8.9.14

Izrada i namjena metle

Koje su vam prve asocijacije na riječ "vještica"? Negdje pri vrhu popisa će se zasigurno naći crna mačka, kotao i metla. Iako crne mačke nisu zapravo dio ritualnom pribora ni u vještičarstvu ni u paganizmu, kotao i metla jesu (makar ne obvezni dio). 

Već dugo vremena se pokušavam domoći potrebnog materijala za izradu vlastite metle i konačno sam uspjela! Proces izrade sam odlučila dokumentirati i podijeliti s vama kako bih vam barem malo olakšala posao i dala nekoliko savjeta kako ne biste ponovili moje greške.

Prije nego počnem opisivati izradu metle, voljela bih se osvrnuti na njezine namjene u vještičarstvu i paganizmu.

Namjena metle

Govorila sam o povijest i namjenama metle na dugo i na široko u jednom prijašnjem postu po imenu "Metle (Mogu li vještice zaista letjeti?)". Ali hajdemo ipak malo ponoviti gradivo. ;)

Razmislite čemu metla služi u svakodnevnom životu...za čišćenje, zar ne? Njezina namjena ostaje nepromijenjena u ritualnom krugu, samo što u njemu ona ne čisti fizičku prljavštinu, već energetsku (iako može i fizičku; nitko vam ne brani malo pomesti tlo od lišća, ili prašine kako bi vam bilo ugodnije raditi). Ona u suštini miče svu negativnu energiju kako bi prostor bio spreman za ritual i kako bi praktičari mogli raditi nesmetano. Važno je pročistiti krug na ovaj, ili onaj način prije ikakvog rituala jer se smatra da bilo koje mjesto skuplja energiju ljudi koji prolaze tuda/obitavaju tu. Svatko sa sobom nosi neku energiju koja je nepoželjna za ritual pa se iz ovog razloga krug pročišćava, ali se ujedno pročišćavaju i svi sudionici prije nego što uđu u sveti prostor. Neki čiste krug vizualizacijom, neki hodaju po obodu kruga s athaméom/štapom, a neki metlom. Odabir je na vama. Pošto primarna svrha vještičje/paganske metle nije fizičko čišćenje nego energetsko, njezina četka ne mora nužno niti dotaknuti tlo. Kada pojedinac čisti krug metlom, on hoda po obodu kruga oposuno (u smjeru kazaljke na satu) i zamišlja kako njome ocrtava granicu unutar koje ne postoji više negativna energije i kroz koju bilo kakva negativnost ne može ući. Ova granica simbolizira čistoću i zbog toga se zamišlja kao bijela/svijetlo plava crta koja određuje rub ritualnog kruga. 

Kada se zamišlja ovakva "granica", onda se kaže da se ritualni krug otvara, odnosno ocrtava. Otvaranje kruga i pročišćavanje kruga su dvije različite radnje. Otvaranje kruga je zapravo duži proces koji uključuje ocrtavanje (prstom/athaméom/štapom/metlom), pročišćavanje, vizualizaciju zaštite kruga i tako dalje (za pojedinosti pogledajte postove "Forma rituala" i "Ritual otvaranja"). Kada se krug ocrtava metlom, onda metla zamjenjuje druge obredne alatke tj. athamé ili štap kojima se obično radi ova akcija. 

Pošto metla pročišćava, ona ujedno i štiti. Zbog toga postoji stara praksa da se metlu stavi iznad vrata kućanstva, iznad prozora, ispod kreveta, ili na sama vrata. Iz ovoga možete zaključiti da ona ujedno štiti i tijekom rituala.

Nešto prigodnija namjena metle jest u združenjima (eng. Handfasting), odnosno u paganskim vjenčanjima. Tijekom ovih obreda, par preskače metlu držeći se za ruke kako bi iskazali zajedništvo, ali i bili pročišćeni na neki način. Ova radnja, po nekim vjerovanjima, osigurava paru sretan brak i plodnost. 

