11.8.13

Metode proricanja runama

Nakon što ste napravili, pročistili i posvetili vaše rune, one će vam stati u vrećici koja će vam, osim za njihovu zaštitu, služiti i tijekom proricanja. Navedene metode nisu jedine, ali jesu najučestalije, a mogu reći iz osobnog iskustva da su jako dobre te prilično jednostavne.

Što trebate napraviti prije proricanja?

Biti će vam potrebna čista bijela krpa (od bilo kojeg materijala) koja će vam služiti kao podloga za proricanje. Ja sam svoju pročistila i posvetila kada i vrećicu pa vam preporučim da napravite isto te da je držite u vrećici skupa s runama. Nju ćete rasprostrijeti prije nego što počnete proricati. 

Sami proces proricanja započinje, kao i uvijek, s postavljanjem pitanje i njegovom vizualizacijom. Ako pitanje nije vezano za vas, pokušajte što jasnije zamisliti osobu na koju se odnosi i probuditi što više asocijacija na nju. Neki često znaju postaviti fotografiju te osobe ispred sebe ako ona ne može osobno biti prisutna. 

Ovo nije sve. Potrebno je još nekoliko stvari napraviti prije nego što počnete bacati rune. Dakle, trebate:
  • rasprostrijeti podlogu i pripremiti okruženje tako da radite neometano i da se možete skoncentrirati
  • postaviti pitanje i vizualizirati ga (možete ga postaviti na glas, ali ne morate)
  • tresti vrećicu s runama kako bi se one izmiješale, cijelo vrijeme se koncentrirajući na pitanje i asocijacije
  • kada osjetite da ste unijeli dovoljno energije i koncentracije u navedeni proces, možete početi s izvlačenjem runa na jedan od sljedećih načina

Metode:

Napomena: sve se rune čitaju licem put gore osim ako nije naglašeno drukčije. Kako biste ih tumačili, pogledajte značenja runa u ovom postu. Ako odlučite uključiti obrnuta tumačenja runa, onda ih ostavite onako kako ste ih izvukli, a ako odlučite tumačiti rune samo po klasičnim (uspravnim) značenjima, ona svaku runu okrenite uspravno kada je izvučete.

1. S jednom runom


Ova metoda služi sa dobivanje brzih i jednostavnih odgovora. Smisli se pitanje i nasumično se iz vrećice izvuče jedna runa te se po njenom značenju odluči odgovor.









2. Dva aspekta


Izvlače se dvije rune koje predstavljaju dvije strane problema. Desnom rukom se izvlači runa za aspekt svjesne ličnosti ("poznati" svijet, ono što doživljavamo osjetilima), a lijevom rukom runu za aspekt nesvjesnog (kaos/potencije koje ne doživljavamo osjetilima). Potom se iščitavaju značenja runa prema tablici. Desna runa će predstavljati poznatu, fizičku stranu problema, dok će lijeva runa predstavljati onu nama nevidljivu stranu problema.


3. Tri sudbine


Ova je metoda dobra za tumačenje cjelokupne situacije i za dobivanje savjeta za postupke. Izvuku se tri rune i polože jedna do druge licem put gore. Prva (lijeva) predstavlja prošlost i ono što je prouzročilo situaciju. Druga predstavlja sadašnjost i odluku koja treba biti donesena. Treća (desna) runa predstavlja budućnost i sudbinu, ili naprosto ono što slijedi.




4. Direktan odgovor

Izvlače se 2-3 rune i tumače se u skladu s pitanjem koje mora biti vrlo direktno.

5. Tijek vremena


Izvlače se tri puta po tri rune. Prvi set runa (gornji red) predstavlja prošlost, drugi set (središnji) sadašnjost i treći set (donji) budućnost. Rune se čitaju s lijeva na desno, a redovi su vodoravni.








6. Slobodna formacija

Pitanje se razdvaja na "sastavne dijelove" i za svako potpitanje se izvlači  runa. Uzmimo, na primjer, da je glavno pitanje "Kako se mogu riješiti negativnog utjecaja?". Ovo pitanje će se potom razdvojiti na potpitanja koja bi mogla glasiti:
1. Odakle dolazi taj utjecaj?
2. Kroz koga/što djeluje? itd.
Potpitanja može biti i više od dva, ali se za svako potpitanje mora izvući nova runa dok ne dobijete zaokruženi odgovor na glavno pitanje.

7. Četiri strane


Rune se postave u krug na četiri strane svijeta. Interpretiraju se redoslijedom ISTOK (rođenje), JUG (život), ZAPAD (starost), SJEVER (smrt).

Neki ponekad spajaju ovu metodu nazivajući je "četiri strane", ali koristeći formu metode križa (dakle upotrebljavajući pet runa umjesto četiri). U tom slučaju gornja runa (položena na sjeveru) predstavlja sudbinu i vanjske sile koje vam mogu predstavljati izazove (a može pokazati i što vas je dovelo do te određene situacije). Desna runa (na istoku) govori o tome kamo se situacija kreće i kako se stvari mijenjaju (te kako ovo sve utječe na vaše razmišljanje). Donja runa (na jugu) predstavlja onu glavu silu u situaciji koja sve pokreće te je povezana s voljom, vanjskom aktivnostima (i onim što ih pokreće). Lijeva runa (na zapadu) govori o vašim osjećajima, mašti, ljubavi, dobrobiti, obitelji i može ukazati na nešto što napušta situaciju. Središnja runa (ona peta koje nema na fotografiji) govori o ishodu i sažima sve ove sile kako bi vam rekla kamo cijela situacija vodi.

