Beltane je slavlje plodnosti i vjenčanja Boga i Božice. Stoga i hrana u ritualu treba svojom naravi i simbolikom biti prikladna. Banane i lješnjaci kao simboli muške plodnosti i jagode kao afrodizijak su iznimno prikladni sastojci, a zobene pahuljice također neizostavan sastojak velikog broja Beltanskih recepata.
Potrebno je:
- 200 g pšenične krupice
- 80-100 g zobenih pahuljica
- 3 žlice narančinog soka (niti 1 cijela naranča)
- 1 žlica naribane narančine gore
- 90 g omekšalog maslaca
- 1 banana
- 150 g nasjeckanih jagoda
- 100 g šećera
- 120 g mljevenih lješnjaka
- 1-1 1/2 prašak za pecivo
- 6 jaja
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Odvojite u 2 zdjele žumanjak i bjelanjak. Napravite snijeg od bjelanjaka.
- Izmiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, narančinu koru i sok od naranče.
- Samlijte lješnjake (preporučam u nekakav multipraktik).
- U smjesu žumanjaka dodajte krupicu, prašak za pecivo, samljevene lješnjake i omekšali maslac.
- Bananu i jagode nasjeckajte na manje komade (naravno, operite jagode i skinite s njih peteljke) te ručnim blenderom ih ispasirajte tako da ostane još nešto krupnih komada.
- U smjesu žutanjaka dodajte bananu i jagode te pomalo dodajite snijeg od bjelanjaka.
- Pripremite kalupe za muffine (ili ih malo namastite ili, ako imate košarice, samo njih posložite u košarice).
- Ugrijte pećnicu na 175°C i pecite 20 minuta.
Napomena: ja sam radila "mini muffine" i obične muffine. Mini muffine sam pekla 15-20 minuta na 150°C, a obične kako sam navela u uputama. Od navedene smjese sam dobila 30 mini muffina i 12 običnih muffina. Po svemu sudeći biste od ove smjese trebali dobiti oko 20 običnih muffina.
I sada uživajte u slatkišima! :D