16.6.13

Litha (21.06.)

Litha je starorimski naziv koji se u wicci koristi za ljetni suncostaj koji pada najčešće na 20. ili 21. lipnja. Ove godine ćemo ovaj vrhunac ljeta doživjeti 21. lipnja. Sunce je u ovo doba godine najjače i najsjajnije, ali tada i dan traje najdulje. Logično je da će se ovo i slaviti jer tko ne voli Sunce? Radeći rituale za Lithu se pokušava produljiti još ljeto i zadržati plodnost zemlje koja će nestati čim dođe zima. 

Sunce je važno kao simbol Boga, pa bih spomenula, nadovezujući se na ovo, dva aspekta Boga na koje ste mogli naići u drugim postovima - Kralja hrasta i Kralja božikovine. Kralj hrasta vlada proljećem i ljetom, a Kralj božikovine tijekom jeseni i zime. Dva suncostaja su vrijeme preokreta kada jedan od ta dva aspekta pobjeđuje i time ostvaruje "pravo" na vladavinu tijekom te polovice godine. Tako se i na ljetnom suncostaju, po mitologiji, vodi borba između ova dva kralja. Ovaj put pobjeđuje Kralj božikovine, a Kralj hrasta sniva slatki san do Yulea (zimskog suncostaja) kada će se ista bitka ponoviti, on pobijediti, a time i Sunce dobiti na snazi.  

U vezi s ovim su nastale brojne priče u narodnoj predaji vezane uz požrtvovnost/žrtvovanje Kralja hrasta kako bi se prirodna ravnoteža uspostavila (tj. kako bi došla zima). U nekima je Kralj hrasta spaljen, u ostalima oslijepljen ili čak postavljen na T križ (Robert Graves ovaj mit uspoređuje s onim o Samsonu kojemu su oduzete moći i u kojemu je oslijepljen). Graves također smatra da je Ivan Krstitelj (koji je ubijen 24. lipnja) bio smatran ekvivalentom Kralja hrasta. Bilo je sasvim prirodno nakon njegove smrti "okruniti hrastom" Isusa Krista - osobu koja je logični Ivanov nasljednik te koju je sam Ivan krstio. 

Iako se tijekom ovog sabata treba voditi računa o ovom mitu borbe između dvaju aspekata Boga, ne smije se zaboraviti i na Božicu koja je za ovo vrijeme Majka. Kako je ovaj sabat posvećen vatri (Sunce), tako je posvećen i vodi kao njezinoj suprotnosti.  

Zamolila bih vas da ne miješate Lithu i Beltane, što ljudi često čine. Došlo je do zabune tijekom vremena tako da neki ovaj datum uzimaju za dan sjedinjenja Božice i Boga, makar je to zapravo Beltane. Lako je moguće da je za ovaj spoj tradicija i mitologije "kriv" sv. Patrik koji je premjestio Irsku "noć vatrometa" s Beltanea (01.05.) na večer uoči dana sv. Ivana Krstitelja. Ovo je sve bilo s ciljem pokušaja brisanja paganske povijesti iz Irske, no naziv Beltane je irsko ime za svibanj tako da se ova dva blagdana nisu mogla tako lako pomiješati izuzev van Irske (kao što se i dogodilo). Zbog ovoga se nemojte čuditi ako naiđete na neke sličnosti između ova dva sabata. 

Neki od zajedničkih običaja su svakako paljenje vatre (i vatrometa), preskakanje te vatre (praktičnija verzija je zapaliti dvije vatre/svijeće i proći između njih), ali i vođenje stoke kroz njezin pepeo (ili opet između dvije vatre, ali više o ovome možete pročitati u postu o Beltaneu). U nekim se zemljama čak vjerovalo da će usjev rasti onoliko visoko koliko se uspije preskočiti vatru! Neki su smatrali da će zemlja biti plodnija ako se po njoj pospe pepeo od ove vatre. Bilo je i raznih drugih običaja koje se ne može tako lako povezati s Beltaneom poput kotrljanja nizbrdo i paljenja kola (simbola Sunca).  

