27.11.12

Simbolizam u wicci

Simboli imaju ogromnu ulogu u wicci, počevši od Boga i Božice koje su simboli ujedinjene prirode, arhetipovi muškarca i žene i simboli spolnosti/plodnosti uopće. Zasebno opet imaju simboliku. Svaki sabat ima svoje značenje i prikladnu simboliku (bilo opću simboliku tog blagdana ili simbolične predmete, pjesme i običaje). Poznato trostruko pravilo nije doslovnog nego prenesenog značenja tj. simboličkog značenja. Ono ne govori da će nam se sve što napravimo doslovno vratiti tri puta, nego općenito what goes around comes  around. Ima još mnogo simbola o kojima bih mogla pričati na dugo i na široko, ali ću u ovom postu istaknuti samo one "najvažnije" (niti jedan simbol nije manje važan, samo su neki češće u upotrebi od drugih ili na širem području uvriježeni).
Dodatno o maloprije spomenutim temama i simbolima vezanih uz njih možete pročitati u sekciji "sabati", postu o vjerovanjima te opći pregled u postu "Što je wicca?"

Simboli se koriste u wicci za razne stvari: pojednostavljivanje zapisa u vašoj knjizi sjenki, kao simboli stupnjeva, mišljenja, ideja, a neki su čak integrirani u cijela pisma (runsko pismo, thebansko pismo itd.).

Jedan od najpoznatijih simbola u wicci je pentakl. Radi se o petokrakoj zvijezdi koja se nalazi unutar kruga. Važno je naglasiti da postoji više vrsta pentakla, a razlikuju se po onome što se nalaze unutar njih i po tome kako su krakovi okrenuti. Pentakl s vrhom put gore je simbol wicce. Ovaj se znak koristi od barem 2,400.g.pr.n.e., ali je tek nedavno uveden u wiccu. Pet krakova pentagrama predstavljaju elemente (najgornji=duša, prvi desno od njega=voda, donji desni=vatra, donji lijevi=zemlja, gornji lijevi=zrak), a krug koji se nalazi oko zvjezdolikog dijela njih spaja, kao što su i u stvarnom životu svi elementi međusobno povezani. Ovaj krug također simbolizira krug života (reinkarnaciju u koju većina wiccana vjeruje), kolo godine (prijelaz godišnjih doba), krug kao savršeni oblik itd. Druga varijanta pentakla je pentagram (izgleda isto kao pentakl samo što nema krug okolo već izgleda samo kao petokraka zvijezda). Oba znaka su simboli zaštite (zbog čega se često koriste u otvaranju kruga, pročišćavanju raznih predmeta i posvećivanju).

Ne smijemo, naravno, izostaviti simbole Boga i Božice. Najpoznatiji simbol Božica je trostruki Mjesec koji odražava tri aspekta Božice: Djevicu, Majku i Staricu. Simbol Djevice je rastući Mjesec (lijevi), simbol Majke je puni Mjesec (u sredini), a simbol Starice je padajući Mjesec (desni). Mjesec je, sam po sebi, povezan za ženama (menstrualni ciklus i Mjesečev ciklus traju jednako, generalno gledajući 28 dana). Drugi simbol Božice je nekakva opća figura žene (nazvat ćemo je plodna žena) s istaknutim bokovima (i povremeno grudima). Spirala može/ne mora biti ucrtana negdje po tijelu. Grudi i bokovi su istaknuti kao simboli ženstvenosti (bokovi=rađanje, plodnost; grudi=hranjenje djeteta), a spirala je ponovno jedan simbol života (a time i plodnosti). Postoje dvije vrste spirala, ova koja se okreće u smjeru kazaljke na satu (od početne točke se vrte udesno) i čije je glavno značenje reinkarnacija tj. ponovno rođenje, dok se druga spirala okreće obrnuto od smjera kazaljke na satu (od početne točke ide nalijevo) simbol spiritualnosti.

