8.7.13

Izrada runa

Ovaj post posvećujem vrlo važnom dijelu proricanju runama, a to je sama izrada runa! Kako ćete proricati njima ako ih još ne posjedujete? Haha. Ako se sjećate, posljednji sam post na ovu temu posvetila načinu izrade vrećice za vaše rune. Sada bi bilo vrijeme da napunite vašu vrećicu, zar ne? 

Rune se može raditi skoro od bilo kojeg materijala (prirodnog naravno). Najčešće ih se dobiva tako da se granu reže na tanke "ploške" drva, a za označavanja runa se ili pali drvo ili urezuje ili crta po njemu. Ovaj je način omiljen jer se smatra da svaka runa treba biti istog oblika kako ne bismo mogli znati po opipu koja je koja (jer se one izvlače iz vrećice prilikom proricanja, a kada bismo znali svaku po obliku onda bi se mogli namještati rezultati). 

Ja sam oba dva seta svojih runa napravila od oblutaka s plaže. Iako ću možda nakon nekog vremena i naučiti na pamet oblike, preferiram ovo jer je svaka runa zasebna i svaka ima drukčiji karakter, a mislim da nesavršenost kamenja ovo odlično izražava. No kada se i nauče na pamet oblici onda se počnu koristiti druge tehnike izvlačenja runa. :)

Uz to se još može napraviti malene pločice od gline i zapeći ih te na njih napisati rune.

Ovdje bih se osvrnula nešto detaljnije na prva dva spomenuta načina izrade runa - od oblutaka i od drva. Za prvu tehniku na žalost nemam svojih fotografija, ali vam zaista neće biti ni potrebne jer je tehnika iznimno jednostavna dok je druga tehnika nešto kompliciranija pa mi je jedna prijateljica poslala slike svojih runa i svog procesa izrade pa joj zahvaljujem ovom prilikom na tome! :D

No zašto uopće izrađivati sami rune kada ih se sada može naručiti s interneta ili kupiti u dućanu? Kao što sam do sada već tisuću puta ponovila (a ponavljati ću još u nedogled), što više uložite vlastite energije u nešto, to će ono biti učinkovitije! Time što više truda i vremena uložite u izradu runa, to će one biti kvalitetnije, bolje se ponašati tijekom proricanja (pokazivati preciznije rezultate), ali ćete i vi biti usklađeni s njima i obratno. No pređimo sada na stvar. :)

Kako izraditi kamene rune

Fotografija mog seta runa koje sam označavala bijelom temperom i prelakirala bezbojnim lakom

O ovome vam mogu pričati iz prve ruke pošto sam, kao što sam napomenula, svoje rune radila od oblutaka. Iznijeti ću vam najjednostavniji mogući način izrade runa ovdje, a nešto kompliciraniji način njihove izrade (graviranjem) možete naći na ovoj web stranici.

Potrebno:

  • 24 (ili 25 ako se odlučite imati onu dodatnu praznu runu) kamenčića/oblutaka
  • vodootporni flomaster vaše omiljene boje / tempera neke boje po vašem odabiru
  • bezbojni lak (u slučaju da ne radite vodootpornim flomasterom)

Postupak:

  1. Nađite 24 kamenčića/oblutka otprilike jednake veličine (ja sam svoje tražila uz more, ali ako vam more nije blizu onda potražite po okolnim brdašcima ili uz rijeku bilo kakvo relativno oblo kamenje; kažem oblo jer je lakše onda po njemu pisati/slikati). Svaki kamenčić će kasnije biti zasebna runa.
  2. Udobno se smjestite s njima. Stavite ih sa strane bez da ih raspoređujete. Bit je u tome da svaki kamen odabere sam koju će runu predstavljati. Ispred sebe stavite popis runa (kojeg ću napisati u sljedećem postu i uz to navesti značenje svake rune).
  3. Nasumično odaberite prvi kamen s hrpe i meditirajte na njemu. Zahvalite mu na tome što će vam poslužiti kao runa.
  4. Vidite na popisu koja je prva runa po redu. Taj će kamen biti ta runa. 
  5. Uzmite vodootporni flomaster vaše omiljene boje ili pak običnu temperu te boje (ili bilo koje boje koja se dobro vidi na podlozi). Njime nacrtajte tu runu na kamen (ili ako koristite temperu, umočite kist u boju bez upotrebe vode i naslikajte simbol).
  6. Ostavite kist/flomaster sa strane. Pričekajte da se boja osuši malo (niti minutu jer se oboje jako brzo suše) i meditirajte na značenje te rune (sukladno onome što piše na papiru pred vama). Vizualizirajte kako se simbol te rune spaja sa samim kamenom (ili kojim god materijalom radite zapravo) i kako oni postaju jedno držeći pritom tu runu u ruci ili prekrivajući je rukama. Možete zamisliti i kako se ona pročišćava od svih negativnosti.
  7. Ponovite ovaj proces sa svakom runom pritom stavljajući sa strane dovršene rune kako se ne bi pomiješale s nedovršenima.
Napomena: u slučaju da ne radite vodootpornim flomasterom, biti će potrebno prelakirati rune bezbojnim lakom (ja sam koristila lak za nokte makar možete potražiti druge vrste lakova u dućanima za likovnu opremu/dućanima za boje i lakove itd.). 
Mnogi su protiv ovoga jer smatraju da lak onemogućava izbijanje energije svake rune tj. da ih on sputava na jedan način i time pogoršava kvalitetu proricanja. Meni je jedan set runa prelakiran, a drugi nije i zaista ne vidim razlika u njihovoj funkcionalnosti, ali odluka je na vama. Svakako stoji da je preporučljivo da rune budu od što prirodnijih materijala, a lak baš i nije prirodan, no što je tu je. 

