeni krug)
  • uvijek uzmite u obzir posljedice vašeg djelovanja (pročitajte sljedeći podnaslov: magija i moral)

Magija i moral

Postoji ono glavno "pravilo" wicce koje glasi: „Ako ne štetite drugima, činite vama po volji.“. Ovo svakako treba uzeti u obzir prilikom izvođenja magije. Dakle, prije nego što počnete s ičim, dobro razmislite na koga vaši postupci mogu djelovati i na koji način. Zapamtite da svaka osoba ima vlastitu svijest i pravo na vlastiti odabir, a ako ikako utječete na ovaj odabir onda već prekoračujete prag i miješate se u privatni život osobe koja zaslužuje svoju privatnost. Ako vidite da ometate tuđu volju i slobodu onda prekinite to što radite osim ako ne želite vidjeti posljedice na vlastitoj koži. Ne želim zvučati bezobrazno ili zastrašujuće, ali tako je i u životu. Svatko treba paziti na svoje postupke inače se cijeli sistem raspadne.

Uzmimo za primjer najtraženiji oblik magije - ljubavnu magiju. Svi će se pitati koje je šteta u tome da učine da se netko zaljubi u njih. Ako se vi ne sviđate već tada toj osobi onda joj uskraćujete mogućnosti. Možda se ta osoba zanima za nekoga drugoga, ili naprosto nije spreman za vezu. Čineći ljubavnu magiju kako biste tu osobu privukli sebi toj osobi štetite i ne uzimate u obzir njegove/njezine želje i volju. Isto tako možete privlačeći sebi krivu osobu (a da toga niste svjesni) načiniti štetu. Naravno, "naudi nikome" podrazumijeva da ne biste trebali štetiti ni sami sebi.

Dakle, zapamtite: naudi nikome! 

Nadam se da vam post nije bio previše zamoran, ali je bilo potrebno prekriti ovo "gradivo" prije nego što se upustite u daljnje avanture :)

Ipak, magija nije toliko loša kao što sam je ja možda opisala. Zaista može donijeti neke divne stvari. Nije sve u ozbiljnosti i u negativnim posljedicama. Samo treba pripaziti što se radi i ići naprijed s pozitivnim namjerama i lijepim mislima :D

Post prekriva jako široko područje tako da mi se možete obratiti s ikakvim pitanjima ako vam je nešto stalo nejasno ili nedorečeno :)

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 37:

  1. Hello there! You're blog is so enchanting. It's wonderfully designed. I wish I knew multiple languages to read the posts, but I can tell it's pack with valuable information about magic, enlightenment, nature, and knowledge beyond limitations. Well, I am mainly here to say thank you for the profound comment that you wrote on my blog. I really appreciate it. Best wishes to you and your blogging adventures.

    OdgovoriIzbriši
  2. Well you're more than welcome for my comment :) your blog's wonderful and it was a piece of cake finding something to say on your posts ^^
    Thank you for the compliment :) it is a shame that you don't know Croatian, but I started writing this blog so that people from my country can have easy access to this kind of information since so very little books on these topics have been translated.
    Maybe I will translate it into English, though...one day :) hehe...

    Take care! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. pozz,ovo je famozno,dali možete pisati i kako se zaštiti,,dom,obitelj,posao
    hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podršci :D zaista je lijepo vidjeti da se uloženi trud i vrijeme isplate ^^

      Je li imate neko posebno pitanje na koje želite da pokušam odgovoriti ili onako općenito da napišem nešto? Već imam temu za sljedeći post, ali mogu onaj iza njega posvetiti toj temi :)

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Re: "predobar text...svaka cas... hvala"

      Hvala :) drago mi je da je pomogao post. Ja sam slučajno pritisnula krivi gumb pa sam izbrisala sadržaj komentara. Eto samo da znaš da nije namjerno :) lijepo je čuti pozitivne kritike i uvijek ih je dobro došlo još ^^ pa i negativnih kritika na kraju krajeva.