Glavni simbol Boga je sličan simbolu bika u zodijaku; krug s polumjesecom na vrhu (ili pojednostavnjeno, krug sa zakrivljenom crtom poviše). Ovo je, preciznije rečeno, simbol Rogatog Boga gdje krug simbolizira glavu/lice, a polumjesec/zakrivljena linija rogove. Pričala sam o Rogatom Bogu u više navrata, ali ću se nakratko vratiti na njega. Naime, Rogati Bog je jedna od dva oblika Boga (drugi je Zeleni Bog koji vlada tijekom proljeća i ljeta), a dobio je ime po rogovima životinja koje su se lovile tijekom zimskih (i jesenskih) mjeseci kada čovjek nije mogao živjeti samo na biljkama pa je lovio životinje za mesto, ali i krzno za odjeću i kosti za oružje/nakit itd. 

Važni su i simboli elemenata. Postoji nekoliko varijacija na temu, a nekoliko ću vam postaviti ovdje :)
Simbol vatre je trokut s vrhom put gore (zapamtite po izgledu plamena). Voda kao suprotni element vatri (vatra se gasi vodom) je trokut s vrhom okrenut put dolje. Simbol zemlje je trokut put dolje s crtom (zapamtite tako da pokazuje put dolje), a simbol Zraka (opet suprotan element zemlji) je trokut put gore s crtom (pokazuje put gore).


Druga varijanta simbola elemenata je ova ipod. Simbol za zemlju je kvadrat (broj 4 je inače najstabilniji broj, a zemlja najstabilnija od četiriju elemenata, brojka 4 je također povezana sa čvrstoćom, jasnoćom i strogošću što su sve osobine zemlje). Krug sa točkom u sredini je simbol za zrak (ja sam ga zapamtila kao oblik mete prema kojoj leti strelica; također simbol zraka). Simbol vatre je sličan prethodnom; trokut okrenut prema gore, samo što je ovdje još upisan u krug. Simbol vode je krug podijeljen po sredini crtom (zapamtite ga po horizontu koji vizualno dijeli vodu od neba).

Yoni (originalno nema prikaz
Božice u sredini)
Važni simboli plodnosti su još slavni simbol falusa i manje poznati yoni simbol. Falus (od lat. phallus) je simbol muškog spolovila, a yoni (sanskrit. yoni) je simbol ženskog spolovila. Ovo nije ništa prosto i smatram da apsolutno ne treba imati negativni prizvuk. Čovjek bi trebao prihvatiti svoju spolnost (ne se razmetati njome, ali je isto tako i ne sputavati). Ipak je upravo spolnost to što omogućava život, a do sada ste mogli shvatiti da se plodnost (i ljudska, i zemljina plodnost) cijeni i slavi u wicci (pa i drugim paganskim religijama). Jonski simboli su uglavnom pojednostavljene varijante oblika vagine, ili različiti oblici koje se može raditi i rukama (možda ćete naići na ove položaje tijekom rituala).

Falusan je bilo koji znak koji je dugačak i uspravan. Upravo su zbog toga mač, athamé i štap simboli muške plodnosti u wicci (koristiti ćete sigurno jednu od ove tri opcije tijekom rituala, ako ne i dvije). Komplementarno ovome, "žensko" oruđe u umijeću je bilo što u što predmeti ulaze (posude, kalež itd.) ili se umaču. Isto tako ćete imati na oltaru posudu za vodu i posudu za sol. Voda je ženski simbol (sjetite se plodne vode u maternici trudnice u kojoj pliva dijete), a sol simbol muške plodnosti i pročišćavanja (sjetite se bijele boje spermija). Kada se ova voda i sol pomiješaju, koriste se za pročišćavanje i posvećivanje predmeta (pa i označavanje kruga).