Očito je da je simbolika vatre od izuzetne važnosti za ovaj sabat pa je logično da će se to iskazati i u ritualu. Inače se vatra pali u kotlu, ali se za ovu priliku on koristi za držanje vode (kojom svećenica škropi ostale članove kovena). Tada poprima naziv Cerridwenin kotao (pripada božici Cerridwen) koji je u mitologiji i tijekom vremena postao poznat kao kotao mudrosti i pjesničke inspiracije. Kako bi se ovaj problem riješio, element vatre se može zastupiti postavljanjem dvaju svijeća. 

Zbog toplog vremena, ovo je jedan od najpogodnijih sabata za obavljati ritual nag (eng. skyclad) što se prije smatralo povoljnim za žene koje žele zatrudnjeti. Obično bi prošetale kroz vrt nage kako bi svoju plodnost podijelile i s biljkama koje tu uzgajaju. Naravno, ovo nije novi običaj. Smatralo se da šetnja nagih osoba kroz polje osigurava plodnost polja. Često se u ovo uvodilo jahanje konjića/metli (falusni simboli), što se s vremenom odlično uklopilo u stereotip vještica. Nemojte me shvatiti krivo, ovo nije obaveza! Vi možete raditi unutra, možete raditi i u potpunosti odjenuti...na vama je :) ja samo govorim koji su bili običaji.


Kako je ovo ipak razdoblje kada priroda buja, vrijedi istaknuti kako možete njezine plodove iskoristiti :) Prikladni mirisi za vaš oltar su limun, mirta, bor i ruža, a boje pokušajte držati što veselijima i prirodnijima (dugine boje i tamno zelena). Ovo je i prigodno razdoblje za sušenje biljaka (za čajeve ili druge pripravke). Za dodatan ukras možete upotrijebiti i kotao sa cvijećem ili čak načiniti krug od cvijeća (uz otvaranje kruga athaméom i/ili elementima). 

Za vas nadobudne, preporučila bih da pročitate poglavlje "The Fire-Festivals of Europe" u knjizi The Golden Bough od Frazera. Ima odličnih stvari u njoj općenito, ali je ovo poglavlje direktno vezano uz Lithu i njezine običaje :D 

Sabat: Litha
Izgovor: /liθa/ (jednostavnije /lita/)
Datum: 21.06.
Ostala imena: Midsummer, ljetni solsticij/suncostaj,
Aerra Litha
Faza Boga: Zeleni Bog, na vrhuncu snage,
Kralj božikovine pobjeđuje Kralja

hrasta 
Faza Božice: Majka (na vrhuncu plodnosti, trudna)
Simbolika:
Vrhunac energije (sunčeve i magijske),
održavanje i slavljenje sunčeve snage te
plodnosti
Običaji:
Preskakanje vatre/prolaženje između 
dvije vatre, paljenje kotača, sušenje
biljaka, kotrljanje nizbrdo, hodanje nag
kroz vrt/polje
Simboli & boje:
Plava, zelena, žuta, dugine boje, tamno
zelena, zrcala za hvatanje sunčeve 
svjetlosti, kotač, kotao sa cvijećem/
mačem
Prigodna hrana: Dok ne napravim vlastitu kuharicu,
preporučam vam da pogledate sljedeće
web stranice za inspiraciju :D
Svakako, hrana treba biti svježa pošto
je ljeto ^^
Raven and Crone recepti za Lithu
My Moonlit Path - recepti 1
My Moonlit Path - recepti 2
A evo i neki moji recepti:
Limun kuglice
Biškoti od meda i lavande
Prigodni mirisi: Limun, mirta, bor, ruža

Želim vam svima unaprijed sretnu Lithu i sreću sa pravljenjem kolača, valjanjem po sunem obasjanoj travi i, na kraju krajeva, u ritualu :D

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat

2 komentara:

  1. prekrasno! uživam čitajući svaki dio!

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala na ovom i svim ostalim tekstovima! jos jedna istomisljenica je rodena

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.