2.5.16

Ružice od jabuka

Cvijeće je jedno od primarnih simbola Beltanea kao sabata usred proljeća. Oltar i krug se obično krase cvijećem, pa zašto ne i kuhinju malo ukrasiti njime?


Potrebno je:

  • 2 pakiranja (cca. 550 g) svježeg lisnatog tijesta (odmrznutog, po mogućnosti već u obliku tankog lista)
  • 6 Idared jabuka (slatko-kisele)
  • 1 limun
  • 4 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica cimeta
  • 1 jaje
  • malo brašna

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Odstranite srž jabuka (dakle peteljku i sjemenke) nožem, ili posebnom spravicom koja služi ovome
  3. Izrežite jabuke na pola po dužini (odakle je bila peteljka pa do dna) i režite polovice na tanke ploške. 
  4. Zavrijte vodu i, kad je uzavrila, iscijedite u nju limun i ubacite jabuke. Poklopite i ostavite da se jabuke namakaju nekoliko minuta.
  5. Izvadite jabuke kad primijetite da su omekšale i ostavite ih da se cijede na papirnatim ubrusima.
  6. Pobrašnite radnu podlogu i izvadite na nju lisnato tijesto (ako već nije tanko razvaljano, razvaljajte ga). Izrežite tijesto (po širini) na trake širine cca. 4 cm.
  7. Razmutite jaje i izmiješajte u jednoj posudici šećer i cimet.
  8. Svaku traku premažite jajem i pospite šećerom i cimetom.
  9. Slažite jabuke na trake tijesta tako da gornje polovice ploški (s korom) vire van tijesta i da se rubovi ploški poklapaju.
  10. Ruže formirajte na sljedeći način:
    1. Preklopite donju polovicu svake trake preko jabuka (i dalje ca. polovica jabuke treba viriti van tijesta).
    2. Motajte tijesto u smotuljak s jednog kraja na drugi.
    3. "Uštipnite" kraj lisnate trake i bilo koji drugi komad lisnatog tijesta kako bi se spojili.
  11. Posložite ružice na lim za pečenje (kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje), ili u kalup za muffine (kojeg ste prethodno nauljili i pobrašnili).
  12. Pospite ružice mješavinom šećera i cimeta.
  13. Ostavite ružice u frižideru 15 minuta da se sve slegne.
  14. Pecite na 200°C 15-20 minuta.

2 komentara:

  1. Kao prvo, sve najbolje za Beltane. Ove godine se mnoštvo praznika skupilo u jednom danu :) Sve pohvale za blog, mnogo mi je drago što sam naletio na blog koji još uvijek neko piše. Poprilično davno sam živio Wiccu, sada sam se opet bacio u istraživanje toga. Sretno sa budućim pisanjem, imate još jednog momka koji čita Vaše objave.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podršci!
      Kao što vidite, u zadnje vrijeme ne stignem pisati o preozbiljnim temama. Pomalo mi nedostaje inspiracije, ali i vremena. Pa ako imate kakve prijedloge za nove postove, dobrodošli su :)

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.