Naravno, ne smijem zaboraviti spomenuti predivni simbol kruga. On ima jako mnogo značenja. Kruga je oduvijek, uz kvadrat, smatram savršenim oblikom. Simbol je vječnosti, ciklusa i sklada. U wicci poprima značenje vječnog života (ali i reinkarnacije, uz spiralu), ciklusa života, ciklusa godine (izmjene godišnjih doba), ali i kola godine (osam sabata). Kolo/kotač je još jedna varijanta simbola kruga na koju ćete naići. Krug je jako važan za rituale jer se koristi pri svakom radu. Naime, oblik kruga se čini po tlu kada se stvara sveti prostor (prostor za ritual). Crta se prvo athaméon/mačem/štapom i potom se po njegovom rubu prolazi elementima. O ovome  neću puno ovdje jer o tome možete pročitati u starijem postu "Forma rituala".

Možda ćete čitajući neke ritual naići na termine "Poza Božice/Izidina poza" (Goddess pose/Isis pose). Ovo je poza koja se uglavnom koristi pri zazivanju Božice (naići ćete na nju u nekim izvedbama Charge of the Goddess (tj. Vodstva Božice). Poza izgleda otprilike ovako: noge su u raskoraku a ruke koje stoje paralelno sa zemljom su savijene u laktovima. Postoje, naravno, varijante na temu, a obično će se raditi o dubljini raskoraka. Ova će vam poza možda biti poznata i iz yoge, ako se njome bavite.
Kada spominjemo Izidu, moramo spomenuti i Ozirisa. Postoji i Oziris poza/Poza Boga (God pose/Osiris pose). Dobila je ime po opće poznatoj pozi Ozirisa u kojoj je prikazan na skoro svakom likovnom djelu. Poza izgleda ovako: noge su skupljene (ili u blagom raskoraku) a ruke su dignute do razine prsa (ili opuštene uz tijelo) i savijene u laktovima te ukrštene tako da se šakama diraju ramena. Naravno, neće svaki pojedinac niti svaka tradicija koristiti niti ove nazive, niti ove poze, ali sam smatrala da ih je vrijedno spomenuti :)

Naići ćete i na termine widdershins i deosil. Ovo nisu fizički objekti već smjerovi u kojima ćete se kretati prilikom izvođenja rituala. Deosil je smjer kazaljke na satu (dakle od početne točke put desno). Ovaj se smjer obično koristi za sve, ali ga neki koriste isključivo za otvaranje kruga (athameom i elementima), pročišćavanja predmeta i slično, dok će neki za zatvaranje kruga preferirati smjer widdershins (obrnuto od smjera kazaljke na satu tj. od početne točke pa nalijevo). Osobno volim koristit deosil za sve (uključujući i zatvaranje kruga). Bilo je mnogo rasprava o ovome. U jednoj takvoj sam naišla na tvrdnju da widdershins smjer (koji inače služi za istjerivanje/lišavanje se nečega)  može "odsvetiti" ili "zaprljati" ono što se pročistili i posvetili. Sad...na vama je kako ćete raditi. Možete još malo dublje ući u temu pa dati svoje mišljenje :D

Još neki simboli uključuju razne oblike čvorova od kojih ću istaknuti dva: triquetru i Brighidin čvor.

Triquetra je jedna varijacija trokuta koja simbolizira u wicci tri aspekta Božice (Djevica, Majka, Starica) ili tri zemaljska područja vode, zemlje i zraka, ali i jedinstvo Uma, Tijela i Duha. Originalno je keltski znak kojemu se ne zna točno od kada datira, ali se zna da je najjednostavniji čvor od svih keltskih. Također se može koristiti za zaštitu. Postoje, naravno, razne varijacije na temu koje se uglavnom razlikuju po duljini krakova, a ponekad se može naći i krug oko znaka koji simbolizira vječnost.

