2.2.13

Izrada Brigidinog križa

U prošlom sam postu o Imbolcu pisala o Brigidinom križu i dala link jedne stranice koja opisuje kako se radi. Tako sam se odlučila baciti na posao i pokušati sama izraditi Brigidin križ. :) Izgleda da je uspio, ali uz malu improvizaciju.

Već sam u tom postu navela da bi na otoku Man zadnji dan siječnja jedna osoba skupila hrpu trske/slame i došla na vrata svoje obitelji (svaka obitelj ovo radi za sebe, da budemo jasni) i pokucala na vrata na što bi se odazvala majka u kući. Poslala bi nekoga da otvori vrata i potom zaželjela "Brigid" (dakle osobi na vratima koja predstavlja ovu Božicu) dobrodošlicu na što bi osoba na vratima odgovorila: "Neka Bog blagoslovi ljude u ovoj kući". Tada bi se slamu poprskalo nekim oblikom svete vodice i počelo bi se sa pletenjem Brigidinih križeva. Kada bi bilo ispleteno dovoljno križeva, ostatak slame bi se zakopao i onda je slijedila gozba! Na prvi dan veljače bi se križevi od prošle godine zapalili i zamijenjeni novima u kućanstvu.

Brigidini križevi su simbol Irske, pošto je i sama Brigid irska božica, a i sv. Brigid irska svetica. Kršćanska verzija priče ide tako da je sv. Brigid počela plesti ovaj križ kraj očeve samrtne postelje (ili pak samrtne postelje nekog irskog plemića/grofa). Njezin je otac bio pagan i nije htio biti pokršten, no kada je čuo što ovaj križ predstavlja, uvidio je svoju pogrešku i predomislio se. Tradicionalno se križ radi od trske (ili čak slame) jer je sv. Brigid po priči počela plest ovaj križ od trske koja je bila nasuta po podu (zbog topline i mekoće). 

Primjer fylfota na prozoru u Bloxhamu,
Engleska
Sam simbol se sastoji od kvadrataske forme u sredini iz koje izlaze četiri "zrake". Neki smatraju da ovaj simbol ima veze sa kotačem godine koji isto tako ima središnju formu i četiri kraka koji predstavljaju četiri Sunčeva sabata (dakle ravnodnevnice i suncostaje) koji dijele godinu na četiri godišnja doba. Još dva simbola na koja podsjeća su swastika (vjerojatno vam svima poznat simbol koji je dobio ime prema sanskritskoj riječi svastika koja se odnosi na bilo koji sretni predmet) i fylfot (koji na engleskome znači fill the foot tj. ispuniti dno nečega. Ovaj se simbol koristio za ispunjavanje praznih prostora na dnu prozora i draperija u srednjovjekovnima crkvama).

Križ se vješa iznad ulaza u kuće kako bi je štitio od zla, ili pak vatre. Pošto ovaj dio nema veze sa kršćanskom pričom, ovo upućuje na stariji, paganski običaj iz kojeg je priča o sv. Brigid vjerojatno i potekla. Jaka osobnost božice Brigid, ali i jaka simbolika ovog križa nas može dovesti do povezivanja s irskom riječju Brigi tj. snagom.

Kako izraditi križ

Potrebno vam je 14 dužih komada nekog materijala i 4 manja komada za zavezati krajeve. Tradicionalni materijali su, kao što sam navela, slama ili trska. Ako to nemate pri ruci, naravno da možete koristiti bilo koji drugi savitljivi materijal. Ja sam pokušala s konopom, ali je bilo jako zeznuto, pa sam se na kraju snašla s onom soboslikarskom ljepljivom žutom trakom koju možete za 10ak kuna naći u bilo kojem dućanu s bojama, lakovima, pa čak i umjetničkim dućanima i papirnicama (i to raznih širina!). Ovdje ću opisati postupak po tome kako sam ja radila, a ako ne koristite traku onda možete naprosto zanemariti prva dva koraka. :)

Uzela sam broj 14 jer kada se izradi križ, svaki krak će imati 7 "vrhova" (ako razumijete što želim reći). Ovih sedam vrhova predstavljaju broj dana u jednom tjednu, a četiri kraka predstavljaju četiri tjedna u mjesecu. Time se dobije 28 dana u mjesecu veljače koja se po tome izdvaja od drugih mjeseci. :) Naravno, možete se odlučiti na neku veću brojku pa će vam križ izgledati znatno okruglije, ali vam svakako ne bih preporučila manje. 

