17.6.13

Britain's Wicca Man - dokumentarni film

Prije nekoliko tjedana sam naišla na najavu za dokumentarni film Britain's Wicca Man (u slobodnom prijevodu Britanski wiccan) koji govori o Geraldu Gardneru i osnovama wicce. Strašno me zaintrigirao, a još i više kada sam shvatila da ga ne mogu naći! Problem je bio to što je bio prikazan na kanalu ABC u Australiji, a time je i bio rezerviran samo za australske gledatelje. Pretražila sam cijeli internet, ali bezuspješno.....do danas! :D Izgleda da ga je netko postavio na Youtube čim je izašao u Veliku Britaniju. Mislim da moramo svi biti zahvalni na tome ;)

Odmah ispod možete pogledati najavu, ako vas to dovoljno zaintrigira, možete pogledati i cijeli film kojeg također možete naći u ovom postu.

Najavu za Britain's Wicca Man možete pogledati na Vimeu.

Dokumentarni film Britain's Wicca Man


Dokumentarni film vodi poznati prof. Ronald Hutton koji je napisao mnoštvo knjiga koje se bave povijesnim i religijskom temama, no njegov fokus je svakako povijest britanskog paganizam. U filmu se pojavljuju još neke poznate ličnost modernog okultizma poput Christine Oakley-Harrington (Visoke svećenice), Gardnerova biografa Philipa Heseltona, Johna Belhama-Paynea (Visokog svećenika) i drugih. 

Iako je prilično kratak, ovaj me film oduševio prvenstveno jer predstavlja wiccu u njenom pravom svjetlu. Čak i snimke Geralda Gardnera nisu preokrenute kako bi odale krivi dojam. Izrazito mi je drago što su stavili snimku njega kako opovrgava da su vještičji rituali orgije, što su stalno naglašavali da je u fokusu wicce priroda i što je jednostavno rečeno da se ne radi o štovanju Sotone. Makar je sve ovo do sada bezbroj puta naglašeno, nekima i dalje ne ulazi u glavu!

Simpatično mi je što su naveli i primjer slavnog filma Čovjek od pruća (eng. The Wicker Man, što je zapravo igra riječima pošto se riječi "wicker" i "wicca" isto čitaju po standardnom britanskom) koji u potpunosti odaje krivu sliku wicce. Ovo već zalazi u područje popularne vještičje kulture o kojoj također planiram pisati kad-tad na blogu. Zanimljivo je kako se vještičarstvo interpretira u medijima poput filma ili knjiga.

Također su dotaknute još neke zanimljive teme na koje ljudi obično ne obraćaju pozornost, poput odnosa vojske i policije prema paganskim vjerama. Već sam nekoliko rasprava vodila o tome kako je teško komponirati vještičji zakon (naudi nikome) sa poslom policajca, ili još teže, vojnika.

Ovo je odlična prilika za najavu mog sljedećeg posta. U filmu se spominje i slavna 1951. godina koja je označila kraj progona vještica povlačenjem Zakona o vještičarstvu (eng. Witchcraft acts). Točan datum bi bio 22. lipnja 1951. koji nam se bliži. Ovdje ne bih o tome jer ću se na tu temu raspisati uskoro. 

Sve u svemu, film preporučam svakome koga interesira vještičarstvo i wicca, a zaključak filma bih svakako svrstala među najbolje "definicije" wicce i vještičarstva uopće!
"Whereas other faiths say 'This is what you should feel about the Divine', this one says 'This is how you can feel divine'.
"Dok druge vjere kažu 'Ovako bi se trebao osjećati prema Božanskom', ova kaže 'Ovako se možeš osjećati božanstveno'." 
Nadam se da ćete uživati u filmu jednako koliko i ja! :)

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.