      Izbriši
  5. mogu li znati odakle si ? :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Iz Splita, a dalje ne želim previše osobnih podataka odavati ovdje. :) E-mail je za takve stvari: retenez.moi@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. post je detaljan i iznimno zanimljiv...slučajno sam..ako slučajnost postoji...nabasala na njega,čitat ću i dalje...zanimaju me mnoge stvari što se tiče ovog područja,još od malih nogu :) a sad kako godine prolaze i neke stvari se kristaliziraju u meni i oko mene...nešto me zove.. :) pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. što znaće one boje, gledam svoju najdražu ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako mislite na boje navedene u tablicama magijskih korespondencija, to su boje koje se vezuju uz određeni dan, planetu, metal itd. ili zbog mitologije, ili zbog sličnosti u bojama (npr. Mars je crveni planet pa se uz njega veže crvena boja i slično). Glede simbolike boja, to su naprosto kulturološke stvari koje mogu varirati (kao što crna nije boja smrti u svim kulturama).

      Inače, u paganizmu je uvriježeno vjerovanje da sve vibrira tj. da svi atomi vibriraju, samo varira frekvencija na kojoj vibriraju. Ako vas ova teorija više zanima možete proučiti teoriju struna koja se ustalila u kvantnoj fizici (http://www.quantum-energy.org/hr/kvantna-fizika/teorija-struna-i-teorija-sprezanja/). Kroz praksu se pokazalo da određen boje po frekvenciji na kojoj vibriraju više odgovaraju nekim praksama, nekim ljudima, nekim situacijama, danima itd. Nadam se da je to malo pojasnilo :)

      Ako ste pak mislili na nešto drugo, slobodno pitajte opet, samo vas molim da malo preciznije sročite pitanje. Pozdrav!

      Izbriši
  9. Da. na to sam mislila. Hvala puno.

    OdgovoriIzbriši
  10. oprosti što toliko ispitujem. ovo mi se jako sviđa i jako sam ti zahvalna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema nikakvog problema. Pitajte koliko hoćete. Rado ću odgovoriti i pomoći ako ikako mogu. :)

      Izbriši
  11. Bok. Jako sam mlada. Ove stvari me jako privlače. Ne znam je li postoji u Zagrebu Wicca club ili kako da to nazovem. Imam mnoštvo pitanja ali nemam odgovora. Ova stranica je jako zanimljiva. Prošla sam puno religija i još uvijek prolazim. Jako me privlače ovakve stvari. Inače živim u katoličkoj obitelji i idem u katoličku srednju školu. Do sada koliko sam pričala i razgovarala sa psihologinjom samo me upozoravala i na kratko ohrabrivala u mojem istraživanju. Rekla mi je da se pazim sotone i zla. Ja naravno ne shvaćam sotonu kao osobu kako ona shvaća.

    Molim za pomoć. Ne bi htijela pisat po stranici svoju priču pa molim da mi preporučite neku određenu osobu ili klan ili nešto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga čitateljice,
      vjerojatno će te obradovati vijest da je Zagreb zapravo najaktivniji grad u Hrvatskoj po pitanju paganizma. Naime, u Zagebu funkcioniraju dvije skupine (tj. udruge) koje organiziraju zajednička slavlja (dakle rituale u sklopu toga), ali i radionice, predavanja i slično. Prvi je Paganski krug Hrvatske, a drugi je PFI Hrvatska (tj. hrvatski ogranak Internacionalne paganske federacije).
      Oboje ih možete naći na facebook. Službena stranica PKH-a se još izrađuje pošto je udruga formirana službeno tek prošle godine.

      Moram te upozoriti da su obje skupine formirane zaista pravilno i "strogo". Ne mogu točno reći za PFI jer sam manje aktivna u tim krugovima u zadnje vrijeme, no PKH na rituale ne prima maloljetnike iz pravnih razloga. No, na predavanja i radionice maloljetnici mogu prisustvovati s roditeljima, ili pak s njihovim dopuštenjem (pretpostavljam ovisno o privatnom dogovoru). Sigurno ćeš više saznati kada/ako stupite u direktni kontakt s njima. :)

      Obje udruge možete naći na preko njihovih facebook grupa, no treba odobrenje administratora da bi se ušlo u grupu. Za to će te vjerojatno direktno kontaktirati "predsjednici" udrugu (stavljam u navodnike jer to nisu vođe niti svećenici itd. već samo nekakvi formalni organizatori i osobe od vodstva na papiru). Svi su u udrugama jednaki.