Kada smo na temi plodnosti, vrijedi napomenuti još jedan izrazito važni aspekt metle. Metla se sastoji od dva osnovna dijela: drške i četke. Drška iz očitih razloga podsjeća na falus, a četka simbolizira stidnicu. Pri izradi metle, drška se zapravo gura između granja i veže na određene načine. Dakle, metla u samoj svojoj osnovi sadrži simboliku spolnog odnosa, a naposljetku i plodnosti. Iz paganske perspektive, metla sadrži dvojnu simboliku. Drška predstavlja falus, ali i Boga dok granje predstavlja ženski spolni organ, a time i Božicu. Bog i Božica su zapravo sjedinjeni u ovom ritualnom predmetu. 

Svakako, svi aspekti plodnosti se slave u paganizmu, bilo da je riječ o ljudskoj plodnosti, ili plodnosti zemlje, životinja, ideja i tako dalje. Vjeruje se da se plodnost slavila još od davnina među "originalnim paganima", odnosno zemljoradnicima, ruralcima, seljacima (bez ikakvih pogrdnih konotacija). Oni su ovisili o plodnosti svoje stoke i svojih polja i naučili je cijeniti te s vremenom štovati. Smatra se da je iz ovakvog načina razmišljanja proizašao običaj izvođenja rituala plodnosti u poljima. Ove rituale su uglavnom izvodile žene, a sastojali su se od plesa na metlama, ili drugim faličnim predmetima (grabljama, dječjim konjićima i sl.) u kojima su žene "jahale" ove predmete imitirajući spolni odnos. Očito su plesačice nastojale kroz ovaj kvaziseksualni čin prenijeti plodnost na zemlju kako bi urodila plodovima.

Ovo su samo neke osnovne informacije koje bi vam mogle pomoći u razumijevanju svrhe metle. Mnogo više možete pročitati ovdje. A sada mislim da je vrijeme da prijeđemo na ono što do sada nisam objasnila:

Kako izraditi metlu

Potreban materijal:
  • jedna deblja i dulja grana za dršku (moja je debela cc. 2 prsta, a visine do pazuha, no ovo ovisi o vama)
  • veći broj vrbinih grana/konop
  • veći broj brezinih grana (ili nekog drugog drva kojeg ćete koristiti za četku)
Detalje o materijalima možete naći ispod.
Napomena: broj vrbinih grana ovisi o tome koliko čvrsto želite zavezati granje za dršku i o tome koliko ste vješti s ovim materijalom. Količina granja za četku ovisi o tome koliko želite da vam četka bude "bogata".

Potreban alat:
  • pila
  • nož/čvrsti skalpel
  • brusni papir (ili nekakva električna brusilica)
  • zaštitne naočale
  • vrtlarske škare
  • vrtlarske rukavice
Preporučam da uvijek nosite zaštitne naočale i vrtlarske rukavice kako biste izbjegli bilo kakve ozljede (pogotovo ako radite s težim alatom). Vrtlarske škare će vam koristiti kada je pila previše nezgrapna

1. korak - odabir materijala

Potrebno je prvo odlučiti koji materijal koristiti za koji dio metle. Metla se obično cijela izrađuje od drveta bez ikakvih metalnih, ili neprirodnih materijala (npr. plastike). Konop se također može koristiti kao pomoćni alat pri izradi, ili za vezivanje metle ako je prirodan.

Drška metle se obično izrađuje od nekog "muškog" drveta pošto simbolizira falus. Tradicionalna drva su jasen, lijeska i hrast (tim redoslijedom). Može poslužiti bilo koje muško drvo. Pod "muško" se ne misli nužno na ono koje je muškog roda, nego ono drvo koje je jako, izdržljivo i nesavitljivo.

Četka metle se najčešće izrađuje od kontrastnog "ženskog" drveća koje je nježnije, osjetljivije i mnogo savitljivije od "muškog" drveća. Najtradicionalnije drvo u ovom slučaju je breza, makar bilo kako šiblje, savitljivije granje, pa čak i slama mogu poslužiti.

