6.11.13

Samhain 2013

Počela je još jedna godina...neka vam bude sretna iz svakog pogleda! 
Kolo godine se okrenulo, vrijeme je za slavlje svih plodova koje smo prikupili te odavanja počasti precima na ovu noć kada je veo između svjetova najtanji. 

Iako čestitam koji dan kasnije, zaista imam valjano opravdanje. Provela sam puna 4 dana s (pre)dragom mi prijateljicom Green i proslavila ovaj Samhain s predivnom skupinom ljudi u Zagrebu. Trebalo je koji dan da se doživljaji slegnu, ali sam se sada konačno vratila u realnost (i za računalo) pa sam trebala podijeliti svoju radost s vama!


Bundeve koje vidite na fotografiji su samo jedan od prekrasnih noćnih prizora koje sam doživjela na ovom Samhainu! Zaista je bila prava proslava...puno smijeha, puno prekrasnih ljudi, novih iskustava i lijepih sjećanja nakon svega toga. Skroz solidan početak ove Nove godine (barem nama paganima)! :D

U slučaju da vam je potrebno "ponoviti gradivo", potičem vas da pročitate moj stariji post o ovom blagdanu kako biste bolje razumjeli ono o čemu ću vam pisati.

Ja u radnoj akciji
...pa da se vidi da su i drugi radili! :D
Svakako, prije nego ispričam svoje dojmove o samoj proslavi, bio bi red da kažem pokoju riječ i o pripremama koje su bilo jednako zahtjevne koliko i zabavne. Kao i kod svake fešte, moralo je biti i hrane i pića pa je na pripremu toga otišla većina jutra svim sudionicima. A trebalo je izrezbariti i ove prekrasne bundeve na slici! No, pošto nisam sigurna čije fotografije smijem objaviti, a čije ne, neću se igrati s vatrom pa ću postaviti samo dvije fotografije. :) Makar je mnogo važniji rezultat svog tog zajedničkog truda kojeg možete vidjeti na slici poviše. 

Uzimajući u obzir da je ovo ipak noć tijekom koje se smatra da je veo između svjetova najtanji, odlučili smo to iskoristiti. Stoga je odmah nakon bundeva na redu bila šamanska radionica putovanja u svijet mrtvih. Nekima će od vas ovo možda zvučati zlokobno, ali je upravo suprotno. Ovo je iskustvo mnogima bilo na kraju zaista lijepo (iako pomalo potresno) i omogućilo im ponovno uspostavljanje kontakta s precima. Radionicu je vodio naš mudri šaman Hora kojeg ne bih mogla dovoljno nahvaliti da krenem. Oni hrabriji su podijelili svoja iskustva koja su bila čarobna, dok su drugi pak odlučili nešto sačuvati i za sebe. Ovo je super prilika za najaviti i jedan od skorašnjih postova koji će se baviti temom žitovinja moći jer je Hora vodio još jedno šamansko putovanja na Vještičjem sijelu 2013 koje se fokusiralo upravo na tu temu.

Naša literarna pop zvijezda Iolar, koji vam je sada sigurno poznat po svojim knjigama, je održao kratko predavanje o Samhainu koje nam je svima osvježilo pamćenje i vratilo nam pozornost na osnovne ideje ovog blagdana; slavljenje Nove godine te života i plodnosti koji će se vratiti s dolaskom proljeća, poštivanje predaka i osvješćivanje kaotične strane života. 

Oganj u prostoru koji je
bio multifunkcionalan
Ritual je ukomponirao sve ove aspekte, a prvenstveno poštivanje predaka. Meni je najosobniji (a ujedno i najtradicionalniji) dio rituala bio bacanje "žrtava" u vatru (u ovom slučaju zavezani končići i još neki maleni predmet/komad hrane/malo pića). Vatra sama po sebi ima jako veliku važnost u ovo doba godine jer nas i grije i daje nam svjetlost u vrijeme kada su dani jako kratki.

Umjesto gozbe preminulih, svatko je postavio jednu lučicu u krug koja je trebala simbolizirati prisutnost pretka/predaka. Sveukupni dojam ovih malih plamenčića je bio očaravajuć!

Ali nemojte me shvatiti krivo, to što nije bilo gozbe preminulih ne znači da nije bilo hrane i pića. :) Kao što sam rekla, što je fešta bez ića i pića! Ovaj je dio proslave došao na red tek nakon rituala uz ekstatičnu glazbu Tribal Jam Orchestra kojima se samo iznova divim kada ih god čujem.


...ovakvom su nas glazbom oni podarili. Bravo tribalovci!!!

Naravno, ovo su samo formalnosti koje sam ispričala. Ne znam kojim bih riječima mogla opisati koliko mi je samo druženje sa svim ovim ljudima bilo divno! Iako neke poznajem jako kratko, imam dojam kao da ih poznajem godinama, a neke čak i desetljećima! Samo se nadam da će ova prijateljstva ostati jednako snažna i lijepa kao do sada. :) 

Ovim putem želim pozdraviti sve vas koji ste bili tu sa mnom, slavili, jeli, pili, smijali se, dijelili osobne trenutke i izvodili gluposti kada je bilo potrebno! Znate tko ste ;) Jedva vas čekam opet posjetit! :D

A za sve vas koji niste bili tu da podijelite ove trenutke s nama, evo vam jedna pjesma za kraj koja bi vam mogla barem donekle prenijeti ugođaj rituala. :) 


Sretan Samhain svima!
I veliki pozdrav od vaše Witch's Cat i njezine pijane bundeve! :D


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.