28.6.13

Izrada vrećice za rune

Ovim postom započinjem ciklus postova koji će biti posvećeni runama. O samim runama ću govoriti dodano u kasnijim postovima, ali mislim da je barem potrebno reći što su one. 

Rune su sistem pisma koje su se koristile ujedno i za proricanje. Pismo se koristilo zapravo u svim germanskim zemljama u zapadnoj Europi. Sama riječ "runa" znači misterij ili tajna i vuče korijene od germanske riječi raunen (rezati, oblikovati, dubiti; rune su se prvotno ugravirale u drvo ili kamen).

One se obično drže u vrećici koja služi da zadrži njihovu energiju, ali može poslužiti i tijekom proricanja (o tome ću u kasnijim postovima). Ova vrećica je obično napravljena od nekakvog baršunastog materijala i najčešće crne boje. Zapravo može biti bilo koji fini neprozirni tamni materijal makar ćete sada viđati okolo vrećice svakakvih boja i dezena, a primjećujem da su u zadnje vrijeme jako popularne pletene vrećice pa ako znate plesti, zašto ne? Vjerojatno se pitate zbog čega neprozirna i zašto baš mora biti crna/tamna? Obje ove karakteristike imaju veze sa slabom propustljivošću energije (sjetite se samo kako crna boja i neprozirni materijali ne propuštaju svjetlo). Prije nego što se rune počnu koristiti, obično ih se posveti i pročisti, a neki i meditiraju na njima tj. programiraju ih (kao što se radi sa kristalima kada se meditira nad njima imajući na umu cilj koji se želi postići pomoću tog objekta). Sve ovo uvjetuje stvaranje posebne energije oko svake rune koja će, na neki način, imati svoju osobnost. Ta energija se može izgubiti ako ih držite van vrećice, ili se pak može "kontaminirati" drugom energijom koja ne mora nužno biti pozitivna. Svakako, što više meditirate nad runama i što ih više koristite, to će njihova energija biti jača, a rezultati proricanja precizniji (makar veliki faktor svakako igra i vaše znanje i vještina tumačenja runa). Pošto ovaj post nije posvećen ovoj temi, vratila bih se na vrećicu koja će vam biti važna. Napravila sam dvije takve za svoja dva seta runa pa sam htjela s vama podijeliti proces jer sam zadovoljna rezultatom.

Ali zbog čega uopće raditi vrećicu sami kada je možete naprosto naručiti s e-baya za male novce? Sjetite se da uvijek ponavljam kako je nešto jače ako unesete svoju energiju u to. Sigurno ćete više energije uložiti ako sami izradite vrećicu nego ako samo pritisnute dva gumba i ako vam je netko drugi dostavi. :)

Evo kako moje vrećice izgledaju. Znam da nije glamurozno, ali vi možete svoje ukrasiti kako god želite. Možete zaštiti sliku, ušiti neki natpis ili simbol, a česta je praksa ušivanja nekog simbola zaštite kao dodatna "sigurnosna mjera". :)


No krenimo na samu izradu. Opisati ću vam kako sam je ja radila, iako vam nitko ne brani izmijeniti ono što vam ne odgovara. 

Potrebno je: 

  • baršun ili sličan materijal (2 komada dimenzija 15x30cm)
  • nešto čime ćete označavati (kreda/konac)
  • škarice (oštre!)
  • crni konac (pošto je moja crna, ali možete sami odabrati boju prema svom dizajnu)
  • igle (2)
  • konop (boje po želji, duljine cca. 40cm)
  • ravnalo
Ja sam potrošila 1h i 15 minuta radeći veću vrećicu od one dvije koja je dimenzija kao navedeno poviše i zaista nisam potrošila puno novaca (oko 40kn ili čak i manje). Materijale možete nabaviti u bilo kojem dućanu tekstila ili papirnici.

Postupak:

1.  Skupite sav potreban materijal.

2.  Presavijte materijal kojeg ste kupili (jer ga nećete nigdje moći kupiti u ovim dimenzijama nego ćete morati ovo sami skrojiti) i uzmite škare, ravnalo i nešto čime ćete označavati (neka bude dobro vidljivo). Ja sam ga presavila kako bi baršun bio izvani i iznutra pošto je moj materijal bio takav, ali i kako bi vrećica bila čvršća.











3.  Uzmite širinu od 15cm. Dobro izmjerite na više točaka, označite ih kredom te povucite ravnalom ravnu liniju po kojoj ćete rezati. Za visinu uzmite 30cm. Opet označite na više mjesta i povucite liniju. Po dvjema linijama (koje sada čine pravokutnik) režite. Ja sam označavala bijelim koncem (koji se jako dobro vidi na crnoj podlozi) jer nisam imala krede pri ruci.

4.  Dobit ćete 2 pravokutnika dimenzija 15x30cm.











5.  Uzmite iglu i konac i zašijte rubove. Ne brinite ako nije savršeno jer će ovo ionako biti s unutrašnje strane vrećice. Ne zaboravite kada dođete do kraja konca na jednom mjestu više puta proći iglom kako biste učvrstili kraj da se konac ne izvlači. Sada ćete imati jedan pravokutnik.


6.  Presavijte na pola tkaninu (na dužoj strani). Jedan rub do pola zašijte i ostavite tu iglu i konac! Uzmite konop i postavite ga uz jedan gornji rub i presavijte taj rub prema vanka (zapamtite, kasnije ćete vrećicu okrenuti naopako!). Koncem zašijte rub tako da ostane presavijen pritom pazeći da ne zašijete i konop (važno je da tu i tamo provjerite da li konop bez problema prolazi kroz rupu koju radite).


7.  Isto napravite i s drugom stranom.








8.  Vratite se na dopola sašivenu bočnu stranu vrećice i zašijte je do vrha (tj. do spoja gornjeg presavijenog ruba). Isto to napravite s drugom bočnom stranom. Sada će vrećica zapravo biti u potpunosti sašivena.










9.  Izokrenite vrećicu naopako. Na slici lijevo je vidljiv proštep izbliza kada je okrenut naopako.




10.  Zavežite konop tako da zatvorite vrećicu. 

11.  Spremite ju na sigurno mjesto i pripremite se na skorašnje punjenje vrećice runama i posvećivanje :D

Napomena: 
Ako želite manje ili veće dimenzije, prilagodite to ovim instrukcijama, ali uzmite u obzir da ćete presavijati materijal kako biste zašili bočne rubove vrećice i da treba bit cca. 2cm viška na gornjem rubu za presavijanje materijala preko konopa. 

Nadam se da ćete uživati u izradi vaše vrećice, a ako vam nešto možda nije jasno, možete me slobodno pitati.

Sljedeći post će biti o samoj izradi runa i njihovim značenjima pa se pripremite! :D
vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.