18.11.13

Pronalaženje vaše životinje moći


Ovaj post posvećujem dvama prijateljima. Prvoga je toliko zanimala ova tema da sam naprosto morala napisati nešto o njoj. Druga osoba jest moj dragi prijatelj Hora kojeg bih mogla opisati kao jednu od najsimpatičnijih osoba koje sam ikada imala zadovoljstvo upoznati. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni ovog posta, a sada ću vam ukratko objasniti zašto.

Hora je već jako dugo u šamanskim vodama, a njihov sastavni dio jest nauk o životinjama moći. On je ovo ljeto neka svoja saznanja o ovom području podijelio sa svim sudionicima Vještičjeg sijela 2013. Moram reći da su svi istaknuli ovo njegovo kratko predavanje i radionicu kao jedan od highlightova okupljanja.

U ovom postu vam prenosim potpunu radionicu i predavanje sa sijela (naravno, s Horinim dopuštenjem) plus još nekih dodatnih, sočnih informacija. 

Što je uopće životinja moći?

Termin "životinja moći" (eng. Power animal) je prilično novi koncept koji proizlazi iz animizma i šamanizma i kojeg je 1980. godine uveo Michael Harner putem svoje knjige The Way of the Shaman. Sama životinja je zapravo dobronamjerni duh koji štiti osobu za koju je vezan i daje joj snagu, hrabrost, mudrost i sve ostalo što joj je potrebno u životu da prevlada prepreke.

Postoje dva tumačenja tj. dvije struje koje različito definiraju životinju moći. U klasičnom šamanizmu, ona može biti samo divlja životinja, sisavac, riba, ili reptil (nipošto kukac!). Neošamani su po tom pitanju nešto slobodniji pa su stvorili nešto širi dijapazon u kojemu životinja moći može biti sve od navedenog, ali uz to i mitološko biće, domaća životinja i još mnogo toga. Zapravo sve ovisi o tome koliko sebi date slobode u tom pogledu.

Još jedno neošamansko tumačenje jest da je životinja moći prikaz našeg višeg Ja u donjem svijetu (tj. u podsvijesti, više o ovome u sljedećem podnaslovu). Ona poprima onu formu u kojoj će nas najviše toga naučiti, ili u kojoj će nas najbolje iscijeliti. Neki smatraju da ona može sadržavati upravo one karakteristike koje nama nedostaju (dakle one koje bi nas mogle poboljšati kao bića) pa da nas time nadopunjuje na neki način. Ona je, dakle, esencijalni dio nas. Ili, kako je to Hora rekao: "zapravo smo jedno biće i doživljaj odvojenosti je iluzoran".

Klasični šamanski pristup se protivi ovom tumačenju. On kaže da je životinja moći u potpunosti drugo biće (dakle ona je odvojena od nas), ali s njom možemo ući u simbiotičan odnos od kojeg obje strane profitiraju. Mi dobijemo nova saznanja, mudrost i moć/snagu, a zauzvrat omogućujemo duhu da ima tijelo nakratko i da doživi fizički svijet svim osjetilima (jer duh kao takav nema osjetila)


Šamanski pogled na svijet

Maloprije sam spomenula nekakav "donji svijet", pa ću sada pojasniti o čemu se radi. 

Šamani smatraju da postoje dvije stvarnosti; ona obična (realna, materijalna, "naša") i neobična stvarnost (nematerijalna, energetska, duhovna). Običnu stvarnost doživljavamo u normalnom budnom stanju svijesti, neobičnu stvarnost doživljavamo u promijenjenim stanjima svijesti (trans, sanjanje i sl.).

Vjerojatno vam je jasno što se podrazumijeva pod običnom realnošću, no ta neobična vam je zasigurno...neobična. Nju šamani dijele na tri svijeta: gornji, srednji i donji. Oni ovo ilustriraju pomoću simbola stabla (često u obliku drva života čije se grane i korijenje manje-više ogledaju jedno u drugo iako je zapravo svako drvo prikladan simbol). U ovom simbolu krošnja simbolizira gornji svijet, deblo srednji svijet, a korijenje donji svijet (koji je fokus ovog posta). 