Ova dva elementa se moraju nekako vezati. Uglavnom se koriste svježe vrbine grane koje su iznimno savitljive i gumaste pa odlično služe ovoj svrsi. Alternativna opcija je prirodni konop (dakle nebojani, od prirodnog materijala). Napominjem da vrbine grane moraju biti svježe jer se u roku od nekoliko dana počnu sušiti i tada postaju lomljive. Kada postanu lomljive, nemoguće ih je saviti i vezati nešto. Samo dok su svježe imaju potrebnu savitljivost. 

Suprotno ovom pravilu za vrbine grane, granje za četku bi trebalo biti suho, a drška apsolutno mora biti suha kako bi je se moglo obraditi. Naime, s drške se struže sva kora. Često se oštri jedan kraj (koji ulazi u granje), a vrh se zaobljuje kako bi više nalikovao falusu. Ovakva obrada je jako teška ako je drvo još vlažno. S granja za četku se ne skida kora jer je samo po sebi već prilično tanko i ne nepotrebno ga je dodatno tanjiti, a kora ga ujedno i štiti.

Ja sam odlučila koristiti tradicionalne materijale; jasen za dršku, brezu za četku i vrbine grane za vezivanje. Kaže se da je ovo odlična kombinacija jer jasen štiti, breza pročišćava, a vrba je sveto drvo Božice. Svako drvo ima svoju simboliku, posebice u keltskoj tradiciji i mitologiji. Preporučam da pogledate ovu stranicu za više informaciju o ovom, ali i drugom drveću (napomena: jasen se zove ash na engleskom, breza birch, a vrba willow). :)

Kada ste se odlučili za materijale koje ćete koristiti, vrijeme je da ih odete naći u prirodu! :D

2. korak - pronalazak materijala

Idealno je da vještica/paganin sam/a izrađuje svoj ritualni pribor, ali i nabavi potrebne materijale za njega. U nekim slučajevima je ovo nemoguće, ili van naših sposobnosti, ali je kod metle moguće. Stoga se preporuča da praktičar ode u prirodu i pronađe materijale. Pošto živim u podneblju u kojemu nema ni jasena, ni breze, jedan dragi prijatelj mi je nabavio potrebno drvo i dao mi ga, a ja sam ga prenijela iz jednog kraja Hrvatske u drugi i s ljubavlju obradila. Nitko vam ne brani da isto učinite, ali je tradicionalno da što više toga nađete i izradite sami. No, vratimo se na temu.

Kada ste otišli u prirodu i našli odgovarajuće materijale, potrebno ih je uzeti. Ali prije nego što ih uzmete se treba zahvaliti drvu/grmu od kojeg ih uzimate. Naime, pagani nastoje živjeti u skladu sa zemljom i zbog toga ne postupaju agresivno prema njoj. Pokušavamo zemljine darove ne uzimati zdravo za gotovo. Upravo joj zbog toga iskazujemo poštivanje i zahvalnost u svakodnevnom životu, ali posebice kada nam na ovakav način izađe u susret. U slučaju da ste pronašli već otpalu, suhu granu na tlu, naprosto se zahvalite zemlji koja vam ju je podarila. Ako pak morate kidati grane, onda se pristojno zahvaliti biljci, a možete joj i ostaviti neki dar (maleni kristal, vijenac, cvijeće itd.). Na ovaj način obavljate svojevrsni ritual u prirodi i već započinjete s izradom metle razmišljajući o njoj te unoseći svoje namjere i ljubav u cjelokupni proces.

3. korak - izrada metle

Kada ste prikupili/otpilali/otkidali granje koje vam je potrebno, idući korak je obraditi sav materijal kako bi bio pogodan za spajanje. Kao što sam rekla, koristila sam jasenovu granu za dršku, brezine grane za četku i vrbine grane za povezivanje. Stoga ću ponekad govoriti "jasen" umjesto "drška", "breza" umjesto "četka" itd. Krenimo onda na upute!