Kako izraditi drvene rune

Na ovome zaista zahvaljujem prijateljici koja mi je opisala cijeli postupak u detalje i dokumentirala ga pomoću fotografije. Donosim vam njezin (nešto pojednostavnjeni) tekst i fotografije. 

Poželjno je, dakako, da rune budu dio iste grane (ili većeg komada drveta, kao u ovom slučaju) i da budu jednake veličine i oblika. Drvene rune su najčešće napravljene tako se jedna grana zapravo reže na kolute, ali je ovdje upotrijebljena drvena ploča koja je rezana na pravokutnike.

Potrebno:

  • podloga od nekog tvrđeg materijala (kod graviranja i pirografije)
  • olovka ili flomaster (boja ovisi o tome koliko je svijetla podloga koju označavate)
  • ravnalo ili trokut
  • škripac tj. stega
  • pila za drvo (u ovom slučaju, školska pilica)
  • brusni papir (za lagano zaobljavanje rubova)
  • mini bušilica (s glodalima za urezivanje znakova)
  • lemilica (ako ćete pirografijom tj.“paljenjem“ crtati u drvu) ili kvalitetan vodootporni flomaster (ako ćete ispisivati znakove) ili pak akrilne boje za drvo (ako ćete oslikavati znakove)
  • lak (bezbojni lak za drvo kojeg možete naći u dućanu za boje i lakove, ja inače koristim ili ovaj Chromosov ili ovaj Tessarolov lak za čamce)
  • laneno ulje
  • kistovi za bojanje i za lakiranje
  • stara krpa, razrjeđivač (ili aceton) za čišćenje kistova od laka
  • čaša s vodom i sve one sitne priručne stvarčice koje ne treba naglašavati
Podloga (u ovom slučaju drvena)
Škripac/stega
Pile za drvo
Mini hobby bušilica
Lemilica, 60W (po potrebi ako radite pirografijom)
Flomasteri, ravnalo, olovke itd.
Kistovi, boje, lak, krpe i sve ostalo navedeno poviše
Sirovina (u ovom slučaju mahagonijino drvo)

Izrada:

Napomena: u slučaju da radite kružne rune (poput onih na prvoj slici ovog posta), možete preskočiti korake 1, 2 i 3 jer ćete samo trebati imati osušenu granu koju ćete izrezati pilom na kolute. Dalje možete nastaviti normalno s korakom 4 i nastaviti dalje po uputama.
P.S. isto vrijedi za lakiranje kao i kod kamenih runa (dakle ne morate ih lakirati ako se protivite tome).

1. Uzmite sirovinu i izmjerite (ravnalom) i označite veličinu runa (2 x 1,5cm) na njoj bijelom olovkom (ili nekom drugom vidljivom bojom).
2. Pričvrstite drvo stegom i pilom režite po označenim linijama kako biste dobili 24 (ili 25 ako želite i onu jednu praznu runu) kvadra. Izrezane kvadre možete vidjeti na ovoj fotografiji.
3. Uzmite bušilicu s nastavkom za brušenje. Ako to nemate, onda može poslužiti brusni papir makar je to mnogo dugotrajniji posao. Brušenjem sada treba zaobliti bridove kvadrova kako bi izgledali kao na sljedećoj slici.

4. Uzmite popis runa i njihovih simbola. Na svaki kvadar nacrtajte flomasterom/olovkom simbol kojeg ćete gravirati u sljedećem koraku.