      Možeš mi se slobodno javiti na mail preko formulara u lijevom stupcu bloga ako želiš malo više porazgovarati. :) Jasno mi je da komentari nisu najprivatnija metoda komunikacije.
      Pozdrav!

      Izbriši
  12. Mene zanima možeš li mi dati preporuku za neke knjige na hrvatskom? Nova sam u wicci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost, jedine knjige koje su prevedene na hrvatski su The Spiral Dance od Starhawk (na hrvatskom se zove Spiralni ples i možeš ju naći u sekciji "Literatura" na vrhu bloga u pdf formatu), a druga je od Bucklanda Vještičje umijeće koje nema u pdfu nigdje na netu. Nju bih trebala skenirati da ti je pošaljem, ali je možda budeš mogla naći i u svojoj gradskoj knjižnici (ja sam iz Splita i u nas postoje čak 2 kopije!).

      Nedavno su izašle 2 knjige na hrvatskom na temu paganizma koje se zovu "Paganizam u teoriji i praksi" od Iolara. Hrvatski je pisac. Očekuje se sada i treća knjiga uskoro. Njih možeš naručiti preko stranice nakladnika, a sve detalje možeš naći ovdje:
      http://vjesticji-ormar.blogspot.com/2013/09/najava-knjige-paganizam-u-teoriji-i.html

      To je to što mi je poznato od hrvatske literature na temu paganizma i wicce. Općenito na temu okultizma ima još nekoliko knjiga, ali ne znam koliko želiš široko ići.

      Eh da, i postoji još jedna knjiga na srpskom od spisateljice Gwydion koja se naziva Vika, drevna religija vestica. Možeš ju preuzeti ovdje:
      https://drive.google.com/file/d/0B1OAAcuDKlLzcjFxenF5NXFnR28/edit?usp=sharing

      Izuzev knjiga ti još jedino preostaje ovako nekolicina blogova poput mog. Imaš popis korisnih linkova s desne strane bloga pa vidi tu što ima na hrvatskom. :)

      Nadam se da sam pomogla!

      Izbriši
    2. Skoro sam zaboravila, imam na računalu još nekoliko članaka, diplomskih radova i slično na temu wicce koje bih ti mogla poslati ako želiš. To je isto kvalitetna literatura, iako jako bazična (makar su i sve ove knjige isto).

      Izbriši
  13. Jako lijep post. Dali se ti baviš magikom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa bavim se ako je ukomponirana u devocijske rituali, ali aktivno ne. Osjetila sam da nemam toliko često potrebu za njom. :)

      Izbriši
  14. Imas li mozda fejss jer ima puno pitanja koja bi te pitala inace imam13 godina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam, ali ga pokušavam zadržati privatnim. Možeš mi se javiti preko obrasca za kontakt (tj. preko e-maila).
      http://vjesticji-ormar.blogspot.com/p/kontaktirajte-me-contact-me_28.html

      Izbriši
  15. dali postoje zmajevi

    OdgovoriIzbriši
  16. kako da znam dali si mi odgovorila na pitanje preko ovog povrh emaila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E-maila? Valjda mislite komentara.
      Trebali biste dobiti obavijest kada vam odgovorim. Bez brige.
      Ne vidim kakve veze imaju zmajevi s ovim postom, ali bez obzira na to ne mogu konkretno odgovoriti na vaše pitanje. Najbliža stvar zmaju koja postoji danas je komodski zmaj koji je samo vrsta reptila.
      http://hr.wikipedia.org/wiki/Komodski_varan

      Ako su "zmajevi" ikada postojali, onda je to po mom mišljenju u prapovijesti kada su postojali i dinosauri. No sumnjam da su tada imali moći koje im se pripisuju u folkloru. Istražite po internetu pa možda i nađete neke korisne informacije. Ipak mislim da ćete više naići na teorije o tome što zmajevi simboliziraju u kulturama i da su zmajevi kao takvi simboli/arhetipi određenih stvari. Svakako, sretno s istraživanjem!