1. Maknite lišće i izdanke

Svo granje će na sebi, naravno, imati lišće i druge male grane koje vire sa strane. Stoga je potrebno odstraniti svo lišće i otkidati/otpilati sve one male izdanke kako bi grane bile što glađe. Ovo je potrebno napraviti za jasen, brezu i vrbu.

Slika 2: vrbine grane poslije čišćenja
Slika 1: vrbine grane prije čišćenja



Slika 3: očišćene brezine grane

2. Skinite koru s drške

Već sam napomenula da drvo koje koristite za dršku treba biti u potpunosti glatko. Dakle, kada ste s njega skinuli lišće i otpilali izdanke, potrebno je maknuti koru. Ako je drvo već suho, kora će sama početi otpadati, a vi je vrlo lako možete ostrugati do kraja rukom, ili bilo kojim oštrijim predmetom. Ostat će vam onda golo drvo koje je potrebno još malo doraditi kako bi bilo u potpunosti glatko. Ja sam svoju jasenovu granu dorađivala s brusnim papirom i malenom električnom brusilicom. Potrebno je obrusiti cijelu granu tako da izgleda kao ona na slici br. 5 (slika br. 4 je prikaz jedne grane bez kore, ali prije brušenja, a ovdje možete vidjeti kako izgleda jasenova grana s korom).

Slika 4: grana bez kore, ali prije brušenja
Slika 5: grana nakon potpune dorade (uočite
dio gdje je bio izdanak; potrebno je biti jako
pažljiv oko tih dijelova ako radite s električnom
brusilicom jer mogu oštetiti brusilicu i drvo
može "poletjeti" prema vama. Zato su potrebne
zaštitne naočale.)

3. Oblikujte dršku

Iako vam je grana za dršku sada obrađena, nije još oblikovana. Kako bi što lakše ušla (i ostala pričvršćena) među granje, nožem, ili skalpelom treba dno naoštriti, ili barem suziti. Naprosto kidajte komad po komad drva dok ne vidite da se dno vidljivo suzilo prema ostatku grane i onda brusilicom/brusnim papirom finije obradite ovaj dio. 

Slika 6: grana prije oblikovanja
Slika 7: grana nakon oblikovanja (primijetite
suženo dno)

Dobro bi bilo i obraditi vrh drške tako da je okrugao. Ako je grana sama bila otpala, onda će vrh biti jako neravan, a ako ste ju sami otpilali, onda će biti previše ravan i oštar. Brusnim papirom možete uobliti vrh, ili ga čak oblikovati u polukuglu. Ja sam vrh svoje drške oblikovala tako da sam brusnim papirom pod kutem brusila bridove. Potom sam ih kružnim pokretima dodatno zaoblila i makla ikakve nagle prijelaze (pogledajte sliku 8).

Slika 8: oblikovani vrh drške

(3.5 Izravnajte vrhove granja za četku

Ovo sam stavila kao međukorak jer sam ja sebi zakomplicirala život i odlučila kidati granje kad je već bilo u snopovima. Ovo se pokazalo prilično teškim pothavtom. Moja preporuka je da uzmete svoje brezino granje (ili koje god granje da ste uzeli za četku) i vrtlarskim škarama/pilom već sada poravnate onaj kraj koji je odlomljen. Vrh grane bi vam trebao izgledati kao na ovoj slici.)

4. Podijelite brezino granje

Nije potrebno skidati koru, niti brusiti brezino ni vrbino graje (odnosno bilo koje granje koje ćete koristiti za četku i za vezivanje). Njih je potrebno samo organizirati. Fokusirati ćemo se prvo na granje za četku. Ja sam prvo podijelila brezino granje na 3 veličine: najveće, srednje i malo granje. Tako sam dobila 3 snopa koje vidite na slici br. 9.