Potrebno je:

  • škare
  • materijal vašeg odabira (trska/slama/konop/žica/soboslikarska traka ili neki drugi materijal, iako bi bilo bolje nešto prirodno)
  • malo dobre volje i vremena

Postupak:

  1. Uzmite traku i izrežite na 14 (ili drugi broj po vašoj želji) jednakih dijelova (makar ni ovo nije nužno potrebno pošto možete kratiti vrhove kasnije).
  2. Svaki komad zasebno vrtite oko njegove osi kako biste dobili trake (pogledajte prve dvije slike).
  3. Sada ćete imati 14 takvih zavrnutih traka, ili ako se kratili neki drugi materijal, 14 komada tog materijala :) (slika 3)
  4. Uzmite dvije trake i prekrižite ih tako da oblikuju znak plusa (+) tj. grčki križ (križ sa četiri kraka iste duljine). (slika 4)
  5. Uzmite treći komad materijala i savijte preko desnog kraka na pola kao na slici 5.
  6. Uzmite još jedan komad materijala i savijte preko prethodnog komada kao što ste i maloprije napravili (slika 6) tako da se sada ta dva komada križaju.
  7. Na slici broj sedam možete vidjeti kako bi vam središte križa sada trebalo izgledati.
  8. Nastavite tako savijati komad za komadom dok ne dođete do posljednjeg komada materijala. I njega isto tako savijte kao što ste do sada, ali predzadnji komad malo izvucite kao na slici broj osam.
  9. Provucite oba kraka zadnjeg komada kroz ovaj predzadnji komad kojeg ste izvukli malo i povucite ga natrag (ga=predzadnji komad). Na ovaj ste način učvrstili i ovaj posljednji komad. (slika 9 je iz bliza)
  10. Sada ćete imati skoro gotov Brigidin križ. Ostaje samo da pričvrstite krajeve. Trebali biste imati sedam završetaka na svakom od četiri kraka. Sada uzmite ponovno traku (ili drugi materijal). Izrežite četiri manja komada materijala (ako radite trakom onda ih opet savijte kao u koraku broj dva). (slike 10 i 11)
  11. Kako bi vam bilo lakše razumjeti me, ova ću četiri kraća dijela nazvati vezicama. Jednim komadom omotajte jedan krak, drugim drugi i tako dalje sve dok niste obavili sva četiri kraka križa. Obavijajte vezicama krakove koliko vam dopušta duljina vezice. Možete zavezati maleni čvor, a ako radite trakom, dovoljno je samo zavrtiti dvama dijelovima vezice jednima oko druge i saviti u bilo koju stranu i zalijepiti će se. (slika 12)
  12. Ako vam smetaju nejednake duljine traka na krakovima, možete škarama odstraniti višak (meni je jako lijepo vidjeti tu nejednakost jer mi izgleda prirodnije, ali na vama je).
  13. Posvetite, pročistite križ...kako vas je god volja i objesite ga gdje vam odgovara kako bi štitio prostor vašeg odabira. :D


I eto vam Brigidinog križa. :D Nadam se da sam dobro sve objasnila, a u slučaju da nisam pokušajte se poslužiti web stranicom koju sam vam navela u prvom paragrafu posta, a da ne tražite možete izravno kliknuti ovdje. Ja sam radila po uputama koje su navedene upravo na toj web stranici i zadovoljna sam rezultatom. :) Nadam se da ćete i vi biti. :D

U slučaju daljnjih nejasnoća, možete mi se obratiti e-mailom ili ostaviti komentar s upitom. :D Rado ću pomoći kako god znam!

Uživajte u izradi vašeg križa i još jednom vam blagoslovljeni Imbolc želim!
Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

1 komentar:

  1. pozdrav

    opet je počelo? http://www.imdb.com/title/tt1428538/

    izvrnuli su priču potpuno...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.