Srednji svijet je energetski odraz naše obične stvarnosti u kojima vrijeme normalno teče dok gornji i donji svijet postoje samo u neobičnoj stvarnosti; u njima vrijeme i prostor prestaju imati značenje, sve je tu i sad.

Nas trenutno zanima donji svijet jer upravo u njemu obitavaju životinje moći (iako mogu putovati iz svijeta u svijet).

Zašto se ne kaže "totemska životinja"?

Kratki odgovor bi glasio: iz poštivanja prema plemenima sjevernoameričkih Indijanaca. 

Dulji odgovor je sljedeći. Ovaj je pojam zaista poseban za ove kulture. On za njih predstavlja pripadnost nekom plemenu, ili porodici kojoj je ta životinja zaštitnik. Uglavnom se uzima da je ta životinja ujedno i predak prema kojem se treba iskazati poštivanje i zahvalnost. Svaka je porodica u svome selu imala svoje totemske stupove s prikazima totemskih životinja koje su tu bile jedna vrsta čuvara, ali i kako bi služili kao podsjetnici na važne događaje u povijesti te zajednice, ili kao uspomene na nešto. 

Još jedan iznimno važan razlog zbog kojeg se koristi izraz "životinja moći" jest taj što sjevernoamerički Indijanci stavljaju korištenje njihovih imena, a prvenstveno običaja od strane bijelaca u kategoriju duhovne krađe. 

Tko je šaman?

Šaman je sibirska riječ koja doslovno znači "osoba koja vidi u mraku", a često se prevodi kao mudra osoba ili osoba koja posjeduje znanje (nešto slično etimologiji riječi wicca?). To je osoba koja ima sposobnost ući u trans i putovati u neobičnu stvarnost i koja služi kao posrednik između svijeta ljudi i svijeta duhova.

Uloga šamana u primitivnom društvu je bila mnogostruka; on je bio i svećenik i vođa plemena, liječnik i još mnogo toga. Dakle, o njima je ovisila sudbina plemena.

Pripadnici određenih šamanskih pravaca, poput Core Šamanizma, ne koriste riječ "šaman" jer ona sadrži društvene konotacije koje u modernom društvu više ne postoje. Umjesto ovog izraza oni rabe termin "šamanski praktičar".

Poznati spisatelj knjiga na ovu temu, Mircea Eliade, definira šamana kao osobu za koju se vjeruje da može liječiti, poput svih liječnika i činiti čuda fakirskog tipa, poput svih magičara... No najvažnije od svega jest da je on psihopomp (vodič duša), a uz to može biti i svećenik, mistik i pjesnik. Iako Eliade uzima primjere šamana iz središnje Azije i Sibira kao "najčišće" primjere, ona smatra da šaman ne moraš nužno potjecati iz tih područja. Ovaj se pojam također ne odnosi na sve magičare i liječnike. Ako vas više zanimaju razmišljanja ovog autora, možete pročitati jedno od njegovih kapitalnih djela na ovu temu, Shamanism - Archaic Techniques of Ecstasy. Ako je uspijete naći u pdf formatu, svakako mi je pošaljite! :D

No, ne morate se brinuti o tome jeste li vi šaman ili ne jer NE MORATE biti šaman da biste pronašli svoju životinju moći. Svatko ju može pronaći jer je svatko ima!

Vježba pronalaženja vaše životinje moći

Kao što sam rekla, ovu je vježbu vodio Hora na Vještičjem sijelu ovoga ljeta svirajući nam na svom šamanskom bubnju. Naravno, prije toga nam je dao kratki uvod, kao što sam i ja u ovom postu, i potom objasnio što nam je činiti. 