5. Uzmite bušilicu s glodalima i ugravirajte simbole prema simbolima koje ste prethodno nacrtali flomasterom/olovkom.
6. Polirajte tj. fino izbrusite rune.
7. Premažite rune lanenim uljem koje će oplemeniti drvo i spriječiti njegovo pucanje. Pustite da se suši barem 24 sata. Znati ćete da se osušilo kada više ne ostavlja mastan, sjajan trag na prstima. (fotografija nakon premaza).
8. Tek kada su i drvo i utori suhi nakon premazivanja lanenim uljem se može prijeći na bojanje. Ovdje je upotrijebljena akrilna zlatna boja. Nakon što se boja osuši možete sastrugati višak (ono što je van gravura) i, ako imate još volje, dodatno ispolirati rune da rubovi gravure budu jasni i da se sve skupa ljepše ističe.
9. Bezbojnim lakom za drvo ponovno premažite runu sa svake strane. Dovoljna je jedna ruka, a za iznimno visoki sjaj i zaštitu možete staviti i dvije ruke. Računajte da rune s obje strane morate premazati i da se svaka ruka suši od 12-24 sata. Ali za svaku slučaj pročitajte upute na samome laku.

I to bi bilo to što se tiče same izrade runa, no posao vam još nije gotov kada ste ih jednom napravili.

Pročišćavanje i posvećivanje runa

Prije nego što počnete raditi s runama, preporučila bih vam da ih posvetite i pročistite (neovisno od kojeg materijala bile).
Ovo se obično radi u sklopu nekog rituala (ili ezbata ili sabata, iako se za sabate obično ne gata, ali se pročišćavanja i posvećivanja mogu tada obavljati).

Za pročistiti naprosto prođite preko vrećice s runama (s runama unutra, naravno) kroz sva četiri elementa:
  • Poškropite vodom (koju ste prethodno pročistili solju)
  • Prođite vrećicom iznad plamena oltarne svijeće
  • Pospite malo soli na vrećicu
  • Prođite vrećicom iznad dima incensa
Možete i svaku runu posebno pročišćavati, ali ovo oduzme puno vremena. Ako se odlučite na ovo, omogućit će vam priliku da se zaista zbližite sa svakom runom još više. Prilikom pročišćavanja možete meditirati opet nad njima i njihovim značenjima (kao što ste činili tijekom izrade kamenih runa), a pomaže i izgovoriti svake ime na glas što će dodatno zapečatiti njezinu osobnost.

Ja ih nisam pročišćavala ali jesam "pečatila" znakove u rune kao što sam opisala u procesu izrade kamenih runa. No, posvetila ih jesam.

Za posvećivanje naprosto nakon pročišćavanja poljubite vrećicu i svojim riječima izjavite što vam te rune znače i zašto ćete ih koristiti i zamolite Boga i Božicu za blagoslov. Možete uz ovo vizualizirati kako vaša energija ulazi u njih (naravno to nije direktno vaša jer bi vas to iscrpilo već zamolite Boga i Božicu da vam daju tu energiju ili je posudite od univerzuma; ionako će se ta energija vratiti na ovaj ili onaj način dok ih budete koristili). ;)

U sljedećem postu očekujte priču o povijesti runa, opise i značenja svake rune te nekoliko načina proricanja.

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 7:

  1. Alo draga, veseli me vidjeti još jedan koristan post, mada nisam još na nekoristan naišla :D
    Htjedoh ti samo reći da ovo za lak ja nisam nigdje čula i nema mi baš smisla tako da mislim da se nemaš razloga brinuti. Pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa i ne brinem se jer vidim da nema smisla :) haha. Hvala ti ^^ evo za koji dan ću nastaviti sa ovom serijom postova :) vjerojatno će još 2 posta biti taman (jedan za značenjima runa i jedna sa načinima proricanja). :*

      Izbriši
  2. Imam pitanje. Citala sam u knjizi o gatanju i naisla na metodu gatanja iz bijelih kamencica i vidjela da je prilicno slicno. A na internetu nema uopće nista o tim bijelim kamencicima, pa me zanima da li je to slicno? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možeš li mi reći koja je točno knjiga? Jer ako nije kvalitetan izvor lako je moguće da metoda nije priznata (ne kažem da možda ne bi funkcionirala). Po opisu ne mogu baš puno zaključiti.

      Izbriši
  3. Knjiga je "Sibila - Knjiga Gatalica" Izdavac je Astral Vesna, 1994

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih ti preporučila tu knjigu niti išta od tog nakladnika. Nije kvalitetna literatura, odnosno nije povjerljiva. Koliko sam uspjela istražiti, ljudi uspoređuju te knjige s onima Viktorije Faust, a njih sam imala u rukama i zaista su grozne. Barem one koje se tiču "vještičje" tematike. Ne mogu ništa konkretno reći za romane.
      Ako te zanima neka konkretna tehnika proricanja mogu ti preporučiti puno kvalitetniju literaturu, ali ne mogu obećati da će biti na hrvatskom.

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.