      Izbriši
  17. ima li u hrvatskoj bas knjiga carolija u kojoj se svaka opisuje po koracima? ima li na internetu? ako e na hrv onda eng

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako točno mislite "knjiga čarolija"? Ako mislite na knjigu u kojoj će vam biti servirane "sve čarolije koje će vam ikada zatrebatI", sigurno postoji takva knjiga i na hrvatskom i na engleskom. No, ja takve knjige nemam niti vam ih preporučujem. Ako ste pročitali ovaj post i druge u sekciji "Magija" na ovom blogu, mogli ste shvatiti da je cijela bit čarolije unošenje što više energije u nju da bi se što više energije odaslalo prema cilju. Ako samo uzmete neki magijskih čin iz knjige kao što biste recept za kuhanje onda uopće ne ulažete energiju u cijeli postupak. Zapravo, kada malo bolje razmislite, ni pravi kuhari nikada ne rade isključivo po receptu. Uvijek se nešto doda da bude posebno...da bude "vaše".Ovo je iskreni savjet. Nadam se da ćete ga primijeniti.

      Izbriši
  18. Pozdrav! Vidim gore u komentarima da su navedeni Paganski krug Hrvatske i PFI Hrvatska. Zanima me je li se još što pokrenulo u zadnjih nekoliko godina? Puno sam čitala, najviše na engleskom i ovaj blog na hrvatskom mi je ugodno iznenađenje. Imaš li kakvu literaturu za preporučiti, baš za početnike? Naručit ću s Amazona vjerojatno, istražila sam sve što se nudi, no nisam sigurna odakle da počnem. Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga anonimko,
      od udruga je to to u nas, ali ni ne treba nam ih više. Aktivne su i to je najvažnije! Što se tiče literature, stavila sam linkove za 15ak po mojoj prosudi najkorisnijih knjiga u sekciji Literatura (na vrhu stranice). Ako vas nešto uža tematima zanima, slobodno mi se javite preko obrasca za kontakt. Puno knjiga vezano uz paganizam možete naći na internetu, a ako planirate naručivati, preporučam stranicu Bookdepository (nema poštarine). Eto toliko od mene. Nadam se da sam vam pomogla s odgovorom.

      Pozdrav!

      P. S. Hvala na komplimentu!

      Izbriši
  19. hej odličan post, kao i blog pratim te već dugo vremena i pokušavam saznati što više,također sam otkrila jednu stranicu na engleskom, ali neznam je li dovoljno pouzdana http://witchesofthecraft.com/ pa ako možeš provjeriti, unaprijed hvala...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U globalu mi se stranica čini ok, makar se ne bih baš oslanjala na njihovu "Knjigu sjenki" i magijsku sekciju općenito. Zapravo bilo koja stranica koja servira bajalice ovako gotove mi je sumnjiva i teško mi ju je shvatiti ozbiljno. Internet je prepun takvih izvora i rijetko koja bajalica (tj. "spell") kojeg nađete na njima će imati utjecaja.
      Ali hvala! Sad ste me motivirali da napišem jedan post baš na ovu temu probiranja kvalitetnih izvora.
      Uz to hvala i na komplimentima za blog. :)

      Pozdrav i blagoslovi!

      Izbriši
  20. hei imam pitanje kod konstruktivne magije da li se uvijek treba postaviti oltar ili da samo napravim krug sa kredom i dali u krugu treba biti pentagram nacrtan mozes li mi molim te malo pojasniti samo obred kaki treba biti....znam da si objasnila i vamo ali znaci ja bi trebala napraviti krug ocistit ga od negativne energije i sve to kuzim a da li da napravim pentagram ako da sto bi jos trebala u pentagram i jel je obavezno napraviti hram ? pls samo malo taj ritual pojasni i jel moze biti jos jedna osoba sa tobom u tome krugu? unaprijed hvala :) blog ti je definitivno odlican <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možeš li prvo pojasniti što misliš pod "konstruktivna magija"?

      Izbriši
  21. Ja sam i Zadra. Da li je moguce na ovom podrucju stupiti s nekim u kontakt.ali tko je s puno iskustva jer imala sam neka iskustva i htjela bih znat nesto više. Hvala. Mirela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mirela, zamolila bih te da mi se javiš privatno putem obrasca za kontakt. Mislim da nema potrebe javno o ovakvim stvarima pričati. Pozdrav!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.