Prvo je potrebno otputovati u duhovni svijet. Ovo se radi na sljedeći način:
  1. Nađe se mjesto u uobičajenoj stvarnosti s kojeg se može na miru započeti putovanje (poželjno je da bude pomalo nagnuto put dolje jer može olakšati sljedeću vizualizaciju, ali svakako ne bi smjelo biti neravnina i trebalo bit udobno).
  2. Osoba se udobno smjesti, po mogućnosti ležeći na drobu i opusti se. Dobar korak bi bio stvoriti uvjete u kojima je toplo i gdje ništa ne može smetati.
  3. Treba se imati namjeru naći svoju životinju moći (ako ju već imate onda neka vam cilj bude opet se susresti s njom iz određenog razloga).
  4. "Vizualizira se" rupa u zemlji/korijenje drveća/pećina ili bilo što kroz što se može ući (kažem "vizualizacija" je to zapravo znači ulaženje u maštu, a ovo je ulaženje u duhovne sfere gdje se ne mašta nego samo percipira duhovna stvarnost). Prođe se kroz taj prolaz i spušta (!!!) sve dublje i dublje dok se ne dođe u donji svijet (znat ćete kada ste došli i pripremite se na to da će se ovaj prolaz put dolje sužavati kako budete išli sve dublje i dublje i da će se proširiti kada dođete u donji svijet; to je normalno. Napomena: nema pravila kako će donji svijet izgledati, svakome je drukčiji doživljaj i poimanje.).
  5. Tamo se ponovno postavi namjera da se traži životinja moći. Onda se počnu pojavljivati razne životinje. Potrebno je prepoznati svoju životinju moći.
Kako ćete prepoznati važu životinju moći? 
  • Vidjet ćete ju iz barem 3 kuta (npr. s leđa, iz jednog profila pa iz drugog profila).
  • Vidjet ćete 3 specifična detalja na njoj (npr. nos, rep i oči).
  • Ona će vas optrčati.
  • Ona će se zaletiti u vas i ući u vas.
  • Ona će se pojaviti treći put ako ste je već 2 puta prije toga otjerali (više o ovome u sljedećim koracima).
Kako možete znati da neka životinja NIJE vaša životinja moći? (ako se gleda iz klasične šamanske perspektive)
  • Ona je kukac.
  • Ona je riba, gmaz, ili ptica koja pokazuje zube.
  1. Svaku životinju se može poslati dalje ako ne zadovolji prva tri gore navedena uvjeta, ali i ako se naprosto ne osjeća povezanost s njom. Ako se ona vrati nakon što je otjerana već 2 puta, onda je ona prava životinja.
  2. Kada je osoba sigurna da je to njihova životinja moći, potrebno ju je primiti i izvesti u srednji svijet kako se god zna i umije (ja sam svoju životinju, na primjer, uhvatila oko vrata objema rukama i praktički izvukla vani).
  3. Treba se vratiti u srednji svijet kroz isti onaj uski prolaz kojim ste došli (makar ne bi trebalo biti više prolaza; naprosto vas instinkt odvede do pravog prolaza). Uspinjanje može biti teže i povratak može trajati duže sa životinjom, ali je povratak neminovan.
  4. Kada se osoba nađe na "površini" (tj. u srednjem svijetu), treba se spojiti sa svojom životinjom moći putem srčane čakre, udahnuti je. Ovo se radi vizualizacijom bijelog svijetla koje prožima kroz osobu i životinju, koje se isprepliće, ulazi iz jednog u drugo tijelo itd. (Naravno, ovo se može činiti i drugačije pa i sami malo istražite i nađite način koji vama najviše odgovara)
Vježba je trajala 20 minuta tijekom kojih je Hora svirao šamanski bubanj. Ritam je bespotrebno uopće opisivati, ali ću vam zato preporučiti nekoliko videa i pjesama koje vas mogu kvalitetno voditi kroz ovu vježbu. Ritmovi se razlikuju, ali će svaka imati jedan ustaljeni ritam kroz pjesmu, drugi ritam koji će označiti vrijeme za povratak u srednji svijet i treći ritam koji označava kraj vježbe.

Evo dva videa koji vas vode kroz proces, ali s drukčijim pristupom. Primijetiti ćete da se instrukcije razlikuju, ali i ritmovi. Najbolje vam je isprobati pa vidjeti što vam odgovara. Prvi video je puno sličniji vježbi opisanoj u ovom postu i mogu reći iz osobnog iskustva da mi je bio jako prijatan.