Maloprije spomenut Brighidin križ je irski čvor kojeg se radi od prirodnih materijala uglavnom (od trske ili rjeđe slame). Sastoji se od kvadratnoga središta čiji se krakovi dalje radijalno šire (trska je spiralno zavrnuta).  Kršćani su posvojili ovaj simbol jer je Brighid/Brigid/Brigit originalno bila paganska božica plodnost i zaštitnica pjesnika, liječnika, kovača, obrtnika i radnika. Slavi je se 1. veljače kao donositeljicu proljeća. Smatra se da ovaj znak služi za zaštitu, pa ga se često stavlja po kući kako bi je  zaštitilo od požara i drugih zala. Mit vezan uz sv. Brigid (kršćanska svetica) ide ovako: sv. Brigid je išla pomoći starcu na samrti (koji naravno nije bio kršćanin nego paganin). Ona je pričala s njim i pokušavala mu olakšati bolove u posljednjim trenucima. Tek kada je počela plesti ovaj čvor slame koju je našla na podu i objasnila mu njegovo značenje od  su njegovi bolovi postali lakši te je pristao da bude kršten i time se preobratio na kršćanstvo. U svakom slučaju je zanimljiva pričica :)

Još jedan križ kojeg vrijedi spomenuti je solarni križ. Vrlo je sličan simbolu kotača godine. Uglavnom se radi o jednostavnom krugu u kojem je upisan križ/samo dvije ukrštene linije. Četiri točke na kojima linije dodiruju krug su dva solsticija i dva ekvinocija u godini, pa je jasno da on predstavlja ciklus godine i da se orijentira prema Suncu.

Jedan manje poznati simbol je tzv. vještičji znak (eng. Witch's sign) koji je sačinjen od pravokutnika kojeg ravna linija dijeli okomito po sredini i slova X koji križa opet tu liniju. Ove linije skupa tvore nekakav monogram rimske brojke trinaest (XIII) koja se smatra idealnom brojkom članova u kovenu.

Jedan od mojih najdražih znakova je stablo života/svijeta. Ovaj pojam danas postoji u mnogim religijama i vjerovanjima, a smatra se da je nastao kod Kelta. Poznato da je su Druidi štovali drveće, ali posebno hrast (moćno, visoko drvo). Tako gledajući u ta stabla se činilo kao da dosežu sve do neba i time spajaju zemlju i nebo. Ovaj znak predstavlja upravo ovu vezu između neba i zemlje. Obično se radi o prikazu drva čije korijenje zrcali grane. Često se nalazi unutar kruga, ali može stajati i bez njega.

Naravno da svi ovi navedeni simboli imaju svoje inačice. Dovoljno je samo utipkati u google neki od ovih pojmova i naći ćete mnoge interpretacije i likovne prikaze, ali će svi oni biti u suštini isti. Ovdje sam istakla neke važnije pojedinačne simbole i u najkraćim crtama napisala nešto o njima, no ovo još nije kraj. Htjela bih još istaknuti da važnu simboliku imaju i razna pisma koja su se razvila tijekom stoljeća. Posebno mjesto u wicci zauzimaju runska abeceda i tebanska abeceda (eng. Theban alphabet).

Runska abeceda je germanski oblik pisanja koji se razvio još u 2./1.st.pr.n.e. Koristile su se za proricanje, ali i za pisanje. Danas se smatraju jako praktičnima zbog svog izgleda. Naime, radi se o kombinacijama ravnih linija za koje osoba ne mora imate neke posebne likovne vještice da bi izvela. Zbog ravnih linija ih je lako urezivati u predmete, ali ih se također i piše brzo. Najstariji oblik runskog pisma je tzv. Stari Futhark (Elder Futhark) koji je i dan danas najkorišteniji oblik runa. Možete očekivati u nekoj budućnosti posebni post o ovim runama, jer su mi jako drage :) a i ima se što o njima pisati! :D

Tebansko pismo je već dosta mlađe od runa.(16.st.). Nešto je kompliciranije za pisanje i rjeđe se koristi, ali je također postalo uvriježeno u wicci i nekim drugim neopaganskim religijama.