Sljedeći korak je dalje podijeliti svaki od ova 3 snopa na još 3 snopa. Sada biste trebali imati 9 snopova sve skupa. Svaki ovaj maleni snop ćete zasebno vezivati nešto kasnije. Razlog ovome je trenje. Naime, kada biste svo grane skupa vezali za metlu, bile bi veće šanse da ispadne jer je manje trenje. Ako vežete granje u manje snopove, i onda te snopove u jedan veliki snop oko drške (kao što ćemo i napraviti), onda je trenje mnogo veće.

Slika 9: brezino granje podijeljeno na tri
snopa po veličini 
Slika 10: jedan snop koji je podijeljen na 3
manja snopa























5. Vežite svaki snop

Svaki od dobivenih 9 snopova je potrebno sada zasebno zavezati kao na slikama 11, 12 i 13. Kako biste vezali snop, savjetujem da pratite sljedeće upute. Ovu tehniku zovem "zmija". Slobodno uz upute pratite dijagram ispod.
  • Vrbinu granu omotajte nekoliko puta spiralno oko snopa. (slika 11)
  • Počnite raditi čvor tako da jedan kraj vrbine grane provučete ispod "spirale". (slika 12)
  • Pomalo zatežite provučeni dio grane kako biste trenjem stegnuli brezino granje. (slika 13)
  • Provučeni dio grane ćete nastaviti zmijoliko provlačiti preko spirale kako biste došli u poziciju na slici 12 i potom opet ispod spirale (kao na slici 13) i tako dalje sve dok vam ne nestane grane.
Savjet: kada provlačite kraj ispod spirale, slobodno pustite da izađe kroz granje na suprotnu stranu snopa. Na taj način ćete dodatno učvrstiti snop.
  • Kada ne budete mogli više provlačiti granu, krajeve naprosto zataknite negdje u spiralu, ili ispod nekog drugog dijela grane (no trenje bi trebalo biti dovoljno jako da se vaša "zmija" ne rasplete).
  • Otkidajte ikoji višak vrtlarskim škarama.
Slika 11: vrbina grana spiralno omotana oko brezinih grana
Slika 13: zategnuti čvor od vrbine grane
Slika 12: početak čvora od vrbine grane




















Sada biste trebali imati devet uredno zavezanih snopova kao na slici 14.

Slika 14: zavezani snopovi

6. Zavežite snopove za dršku

Posložite snopove oko drške (slika 15) i privremeno ih zavežite konopcem (ako ga nemate, onda zamolite nekog od ukućana da vam pridrži). Sada imate jedan veliki snop.

Slika 15: posloženi snopovi oko drške
Kako biste zavezali snop za dršku, možete pratiti iste upute kao i za vezivanje manjih snopova (korak 5). Jedina razlika u ovom postupku je to što ne morate spiralno omotati vrbu nekoliko puta oko snopa, već je dovoljno samo jedan put je omotati (slika 16). Nakon toga samo nastavite pratiti upute iz petog koraka.

Potrebno je napraviti "čvor" na dva mjesta; jedan pri vrhu snopa, a drugi nešto ispod (slika 18). Ja sam svoja dva "čvora" međusobno udaljila 30ak centimetara.

Inače, nema pravila po pitanju toga koliki dio drške treba biti skriven među granjem, a koliki dio mora ostati vanka. Ova je odluka na vama. Ja sam odredila ovo na način da sam najširi dio drške ostavila unutra tako da snop ne može skliznuti s drške.

Slika 16: vrbina grana omotana oko snopa
Slika 17: čvor od vrbine grane
Slika 18: dva čvora zavezana na metli
Možete napraviti više čvorova na istom mjestu kao što sam i ja napravila. Moj savjet je da svaku vrbinu granu koju koristite za čvor nekako provučete kroz prethodno napravljeni čvor na istom mjestu. Na taj način sve vrbine granu ostaju međusobno isprepletene. 

Time je vaša metla gotova! :D Uživajte radeći rituale s njom.
Nadam se da će vam ove upute biti od koristi, a ako je išta ostalo nejasno, slobodno mi se obratite putem komentara na ovaj post, ili putem obrasca za kontakt.

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.