28.9.12

Samhain (31.10.)

Večer uoči 1.11. (u kršćanstvu poznato kao Svi sveti) je datum koji predstavlja početak keltske zime, ali i Nove godine. Gledajući kolo godine, uočit ćemo da se preko puta Samhaina nalazi Beltaine (01.05.) koji označava početak ljetnog razdoblja (zapamtite da su Kelti dijelili godinu samo na ljeto i zimu). 

Upravo zbog toga što je noć 31.10. na 01.11. na prijelazu Stare i Nove godine, smatralo se da ona ne pripada ni jednoj od dvaju godina te da zbog toga ne pripada ni ovom svijetu ni drugim svjetovima. Zbog ovoga se mislilo da je veo između svjetova najtanji na ovu noć i tako krenuše sve legende o duhovima, demonima i raznim drugim bićima. No, vještice i dalje ovo smatraju ispravnim pa se ova večera "rezervira" za proricanje i za kontakte s dušama preminulih te drugim bićima koja mogu na ovu večer puno lakše prijeći iz drugih svjetova u ovaj. Ili se barem tako misli...

Već sam spomenula podjelu sabata na Sunčeve i zemljine. Pošto Samhain ne spada među Sunčeve blagdane (nije ni ekvinocij ni solsticij), on spada u zemljine blagdane. Dakle, što se zapravo dešavalo sa zemljom u ovom vrijeme?

Samhain se izgovara /sawin/ što je stari naziv za mjesec studenog. U ovom mjesec je već bilo dosta hladno i bilo je vrijeme za spremanje mesa za nadolazeća još hladnija vremena. Rješavalo bi se suvišne stoke kako bi se što manje hrane trebalo trošiti na njih, a meso bi se solilo (tada jedini način konzerviranja mesa...podsjeća vas možda na običaj pročišćavanja i posvećivanja predmeta solju? hehe). Ovo je bilo razdoblje brige o nadolazećoj zimi.

Sav bi se usjev skupio do 31.10. jer se smatralo da nakon ovog datuma zao duh zvan Pooka (čitaj /puka/) hara poljima kako bi pojeo ostatke i maltretirao prolaznike. Vjerovalo se da bi najčešće prerušavao u ružnog crnog konja.

Prijašnji običaja kontakta s preminulima se zvao Feile na Marbh (čitaj /fajlu nu morv/), u prijevodu gozba preminulih. Zbog pretankog vela između svjetova bi se duše umrlih pridružile živućima koji bi se skupljali oko vatre kako bi se ugrijali.

Ljudi su prkosili ovom razdoblju mraka slavljima koji su bili obilježeni brdima hrane i nebrojenim pićima te slavlju života i plodnosti koji će se vratiti s dolaskom proljeća.

U starim je vremenima vjerojatno postojao običaj da se prenese žrtva za Samhain (najčešće ili kriminalac, a po nekim pričama čak i stari kralj). Žrtvovanja su se možda odvijala paljenjem (u keltskoj i nordijskoj mitologiji postoje priče o kraljevima koji bi izgorili u kućnim požarima jer su bili unutra zarobljeni). Svom srećom, ove su žrtve kasnije postale simbolične.

I danas možete vidjeti kako se pale vatre i zabavlja narod vatrometom...sve ovo, naravno, s dobrim namjerama i s ciljem zabave. U Škotskoj i Walesu su se palile obiteljske vatre koje su se zvale Samhnagan (u Škotskoj Coel Coeth). Svaka obitelj bi pripremala svoju vatru na najbližem uzvišenju. Ovaj je običaj i do dan danas na nekim mjestima preživio.

Običaj proricanja na ovaj dan je logičan. Spomenula sam već tanki veo između svjetova, a tu je također i ljudska znatiželja - svi su htjeli vidjeti kakva će biti nadolazeća zima i kako će je preživjeti. U početku su Druidi bili ti koji bi gatali, ali se kasnije ovaj običaj proširio i na običan puk. Mlade cure bi gatale da otkriju tko će im biti budući suprug (prizivajući njegovu priliku u zrcalu ili po način na koji su prženi orašćići skakutali). Postojao je i običaj da žena spremi ukusno jelo i postavi za budućeg supruga koji, naravno, ne bi mogao odoljeti pa bi došao i, pojevši, zauvijek postao vezan za nju. Naravno, on se ne bi pojavio u fizičkom obliku već u astralnom (još jedan element tankog vela između svjetova).

Tradicionalna hrana za ovo doba uključuje orašaste plodova i jabuke, a poznato je da se u Škotskoj često jelo tzv "sowen" jelo. Navodno se radilo od preostalog škroba na ljuskama zoba nakon mljevenja. Ljuske bi se ostavilo da se natapaju u vodi i nakon toga bi se ovo fermentiralo nekoliko dana. Ova bi se tekućina procijedila, Tekući dio se mogao piti, a preostali, kruti dio bi se kuhao u vodi i soli dok se ne zgusne. Ovo bi se posluživalo s maslom ili se umakalo u mlijeko jer su bili izrazito gorki.

Tradicionalno jelo u Irskoj je "barm brack" - tamni kruh ili torta s komadima sušenog voća. Ovo se i kod nas često radi, a poznato je kao Božićna torta ili Voćni kruh. Često ćete naiči i na tzv. "dušne kolačiće" (eng. soul cakes) za koje postoje mnogi recepti na internetu. Ostavit ću na vama da odlučite što ćete spremati za ovu prigodu :)

Često bi se hranu (variralo bi koju) i prazne sjedalice ostavljalo za duše preminulih kraj vatre.