Naravno, ovo nisu jedina dva pisma kojima se možete koristiti. Neki se čak koriste i nekim oblicima vilenjačkog pisma koje je također postalo popularno (možda zbog Tolkiena i njegove slavne trilogije Gospodara prstenova?), ili pak raznim Enohijanskim pismima. Neki čak odluče izmisliti neko svoje pismo :) Uzmite u obzir da se ova pisma obično koriste za šifriranje nečega, ali isto tako dobivaju na magijskoj snazi jer, ako se njima ne koristite svaki dan, potrebno je nešto više vremena da se nešto napiše u njima i time se unosi više truda i energije u ono što radite. A ako se sjećate starijih postova, istaknula sam da čin/objekt dobiva na magijskoj snazi što se više energije unese u njega.

Postoji još mnogo simbola o kojima bih mogla pričati; o posebnoj simbolici svakog dijela rituala, do simbola unutar sabata i ezbata, simbolike raznih običaja, znakova zodijaka, planeta itd. no mislim da je ovo za sada dovoljno :) ako imate želju saznati nešto više, možete i sami malo istražiti ovo područje :D a ako želite ćuti nešto od mene, javite se u komentaru/preko e-maila i vrlo rado ću nadopuniti ovu temu.

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 9:

  1. Presretan sam kada znam da netko iskusan kao vi/ti I jos zivi u splitu vodi ovako savrseni blog....koji mi je ogromna pomoc u kreiranju vlastitih misli o ovom podrucju.....samo tako nastavi....pohvala cook book jer obozavam kuhati

    Vas vjerni pratitelj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj pa baš da sam nešto previše iskusna, ne bih rekla :) barem prema nekima koji se ovim bave desetljećima. Ali hvala na komplimentu :) može na "ti" :) i zar si i ti iz Splita?

      A nove recepte ću dodavat kako budu prolazili Sabbati :) svake godine malo po malo i skupit će se za cijelu knjigu :D haha.

      Izbriši
    2. Da I ja sam iz Splita I taman kad sam pomislio da sam jedini pronadem tebe....zaista, blog je predobar toliko toga sam naucio novog a I promijenio sam stajaliste od mnogo toga....tvoje misli mi pomazu u kreiranju vlastitih I bas te radi toga I toliko cjenim jer cjenim ljude koji posluze kao uzor I hvala ti na tomu

      Izbriši
    3. U tom slučaju pogledaj linkove s desne strane bloga. Vidjet ćeš jedan link facebooka koji ti vodi do naše facebook grupe (Wicca-Split) i 5. link po redu (gdje je pentagram sa slovima W i S) ti vodi do mog foruma :) ako imaš volje, prikključi se :) ima ti dosta ekipe iz Splita i okolice, iako ima i od svugdje, pa i npr. BiH. Dobrodošao si svakako! :D
      p.s. drago mi je da ti se toliko sviđa blog. Javi mi se na mail ako ti išta zatreba (retenez.moi@gmail.com) i bili bi mi drago da sugeriraš ako želiš o nečemu posebnom čitati :D

      Izbriši
    4. Svakako cu se pridruzit I pogledat linkove...hvala

      Izbriši
  2. When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify
    me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive four emails with the exact same comment.
    There has to be a means you can remove me from
    that service? Appreciate it!

    Also visit my web page - colla

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hi there! :)
      Well the only suggestion I can give you for now is the following:
      When you receive the next e-mail, scroll down to the bottom of it and see if there is some sort of "unsubscribe" or "stop following" button. I hope this helps. If not, contact me again and I'll see what I can do, but I can say for sure that I cannot "remove you" from anywhere because I don't even have access to the people who follow all my posts and comments. Blogger was designed to give the readers the ability to control this so...not much more I can do.
      And please do inform me if this solves your problem. It would be very useful! :)

      Izbriši
  3. http://data1.whicdn.com/images/165868254/large.jpg znas li sto znaci taj simbol?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Google ima odgovore na sve :)
      http://harrypotter.wikia.com/wiki/Sign_of_the_Deathly_Hallows

      http://www.answerbag.com/q_view/3023597

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.