Pjesme koje se dobiju uz prije spomenutu knjigu Michaela Harnera The Way of the Shaman možete preuzeti na sljedećem linku:
Shamanic journey solo and double drumming - preporučam solo bubnjanje
Neke zanimljive mp3 pjesme koje uključuju šamanski bubanj možete preuzeti na stranici Schamanenstube (na njemačkom je, ali vjerujem da ćete se snaći uz malo zdravog razuma i Google prevoditelj).
Ako imate torrente na računalu, možete preuzeti i ove pjesme (makar meni nisu odgovarale jer ima previše dodatnih zvukova...sve osim šamanskog bubnja je suvišno zapravo).
ALI, kada ste uspješno otputovali u donji svijet i pronašli vašu životinju moći, to nije kraj priče. Kako bi vam ona pomogla u životu, morate s njom održavati kontakt i odnos kao što biste s bilo kojim prijateljem. Evo nekoliko načina na koje to možete raditi redovito:
  • Putujte u donji svijet što možete češće, družite se s njom, učite od nje itd.
  • Pozovite ju da bude pored vas kada idete u šetnju u prirodu (kao što biste bilo kojeg prijatelja u običnoj stvarnosti).
  • Pozovite ju da vam pomogne dok radite rituale, dok proričete, iscjeljujete ili bilo što što uključuje duhovnu aktivnost.
  • Držite slike, figure i druge ukrase vaše životinje moći po stanu.
  • Imajte predmet(e) koji ju predstavlja(ju) sa sobom.
  • Razvijte odnos sa životinjom njezine vrste u ovoj stvarnosti.
  • Informirajte se o životinji, njezinim navikama u prirodi, ponašaju, prehrani itd.
  • Plešite s njom (zvuči čudno, ali reći ću nešto više o tome).

Ples s vašom životinjom moći

Kako je Hora učitelj TranceDancea (slob. prev. tranzičnog plesa), oblika neošamanskog rituala i plesnog načina ulaska u neobičnu realnost, "natjerao" je sve sudionike da zaplešu nakon ove vježbe. Imali smo nekoliko šuškalica koje smo svirali (on je nastavio svirati svoj šamanski bubanj), a uz to smo slobodno plesali (puštali tijelo da se kreće kako nam dolazi prirodno). Mogli smo i pjevati ako smo htjeli, trčati, njihati se...zapravo je glavno kretati kako vam dolazi prirodno.

Dakle, ovaj ples se izvodi dok je životinja u nama tj. dok smo povezani s njom. Hora ističe da je dobro redovito plesati kako bismo osnažili našu vezu sa svojom životinjom moći. Pritom se samo mora zapamtiti da se treba u potpunosti energetski odvojiti od nje na kraju plesa (ovo možete učiniti pokretima, vizualizacijom...).

Kako mi životinja moći može pomoći?

Ovo je vjerojatno jedno od praktičnih pitanja koja ste se zapitali dok ste čitali post. Cijelo vrijeme govorim kako je fino naći životinju moći i kako je to jedno prekrasno iskustvo, ali kako vam ona može pomoći?

Odgovor na ovo pitanje glasi: svakako.
Životinja moći jest vaša moć, a ona vam je potrebna u svakoj situaciji. 
Konkretno rečeno, ona vam može pomoći na vašem duhovnom putu tako da vam dođe u pomoć tijekom nekog rituala, magijskog rada, iscjeljivanja, divinacije itd. 
U svakodnevnom životu vam može dati fizičku i psihičku snagu da nešto izdržite, ili prevladate itd. Ona vam može pomoći održati zdravlje i dobar imunitet i još mnogo toga. Ona vam može biti i podrška, prijatelj, motivacija. Ona vam može dati energije kada vam je potrebna, ali vas i umiriti po potrebi. Svakako, može vam donijeti samo dobro. :)

Nadam se da sam vam pomogla. 
Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat

P.S. Ako vas dodatno zanima šamanizam, možete pogledati web stranicu shamanism.org gdje možete pronaći dosta zanimljivih članaka i iskustava drugih ljudi.

