Osvježavajući kolači su upravo ono što nam treba u sred ljeta, a kombinacija limuna i jagoda ne samo da daju blagu kiselost ovom kolaču nego i predstavljaju prekrasne, žarke boje sunca koje dominira nad nebom u ovo doba godine.
S ovim postom vam ujedno želim i sretnu i blagoslovljenu Lithu, makar sa zakašnjenjem. Nadam se da ste proslavili ovaj sabat kako ste htjeli i da će vam ovaj recept kad-tad poslužiti za obogatiti slavlje.
Potrebno je:
Za hrskavu podlogu:
- 3/4 čaše omekšalog maslaca
- 1/2 čaše (smeđeg) šećera*
- 2 čaše (integralnog) brašna*
- 1/4 čajne žličice soli
Za biskvit:
- 1 čaša limunovog soka (ca. 3 velika limuna)
- 2 čajne žličice limunove kore (ca. 2 limuna)
- 1 čaša nasjeckanih jagoda
- 3/4 čaše (smeđeg) šećera*
- 2-3 žlice agavinog sirupa
- 4 jaja
- 1 (do 1 1/2) čaša (integralnog) brašna*
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- šećer u prahu za posipanje
Napomena: sastojke sa zvjezdicom kraj sebe (*) možete zamijeniti ako želite da vam kolač bude svjetliji. Svijetla varijanta je po mom mišljenju estetski mnogo ljepša, ali je ova nešto zdravija. Dakle integralno brašno možete zamijeniti običnim glatkim brašnom, a smeđi šećerom običnim kristal šećerom. Kod svijetle varijante ćete dobiti svijetu hrskavu podlogu (gotovo bijelu), a jagode i limun će vam obojati biskvit u rozo. Odluka je na vama.
Priprema:
Podloge:
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Papirom za pečenje prekrijte jedan dublji pleh za pečenje otprilike veličine 22 x 38 cm.
- Izmiješajte maslac i šećer električnim mikserom. Dodajte brašno i sol te miješajte dok se ne napravi prhka smjesa.
- Utapšajte tijesto u lim za pečenje tako da ravnomjerno prekriva površinu i da je dobro nabijen.
- Pecite 15 minuta.
Biskvita:
- Naribajte i iscijedite limune te isjeckajte jagode.
- Izmiješajte sok od limuna, limunova koru, jagode i šećer. Dodajte jaja i miješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te miješajte da se sve sjedini.
- Prelijte još vruću podlogu voćnom smjesom.
- Pecite sve skupa još 25 minuta.
- Pustite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.