2.12.13

Paganska glazba

Kako bismo svi skupa odmorili naše umove od napornih radnih dana na poslu, fakultetu, ili u školi, htjela bih vam preporučiti neke paganske glazbene izvođače koji su mi s vremenom iznimno prirasli srcu. Paganska glazba je danas široki pojam i kao i svaki drugi žanr glazbe, i ona ima svoje podjele; paganski folk, metal, rock itd. Neki bi čak uvrstili i ambijentalnu glazbu u ovu kategoriju, a zasigurno ćete primijetiti da postoji i "New Age" žanr glazbe. Naravno, neću vas zamarati definicijama ovih ili onih žanrova. Najbolje ćete saznati o čemu se radi slušajući tu glazbu. 

Istaknula bih nekoliko meni najdražih izvođača dijelom jer smatram da bi vam se neke njihove pjesme mogle jako lijepo uklopiti u neki ritual, meditaciju i slično (jer meni zaista jesu), ali prvenstveno jer želim podijeliti svoju ljubav prema glazbi s vama u nadi da će vas sljedeće pjesme učiniti opuštenima i sretnima kao što i mene učine svaki put kada ih poslušam.

1. Omnia 

Ovo je ujedno i prvi paganski bend kojeg sam čula, ali mi je ostao najdraži. Slušam ih već godinama i nikako da mi dosade. Brojne njihove pjesme su upotpunile moje rituale i naprosto me bacile u trans. Nadam se da vas oni usrećiti koliko su i mene!



2. Damh the Bard

Moja potraga za izvođačem koji će nadmašiti Omniu je skoro bila završena kada sam naišla na Damha. Ovaj simpatični čovjek me oduševio svojim tekstovima, a moram mu pohvaliti i glazbenu produkciju. Zaista je  pravi bard jer me je oborio s nogu svojim pjesničkim talentom.



3. Faun

Makar im je većina pjesama na njemačkom, njihova zvučnost me obori s nogu iako apsolutno nemam pojma o čemu pjevaju. Svakako vam preporučam album "Eden" na sljedećem videu. :)



4. Sava

Za sve ljubitelje srednjovjekovne glazbe. :) U njihovim pjesmama prevladava neobičan zvuk njemačke varijante gajdi (tzv. sackpfeife), a meni upravo on daje specifičnost ovoj grupi izvođača.



5. Rapalje

Ovo je danski bend koji svira srednjovjekovnu glazbe Irske i Škotske...da. A kombinacija mi je genijalna! Većina pjesama im je izrazito vesela i tjera vas da se dignete i zaplešete.


6. S. J. Tucker

Još sam na početku svog paganskog puta čula glazbenu obradu slavne Vještičje pouke tj. the Witches' Rune. Tada nisam znala da ju je uglazbila S. J. Tucker. Ipak, ovdje neću izdvojiti tu pjesmu već jednu drugu koja me je opila svojom ritmičnošću i pijevnošću.


7. The Moon and the Nightspirit

Mnogo su "nježniji" od prijašnjih izvođača i zbog toga me mogu smiriti i ubaciti u jedan drugi svijet u kojemu ne postoje brige fizičke realnosti...


8. Gaia Consort

Beskrajno mnogo puta sam slušala njihovu pjesmu "Drawing Down the Moon" prilikom nekog ezbata i uvijek bi mi stvorila jedan lijepi, mistični ugođaj. Ovaj bend ima mnoštvo pjesama koje su vezane uz paganske tradicije, a posebice uz wiccu.


9. Gaelic Storm

Iako se za njih ne može nužno reći da su paganski bend, oni jesu folk grupa a njihovi ritmovi odgovaraju veseloj paganskoj naravi ako ništa drugo. :D


10. Hagalaz' Runedance

Do sada smo se kretali po Škotskoj, Irskoj, Engleskoj i slično, pa bi bilo vrijeme da odemo malo sjevernije. Ova grupa ima nešto "mračniji" ton od prijašnjih i inspirirana je germanskim kulturama. Ne mogu ih slušati svaki dan; naprosto baš moram biti raspoložena za njih, ali to ne znači da ih vi nećete moći slušati bez prekida. :)


U prijašnjem postu o podizanju grupne energije sam govorila o važnosti zvuka, odnosno glazbe, pri izvođenju rituala. Glazba je nešto što je od pamtivijeka ljudima služilo kao portal u druge svjetove, ubacivalo ih u druga stanja svijesti i više duhovne sfere. Njezina uloga se do dana današnjeg nije znatno promijenila. Zvuk, odnosno sluh ima jednu posebnu moć koju smatram da druga osjetila imaju u znatno manjoj količini. Možda sam ja naprosto preveliki zaljubljenik u glazbu i slobodno me ispravite ako sam u krivu, ali smatram da je glazba sama po sebi dovoljna kada želite izvesti odličan ritual, predivnu meditaciju ili naprosto uljepšati sebi dan. Sjetite se samo onih brojnih trenutaka kada vas je neka pjesma razveselila, ili pak rastužila, potakla vas da se sjetite neke davno zaboravljene uspomene, ili vas očarala toliko da ste samo stali blesavo gledati u praznu točku opijeni njezinom ljepotom.

Ako mislite da niste još doživjeli glazbu na duhovni način, usudila bih se reći da ste u krivu. Vi ju jeste doživjeli duhovno, samo toga niste svjesni. Ako ste ikada plesali u životu onda ste ju doživjeli tako jer je ona ponijela vaše tijelo - vaš je duh zaplesao. Ako ste plesali u skupini onda ste sigurno osjetili neki osjećaj ekstaze koji vas je obuzeo. Upravo taj osjećaj je razlog zbog kojeg su i brojne primitivne kulture i zbog kojeg i današnja plemena u Africi plešu uz bubnjeve i mahnito se razbacuju na sve strane.

Sljedeći put kada budete slušali glazbu, pokušajte joj se prepustiti. :) 
Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

3 komentara:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=nWAXFFU8Z6s ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim ovakvu vrstu glazbe, šteta što ne traje duže.
    Dvoboj.hr - Glazba

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim mnogo Damh the Bard. Ali postoji jedna grupa baš iz Hvatske koju toliko obožavam da za mene nema veće sreće nego slušati ih. Iz Rijeke su. Grupa se zove Svarica, sigurno si čula, a možda ih i poznaješ. Doduše, pevaju o staroslovenskim bogovima...
    https://www.youtube.com/watch?v=pFnQ_2YZx3E

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.