Svima vam je vjerojatno poznato da ova noć nosi i naziv Noć vještica. Tipično za ovu noć, djeca idu od kuće do kuće tražeći slatkiše, a ako im ih se ne da onda kreće nered! :D Ovo je, zapravo, stari običaj. Ova je večer bila poznata kao Noć nestašluka. Na ovu večer počinje vladati Bog Nereda. Ovaj običaj nije simbol predaje nego prihvaćanja; mi prihvaćamo nered i nezgode koje zima može donijeti sa sobom, smijemo se s njom i izazivamo je.

Pošto je ovaj praznik i ozbiljan i smiješan, preporuča se da se slavi dva puta; jedan put u miru s kovenom ili sami (kako god radite), a drugi put s prijateljima i/ili obitelji gdje će se izraziti ova vesela strana. Za pripreme rezbarite bundeve (ili naranče ili repu ako nemate bundeve pri ruci), navucite maske i zabavite se po uzoru na lokalne tradicije (ili bilo koje druge koje vam odgovaraju).

Htjela bih još i napomenuti simboliku rezbarenja ovih bundeva. Naime, vještice bi sa sobom nosile ove svijeće/bundeve dok bi hodale prema lokalitetu gdje se trebao održati ritual. One bi osvjetljavale i njima i dušama put. Bilo je samo pitanje vremena kad će ih se sjetiti rezbariti s licima kako bi bolje predstavljale preminule.

Kada budete slavili sami/s kovenom, izbacite dio s žrtvovanjem. Ovaj običaj više ne pripada modernim vremenima. Simbolično ostavljanje malo hrane i pića sa strane  za Boga i Božicu je sasvim dovoljno. Fokusirajte se na druge aspekte ovog blagdana; gozba, proricanje, komunikaciju s preminulim voljenim osobama (ako vjerujete u to), potvrđivanje života i iskazivanje humora.

Osobno, ne vjerujem da duše hodaju među nama koliko god veo bio tanak, no to je, ponavljam, moje mišljenje. Ako vjerujete u ovaj aspekt blagdana, izrazite ga, ali uzmite u obzir da vještice ne "zazivaju" duhove već ih pozovu da im se pridruže. Ne valja uznemiravati duše koje su otišle od nas kako bi se odmorile prije prelaska u drugi život (ako vjerujete u reinkarnaciju). 

Kod priprema za ritual, pokušajte svoj krug ukrasiti prikladnim simbolima (bundevama, jabukama, orašastim plodovima pa čak i zrcalima). Možete dodati više svijeća nego što biste inače imali za zamjenu za paljenje vatre, no ako ste u mogućnosti zapaliti vatru, pa makar u kotlu, napravite to. Neka budu prisutne prigodne boje (crvena, crna, narančasta, bijela), a kao dio jela i pića pokušajte svakako omogućiti da sastavni dio budu orašasti plodovi (bio to torta od oraha ili sami plodovi koje možete grickati). Kao što su se i prije ljudi rješavali viška stoke, tako se i vi možete riješiti nepotrebnih i/ili štetnih stvari za ovaj sabat da na sebi nosite što manji teret za vrijeme teške zime. Ovo može značiti paljenje podsjetnika na ružne trenutke do zapisivanja neugodne uspomene/bolest/navike koje se želite riješiti na komadiće papire te paljenje tih papirića u vatri ili iznad plamena.

Iznad svega, pokušajte biti vjerni običajima i naravni sabata.

Sretno vam sa slavljem, iako sam poprilično prijevremeno objavila post, ali sam htjela biti sigurna da ćete imati vremena ukomponirati neke od ovih ideja i običaja u vlastiti ritual :)

Do sljedećeg posta,
vaša Witch's Cat




Sabat: Samhain
Izgovor: /sowen/
Datum: 31.10.
Ostala imena:keltska Nova godina, Gozba mrtvih,
Noć predaka, Svi sveti, Halloween,
Noć vještica, Posljednja žetva,
Krvna žetva
Faza Boga: Umire
(Kralj Hrasta)
Faza Božice: Tuguje za Bogom
(Starica)
Simbolika: Kraj ljeta, štovanje preminulih
Običaji: divinacija (u dimu/vatri/
zrcalu), ostavljanje hrane
dubljenje bundeva, paljenje
nakon obreda za duše,
vatre
Simboli & boje: crvena, crna, narančasta, bijela,
jabuke, bundeve, orašasti plodovi
Prigodna hrana: Dušni kolačići, Voćni kuh, ili bilo
što od bundeve, orašastih plodova
ili jabuka
Palačinke s jabukama
Mini palačinke & Dušni kolačići
Bundevin kolač
Pita od bundeve i jabuke
Prigodni mirisi: Kadulja, jabuka, menta, muškatni
orašći

4 komentara:

  1. Odgovori
    1. Hvala ti :D uvijek mi je drago ćuti koji dobri komentar :)

      Izbriši
  2. Ma svaka ti čast, tvoji tekstovi me uvek obraduju, a pogotovu recepti! Srećan ti praznik, neka ti se sve želje ostvare i uživaj danas! :) Suzy Ferdinand

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan tekst sestro ;)
    fra. AFQV

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.