Broj komentara: 7:

  1. Bok,Witchs Cat!!!
    Moje ime je Dino,živim u Zagrebu i čitam tvoj blog već otprilike dva tjedna.
    Ja osobno ne pripadam niti jednoj vjeri/religiji...ali me tvoj blog stvarno zainteresirao za wiccu.Želim reći da se stvarno vidi da ulažeš puno truda u blog i da to radiš da srcem.Molim te da tako nastaviš,jer stvarno puno učim od tebe i jer si prva osoba na koju sam naišo da djeli moje mišljenje(o općim stvarima).
    Ukratko-puno hvala i samo tako nastavi.
    P.S.-imam jedno pitanje(ako se ikada odlućim baviti wiccom ozbiljnije) koja bi po tvom mišljenju bila najniža dobna granica za pristupanje umijeću tj. Wicci uopće.
    Puno hvala još jednom i s obzirom na to koji je dan danas-SRETAN SAMHAIN!!!
    :D :D :P :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi Dino,
      hvala ti neizmjerno na komplimentu. Predivno mi je znati da nekome moj blog zaista koristi. I tebi isto sretan i blagoslovljen Samhian, usput! :) Nadam se da ćeš ga/si ga lijepo proslavio. Još nije kasno...

      A sada da se osvrnem na tvoje pitanje. Moje je mišljenje da ne postoji dobna granica za proučavanje, niti prakticiranje wicce, ili ikojeg paganskog pravca kada smo već kod toga. Ja sam, primjerice, počela proučavati wiccu s 12 godina, a prakticirati s 14. Od toga ima skoro puno desetljeće. Mislim da me upravo to formiralo o tom ključnom razdoblju života i neću nikada požaliti što sam se počela baviti wiccom, a kasnije i paganskim praksama u širem smislu riječi.

      Što se tiče kovenske/grupne prakse, za to postoje ograničenja. Osoba treba biti punoljetna kako bi mogla pristupiti ikakvom ritualu, pa makar se on odvijao samo u poluformalnom/neformalnom krugu. Koveni su još stroži po tom pitanju. No, radionice i predavanja su uglavnom otvoreni i za maloljetnike, ali se često traži da maloljetnik prisustvuje takvome nečemu skupa sa skrbnikom/roditeljem, ili barem da pokaže neki dokaz da ta osoba/te osobe odobravaju njihov dolazak na događanje.
      Nadam se da ovaj odgovor zadovoljava tvoja očekivanja. :)

      Lijep pozdrav i blagoslovi!!!

      Izbriši
    2. Hvala ti na odgovoru,stvarno mi je pomogao(imam 16 godina,pa sam bio u maloj nedoumici).
      Oprosti zbog dva komentara,bio sam siguran da sam jedan izbrisao(ali sam sinoć pisao,nosio jabuke,slatkiše,bundevu,...pa sam se malo zbunio).
      Hvala još jednom i pozdravi do sljedećeg posta/komentara.
      :D :D

      Izbriši
  2. Bok,Witchs Cat!!!!Zovem se Dino i dolazim iz Zagreba.Želim ti reći kako je tvoj blog odličan jer sam toliko toga naučio ovdje i stvarno se vidi da ulažeš trud u blog i da to radiš od srca.Ja osobno ne pripadam niti jednoj religiji ali si me stvarno zainteresirala za wiccu.Ovdje radiš odličan posao i stvarno to cijenim,jer sve što sam dosad pročitao je bilo SUPER.
    Hvala ti još jednom i samo nastavi tako.
    Pa to bi bilo to, i s obzirom na to da je danas poseban dan-SRETAN SAMHAIN.
    P.S.-jedno pitanje(za slučaj da se ikada počnem baviti wiccom) na koje bih stvarno htio čuti tvoje mišljenje: koja bi bila najniža dobna granica za početak korištenja/pračenja umiječa/wicce.Unaprijed hvala.
    :D :D :) :P

    OdgovoriIzbriši
  3. Neverovatno ovih dana sam mislila kako moram sebi pomoći zbog svoje lične dobrote prema svima, a nekako vraća mi se lose I lose...mislila sam kako motivirati samu sebi, mislila sam o runama, jer ne volim da mi bilo ko brlja po sudbini, vec sama sebi da pomognem u svakom smislu,,,,I naiđoh na ovo...svakako veliko hvala za postojanje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu! Drago mi je da vam je blog od koristi!

      Izbriši
  4. Bok! Imam jedno meni bitno pitanje. Je li ovo ulazenje u mastu kao samo zamisljanje ili kao san (ili nesto u tom smislu) jer ipak mislim da ako ja to samo mastam mogu zamisliti bilo koju zivotinju ja zelim, i ne cini mi se to kao vrlo vjeran pronalazak duhovne zivotinje. Molim pojasnjenje

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.