8. Pentagram


Rune se postave na krajeve pet krakova (zamišljenog) pentagrama. Interpretiraju se povezujući se s odgovarajućim elementima kraka. Gornji krak predstavlja dušu (to je očita simbolika), prvi desni krak predstavlja vodu (emocije), donji desni vatru (srce i strasti), donji lijevi zemlju (fizičko tijelo, ovozemaljsko), gornji lijevi zrak (um, misli, ideje).





9. Križ


Pet runa se postavi u obliku grčkog križa. Lijeva runa predstavlja važni element prošlost, srednja runa odlučujući element sadašnjosti, gornja runa silu koja ti pomaže, donja runa silu koja odmaže, a desna runa kritični element budućnosti. One se i postavljaju u navedenom redoslijedu.






10. Vilica


Ova se metoda upotrebljava u kritičnim trenucima promjene, a služi za saznavanje važnosti situacije. Lijeva runa predstavlja prvi mogući ishod, desna runa drugi mogući ishod, a donja runa je odlučujuća; ona koja govori što će se zapravo dogoditi.







11. Dijamant


Upotrebljava se za dublje razumijevanje situacije. Lijeva i desna runa su sile koje utječu na situaciju, donja runa je baza situacije a gornja runa je zaključak.









12. Devet runa



Ovo je najkompliciraniji i meni najdraži način. Također je i najprecizniji jer detaljno izloži situaciju i položaj osobe u smislu duševnog puta. Iz vrećice izvucite devet runa bez gledanja. Koncentrirajte se na pitanje dok ih lagano treskate u ruci i bacite ih na krpu. Prvo se tumače one rune koje su okrenute licem prema gore. One predstavljaju sadašnjost i ono što je dovelo do te situacije. Što su bliže sredini krpe, to su važnije, a što su dalje, to su općenitije (na fotografiji sam ovu udaljenost od središta prikazala spiralom). One koje se dodiruju ili su jako blizu jedna drugoj su uglavnom povezane ili utječu međusobno jedna na drugu. Nakon ovoga se okreću one rune (jedna po jedna) koje su pale licem prema dolje. One predstavljaju budućnost, vanjske utjecaje i moguće rasplete. Nakon ovoga je dobro izvući još jednu ruku koja će potvrditi ili opovrgnuti dotadašnje tumačenje.






To bi bile sve metode koje vam ja mogu prenijeti. Nadam se da ćete biti zadovoljni s ishodima vaših čitanja i da ćete naći metodu koja vam najviše odgovara. Ovim postom zaključujem ciklus postova na temu runa pa ću uskoro prijeći i na druge metode proricanja. 

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 5:

  1. Kakvo je tumačenje 25-e prazne rune i kako ona menja značaj susednih?

    OdgovoriIzbriši
  2. Koje je tumačenje prazne rune i na koji način menja značenje okolnih?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prazna runa se zove wyrd (sudbina).

      Ona obično predstavlja karmu i neke faktore na koje naprosto ne može utjecati. Ona može predstavljati i početak i kraj i govori o direktnom kontaktu pojedinca sa svojom sudbinom.

      Ona naprosto upozorava pojedinca koji ju izvuče da su neki nepoznati čimbenici na koje ne možemo utjecati trenutno na djelu. Ona je ujedno i ispit vjere jer nam govori da su neke stvari u rukama neke više sile (bio to Bog ili što god vi percipirali kao tu višu silu).

      Ona zapravo ne mijenja značenje ostalih runa; ostale se rune njoj pokoravaju kako se meni čini. Ostale je rune potrebno shvatiti kao savjete ako se pojavi prazna runa.

      Razlog zbog kojeg nisam puno pričala o njoj jest to što ona nije spadala u originalni Elder Futhark set runa nego je dodana tek u novije doba (mislin tamo negdje 80ih godina prošlog stoljeća).

      Nadam se da sam vam pomogla! :)

      Izbriši
  3. zanima me cija je ovo metoda proricanja runama?
    Da li su ove gore iscrtane rune Freyine, Hagalove ili Tyrove rune proricanja? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi anonimčke/anonimko,
      ovo su metode proricanja koje sam skupila iz više izvora. Inače, nijedna metoda se ne pripisuje "jednom autoru/izumitelju" ako vam to išta znači.
      A u vezi ove podjele, bojim se da ste krivo shvatili. Rune su jedan set; jedna cjelina. Podjela na Freyine, Hagalove i Tyrove rune nije podjela na setove runa, već skupine unutar jednog runskog seta koje su svrstane (tradicionalno) u ove skupine zbog zajedničkih karakteristika koju su opet povezane sa specifičnim božanstvom. Dakle Freyine, Hagalove i Tyrove rune sve skupa čine rune (uz eventualno praznu runu koja je relativno noviji dodatak setu runa).
      Nadam se da sam vam odgovorila na pitanje. :)
      Pozdrav!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.