14.3.14

Plodnost i Ostara


Proljeće nam je pokucalo na vrata! Skoro sam se u potpunosti oprostila od zimske odjeće i počela već nositi lagane proljetne jakne. Dani su se produljili, Sunce je postalo jače sijati i sve mi se čini mnogo optimističnijim. Nije ni čudo da se svi krenu razbuđivati u vrijeme proljeća!

Kao što neki od vas sigurno dobro znaju, Ostara nam je iza ugla; točnije za šest dana pošto ove godine pada na 20. ožujka. :) Ovo je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila pisati o ovoj temi. Ako vam je poznata pozadina Ostare, onda ćete zasigurno znati kako se plodnost uklapa u cijelu ovu priču.

Veza između Ostare i plodnost je nepobitna jer je vidljiva već u samom imenu ovog sabata. Ostara je ime teutonske (tj. germanske) božice Sunca, a Sunce je univerzalni simbol plodnosti, rasta i topline. Rast Sunca najavljuje dolazak proljeća te je još izravniji simbol plodnosti pošto se u proljeće dani produlje, biljke počnu nicati i bujati, a životinje se može vidjeti kako trče na sve strane. Ostara (mislim pritom na sabat) se još zove i Eostre. Ovo je ime također povezano s plodnošću jer je to ujedno i ime anglosaksonske božice plodnosti.

U mnogim paganskim tradicijama koje priznaju i muško i žensko božanstvo, proljeće je period ravnoteže između to dvoje. Muško božanstvo (tj. Bog) u ovom vrijeme dostiže zrelost, a Božica se budi iz svog zimskog sna. U wicci je on Zeleni Čovjek, a ona je Djeva. Oni se zbližavaju u ovom periodu godine i pripremaju se voditi ljubav na Beltane.

Očite poveznice proljeća i plodnosti (a time i Ostare) se može vidjeti svugdje u prirodi. Ožujak i travanj su vrijeme kada se koti lanad, kada žabe polažu svoja jaja, a ptičice grade gnijezda, pjevaju zavodničke pjesme i liježu jaja. Pošto su dani topliji i kiša nježnija (ali i češća), biljke počinju bujati, a cvjetovi cvasti.

Proljeće mi je osobno najdraži dio godine. Tada konačno mogu opet sjesti na svoju biciklu, voziti se u među drvećem, uživati u svježem zraku i šetati u prirodi umjesto da stojim u skučenim, zadimljenim kafićima jer je previše hladno da bi se izašlo vani. A to što mi je rođendan u proljeće ovo sve čini još ljepših! :D 

Ako želite slaviti Ostaru, to je najbolje raditi na otvorenom dok vas Sunce još može blagosloviti svojim zrakama. Posudite od prirode što možete za ukrase; koristite zelenilo i cvijeće da ukrasite vaš oltar, napravite si lijepi vijenac od cvijeća i slavite sve što nam je priroda podarila! Ja znam da ja hoću.

Prekrasni dodaci vašem oltaru su jaja i simboli zečeva pošto su oboje povezani s plodnošću. Simbolizam jaja jesu novi počeci, ponovno rođenje, ciklus života i u konačnici plodnost. Bojanje jaja može biti jako lijepa aktivnost za ovaj blagdan i odličan način povezivanja sa životom i prirodom.

Zečeve se može vidjeti u ovo doba kako skakuću po livadama...ili bolje rečeno trče kao ludi. Ovo se naziva proljetnim ludilom (eng. March madness, dosl. prev. ludilo ožujka) jer je ovo vrijeme parenja zečeva. Mužjaci u ovo vrijeme love ženke kako bi se parili, dok ih ženke pokušavaju otjerati boksanjem ako nisu spremne za parenje. Također, zečeve se u ovo doba godine može mnogo češće vidjeti po danu jer su dani dulji i naprosto su prisiljeni pariti se i po danu (iako preferiraju noć) pošto su ženke sposobne začeti samo nekoliko sati tijekom svakog dana. Zbog sposobnosti zečeva da se razmnožavaju jako brzo, od rane dobi i k tome vrlo često, odavno su prihvaćeni kao simbol plodnosti u mnogim kulturama. Što mislite odakle potječe izraz "razmnožavaju se kao zečevi"?

Još jedan očiti simbol plodnosti su sjemenke; oni su izvor novog života koji nam omogućava da pratimo čudo rasta iz dana u dan. Sađenje sjemenki je također vrlo popularna aktivnost na ritualima Ostare, ali je ovo ujedno i svakodnevna, svjetovna aktivnost u doba proljeća. Svi poljoprivrednici dobro znaju da sve trave/povrće tj. biljke općenito treba saditi tijekom ožujka, ili najkasnije početkom travnja. Sjemenke su postale i omiljeni dodatak u jelima za Ostaru; i ja planiram dodati sjemenke sezama u vlastiti recept za ovaj blagdan kojeg ću podijeliti s vama čim prije! :D

Za Ostaru se nadam da ćete izdvojiti malo vremena za uživanje u prirodi koja je trenutno u punom cvatu. Upijte malo Sunca, opustite se na nekoj livadi, idite na dugu šetnju u prirodu, ili obrišite prašinu sa svoje bicikle...samo izađite u prirodu. Ovo će vam sigurno vratiti nešto energije koja vam je bila toliko potrebna nakon duge, umarajuće zime i oživiti vam duh.

Nadam se da ćete se lijepo proslaviti za ovaj proljetni ekvinocij kako god ga odlučili slaviti!
Do sljedećeg puta, 
vaša Witch's Cat

Izgleda da neke biljke odlično uspijevaju
ako ih se zasadi u ljuskama jaja...
Pokušajte napraviti jajolike svijeće :D odlična
su arts&crafts ideja za Ostaru!
Ni ukrašavanje vaših metli nije na odmetu. :) ...to jest, ako
ste vještica. :D
...a možete raditi i manje pa ih nositi!
A možete pokušati i ukrasiti vlastitu
košaru s jajima pomoću prirodnog cvijeća!
Vijenci su još jedna odlična kreativna opcija!
Evo i nekoliko lijepih ideja za vaš oltar :D






Sretna Ostara! :D

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.